^

Navlestreng hos en nyfødt: behandlingsalgoritme

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 09.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

En av de første vanskelighetene som unge foreldre møter er navlestrengen hos en nyfødt. Mange spørsmål dukker umiddelbart opp: hvordan man tar vare på, hvordan man smører, hvordan man bader osv. Selvfølgelig er det lett å skade en baby hvis du ikke kjenner til vanskelighetene med å ta vare på og behandle navlen. Hva må du være oppmerksom på, og hva trenger både mamma og pappa å vite?

For rettidig erkjennelse og eliminering av problemet, bør hver forelder være klar over slike problemer som heling av navlestrengssåret, når navlestrengssåret gror, og hvordan man tar vare på eller fremskynder sårheling.

Vilkårene for vevsstramming er ikke de samme for alle babyer, men standardvilkår kan skilles fra hverandre, avvik fra disse er tillatt i området fra 1 til 3 dager.

Umiddelbart etter fødselen, og også i løpet av de neste 3-5 dagene av livet, er en knute med resten av navlestrengen tilstede på stedet for navlen hos spedbarnet. Fra omtrent den tredje til den femte dagen mumifiserer (tørker) resten og faller av av seg selv, uten noen manipulasjon.

Navlesåret etter at navlen faller av strammes i henhold til den vanlige tilhelingsmekanismen, innen 7-21 dager. Det vil si at innen den tredje eller fjerde uken av en babys liv, skal navlen leges fullstendig. Hvis denne perioden forlenges - for eksempel er et navlestrengssår fortsatt til stede hos en en måned gammel baby - bør du definitivt konsultere en barnelege.

Faktisk er årsakene til den langvarige helbredelsen av navlen ikke så få:

 • innledningsvis stor diameter på navlestrengen (følgelig vil navlestrengssåret være større og vil ta lengre tid å gro);
 • navlebrokk (det er ikke bare et sår, men et fremspring av navlen, som krever konsultasjon med en barnelege);
 • feil toalett av navlestrengen (utilstrekkelig behandling av såroverflaten, eller omvendt, for grundig, skade den knapt dannede huden);
 • svakt immunforsvar av barnets kropp (for eksempel hvis moren led av langvarige infeksjonssykdommer, beriberi, anemi under graviditet);
 • helbredende patologier (disse kan være hud- og systemiske sykdommer, smittsomme prosesser).

I alle fall, hvis navlen ikke strammer seg i 4 uker, er det nødvendig å konsultere en barnelege. [1]

Stadier av helbredelse av navlestrengen

Umiddelbart etter fødselen av babyen fikser fødselslegen navlestrengen med klemmer og lager en tett bandasje nær navlesonen. Etter det kutter han av, og navlestrengsrestene i barnet tørker ut over tid og faller av av seg selv, og blottlegger navlesåret, som bør passes på til det er helt grodd.

Hvis alle omsorgsreglene følges riktig, ikke ignorer prosedyrene og konsulter en lege i tide, så vil helbredelse skje om omtrent 2 uker (denne perioden kan forlenges til 3-4 uker).

Til å begynne med vil distriktets barnelege og sykepleier observere den nyfødte babyen: de vil være i stand til å svare på alle spørsmålene dine angående behandlingen av navlen og dens tilstand.

Hvis navleområdet blir rødt, svulmer, en ubehagelig lukt eller purulent, vannaktig, blodig utflod oppdages, bør du definitivt konsultere en lege: kanskje helbredelsesmekanismen har blitt forstyrret og ytterligere behandling vil være nødvendig. [2]

Sykdommer i navlesåret

Inflammatoriske prosesser i navlesåret kalles omfalitt. Slike prosesser kan fortsette i henhold til forskjellige patologiske mekanismer, derfor er de delt inn i flere typer: det er katarral, nekrotisk og flegmonøs omfalitt. [3]

Normal epitelialisering av navlen hos en baby forekommer i gjennomsnitt innen et par uker. Hvis vi snakker om introduksjon av infeksjon, kan det oppstå under umiddelbar postpartumbehandling av navlestrengsrester, eller (oftest) under påfølgende hjemmepleie. [4]

