^

Sikori mot gastritt

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 29.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Det meste av det vi vet om sikori er at det er et sunt alternativ til kaffe. Men denne planten legges ikke bare til drinker, men også til forskjellige retter. Er det alltid nyttig? Vil sikori for eksempel være skadelig for gastritt?[1]

Kan sikori med gastritt?

Sikori er ikke kontraindisert ved gastritt med mangel på sekretorisk aktivitet, utenfor stadiet av forverring. Med økt surhet i magen, med sår og erosjoner, så vel som i den akutte perioden med gastritt, anbefales det ikke å bruke produktet.

Det er slike sikkerhetsregler ved bruk av sikori:

 • Du bør ikke drikke en drink, inkludert en infusjon eller avkok av rhizomet, hvis det er for varmt. For mageslimhinnen, utsatt for betennelse, er slike irriterende faktorer farlige. Derfor er personer med gastritt kun egnet for retter og væsker i form av varme, eller ved romtemperatur.
 • Misbruk av sikori er uønsket. Den optimale mengden er opptil 3 kopper per dag.
 • Leger anbefaler å drikke naturlig brygget sikori med honning for lav-syre gastritt utenfor stadiet av forverring.

Sikori for gastritt med høy surhet

For pasienter som lider av gastritt med økt sekresjon av magesyre, er det viktig å unngå matvarer og kombinasjoner av disse som øker surheten i magen. Sikori refererer bare til slike produkter, da det stimulerer sekretorisk aktivitet, øker appetitten.

Med hyperacid gastritt er kun ikke-sure fortynnede grønnsaksjuicer (gresskar, gulrot, poteter), ikke-sure kisler og kompotter, svakt brygget te og urteinfusjoner og avkok tillatt. Det er bedre å nekte sikori helt, selv etter at fordøyelsesprosessene er etablert og symptomene på sykdommen er eliminert.

Pasienter med følsom slimhinne i mage-tarmkanalen må forstå at selv det mest ufarlige produktet kan være skadelig hvis det brukes upassende eller i urimelige mengder. Når det gjelder sikori, er det bare tillatt å konsumere av friske mennesker, eller under hyposyreforhold, der produksjonen av saltsyre bør stimuleres, ikke undertrykkes. I tilfelle av gastritt med høy surhet (og dette er det vanligste), er det bedre å ikke risikere helsen din og velge en mykere og tryggere drink - for eksempel nypebuljong, kamillete.

Sikori for erosiv gastritt

Erosiv eller etsende gastritt er en av variantene av den inflammatoriske prosessen i mageslimhinnen, som er ledsaget av dannelsen av erosjoner. En slik sykdom diagnostiseres ofte på bakgrunn av kronisk alkoholisme, misbruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler, kjemisk forgiftning. En komplikasjon av erosiv gastritt kan være magesår og blødning. For å forhindre utvikling av slike komplikasjoner, anbefales det å følge en streng diett. Ernæring bør være så sparsomt som mulig, med unntak av varm, krydret, irriterende mat, alkoholholdige og kullsyreholdige drikker, sterk kaffe, te og til og med sikori. Kostholdet består av frokostblandinger, stuvede og kokte grønnsaker, frukt (hovedsakelig bananer og bakte epler), gryteretter og suffléer, samt supper.

Hvordan påvirker sikori magen som er skadet av erosjon? Slimhinnen er irritert, sekresjonen av magesaft stimuleres, surheten øker, noe som negativt påvirker den allerede skadede membranen.

Det må huskes at både kaffe og sikori ikke anbefales til konsum:

 • med erosiv gastritt;
 • med magesår;
 • med forverring av eventuell gastritt;
 • hvis, etter å ha drukket en kopp sikori, blir det registrert ubehagelige symptomer i mageområdet.

Sikori for atrofisk gastritt

Atrofisk gastritt er kanskje en av de mest ugunstige variantene av denne sykdommen, siden det er han som ofte er komplisert av onkopatologi. Det er svært viktig for pasienter med denne typen gastritt å følge alle ernæringsanbefalingene, og prøve å opprettholde remisjonsstadiet så lenge som mulig.

Hos pasienter med atrofisk gastritt er det et brudd på funksjonen til parietalceller (kjertelceller) i mageslimhinnen, som et resultat av at frigjøringen av saltsyre er svekket. Celler som reagerer på produksjonen av pepsinogen blir også påvirket. Gradvis erstattes de berørte cellene av epitelstrukturer, eller mucocytter, som ikke er i stand til å skille ut saltsyre og pepsinogen, noe som fører til brudd på fordøyelsesfunksjonen.

