^

Retter for pankreatitt: hva kan og hva kan ikke?

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 05.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Bukspyttkjertelen er det viktigste leddet i kjeden av fordøyelsesprosesser. Betennelse i dette organet provoserer mange helseproblemer, og er også ledsaget av en betydelig forverring av velvære. Hvordan lindre pasientens tilstand, forbedre funksjonen til fordøyelseskanalen, og hva kan man spise ved sykdom? Riktig valgte retter for pankreatitt er nøkkelen til en rask bedring: noen ganger er det mulig å oppnå remisjon selv uten bruk av medisiner, bare ved å følge en diett som tømmer kroppen.

Mat og retter: hva kan og hva kan ikke?

Standard diett som er foreskrevet til pasienter med pankreatitt er behandlingstabell nummer 5 , basert på termisk og mekanisk beskyttelse av fordøyelseskanalen. Ernæring bør være balansert, med et lavt innhold av fett og karbohydrater på bakgrunn av en høy prosentandel av proteiner. De grunnleggende reglene for pasienter er som følger:

 • i løpet av de første to eller tre dagene av en forverring regnes sult som den beste "maten";
 • i fremtiden blir produktene knust så mye som mulig, malt, kokt eller dampet, men ikke i noe tilfelle stekt;
 • retter med pankreatitt konsumeres varme (i gjennomsnitt - ca 30-40 ° C);
 • ikke overspis: det er bedre å spise oftere, men i mindre volum;
 • ikke drikk alkohol, sur og krydret mat, grov fiber og ufordøyelig mat.

Av meieriprodukter er det kun fettfri cottage cheese og fersk naturyoghurt uten tilsetningsstoffer som ikke er forbudt. Noen ganger er opptil 1 ss tillatt. L. Rømme med lite fett som en del av andre retter.

Hvis vi vurderer grønnsaker og frukt, så er her en liste over de mest foretrukne:

 • poteter, gulrøtter;
 • gresskar, zucchini;
 • brokkoli, Beijing kål;
 • bananer, søte epler.

Kjøtt og fisk er valgt, med fokus på fettinnholdet og gir preferanse til fettfattige varianter. Det kan være kalkun, kyllingfilet, hake, torsk, sei, hyse osv.

I stedet for brød for pankreatitt, anbefales det å spise hjemmelagde kjeks eller kjeks. Blant andre melprodukter kan du bruke pasta basert på fullkornsmel, frokostblandinger i form av frokostblandinger og supper. Søtsaker, alle slags kjeks, kaker, bakverk, søtsaker er forbudt.

Generelt, i løpet av den akutte perioden av sykdommen - og dette er omtrent 2-3 dager - er det bedre å avstå fra å spise helt. På den tredje eller fjerde dagen tillates en gradvis utvidelse av menyen med slimete supper, moste frokostblandinger, dampede gryteretter og kjøttboller, potetmos. Litt etter litt kan kostholdet berikes med andre matvarer og retter som er tillatt under den inflammatoriske prosessen.

Kyllinglever med pankreatitt

Kyllinglever er et av de mest verdifulle kostholdsproduktene, men på bakgrunn av en stor andel proteiner og en liten mengde fett inneholder den en høy prosentandel kolesterol. Det er denne nyansen som sår tvil om muligheten for å bruke produktet ved pankreatitt.

Gastroenterologer forklarer: kyllinglever kan legges til måltider hvis pasienten har en diagnose av pankreatitt på bakgrunn av enzymmangel. I dette tilfellet introduseres kokt eller stuet lever i menyen - men i små porsjoner (opptil 100 g) og sjelden (ikke mer enn en gang i uken). Hvis pankreatitt er plaget av noen symptomer, er det bedre å ikke spise leverretter.

Kyllinglever skal ikke stekes, stues i store mengder olje, varme krydder og krydder skal ikke tilsettes. Ernæringseksperter anbefaler å gradvis legge inn slakteavfall til pates, potetmos, dampkoteletter, kjøttboller. I kombinasjon med stuvede grønnsaker oppnås et enkelt og sunt måltid, uten å belaste bukspyttkjertelen.

Salater for pankreatitt

Salater - de er vanligvis forbundet med sunne dietter, fordi de inneholder den maksimale andelen vitaminer og andre verdifulle stoffer som er nødvendige for kroppen. Men pasienter med en syk bukspyttkjertel bør være på vakt mot rå grønnsaker og frukt. Dette betyr imidlertid ikke at salater må forlates.

Hvilke ingredienser kan inkluderes i salater med en avtagende inflammatorisk prosess:

 • en liten mengde magert kjøtt;
 • kokt ris;
 • kokte grønnsaker;
 • skummet ost;
 • litt vegetabilsk olje, rømme med lite fett eller naturell yoghurt.