 • Catarrhal omfalitt av navlesåret er ledsaget av utseendet av "våte" sekreter - dette er en serøs eller serøs-purulent væske, som periodisk tørker opp med dannelse av skorper. Sykdommen skyldes en nedgang i epiteliseringen som følge av infeksjon i såroverflaten. En langvarig "våt" tilstand forårsaker dannelse av granulasjoner - dette er den såkalte "navlesårssoppen": vi vil snakke om det mer detaljert nedenfor. Med videre riktig pleie og behandling, helbreder navlen i flere uker. Terapeutiske tiltak består vanligvis av hyppige behandlinger med hydrogenperoksid, med mulig kobling av andre eksterne antibakterielle medisiner. Ultrafiolett bestråling av såroverflaten anbefales også.
 • Flegmonøs eller purulent betennelse i navlestrengen fortsetter med overgangen av den inflammatoriske reaksjonen til huden og det subkutane laget i navlesonen. Det er en frigjøring av purulent sekresjon, hevelse og rødhet i navlestrengen, økt venøst mønster på den fremre bukveggen, utseendet av karakteristiske røde striper, som er forbundet med utvidelsen av det vaskulære nettverket. I avanserte tilfeller påvirkes paraumbilicalkarene: de blir merkbare og kan spores i form av tråder i øvre og nedre deler av navlesonen. Navlesåret suppurates, babyens generelle velvære er forstyrret: apati, sløvhet, tap av appetitt, hyppige oppstøt observeres. Som et resultat lider også kroppsvekten til barnet. I en slik situasjon foreskriver barnelegen behandling. Såret behandles sekvensielt flere ganger om dagen med hydrogenperoksid, alkohol med en konsentrasjon på 70%, en løsning av kaliumpermanganat eller strålende grønn. Med alvorlig suppuration, påfør servietter dynket i en hypertonisk løsning av natriumklorid, magnesiumsulfat. Bruk av antibakterielle midler, stafylokokkbakteriofag anbefales. Fra fysioterapeutiske prosedyrer praktiseres ultrafiolett bestråling. Med utilfredsstillende generell helse hos babyen er generell terapi med semisyntetiske penicillinantibiotika, cefalosporin eller aminoglykosid-medisiner indisert. Behandling utføres på bakgrunn av forebygging av dysbakteriose. Fra fysioterapeutiske prosedyrer praktiseres ultrafiolett bestråling. Med utilfredsstillende generell helse hos babyen er generell terapi med semisyntetiske penicillinantibiotika, cefalosporin eller aminoglykosid-medisiner indisert. Behandling utføres på bakgrunn av forebygging av dysbakteriose. Fra fysioterapeutiske prosedyrer praktiseres ultrafiolett bestråling. Med utilfredsstillende generell helse hos babyen er generell terapi med semisyntetiske penicillinantibiotika, cefalosporin eller aminoglykosid-medisiner indisert. Behandling utføres på bakgrunn av forebygging av dysbakteriose.
 • Nekrotisk betennelse, heldigvis, diagnostiseres sjelden - hovedsakelig med kritisk svak immunitet hos en baby. Patologi er preget av utviklingen av nekroseprosesser i vevet: huden får en lilla-blåaktig nyanse, med ytterligere avvisning og eventrasjon av de indre organene. Patologi krever akutt intervensjon fra kirurgen.

Sopp navle sår

Sopp kalles ellers et granulom og er en prosess med vekst av granulasjoner. Såret tar samtidig form av en klynge av perler, eller druebær. Generelt er et slikt fenomen ikke farlig, men det kan forårsake mye ubehag for babyen: navlen kan bli våt, blø og gro i lang tid.

I alle fall bør inngrep fra en lege med sopp bli obligatorisk. Behandling av dette problemet er forskjellig, avhengig av stadiet av granuleringsprosesser. I milde tilfeller foreskriver legen observasjon med videre regelmessig behandling av navlen med peroksid og en antiseptisk løsning, kauterisering med 5% sølvnitrat eller flytende nitrogen. Når en infeksjon er festet, er bruk av antibiotika i form av salver, løsninger, spray indikert.

