^

Meieriprodukter for pankreatitt

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 22.06.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Melk og forskjellige produkter fra den er elsket ikke bare for smak, men også for ernæringsmessig verdi, tilstedeværelsen i dem av protein som er nødvendig for livet, inkludert albuminer og globuliner, essensielle fettsyrer, laktose, vitaminer, mineraler, spesielt kalsium. Protein er veldig viktig for bukspyttkjertelen, det sikrer normal syntese av enzymene. Det er bare ikke alle meieriprodukter som er nyttige for pankreatitt.

Hva er mulig og hva er ikke?

Den vanligste kumelken. Det kommer i forskjellig fettinnhold, prosesseringsmetoder, mange andre meieriprodukter er produsert fra det. Hvilken av dem kan og hvilke kan ikke gis til pasienter med betennelse i bukspyttkjertelen?

Helmelk med pankreatitt er kategorisk kontraindisert. Likevel bør minst en tredjedel av melkeproteinene fra den daglige normen av alle proteiner være tilstede i sammensetningen av maten til den akutte fasen av sykdommen, og opptil 60% i remisjonsstadiet.

Det er derfor, etter 3 dager med kurativ faste, under en forverring, introduseres det første meieriproduktet - flytende revet grøt med lettmelk. For å gjøre dette, bruk et produkt med 2,5% fett, halvt fortynnet med vann.

Selv noen måneder etter akutt pankreatitt går de ikke over til mer fet melk, med mindre de fortynnes med mindre vann.

Geitemelk for pankreatitt

Det regnes som det mest nyttige, det inneholder lysozym, som fremmer regenerering av organvev som er skadet på grunn av betennelse. Geitemelk forårsaker ikke allergi, nøytraliserer saltsyre, beriker kroppen med vitaminer, mikro- og makroelementer. [1]

Fettet absorberes lettere av kroppen på grunn av små fettkuler som ikke er sammenkoblet, det har flere essensielle fettsyrer enn kus. Og likevel, med pankreatitt, anbefales det å fortynne den og bruke den som en del av retter, og ikke drikke den hel.

Surmelk med pankreatitt

Helst for den berørte bukspyttkjertelen fettfattige fermenterte melkeprodukter, er de en del av dietten nr. 5p, designet for denne sykdommen. De er fulle av butikkhyller, det er ofte til og med vanskelig å navigere i sortimentet deres. Men det viktigste du må være oppmerksom på er fettinnholdet og produksjonsdatoen. Og det er best å lage det selv for å være sikker på deres sikkerhet.

Yoghurt mot pankreatitt

Yoghurt oppnås i prosessen med interaksjon av melk med spesielle mikroorganismer. Det har en positiv effekt på mikrofloraen i fordøyelseskanalen, forbedrer immuniteten, noe som gjør det mulig å raskt takle den inflammatoriske prosessen, forbedrer tarmmotiliteten og eliminerer forstoppelse. Bakteriene hjelper til med å bryte ned laktose og protein til aminosyrer, og reduserer belastningen på kjertelen. [2]

Yoghurt introduseres i menyen etter at forverringen er eliminert. Fettinnholdet kan ikke overstige 3 % og fyllstoffer må være fraværende. Det er best å tilberede en drink hjemme ved å bruke surdeig, som kan kjøpes i butikker ved hjelp av en yoghurtmaskin. Med god helse tilsettes ulike frukter og bær, noe som gjør den mye mer appetittvekkende.

Ryazhenka med pankreatitt

Tradisjonell surmelksdrikk av slaverne, tilberedt av bakt melk. Den får sin kremfarge takket være melanoider, som dannes som et resultat av samspillet mellom proteiner og melkesukker under påvirkning av høye temperaturer.

Ryazhenka er rik på kalsium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, vitamin A, C, E, PP, B1, B2, betakaroten, mono- og disakkarider. To hundre og femti gram av drikken gir en fjerdedel av kroppens daglige behov for kalsium og en femtedel for fosfor. Det absorberes godt, normaliserer arbeidet til fordøyelsesorganene, bidrar til å gjenopprette syre-basebalansen.

Med pankreatitt er fettfattig fermentert bakt melk tillatt i en periode med vedvarende remisjon. Det anbefales å drikke det, avgrense det fra inntak av andre proteinmatvarer.

Rømme for pankreatitt

Mange retter fra vårt nasjonale kjøkken er utenkelige uten rømme. Symptomene på forverring tillater ikke bruken, men hva med i en periode med ro? Det stabile fraværet av smertefulle manifestasjoner av pankreatitt tillater bruk av et meieriprodukt med lavt fettinnhold i små doser. Du må begynne med en teskje, mens du overvåker tilstanden din, øker gradvis. Det er best å ikke spise det i sin rene form, men å krydre salater, legge til sauser, supper.

Serum for pankreatitt

Myse skilles fra surmelk ved oppvarming og curdling. Det er et sunt produkt for kroppen på grunn av lavt fettinnhold og lett fordøyelig protein. Det er andre verdifulle næringsstoffer i det, for eksempel mineraler: kalsium, kalium, fosfor, jern, magnesium; mange vitaminer, inkludert gruppe B, A, C, PP, E.

Serum slukker godt tørst om sommeren, så vel som sult, uten å føre til vektøkning, forbedrer blodsirkulasjonen, helbreder inflammatoriske foci i fordøyelseskanalen, øker kroppens motstand og forhindrer utvikling av aterosklerose.

Dens ulempe ved pankreatitt er tilstedeværelsen av laktose og evnen til å øke surheten i magen. Stabiliteten til pasientens tilstand lar deg legge drikken inn i dietten. Det er best å drikke det om morgenen, start med et halvt glass, gradvis økende til fullt. Preferanse bør gis til et produkt tilberedt hjemme.

Yoghurt med pankreatitt

Yoghurt er resultatet av fermentering av melk. Det tas mye bedre opp på grunn av at laktose lettere brytes ned av melkesyrebakterier. Men nettopp på grunn av det høye innholdet av melkesyre, anbefales det ikke å drikke det tidligere enn en måned etter eksacerbasjonen. I tillegg må den inntas nylaget, jo lenger den lagres, desto surere blir den.

Du må bruke ostemelk som et uavhengig produkt, og du kan søte den med honning eller et søtt bær.

Koumiss for pankreatitt

Koumiss er ikke ofte å finne i hyllene i butikkene våre, fordi. Er laget av hoppemelk, hvis oppdrett ikke er karakteristisk for vårt husdyrhold. Faktisk er dette et veldig næringsrikt produkt som har en gunstig effekt på mange organer, inkludert bukspyttkjertelen. Det normaliserer sin sekretoriske aktivitet, lindrer betennelse. [3]

Milkshake for pankreatitt

Selve oppskriften på å lage denne drinken gjør den uakseptabel for pasienter med pankreatitt, fordi. Kjølt melk, is, bær og frukt brukes. Selv om det brukes ingredienser med lavt fettinnhold, er den kalde temperaturen på retter uakseptabel for bukspyttkjertelpatologi.

Krem for pankreatitt

Et annet uønsket produkt for pankreatitt er krem. Årsaken til dette ligger i deres høye fettinnhold. Selv om det varierer fra 9% til 58%, kan selv den minste skade organet. Bare med en stabil og langvarig remisjon har du råd til en skje om dagen med minst mulig fett.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.