Ikke legg i salater med bukspyttkjertelbetennelse:

 • pølser, fete deler av kjøtt eller fisk;
 • fett rømme, krem, majones;
 • fete og salte oster;
 • frø og nøtter;
 • hermetikk og syltet mat;
 • rå grønnsaker.

For eksempel kan vinaigretten, som er elsket av mange, spises av pasienter hvis du ikke tilsetter sylteagurk eller surkål. Og "Olivier" blir diett hvis pølsen erstattes med kokt kyllingbryst, agurker og erter utelukkes, og selve salaten er krydret med gresk yoghurt.

Og noen flere gode kombinasjoner for salater:

 • kokte revne gulrøtter og rødbeter krydret med naturlig yoghurt;
 • ris med egg og urter, med en skje vegetabilsk olje;
 • dampet gresskar med eple og naturell yoghurt.

Vareniki for pankreatitt

Som nesten alle melprodukter, er dumplings forbudt under en forverring av bukspyttkjertelbetennelse, uavhengig av hva som brukes som fyll.

De begynner å legge til dumplings i kostholdet til en pasient med pankreatitt bare når en stabil remisjon av sykdommen er etablert. Samtidig blir retter med cottage cheese med lavt fettinnhold, eller deres enklere versjon - "late" dumplings, mer å foretrekke. Med god videre helse kan du utvide listen over tillatte retter ved å bruke kokte poteter som fyll (uten stekt løk, sopp, kjøtt, kål, etc.). Vareniki med poteter bør ikke krydres med fett, stekt løk: de kan brukes med lav-fett naturlig yoghurt eller urter.

Det anbefales ikke å lage mat og spise dumplings med bær.

Hvilke andre restriksjoner finnes for pasienten?

 • Måltider bør kun tilberedes hjemme. "Shop" dumplings utelukkes best fra kostholdet.
 • Maten som brukes skal ikke være varm, og deigen skal være myk og godt tilberedt.
 • Du bør ikke smaksette dumplings med ketchup, majones, fet rømme. Den beste sausen er yoghurt med lavt fettinnhold.

Hvis alt er gjort riktig, vil dumplings med pankreatitt bare være til nytte.

Borsch med pankreatitt

Borsjten som er kjent for de fleste av oss - på et kjøttbein, med kål og bete-gulrotstek - er forbudt for bruk med pankreatitt. En slik rett, selv om den er velsmakende, kan lett forårsake en forverring av sykdommen. Du bør imidlertid ikke være trist over dette, fordi det er mulig å tilberede borscht etter en annen diettoppskrift. Tro meg, det blir ikke verre enn vanlig.

I stedet for hvitkål bør du bruke en mer mør - Beijing. I tillegg til det, må du ta poteter, gulrøtter og tomater (saus og pasta vil ikke fungere), paprika, løk, et lite stykke revet rødbeter (bedre - juice, bare for farge) og litt vegetabilsk olje. I tillegg trenger du salt og litt grønt. Først senkes hakkede poteter og kål ned i vannet slik at de koker godt. Deretter kokes hakket løk, gulrøtter, rødbeter, paprika og tomater i en panne med vegetabilsk olje og en liten mengde vann. Tilsett grønnsaker til de allerede tilberedte potetene og kålen, kok opp, salt, dryss med urter og fjern fra varmen. Om ønskelig kan du legge til litt laurbærblad.

Borsch tilberedt på denne måten er tillatt å spise ikke bare med betennelse i bukspyttkjertelen, men også med andre sykdommer i fordøyelseskanalen. Ved servering kan du legge 1-2 ts mager rømme eller gresk yoghurt på en tallerken.

Okroshka med pankreatitt

Okroshka er en gammel velkjent rett som hovedsakelig ble konsumert i den varme årstiden. Men med sykdommer i fordøyelsesorganene - for eksempel med et duodenalsår eller med pankreatitt - blir muligheten for å spise okroshka tvilsom. Og dette er ikke overraskende, fordi sammensetningen av retten inkluderer slike ingredienser som er uønskede for gastroenterologiske sykdommer, som reddiker, kvass, buljong, sopp, etc. Men du bør ikke fortvile, fordi du kan lage okroshka fra de ingrediensene som er tillatt av ernæringsfysiologer. La oss analysere den tradisjonelle sammensetningen av retten, bestemme de ønskelige og uønskede ingrediensene.

