^

Nakke- og dekolletageløft: kirurgisk teknikk

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 11.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Plastisk kirurgi utføres på nesten alle deler av kroppen, inkludert nakken. For eksempel lar en så populær kirurgisk prosedyre som et nakkeløft folk bli kvitt et slikt estetisk problem som slapp hud under haken. Det er ikke mulig å eliminere denne defekten på andre måter, derfor anses platysmaplastikk (det såkalte nakkeløftet i kirurgi) som et ganske vanlig kompleks av kirurgiske inngrep.

Indikasjoner for prosedyren

Det er relativt lite fettvev i nakkeområdet. Det dannes slapp hud med alderen, og i mange henseender har det lille fettlaget «skylden» her, og de strukturelle trekkene til de subkutane musklene, kalt «platysma», er et tynt muskelelement som ligger rett under huden og smelter sammen. Med dermis. Hos mange mennesker har ikke platysma en sammenhengende overflate, men kjennetegnes ved separate muskelklynger, som dehydrerer med alderen og mister funksjonaliteten.

Anatomisk er platysma klassifisert som en mimisk muskel, derfor deltar den ikke i nakkens motoriske aktivitet, men aktiveres bare mot bakgrunnen av visse emosjonelle tilstander - for eksempel når en person opplever sterke smerter, eller er veldig redd eller sint. Siden vi opplever slike følelser, ærlig talt, sjelden, er platysma nesten alltid i en avslappet tilstand. Med alderen bremses blodsirkulasjonen i vevet i nakken, musklene blir mindre elastiske og slapp. Som et resultat - slapping av huden under haken, hengende munnvik, etc.

Når kan en pasient anbefales for et nakkeløft? Først av alt betraktes aldersrelaterte defekter som en indikasjon, så vel som de som har dannet seg på grunn av de individuelle egenskapene til strukturen i nakken, eller på grunn av en viss livsstil. Oftest søker kvinner over 25-30 år hjelp av en nakkeløftkirurg. Eldre pasienter gjennomgår en ansiktsløftning for å korrigere problemer som "kalkunhals", "Venusringer", dobbelhake.

Kalkunhalsen er en defekt som utvikler seg med alderen hos absolutt alle mennesker, da den er forbundet med et naturlig tap av elastisitet i hud og muskelvev.

Venusringer er en vanlig estetisk defekt forårsaket av overdreven akkumulering av fettvev i nakkeområdet. Dette er igjen assosiert med en gradvis svekkelse av blodsirkulasjonen og en nedgang i metabolske prosesser. Utad ser problemet ut som dannelsen av særegne ringformede fortykkelser langs livmorhalsomkretsen.

En dobbelthake er et like vanlig problem assosiert ikke bare med overvekt, men også med aldersrelatert fortykkelse av vev i nakkeområdet.

Enhver av disse manglene kan rettes med et kompetent nakkeløft.

Forberedelse

Legen, før han henviser pasienten til et nakkeløft, vil definitivt gjennomføre en foreløpig evalueringskonsultasjon: det er nødvendig å bestemme graden av aldersrelaterte eller andre vevsendringer, for å foreslå omfanget av den kommende intervensjonen, og velge det meste passende type operasjon. Legen vil spørre pasienten om problemene som angår ham, om mulige kontraindikasjoner for nakkeløft, om de feilene som må elimineres og korrigeres. I tillegg vil pasienten bli informert om hvordan nakkeløftet skal utføres, hvor lenge inngrepet vil vare. Legen vil definitivt gi informasjon om den videre rehabiliteringsperioden og om mulige konsekvenser og komplikasjoner.

Som forberedelse til et nakkeløft vil pasienten gjennomgå en diagnostisk undersøkelse. Det vil også bli tatt preoperative bilder for å analysere alle endringene i etterkant.

To uker før et nakkeløft bør pasienten slutte med medisiner som påvirker blodpropp – vi snakker om acetylsalisylsyre og andre legemidler med lignende effekt. Hvis en person blir tvunget til å ta noen medisiner konstant, må operasjonslegen advares om dette på forhånd.