Selvmedisinering med sopp hos en baby er uakseptabelt.

Hvis navlesåret bløder

Oftest vises blod på grunn av feil fjerning av tørkede skorper: før de fjernes, må de mykes med hydrogenperoksid. Hvis dette trinnet ignoreres, kan det øverste laget bli skadet, og utsette små kar, noe som fører til lett blødning. Barneleger sier at en slik liten blødning ikke er et problem og kan oppstå i løpet av den første uken av en babys liv. Tenk på hva du gjorde galt. Kanskje skorpene ble fjernet for tidlig, noe som forhindret dem i å bli våte, eller de brukte for kraftige antiseptika for behandling, ikke anbefalt av barnelegen. Kanskje prosedyrene ble utført for ofte, eller hudskader oppsto på grunn av konstant kontakt av navlen med klær eller en bleie.

Du kan være bekymret i slike tilfeller:

 • navlen fortsetter å blø, selv om det har gått 10 dager siden navlestrengen falt av;
 • blødning fortsetter selv etter prosedyren for medikamentell behandling;
 • sopp, eller granulering, dannes;
 • blødning er supplert med andre uønskede tegn.

I disse tilfellene må du snarest konsultere en lege.

Navlesåret blir vått: handlingene til foreldrene

Hvis navlesåret plutselig begynte å bli vått, er det viktigste i en slik situasjon ikke å mase og ta rettidige tiltak for å forhindre videre utvikling av den smertefulle prosessen. Foreldre bør gjøre følgende:

 • vask hendene, legg babyen på ryggen;
 • slipp en dråpe hydrogenperoksid, vent noen sekunder, klatt med en bomullspute, mens du fjerner eksfolierte skorper;
 • drypp, dryss eller spray antiseptisk.

Som et antiseptisk middel, Chlorophyllipt (flytende alkoholløsning eller spray, men ikke en oljeaktig løsning), en frisk løsning av furacilin, Baneocin kan brukes. Hvis du ikke har disse verktøyene for hånden, kan du bruke en løsning av strålende grønt eller en svak løsning av kaliumpermanganat. Behandlingen gjentas to ganger daglig.

Ikke bruk jod til bearbeiding. I tillegg er det andre restriksjoner:

 • du kan ikke tørke navlen med et lommetørkle, serviett eller enda mer med en finger - disse handlingene kan provosere utviklingen av en smittsom prosess;
 • du kan ikke legge press på såret, dekk det med en bleie, lim en bandasje på toppen.

Hvis det er utflod fra navlestrengssåret, bør spedbarnet skiftes ofte for å unngå kontakt av såroverflaten med kontaminerte klær. Med bading er det bedre å vente: du bør ikke fukte det berørte området før det helbreder. For alle mistenkelige øyeblikk er det bedre å konsultere en lege.

Algoritme for behandling av navlestreng

Hva bør være tilgjengelig for riktig behandling av navlesåret:

 • bomull knopper; bomull pads;
 • pipette og om nødvendig et antiseptisk preparat  [5](Chlorophyllipt, briljant grønn løsning, klorheksidin bigluconate ,  [6]etc.   );[7][8]
 • hydrogenperoksid med en konsentrasjon på 3%.

Behandling utføres ikke før, men etter bading av babyen. Selve prosedyren består av følgende trinn:

 • vask hendene grundig med såpe;
 • slipp 1-2 dråper hydrogenperoksid fra en pipette inn i navleområdet, vent noen sekunder;
 • med en bomullspinne eller skive, fjern de separerte skorpene og utslipp;
 • påfør om nødvendig et antiseptisk preparat.

Som standard gjentas prosedyren daglig etter bading av babyen. Men i tilfelle utflod eller rødhet økes behandlingsfrekvensen til 2 eller 3 ganger om dagen. I tillegg bør distriktsbarnelege eller sykepleier informeres om problemer med oppstramming av navlesåret.