 • Pickles, saltet og syltet mat er forbudt for bruk i tilfelle bukspyttkjertelbetennelse, så de kan ikke legges til okroshka og andre retter.
 • Kjøtt - fettfattige biter av kalkun eller kylling er tillatt i små mengder.
 • Fisk - fiskefileter kuttet i biter er tillatt.
 • Sopp - for pasienter med nedsatt fordøyelse er forbudt i noen form.
 • Egg - kokt hakket, tillatt for tilberedning av okroshka for bukspyttkjertelbetennelse.
 • Agurker - med pankreatitt er ferske tillatt for konsum, og saltede er forbudt. For bukspyttkjertelen er det bedre om huden fjernes fra ferske agurker.
 • Grønne blader av dill, persille, mynte eller ung brennesle er velkomne i retter med pankreatitt. Men grønn løk, koriander, hvitløkspiler, vill hvitløk, spinat bør ikke legges til okroshka.
 • Poteter - det er lov å legge i små mengder.
 • Pølser er forbudt å legge til retter med sykdommer i fordøyelsesorganene.
 • Reddik, reddik - er forbudt for kosthold.
 • Gulrøtter - tillatt for matlaging av okroshka.
 • Kvass, mineralvann - bør ikke brukes som dressing for en syk bukspyttkjertel.
 • Ayran, sur myse, kokt melk, fløte og fet rømme er heller ikke egnet for dressing av okroshka. Men gresk yoghurt, naturlig yoghurt uten fyllstoffer, eller 1-2 ss rømme med lavt fettinnhold er et flott alternativ for dressing.
 • Pickles, øl, kjøtt, fisk eller soppbuljong er forbudt for pasienter med pankreatitt. Det er optimalt å fylle okroshka med vann eller grønnsaksbuljong.

Sennep, pepperrot, paprika, majones, ketchup og tomatpuré, sitronsaft, eddik, syltede epler, surkål ble også forbudt for å legge til retter med pankreatitt.

Fylte paprika for pankreatitt

Bulgarsk pepper er et lager av vitaminer, og når den er fylt, er denne grønnsaken spesielt tilfredsstillende og næringsrik. Men med bukspyttkjertelbetennelse er det restriksjoner på denne retten. Riktignok er slike begrensninger relative: du kan bruke fylte paprika i tilfelle sykdom bare i en periode med vedvarende lindring av tilstanden, og du må fylle den, strengt etter visse regler.

La oss først finne ut hva "en periode med vedvarende lettelse" betyr? Dette betyr at pasienten ble kvitt de skarpe smertene og andre smertefulle symptomene forbundet med pankreatitt, og legen tillot ham å legge til litt variasjon til kostholdet.

Hvilket alternativ for å spise søt pepper er tillatt for pasienter med kronisk pankreatitt? Paprika konsumeres ikke rå og ikke stekt, men kokt, dampet eller stuet. Det er ikke nødvendig å fjerne skinnet fra grønnsaken. Ikke tilsett varme krydder, animalsk fett, store mengder salt til retten.

Hva kan tilsettes som fyll i paprika? Den optimale "farsen" er kokt ris med grønnsaker (gulrøtter, løk, gresskar, selleri, etc.). Det er lov å legge til en liten mengde diettkjøtt - for eksempel kyllingbryst, kalkun er perfekt. Høstet paprika stues med tilsetning av vann og en liten mengde vegetabilsk olje, eller (helst) dampes.

Det bør umiddelbart angis at det er umulig å bruke en slik rett ofte og i store volumer med pankreatitt. Det er nok å spise en eller to fylte paprika i uken.

Kli for pankreatitt

Alle varianter av kli anses ikke bare som gunstig for helsen, men også i stand til å behandle noen sykdommer. Hører betennelse i bukspyttkjertelen til disse sykdommene?

Kli er et komplekst produkt. For eksempel er det ekstremt nyttig for tarmene, men samtidig skaper det en ekstra belastning på bukspyttkjertelen. Derfor er det tillatt å bruke retter med kli for pankreatitt, men med noen avklaringer.

I den akutte perioden av sykdommen bør bruken av slike produkter forlates: det er tillatt å legge til litt kli til mat tidligst 1-2 uker etter forverringen. Imidlertid vil det også være begrensninger her: maksimalt tillatt daglig inntak av kli for pankreatitt er ikke mer enn 30 g. Hvis denne hastigheten overskrides, vil en funksjonsfeil i bukspyttkjertelen manifestere seg med symptomer som overdreven gassdannelse, nedsatt avføring, og feil fordøyelse av mat.

Det er også viktig at du drikker nok vann. På bakgrunn av bruken av kli, bør du drikke væske mer enn vanlig.