I den akutte perioden med atrofisk gastritt er diettbegrensninger nødvendig: sur og krydret mat, animalsk fett, sopp, helmelk, grovfibermat, kullsyreholdige drikker, kaffe, sterk te og sikori er ekskludert. Utvid kostholdet gradvis etter ca 2-3 dager. Samtidig avtales muligheten for å bruke sikori med legen, som kan tillate deg å drikke drikken, forutsatt at alle tegn på en akutt prosess elimineres, hvis pasienten ikke har økt surhet i magesekresjonen.

Sikori med forverring av gastritt

Gastritt er en inflammatorisk reaksjon som er ledsaget av skade på mageslimhinnen, som et resultat av at dette organet mister evnen til å fordøye maten som kommer inn i det tilstrekkelig. En av hovedårsakene til bruddet er underernæring. Derfor, for å gjenopprette normal fordøyelse og stoppe utviklingen av betennelse, er det først og fremst nødvendig å etablere et mat- og drikkeregime, for å utelukke skadelig mat og drikke.

Viktig: de grunnleggende prinsippene for dietten for kronisk gastritt bør følges selv etter å ha oppnådd en stabil remisjon. Disse prinsippene er:

 • spise i henhold til en tidsplan, hver dag til omtrent samme tid;
 • brøkmåltider litt etter litt, men ofte (omtrent hver 2,5 time);
 • bruk av kun varm mat og drikke;
 • unngå overspising;
 • utelukkelse av mat og retter som irriterer mageslimhinnen;
 • utelukkelse av tørr mat, i en hast;
 • separasjon i henhold til tidspunktet for å spise mat og drikke (det anbefales å drikke en halv time før et måltid, eller en time etter det).

Med en forverring av gastritt kan du ikke drikke sikori - uavhengig av graden av syredannelse i magen. For å bli kvitt magesmerter og andre smertefulle symptomer, må du strengt overholde matrestriksjoner og regler. Kostholdet skal være sparsomt, balansert. Dens omtrentlige varighet er flere uker, selv om helsetilstanden er normalisert. I løpet av hele denne tiden får bare urtete, nypebuljong, varmt vann uten gass, tørket fruktkompott drikke. Sikori er best å la være.

Sikori for gastritt og pankreatitt

Til dags dato kan du høre mye motstridende informasjon om bruken av sikori for gastritt. Noen eksperter er sikre på at fordelene med roten for pasienter med gastritt langt oppveier skaden, mens andre har en helt motsatt oppfatning.

Og likevel sier de fleste leger som studerer medisinske urter at sikori er ganske aggressiv i forhold til slimete i fordøyelseskanalen. Det provoserer en økning i enzymatisk aktivitet, potenserer produksjonen av saltsyre. I dette aspektet, når det gjelder irriterende effekt, kan det sammenlignes med den samme kaffen, så pasienter som lider av pankreatitt, gastritt i det akutte stadiet bør avstå fra å drikke sikori.

Imidlertid kan personer som har gastritt assosiert med lav surhet og er i remisjon godt legge produktet til dietten. Sikori er til og med nyttig for slike pasienter med gastritt, da det aktiverer magesekresjon og øker appetitten, forbedrer fordøyelsesprosessen. Om mulig kan melk tilsettes drikken.

Fordeler

Hovedfordelen ligger i chicornroten, som inneholder mange vitaminer og sporstoffer.På 1970-tallet ble det oppdaget at roten til C. Intybus inneholder opptil 40 % inulin, som har liten effekt på blodsukkernivået og er derfor egnet for diabetikere.[2]

Siden antikken har sikori blitt ansett som den mest verdifulle medisinske planten, så den brukes ofte i alternativ medisin. Selv de gamle romerne brukte sikori aktivt for å forhindre hypoacid gastritt og andre patologier i fordøyelseskanalen, og egypterne ga en helbredende infusjon som en motgift mot edderkopp- og slangebitt. Alternative healere har vellykket behandlet sikori for gikt og konjunktivitt, samt tarmsykdommer.