14 dager før prosedyren må pasienten slutte å røyke (eller i det minste redusere antallet sigaretter som røykes betydelig). Faktum er at røyking provoserer en spasme av blodkar, noe som kan føre til en forverring av blodstrømmen i vevene, både under intervensjonen og under rehabiliteringsperioden.

En uke før en nakkeløft, bør pasienten fjerne fett og krydret mat fra kostholdet, samt utelukke inntak av alkoholholdige drikkevarer.

8-10 timer før prosedyren kan du ikke spise eller drikke: på tidspunktet for intervensjonen må magen være tom.

Selve operasjonen varer vanligvis i ca 30-40 minutter, deretter sendes pasienten til døgnobservasjon.

Teknikk nakkeløft

Ulike metoder for nakkeløft er kjent: kirurger velger den optimale basert på pasientens individuelle egenskaper. Dette er metodene:

 • cervical fettsuging;
 • isolert nakkeløft;
 • kompleks nakke- og ansiktsløftning;
 • livmorhalsplastikk;
 • radikal platysmaplastikk.

Cervikal fettsuging utføres gjennom et lite snitt (ca. 3,5 cm), gjennom hvilket overflødig fettvev fjernes. Denne teknikken er optimal for å eliminere dobbelthaken.

Et isolert nakkeløft innebærer lokal plastikk og forskyvning av hudklaffer: denne metoden er mer skånsom, men gir ikke en uttalt foryngende effekt.[1]

Et komplekst løft er en kombinert teknikk som kombinerer korrigering av nakke og ansiktshud. Metoden kan omfatte en løfteprosedyre, fettsuging og konturering.

Cervikoplastikk innebærer fjerning av slapp vev som har mistet sin elastisitet: overflødig hud fjernes i nakke- og hakeområdet.

Hvis en radikal platysmaplastikk utføres, kan et nakkeløft utføres på en av følgende måter:

 • lateral;
 • medialt.

Ved sideløft skrelles platysma av, hvoretter overflødig fettvev fjernes. Etter det, i tinningene, blir det laget snitt som omslutter ørene og ender bak dem. Takket være metoden strammes platysmaen, tonen kommer tilbake, konturene blir klarere (vevet trekkes opp og festes bak ørene). Prosedyren kombineres ofte med SMAS-løft, korrigering av nedre halvdel av ansikt og nakke.

Med et medialløft korrigeres divergensen av medianmuskelkantene - det såkalte korsetthalsløftet utføres. Vevene kuttes under haken, de subkutane musklene strekkes til midten, og det dannes en utpekt nakke-hakevinkel. Platysmaen er suturert, huden er suturert.

Et nakkeløft med ryggsnitt er en relativt ny teknikk som har vært brukt i plastikkirurgiens verden i kun 7-8 år. I landene i det post-sovjetiske rommet er en slik operasjon ikke spesielt vanlig - først og fremst på grunn av dens nyhet og mangel på praksis blant spesialister.

Et nakkeløft med mesothreads er en minimalt invasiv prosedyre med en relativt kort restitusjonstid. Takket være mesothreadene, bestående av polydioksanon, skapes et slags rammeverk, som gradvis løses opp i vevene. Samtidig stimulerer mesothreads produksjonen av hudkollagen, slik at løfteeffekten vedvarer selv etter at rammeverket har løst seg. Det finnes andre rammetråder - Aptos. Sammensetningen deres er representert av kaprolakton, så løfteeffekten er mer uttalt.[2], [3]

Endoskopisk nakkeløft tilhører kategorien lavtraumatiske teknikker, siden det utføres ved hjelp av et endoskop. Et slikt løft krever ikke store snitt og betydelig eksfoliering av vev. Effekten av et endoskopisk nakkeløft er imidlertid ikke mindre enn et tradisjonelt nakkeløft. Punktering for endoskopet gjøres i foldene bak ørene. Generell anestesi brukes, og legen ser hele operasjonsforløpet på monitoren: kirurgen omfordeler bløtvev, fikser muskler og strammer huden i ønsket retning. Endoskopisk nakkeløft utføres nesten alltid samtidig med hakefettsuging og ansiktsløfting.[4]