Hvis angrep av pankreatitt forekommer ofte, er det uønsket å spise kli i sin rene form. Det er optimalt å blande dem med frokostblandinger, tilbehør, yoghurt. Og du kan lage en slags klidrikk:

 • malt kli i mengden 1 ss. L. Hell 200 ml vann, kok opp og hold på lav varme i 10 minutter;
 • fjern fra varmen og insister under lokket over natten;
 • om morgenen filtreres drikken, tilsettes en skje honning og drikkes litt i løpet av dagen.

Hvis en pasient med pankreatitt ønsker å diversifisere menyen med klibrød, bør du velge et slikt produkt, hvor andelen kli ikke overstiger 20%.

Sushi, rundstykker for pankreatitt

Japansk mat tiltrekker seg mange mennesker: rettene til dette kjøkkenet er uvanlige for oss, men veldig velsmakende og sunne. På den ene siden er sushiruller kostholdsprodukter. Den grunnleggende komponenten deres er ris kombinert med sjømat, så denne maten er lavkalori, lavt fett, for det meste protein, med en stor andel nyttige stoffer.

Men dessverre er både sushi og rundstykker strengt forbudt for pasienter som lider av bukspyttkjertelsykdommer. Slik mat anses kun som kosthold i forhold til ernæring for å eliminere overflødig vekt. Men med pankreatitt er slike retter forbudt, og her er grunnen:

 • i slike retter er det sjømat som ikke har gjennomgått varmebehandling, så forløpet av pankreatitt kan være komplisert;
 • maten serveres med krydrede og fyldige sauser, sauser og krydder, bruken av disse kan forårsake både forverring av pankreatitt og magesmerter, oppkast.

Hvis pasienten er en ivrig fan av japansk mat, er et spesielt matlagingsalternativ egnet for ham: marinert og røkt sjømat erstattes med kokte reker, kyllingkjøtt eller ost, eller til og med kokte grønnsaker. Nori-laken brukes ikke, samt ingefær, wasabi og andre krydret-krydret krydder. Tilsetning av en liten mengde ekte soyasaus under remisjon av pankreatitt er tillatt.

Omelett med pankreatitt

Omelett - en rett med melk og kyllingegg - tilhører kategorien kostholdsproteinprodukter. Men ofte insisterer leger på utelukkelse av egg - spesielt eggeplommer - med pankreatitt. Så er det mulig å bruke en omelett, eller er det fortsatt uønsket?

Omelett kan inkluderes i kostholdet til pasienter under følgende forhold:

 • retter som inneholder egg bør ikke konsumeres på stadium av forverring av sykdommen, men bare når du føler deg bedre;
 • det er tilrådelig å ikke steke omeletten, men å dampe den;
 • umiddelbart etter slutten av den akutte perioden anbefales det å bare spise protein, og eggeplommen introduseres i kostholdet litt senere - etter omtrent 7-10 dager;
 • rå egg er et uønsket produkt for pankreatitt, så du må nøye overvåke omelettens beredskap: den må tilberedes fullstendig;
 • til å begynne med er det bedre å lage en omelett med vann, og melk tilsettes med vedvarende remisjon;
 • eggeretter for pankreatitt kan ikke inneholde mer enn to egg - dette er den daglige prisen som gastroenterologer snakker om.

Hvis forbruket av kyllingegg for pasienter med pankreatitt ikke er mer enn to stykker, er vaktelegg tillatt å spise i en mengde på opptil 6 stykker per dag. Det er tillatt å legge til greener, gulrøtter, litt kokte poteter, vegetabilsk olje til omeletten. Hvis ønskelig, dryss den ferdige retten med revet ost (mild og usaltet), urter, eller smøres med rømme eller yoghurt med lavt fettinnhold.

Potetmos for pankreatitt

Poteter regnes som en av de mest foretrukne matvarene for pankreatitt. Den inneholder vitaminer, antioksidanter, mineraler, samt en stor mengde stivelse, som spiller rollen som en slags beskyttelse for slimhinnen i fordøyelseskanalen. Det er ikke så mange proteiner i poteter, men kvaliteten er ganske høy - først og fremst på grunn av riktig balanse av aminosyrer.

Med en forverring av pankreatitt anbefaler leger vanligvis å sulte i opptil 2-3 dager, så det er bedre å ikke spise poteter i denne perioden. Deretter kan du begynne å introdusere rotavlingen i menyen, men uten å tilsette melk - det er tillatt å fortynne de knuste potetene med buljongen den ble kokt i, og tilsett også et lite stykke smør (eller en dråpe vegetabilsk olje ). Denne oppskriften passer for både voksne og barn: puréen er solid og velsmakende, og effekten på bukspyttkjertelen er minimal og skånsom.

Over tid, ettersom tilstanden forbedres, tilberedes potetmos allerede på grunnlag av poteter med tilsetning av gulrøtter, en liten mengde varm skummet melk.