Behandling av navlesåret med klesklype

Prosedyrene for å behandle navlen med og uten klesklype er praktisk talt de samme:

 • påfør noen dråper peroksid på området under klesklypen, vent i omtrent et halvt minutt;
 • fjern mykne skorper med en bomullspute;
 • sonen behandles med en sirkulær bomullspinne dyppet i en løsning av strålende grønt.

Mange foreldre frykter at de vil skade babyen eller ved et uhell bryte klesklypen. Slik frykt er forgjeves: prosedyren for babyen er smertefri, og klesklypen, sammen med den mumifiserte resten, vil falle av av seg selv uten konsekvenser.

Den eneste ulempen kan være forårsaket av en bleie: hvis den ikke har et spesielt hull for navlen, kan den berøre klesklypen og forstyrre normal helbredelse. I en slik situasjon anbefales det å bøye forkanten slik at navlen, sammen med klesklypen, forblir åpen.

Etter det øyeblikket klesklypen faller av, utføres prosedyrene i henhold til forrige skjema, og behandler selve såret. For bedre penetrering av antiseptiske midler, bør kantene på sårflaten flyttes litt fra hverandre med tommelen og pekefingeren. Hvis dette ikke gjøres, kan de indre skorpene stagnere, og såret kan bli infisert.

Klorofyllipt

Et utmerket naturlig antibakterielt middel, godkjent for bruk bokstavelig talt fra fødselen, er Chlorophyllipt, som produseres i form av en olje- og alkoholløsning. For å behandle navlestrengen trenger du Chlorophyllipt på alkohol - det er veldig praktisk å bruke en sprayflaske (selges også på apotek).

Prinsippene for behandling med Chlorophyllipt spray er de samme som ved bruk av andre legemidler:

 • mor vasker hendene, tørker dem;
 • legger barnet på stellebordet, utvider navlestrengen litt med tommelen og pekefingeren (dette lar deg undersøke såret for puss og andre problemer);
 • spruter Chlorophyllipt direkte inn i såret;
 • Fjerner skorper og dråper av stoffet med en ren gasduk, og drysser deretter ganske mye av løsningen igjen.

Behandling med Chlorophyllipt kan utføres 1-2 ganger om dagen (nødvendigvis - om kvelden etter bading). For å rengjøre navlen er det bedre å ikke bruke bomullsull, men en bandasje eller gasbind slik at små fibre ikke faller inn i såret og fester seg til det. Med ikke mindre suksess er det lov å bruke bomullspads.

Chlorophyllipt bekjemper perfekt infeksjon og fremmer vevsheling. Men dette stoffet har en viktig ulempe: det kan forårsake allergi hvis kroppen er utsatt for slike reaksjoner. Derfor, før du bruker middelet, må du først teste det på et lite område av huden: hvis det ikke er noen reaksjon, kan du trygt behandle navlestrengen.

Baneocin

Leger anbefaler ofte Baneocin for å smøre navlestrengen: dette stoffet er basert på virkningen av antibiotika, det helbreder gråtende og festende sår perfekt, og forhindrer utvikling av hudinfeksjoner.

Men Baneocin, i tillegg til positive egenskaper, har også et imponerende antall bivirkninger:

 • allergiske reaksjoner hos barn, som manifesterer seg i form av rødhet, utslett, kløe;
 • toksisk effekt på hørselen og urinsystemet (funnet ved langvarig bruk av stoffet);
 • tørr hud.

Disse bivirkningene kan utvikle seg hvis stoffet brukes i mer enn syv dager på rad. Med en kortere brukstid observeres ikke negative tegn.

Slik påfører du Baneocin på navlesåret:

 • Såret behandles med hydrogenperoksid - i en veldig liten mengde, hvoretter navlen blottes med et serviett.
 • Dryss navlen med Baneocin.
 • Hvis navlen blir våt, eller det er utslipp, gjenta påføringen av produktet 3-4 ganger om dagen. Med normal helbredelse av navlestrengen er det nok å påføre stoffet en gang om dagen.