Laser nakkeløft refererer til ikke-kirurgiske metoder: økten er smertefri og relativt enkel å utføre, og effekten varer visstnok opptil 2 år. Essensen av metoden ligger i effekten av en laserstråle på huden, som et resultat av hvilken produksjonen av kollagen stimuleres, og huden begynner å forynge seg selv. For en bærekraftig effekt bør minst tre økter med laserløft utføres. Fraksjonert CO2-laserhalsresurfacing er et effektivt behandlingsalternativ med langsiktig effekt for pasienter som primært har slapp hud og rynker sammen med hudoverflatepigmentering.[5]

Radiofrekvens fettsuging (RFAL) for konturering av nakke og ansikt. Det er en sikker prosedyre for å oppnå en betydelig reduksjon av hudslapphet og fettavleiringer i cervico-haken og kinnene.[6]

Hollywood nakkeløft er en unik Hollywood nakkeløftteknikk utviklet av New Yorks plastikkirurger. Denne teknikken sørger for effektiv oppstramming av haken og nakken, bli kvitt slapp hud, gjenopprette unge trekk i nakken og ansiktet. Denne nakkeløfteren fikk sitt Hollywood-navn på grunn av sin høye popularitet blant Hollywood-skuespillere. Etter prosedyren kom pasientene raskt tilbake på jobb, og arrene forble usynlige for andre. Hollywood-løftet gjøres ikke bare i USA, men også i vårt land, siden teknikken har blitt utbredt blant de fleste av verdens plastikkirurgiske klinikker.

Kombinert bruk av ultralyd fettsuging og begrenset snittplatysmaplastikk for korrigering av aldrende nakkehud. Denne kombinasjonsterapien er smertefri og fører alltid til en betydelig forbedring i cervico-hakevinkelen.[7]

Kontraindikasjoner til prosedyren

Kirurgen vil ikke utføre nakkeløft hvis pasienten har følgende kontraindikasjoner:

 • akutte smittsomme og inflammatoriske prosesser, perioder med forverring av kroniske inflammatoriske patologier;
 • ondartede og godartede svulster og autoimmune prosesser;
 • nedsatt blodpropp;
 • absolutt tap av elastisitet og turgor i huden;
 • diabetes;
 • dekompenserte sykdommer i hjertet og blodårene;
 • allergisk stemning i kroppen, akutte perioder med allergiske reaksjoner;
 • utilstrekkelig nyre- og/eller leverfunksjon;
 • skade og sykdom i huden i området for den foreslåtte operasjonen.

Konsekvenser etter prosedyren

Noen konsekvenser etter prosedyren kan noen ganger ikke unngås:

 • Blødninger, hematomer, ansamlinger av serøs væske er assosiert med vevsskade og avslører seg som smerte, blåmerker eller små forseglinger i området for suturering, tilstedeværelsen av tette tråder bak auriklene. I de fleste tilfeller kan denne effekten merkes innen de første 24 timene etter et nakkeløft. Hvis problemet oppdages senere, forverrer dette prognosen og kan føre til utvikling av komplikasjoner - for eksempel vevsnekrose.
 • Betydelige hematomer eller seromer, på grunn av frigjøring av en stor mengde blod eller serøs væske i vevet, krever kirurgisk inngrep. De fjernes gjennom tidligere laget suturer, som deretter påføres på nytt.
 • Hårtap i området for nakkeløftoperasjonen (bak auriklene eller i det temporale området) skyldes skade på hårsekkene under prosedyren. Som regel skjer hårrestaurering uten ytterligere medvirkning fra lege, en tid etter et nakkeløft. Hvis det ikke er noen bedring, kan legen anbefale en hårtransplantasjon.

Under visse forhold, etter en nakkeløft, utvikles ikke bare midlertidige konsekvenser, men også ganske alvorlige komplikasjoner. Selv om dette i følge statistikk skjer relativt sjelden.