Shchi med pankreatitt

Shchi er en av mange typer grønnsakssupper (spesielt kål). Den tilberedes hovedsakelig i kjøttbuljong, som allerede ikke taler for bruk i pankreatitt. En annen kontraindikasjon er tilstedeværelsen av hvitkål i retten, som heller ikke kan brukes til problemer med bukspyttkjertelen.

Men det er en vei ut: Pasienter med pankreatitt kan tilbys en annen oppskrift på en kjent rett for å unngå en ny forverring av sykdommen.

For det første vil kålsuppe være vegetarisk, uten kjøttbuljong. Om ønskelig kan du legge til litt hakket magert kjøtt til en allerede tilberedt rett (kokt kyllingfilet er egnet). For det andre bør hvitkål erstattes med Beijing-motstykket, eller brokkoli. For det tredje kan grønnsaker ikke stekes, men bare stues med en liten mengde vegetabilsk olje og vann.

Dette alternativet med kålsuppe kan inkluderes i menyen under restitusjonsperioden for pankreatitt, når smerten ikke lenger plager, og den inflammatoriske prosessen har avtatt.

Pankreatitt er en kompleks og alvorlig patologi, når ett feil måltid kan påvirke ditt velvære negativt og oppheve alle tidligere forsøk på terapi og rehabilitering. Når du velger retter for bukspyttkjertelbetennelse, er det nødvendig å studere sammensetningen nøye, vurdere den mulige negative innvirkningen på bukspyttkjertelen. Samtidig er hovedforholdene et minimum av fett, ingen steking av mat, ingen overspising og spising av varm mat.

Fylt kål med pankreatitt

Kålruller - en deilig rett, som er kjøttdeig med ris og grønnsaker, pakket inn i kålblader og stuet i rømme og grønnsakssaus. På den ene siden er retten en gryterett – og derfor diettholdig. Og hva med den andre siden: fet dressing, hvitkål, krydder. Så er kålruller tillatt for pankreatitt?

Ja, de er tillatt hvis de er forberedt på en bestemt måte.

 • krydder, krydder bør ikke legges til retten;
 • du kan ikke lage rømmesaus, tilsett fløte, majones, tomatpuré og ketchup, eddik, sitronsyre, fett, stekt mel;
 • du kan ikke steke grønnsaker til fyllingen;
 • du bør velge bare magert kjøtt og i små mengder, og du kan ikke legge til fett i det hele tatt;
 • det er ideelt å lage kålruller for et par, men du kan også stuve uten rømme og krydder, med en liten mengde vegetabilsk olje;
 • i stedet for hvitkålblader kan du bruke Beijing-kålblader;
 • det er tillatt å spise ikke mer enn 4 kålruller tilberedt i henhold til en diettoppskrift per uke;
 • hvis smerte eller fordøyelsesbesvær oppstår, bør retten utelukkes fra menyen.

I tillegg må vi ikke glemme temperaturen på produktene som brukes, som ikke bør være hverken varme eller kalde.

Aspic med pankreatitt

Aspic kan ikke tilskrives diettretter, så det bør ikke tilbys en pasient med pankreatitt. Det er mange grunner til dette, for eksempel:

 • Aspic har et høyt fettinnhold (mer enn 15%), derfor skaper det en unødvendig belastning på fordøyelsesorganene. For å bryte ned fett kreves lipase, som produseres av bukspyttkjertelen: økt produksjon av enzymer kan provosere en ny runde av den inflammatoriske prosessen. Og ved kronisk pankreatitt er den enzymatiske aktiviteten til kjertelen generelt svekket, og lipase produseres i utilstrekkelige mengder.
 • Aspic består av en konsentrert kjøtt- og beinbuljong, som inneholder mye ekstrakt, samt purinbaser. For å fordøye en slik buljong, må bukspyttkjertelen spesielt anstrenge styrken, noe som helt sikkert vil resultere i en ny forverring av sykdommen.
 • Aspic konsumeres utelukkende kaldt, noe som allerede motsier alle ernæringsanbefalinger for pankreatitt.
 • Det er umulig å forestille seg gelé uten pepperkorn, laurbærblader og andre uønskede krydder for pankreatitt, så vel som uten tradisjonelle tilsetningsstoffer i form av revet pepperrot eller sennep. Slike kosttilskudd for bukspyttkjertelen er av spesiell fare.

Det blir klart at denne retten ikke skal tilbys pasienter med pankreatitt - selv på stadiet av symptomlindring og med stabil remisjon.

Zucchini kaviar med pankreatitt

Rimelig og så velsmakende zucchini-kaviar har lenge vært elsket av de fleste: du kan lage den selv eller bare kjøpe den i en butikk. Men til tross for at courgette er tillatt for pankreatitt, er ikke alt så enkelt med zucchini-kaviar. Hvorfor?