Planten har en stor og nyttig sammensetning, som gjør at den kan brukes både i medisin og i matlaging. Retter med sikori anbefales for pasienter som lider av diabetes mellitus, [3]som skyldes tilstedeværelsen av inulin, et naturlig søtningsmiddel, i produktet. Jordstengelen inneholder en liten prosentandel karbohydrater og mye fiber, noe som gjør at den kan inkluderes i kostholdet til mange dietter.

Inulin, en naturlig biostimulant, hjelper til med å gjenopprette intestinal mikroflora, optimerer funksjonen til hele mage-tarmkanalen og stimulerer metabolske prosesser. Det brukes i alternativ medisin for forebygging og behandling av hypoacid gastritt, kolecystitt, hepatitt og dysbakteriose.

Tilstedeværelsen av kalium sikrer normalisering av hjerteaktivitet og rytme, toner blodkar, forbedrer utskillelsen av overflødig kolesterol. Sikoridrikker fungerer som nyttige kaffeerstatninger fordi de ikke inneholder koffein, et velkjent psykostimulerende middel som har mange kontraindikasjoner.

Jernet som er tilstede i chicorn-rhizomet forbedrer tilstanden til personer som lider av arytmi, åreforkalkning og jernmangelanemi. Den terapeutiske effekten komplementeres positivt av intibinglykosidet, som stimulerer aktiviteten til fordøyelseskanalen, forbedrer funksjonen til sentralnervesystemet og normaliserer hjerterytmen.

Effektiviteten til sikori i kampen mot overvekt er kjent: planten forbedrer metabolismen, bidrar til å redusere fettakkumulering og normaliserer vann- og elektrolyttbalansen. Sikorirot er en del av mange antiparasittiske, koleretiske, hypoglykemiske legemidler. Alkoholtinkturer brukes ofte i dermatologi, for behandling av byller, psoriasis, dermatitt, akne, på grunn av de ganske sterke antiinflammatoriske og antibakterielle egenskapene.[4]

Plantebaserte preparater har en astringerende egenskap, har en moderat vanndrivende effekt og stimulerer tarmmotiliteten. Bitterheten som er tilstede i sammensetningen påvirker slimhinnen i fordøyelseskanalen, og øker utskillelsen av galle og enzymer. Denne egenskapen tillater bruk av sikori for gastritt med lav surhet. Samtidig merkes fordelene, både i terapeutisk og forebyggende handling, for å forhindre forverring av den inflammatoriske prosessen på bakgrunn av utilstrekkelig syreproduksjon i magen.

Andre mulige bruksområder for urteproduktet:[5]

 • takykardi og arytmier;
 • nefritt;
 • aterosklerose;
 • sykdommer i urin- og hepatobiliærsystemet;
 • aktivering av appetitt;
 • helminthic invasjoner;
 • nevrologiske patologier;
 • diaré, styrking av prostata og andre reproduktive organer, lungekreft, bakrus og rensing av galleveiene;[6]
 • leversykdom, krampestillende, antikolesterol, antiseptisk;[7]
 • koleretisk, gastrisk sekresjonsstimulerende middel, hypoglykemisk;[8]
 • gulsott, leverforstørrelse, gikt og revmatisme;[9]
 • koleretisk, avføringsmiddel, hypotensiv, styrkende og febernedsettende;[10]
 • øye- og dermatologiske sykdommer, etc.

Kontra

I hvilken form blir sikori vanligvis konsumert?

 • Sikori rhizom er basen som flere produkter er laget av samtidig. Spesielt det tykke konsentratet eller sikoriekstraktet er populært å legge til sauser, drinker og desserter.
 • Malt sikori er en ovnstekt og finmalt jordstengel som kan brukes i stedet for et krydder eller lages til en alternativ "kaffe".
 • Løselig sikori lages ved å tørke sikoriekstrakt. Dette alternativet er spesielt praktisk for å brygge en kaffeerstatningsdrink.
 • Hele sikorijordstengler er et naturlig middel som du kan lage ditt eget krydder, kaffe og sauser fra. Biter av roten kuttes, tørkes og stekes i ovnen, males i en kaffekvern og brukes til det tiltenkte formålet.
 • Radichio salatgaffel er også en underart av sikori, den såkalte hodesalaten. Det er veldig velsmakende og sunt: det renser blodet, forbedrer funksjonen til hjertet og blodårene. Lette varianter av Radichio brukes hovedsakelig til å lage salater, og lilla-burgunder varianter lager deilige og sunne varme snacks og tilbehør.