Som regel anbefaler leger ikke å bruke et så sterkt middel uten spesielt behov: Baneocin er indisert hvis en ubehagelig lukt føles fra navlesåret, eller gråt eller purulent utflod har dukket opp.

Streptocid

Hvis navlen gror i lang tid, eller blir våt, kan det tidstestede stoffet Streptocid kobles til behandlingen av såret. Dette er et velkjent sulfanilamidpreparat, som har en bakteriostatisk effekt mot streptokokker, meningokokker, pneumokokker, gonokokker og Escherichia coli.

Hvordan bruke dette stoffet? Den brukes utelukkende eksternt:

 • tabletten må knuses til pulver;
 • hell en liten mengde pulver inn i navlestrengsåpningen.

Streptocide helles i såret to ganger om dagen (kan brukes som enkeltmiddel, eller vekslet med andre eksterne medisiner).

Som regel, med slik behandling, helbreder navlen innen 2-3 dager.

Alkohol for behandling av navlesår

Navlesåret behandles best med effektive, men ikke aggressive eksterne midler. Hvis du har tenkt å bruke medisinsk alkohol til prosedyren, bør du ikke ta 96%-alternativet. En 70% alkoholløsning er nok. Et mer konsentrert medikament kan unødvendig tørke babyhuden, noe som senere kan forårsake blødninger og forlenget tilheling av sårprosessen.

Vi må ikke glemme at, i tillegg til den antiseptiske og desinfiserende virkningen, har medisinsk alkohol også en lokal irriterende og garvesyreeffekt. Eksperter anbefaler ikke å bruke 96 % alkohol til hudbehandling hos barn under 14 år.

Bruk av alkoholtinkturer er tillatt (igjen, med en konsentrasjon på ikke mer enn 70%). Det kan være tinkturer av calendula, kamille, propolis - naturligvis utføres behandlingen forutsatt at babyen ikke har en allergisk reaksjon.

Pleie av navlesår

Etter hvert som navlesåret gror, må det iverksettes tiltak for å forhindre infeksjon. [9]Hva er disse tiltakene:

 • hvis du bader en baby, bør du bruke kokt vann til badet, eller tilsette litt kaliumpermanganat (til vannet blir blekrosa);
 • det er nyttig å bade en baby i et bad med tilsetning av avkok av salvie, kamille, streng;
 • barneklær som kommer i direkte kontakt med navlesåret bør skiftes ofte, flere ganger om dagen;
 • navlesåret skal ikke dekkes med en bleie (det må gjemmes opp, eller det skal brukes spesielle varianter med hull i navleområdet), det skal ikke forsegles med plaster eller bandasjeres;
 • barnets klær i kontakt med navlen bør strykes forsiktig med et varmt strykejern etter vask;
 • prosedyren for å behandle navlen utføres i samsvar med alle hygieniske forhold - i et rent, ventilert rom, på et rent håndkle, laken eller bleie.

Bading med et navlestrengssår

Når det gjelder å bade en baby med et uhelt navlesår, er det flere uttalelser fra leger. Noen av ekspertene anbefaler å unngå vannprosedyrer inntil såret er grodd, og praktiserer bare regelmessig gniing av babyens hud med en våt bleie. Andre leger anbefaler å bade barnet med en rosa løsning av kaliumpermanganat eller kokt vann, og det er uønsket å fukte navleområdet.

De fleste foreldre finner en «gyllen middelvei» ved å veksle å bade i en permanganatløsning og tørke med våt bleie. Kanskje de har rett: det er bedre å vente 5-7 dager enn å prøve å eliminere helbredende komplikasjoner senere.

Etter enhver vannprosedyre - enten det er bading eller gnidning - er det nødvendig å behandle navlen.

Så snart navlesåret hos den nyfødte gror, i fravær av komplikasjoner, kan du enkelt bade babyen i vanlig vann fra springen. Om ønskelig er det tillatt å tilsette betennelsesdempende urteavkok til badekaret, eller litt manganpulver.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.