I prosessen med matlaging tilsettes tomatpuré, løk, hvitløk, krydder til squashmassen, og noen husmødre tilsetter til og med eddik. Resultatet er en rett som er absolutt forbudt med pankreatitt, fordi:

 • stimulerer den enzymatiske aktiviteten til bukspyttkjertelen;
 • forbedrer tarmmotiliteten og kan forårsake økt gassdannelse;
 • inneholder uønskede og til og med forbudte komponenter i pankreatitt.

Hvis pasienten ikke kan forestille seg middag uten squashkaviar på bordet, er det en enkel kostholdsmetode å tilberede retten for ham. Alt tilberedes på vanlig måte, bare i ferd med å tilberede blir ikke grønnsakene stekt, men bare stuet, tomatpuré, løk, hvitløk, krydder og eddik tilsettes ikke. Til zucchinien kan du legge til noen moste tomater uten skinn, samt grønt og en liten mengde salt. En slik rett med pankreatitt spises med kjeks, eller en siderett (for eksempel potetmos).

Plov med pankreatitt

For å svare på spørsmålet om muligheten for å spise pilaf med pankreatitt, la oss huske de vanligste ingrediensene i denne retten:

 • kjøtt - lam, biff eller svinekjøtt;
 • ris;
 • gulrøtter, løk;
 • hvitløk;
 • krydder - zira, koriander, gurkemeie, berberis, malt pepper, laurbærblad, etc.;
 • fett, olje;
 • salt.

I tillegg tilsettes noen ganger tomater eller tomatpuré, chilipepper, urter, safran osv. En slik sammensetning er ikke i det hele tatt diett, ikke sant? Til tross for fordelene med ris for pankreatitt, er resten av ingrediensene oppriktig tvilsomme.

Men det er en vei ut: det er fullt mulig å lage pilaf, som er tillatt for pankreatitt. Mest sannsynlig vil mange legge merke til at en slik rett ikke kan kalles pilaf - kanskje vil de ha rett. Imidlertid, for pasienter som lider av pankreatitt, vil diettalternativet være en utmerket diettvariasjon. Den tilberedes som vanlig, men underlagt følgende betingelser:

 • ris er bedre å ta hvit polert eller dampet;
 • kjøtt - bare kyllingfilet eller kalkun, uten fett, bein og skinn;
 • grønnsaker er ikke stekt, men bare tilsatt ris;
 • løk, hvitløk, krydder og krydder, tomatpuré er ikke tilsatt, og bare en liten mengde vegetabilsk olje er tillatt fra fett.

Den ferdige retten får strø med urter - for eksempel persille. Den resulterende "pilaf" kan legges til menyen ikke mer enn et par ganger i uken: det er verdt å huske at ris i store volumer har en fikserende egenskap.

Stuet aubergine for pankreatitt

Auberginer for pasienter med pankreatitt er kun tillatt på stadiet av stabil remisjon. Faktum er at disse grønnsakene inneholder komponenter som stimulerer trypsinogen, noe som kan forbedre den inflammatoriske prosessen. Vi snakker om komponenter som alkaloider - organiske nitrogenholdige stoffer.

På gjenopprettingsstadiet, når smerte og andre ubehagelige symptomer blir liggende igjen, er det tillatt å diversifisere kostholdet med auberginekaviar, eller stuet aubergine. Husk at disse grønnsakene ikke er stekt for pankreatitt, men bare bakt, stuet eller kokt.

Unge auberginer er egnet for konsum uten spor av råte og skade. De vaskes, kuttes i terninger, dynkes i saltet vann, skrelles, bringes til beredskap på den tidligere valgte måten. Deretter kan grønnsaker hakkes med en blender sammen med kokte gulrøtter, saltes og spises som hovedrett, eller med tilbehør.

Ernæringsfysiologer anbefaler ikke å kjøpe stuvede auberginer og industriell kaviar for pankreatitt, siden sammensetningen av et slikt produkt er fundamentalt forskjellig fra hjemmelaget mat: ofte er eddik, forskjellige krydder, fortykningsmidler, sitronsyre, hvitløk og andre uønskede komponenter i tilfelle sykdom. Finnes i butikkkjøpt kaviar.

Vinaigrette mot pankreatitt

Vinaigrette i den klassiske versjonen av matlaging med pankreatitt anbefales ikke, fordi den inneholder syrer (i form av surkål eller pickles), løk og en stor mengde rødbeter. Men hvis du tilbereder denne retten i henhold til en spesiell diettoppskrift, vil det være fullt mulig å spise den med pasienter med pankreatitt.