Komplikasjoner etter prosedyren

 • Hudnekrose utvikler seg som et resultat av nedsatt blodstrøm forårsaket av tynning av vev eller overdreven spenning til suturlinjen. Etter et nakkeløft fikseres nekrotiske prosesser oftere i området bak auriklene.
 • Tiltredelse av en infeksjon er mulig mot bakgrunnen av et storskala hematom, eller nekrotiske prosesser. I tillegg kan infeksjon oppstå når hår ved et uhell kommer inn i snittområdet under suturering. Dette problemet løses vanligvis med en antibiotikakur.
 • Overdreven akkumulering av pigment i huden, eller depigmentering observeres med økt hudfølsomhet, så vel som med dannelsen av omfattende intradermale blåmerker.
 • Konturdeformitet i ansiktet kan oppstå som et resultat av dannelse av hematomer, forskyvning av hudområder, skade på de overfladiske cervikale musklene og overdreven fjerning av fettvev i hakeområdet. Ofte krever et slikt problem som oppsto under et nakkeløft gjentatt kirurgisk inngrep.
 • Dannelsen av keloidvev i området med arrdannelse er ofte funnet hos pasienter med en arvelig disposisjon for en slik komplikasjon. Hos vanlige mennesker er sømmen normalt strammet helt i maksimalt 10-12 måneder: som et resultat dannes et vanlig arr. Hvis brudd oppstår i helbredelsen, vokser keloidvev i arret. For å forhindre komplikasjoner, bør en disposisjon for keloidvekster identifiseres selv på stadiet av planlegging av et nakkeløft eller annen operasjon.

Ta vare på prosedyren

I løpet av få dager etter nakkeløftprosedyren vil pasienten være under tilsyn av en lege, i stasjonære forhold. Med betydelig smerteubehag må han ta smertestillende. Generelt kan lette trekksmerter i nakkeområdet kjennes i ca 10-14 dager, deretter forsvinner de gradvis etter hvert som såret gror. Samtidig med smerten forsvinner hematomer, hevelse forsvinner.

Suturer fjernes 1-1,5 uker etter inngrepet. For å fremskynde gjenoppretting av vev, kan legen foreskrive fysioterapi - først og fremst er denne metoden nødvendig for å gjenopprette funksjonen til muskelvevet i nakken.

Etter et nakkeløft påfører legen en modelleringsbandasjeramme på pasienten, som deretter erstattes med en spesiell kompresjonskorsett i livmorhalsen. Den må brukes i 3-4 uker.

Ytterligere medisinske råd kan omfatte:

 • i løpet av perioden med vevsgjenoppretting etter et nakkeløft, kan du ikke gå til badet eller badstuen;
 • ikke ta en varm dusj eller bad;
 • du kan ikke besøke solariet, sole deg på stranden og svømme;
 • all fysisk aktivitet bør begrenses (det er uønsket å løpe, hoppe, bære tunge gjenstander, bøye seg);
 • det er lurt å sove i liggende stilling, du kan bruke en høy pute til dette.

Hvis du følger alle rådene fra en lege riktig, vil risikoen for komplikasjoner etter et nakkeløft bli redusert til null.

Anmeldelser

Oftest tilbyr plastikkirurger pasienter et nakkeløft i tre alternativer:

 • sideløft med vevsstramming ved horisontal søm;
 • medial løft, som involverer vertikal søm av vev, til midten av nakken;
 • blandet versjon av heisen - lateral-medial type.

Ifølge eksperter er den siste av disse metodene anerkjent som mer effektiv, siden den kan brukes til å stramme alt slapp nakkevev, noe som betydelig påvirker alvorlighetsgraden av livmorhalskonturene.

Som pasientene selv sier, hjelper det laterale-mediale nakkeløftet til å bokstavelig talt forynge selv kvinner over femti år. Hovedbetingelsen er å velge en god klinikk og en operasjonskirurg som er kvalifisert og lisensiert til å utføre slike korrigerende operasjoner. Ved avgjørelse av prosedyre er det også viktig å sjekke hvordan moderne utstyr er involvert i intervensjonsprosessen. Hvis pasienten har å gjøre med et passende klinikknivå, vil de ideelle resultatene av et nakkeløft være:

 • vinkelen mellom nakken og haken vil justere;
 • huden vil bli jevnet ut, den blir mer elastisk;
 • klare cervikale konturer vil vises.

Det er bedre hvis nakkeløftet utføres i kombinasjon med ansiktsforyngelse. I dette tilfellet kan du forvente et optimalt foryngende resultat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.