For en vinaigrettesalat bør du ta en liten kokt rødbete, et par poteter, en fersk agurk, kokte gulrøtter, urter og litt vegetabilsk olje. Rødbeter, om enn små, må kokes i en og en halv time. Før beredskap bør også gulrøtter og poteter kokes. Alle grønnsaker kuttes i små terninger, krydres med et par spiseskjeer vegetabilsk olje, grønnsaker og litt salt tilsettes. Det er alt: kostholdsvinaigretten er klar.

Den resulterende retten er en utmerket kilde til vitaminer, den er lett fordøyelig, fordøyes forsiktig og belaster ikke de berørte organene. Men du kan ikke misbruke og spise mye salat på en gang. Gastroenterologer anbefaler å spise vinaigrette for pankreatitt i en mengde på ikke mer enn 50-100 g om gangen, ikke mer enn et par ganger i uken, og bare på stadiet av å avta den inflammatoriske prosessen.

Er det mulig å ha manti med pankreatitt?

Manti, så vel som dumplings, er en kombinasjon av kokt deig og kjøttfyll. En slik "tandem" er uønsket for pankreatitt, på grunn av langsom fordøyelse i fordøyelseskanalen. For å fordøye slike produkter fullt ut, er det nødvendig å øke den enzymatiske aktiviteten til hele mage-tarmkanalen og spesielt bukspyttkjertelen. Ernæringseksperter klassifiserer manti som tung mat, selv for en sunn person.

Dessuten er det umulig å tilby manti til en pasient med pankreatitt, som selges i butikker i form av halvfabrikata: de inneholder ufordøyelige vegetabilske proteiner, ildfast fett, kunstige smaksforsterkere, smaker og krydder.

Manti, dumplings, khinkali er blant rettene som er uønskede for pankreatitt - selv om vi snakker om hjemmelagde produkter.

Er det mulig å spise pizza med pankreatitt?

Pizza i noen matlagingsvariant har aldri blitt klassifisert som et kostholdsmåltid. La oss huske hvilke ingredienser som oftest finnes i pizza:

 • svinekjøtt, biff, pølse, bacon;
 • sjømat;
 • tomater, pickles, oliven, paprika, løk, hvitløk;
 • harde oster, mozzarella, cheddar, parmesan, dor blå;
 • grillsauser, majones, ketchup;
 • sopp;
 • oregano, basilikum, chilipepper, etc.

I tillegg er pizza et ferskt bakverk, en gjærdeig med en absolutt ikke-kostholdssammensetning. La oss tenke på hvilke av disse komponentene som er tillatt for pankreatitt? Kanskje ikke mer enn en eller to komponenter.

Ernæringsfysiologer anbefaler ikke å spise pizza på noe stadium av pankreatitt: dette produktet er vanskelig å fordøye og kan betydelig skade en allerede syk bukspyttkjertel.

Zucchini-fritter for pankreatitt

Til tross for at courgette er tillatt for pankreatitt, anbefales ikke zucchini-pannekaker, så vel som stekte retter. Men selv her kan du finne et kompromiss - for eksempel damppannekaker. Du trenger produkter som en middels zucchini, en spiseskje mel, eggehvite og litt salt. Riv zucchinien, klem ut væsken, tilsett mel, pisket protein og salt, elt godt. Tilstrekkelig tykke pannekaker legges i en dobbel kjele, dekket med lokk, kokt i 10-15 minutter. Serveres med urter og yoghurt naturell.

Det er mange diettoppskrifter som bruker zucchini. Bare her i den stekte versjonen skal de ikke kokes. Hver pasient med pankreatitt må huske produktene som er tillatt for ham og hvordan de er tilberedt for ikke å skade helsen hans og ikke forverre bruddet.

Rødbeter med pankreatitt

En av de første rettene, som ofte er inkludert i menyen til ulike kostholdstabeller, er rødbeter. En grønnsaksrett som er enkel å tilberede, solid, sunn og velsmakende, men belaster den ikke bukspyttkjertelen?

Enhver person som lider av pankreatitt velger retter som ikke bare er sunne, men også lette å fordøye. Ingen ønsker å forverre sin egen helse ved å spise forbudt mat. Heldigvis er ikke kokte rødbeter inkludert i den forbudte listen over produkter. Dessuten fremmer denne rotgrønnsaken på mange måter til og med absorpsjonen av mat, forbedrer tarmmotiliteten og har en svak vanndrivende effekt.

På stadiet av forverring av pankreatitt, bør rødbeteretter ikke konsumeres, som de fleste andre produkter. Generelt, etter en forverring, blir grønnsaker introdusert i kostholdet gradvis, litt etter litt, fordi fordøyelseskanalen må "venne seg" til absorpsjon av fiber etter stress. Omtrent 7-10 dager etter forverringen er det tillatt å inkludere små mengder kokte rødbeter i menyen. Før du gjør dette, må du være oppmerksom på følgende punkter:

 • mellomstore rødbeter skal kokes i to timer, og hvis tiden er kort, er det bedre å forhåndsskjære grønnsaken i flere deler;
 • Sitronsaft eller annen syre bør ikke tilsettes i pannen der rødbetene er kokt, for ikke å provosere et nytt angrep av pankreatitt;
 • du kan koke rødbetene i en kjele dekket med lokk, eller koke i en dobbel kjele eller bake.

Hvis det er ment å koke rødbeter, må det være vegetarisk - dette er en viktig betingelse for pankreatitt, som må observeres. Du kan legge til friske tomater, gulrøtter, poteter, løk, grønt til retten. Tilsetning av kjøtt, sopp, fett rømme eller fløte er forbudt (ikke mer enn 1 spiseskje naturlig yoghurt eller rømme med et fettinnhold på ikke mer enn 10% er tillatt). Riktig forberedt rødbeter diversifiserer kostholdet til pasienten, tilfører kroppen vitaminer og skader ikke bukspyttkjertelen i det hele tatt.

Bakt zucchini for pankreatitt

Zucchini er tillatt grønnsaker for pasienter med pankreatitt: de anbefales å bruke kokte, stuet eller bakt, alene eller sammen med andre grønnsaker.

Zucchini bakes til den er mør, og unngår utseendet til en rødrød skorpe, noe som skaper ytterligere vanskeligheter for fordøyelsen. Det er tillatt å lage gryteretter med ris, pasta, bokhvete, havregryn og andre grønnsaker, som gulrøtter eller brokkoli.

Dryss toppen av retten med en håndfull revet mager ost, eller hakkede urter.

På stadiet av stabil remisjon bakes zucchini, og hell over et egg som er pisket med skummet melk. En slik rett oppnås med hell ikke bare i ovnen, men også i en dobbel kjele. Gjennomsnittlig porsjon bør ikke overstige 100 g, og du kan bruke den 2-3 ganger i uken.

Aspic for pankreatitt

Geléretter basert på gelatin, med tilsetning av kjøtt eller fiskekjøtt - hva kan være smakligere og mer tilfredsstillende? Men med sykdommer i fordøyelsessystemet er slike retter ofte ikke bare anbefalt, men også forbudt. Gjelder dette forbudet for pankreatitt? Dessverre ja.

Aspic retter utmerker seg ved et høyt innhold av fett, samt tilstedeværelsen av en konsentrert kjøttkraft, som ikke er tillatt for bruk med betennelse i bukspyttkjertelen. For å fordøye dette produktet er det nødvendig med økt produksjon av lipase - det vil si at det syke organet må jobbe under ekstra belastning. Som et resultat kan den enzymatiske aktiviteten til kjertelen bli forstyrret, lokal blodsirkulasjon vil også endre seg, noe som kan forårsake en ny forverring av sykdommen.

Gastroenterologer og ernæringsfysiologer motsetter seg kategorisk bruk av slike retter for pankreatitt - selv om pasienten har en langvarig stabil remisjon. Derfor er det ikke verdt risikoen: enig, fordi helse er fortsatt dyrere.

Makaroni og ost for pankreatitt

Pasta - vermicelli, nudler, spaghetti, etc. - regnes ikke som et forbudt produkt for bukspyttkjertelbetennelse, så du kan supplere kostholdet ditt med dem uten frykt. Høykvalitetspasta absorberes lett av fordøyelsessystemet uten å belaste bukspyttkjertelens arbeid. Men merk: vi snakker om et kvalitetsprodukt laget på basis av durumhvete. Billige varianter av pasta for en diett med pankreatitt anbefales ikke på grunn av deres lange fordøyelse og skapelsen av en byrde på det syke organet.

Pasta er tillatt å spise så snart de viktigste tegnene på pankreatitt avtar - det vil si å omgå den akutte perioden av sykdommen. De kokes til de er myke: Dette må tas i betraktning, siden alternativet "al dente" under dietten ikke anbefales. Som dressing kan du bruke en liten mengde vegetabilsk olje, eller yoghurt med lavt fettinnhold.

Når det gjelder en slik pankreatittrett som makaroni og ost, kan den inkluderes i kostholdet med vedvarende remisjon, når de akutte og subakutte periodene av sykdommen er langt bak. Pasta kokes, krydres med en liten mengde smør, og drysses med revet hard ost – gjerne usaltet og lite fett. En slik rett er tillatt å konsumere ikke mer enn en gang i uken.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.