Enhver variasjon av dette produktet bør ikke inkluderes i kostholdet:

 • med individuell overfølsomhet for planten;
 • kvinner med en vanskelig graviditet;
 • med gastritt med høy surhet, magesår;
 • med vaskulære patologier, tromboflebitt, åreknuter;
 • med gallesteinsykdom;
 • barn under 3 år.

Dessuten anbefales absolutt alle å unngå bruk av lavverdig, billig sikori - og ikke bare for gastritt. Det er viktig å være oppmerksom på beskrivelsen på emballasjen: sammensetningen bør kun presenteres med 100% sikori (ekstrakt), uten smakstilsetninger, smakstilsetninger og konserveringsmidler. For å redusere kostnadene for produktet tilsettes ofte rug, havre og bygg til sammensetningen.

Det er også en slik uønsket komponent som ofte legges til sikoriekstrakt, som maltodekstrin. Vi snakker om et karbohydrat som i egenskaper ligner stivelse og glukose, noe som gjør at det kan brukes som et utmerket fortykningsmiddel, søtningsmiddel og smaksstoff.

For å identifisere uønskede komponenter i sammensetningen, kan du slippe en dråpe jod i en svak drink. Hvis løsningen har blitt lilla, kan dette bety at det er korn eller stivelse i den. Og tilstedeværelsen av maltodextrin i chicornpulver bestemmes av den uvanlig lyse nyansen av stoffet.

Ekstrakt av høy kvalitet - tykt, tyktflytende, med en behagelig lukt. Sikoripulver er mørkt, uten klumper. Ved nærmere undersøkelse er det ikke støvete, man kan tydelig se små granuler. Hvis vi snakker om røtter, bør tørre skudd anskaffes, med en brunaktig fargetone.

Det er å foretrekke å kjøpe et produkt laget i Polen eller Frankrike. Indisk sikori har en tendens til å være av lavere kvalitet. Selvsagt skal emballasjen være forseglet, uten spor etter åpning.

Mulige farer

Når man snakker om sikori, mener folk vanligvis rhizom eller salatblader (den såkalte Radicchio-salaten). Selvfølgelig er fordelene ved å spise plantebasert mat og drikke langt større enn risikoen:

 • Takket være inulin er det mulig å stabilisere nivået av glukose i blodet, noe som er viktig for personer som lider av diabetes eller fedme.
 • Vitamin-urtesammensetningen forbedrer funksjonen til nervesystemet, styrker immunforsvaret.
 • En stor mengde fiber optimerer tarmens motilitet og forbedrer avføringen.
 • Kalium forbedrer tilstanden til det kardiovaskulære systemet.

I tillegg forbedrer produktet den enzymatiske aktiviteten til fordøyelseskanalen, har en anti-inflammatorisk, antiparasittisk, regenererende effekt.

Imidlertid eksisterer det fortsatt risiko:

 • den koleretiske egenskapen til planten kan forverre tilstanden med kolelithiasis - spesielt kan steiner begynne å bevege seg og tette gallekanalen;
 • økt sekresjon av magesyre vil forverre tilstanden til pasienter med hyperacid gastritt eller magesår;
 • hos pasienter med oksalatdiatese øker risikoen for sandutslipp;
 • med åreknuter og hemoroider øker risikoen for trombose;
 • kan forverre velværet til personer med lavt blodtrykk.

Detaljert meny for hver dag

Med en forverring av gastritt den første dagen, er det bedre å avstå fra å spise mat i det hele tatt for å la det betente organet hvile. Du kan ikke drikke sikori, bare bruk av kokt varmt vann, kamilleinfusjon eller nypebuljong er tillatt. Etter at hovedsymptomene avtar, blir kostholdet supplert med revet supper og flytende frokostblandinger. Etter en stund kobles purerte kjøtt (kylling, kalkun), dampproteinomeletter. Sikori i form av drinker eller salater er fortsatt forbudt, uavhengig av surhetsgraden i magesaften.

Menyen er satt sammen med hensyn til følgende punkter:

 • utelukk grovfibermat som mekanisk kan skade den betente slimhinnen (trete kjøtt, benfisk, kli);
 • utelukk rå grønnsaker og frukt, belgfrukter, røkt kjøtt, marinader, sauser, sterke buljonger, halvfabrikata;
 • nekte å bruke kullsyreholdige drikker, juice, sterk te, kaffe og sikori, inkludert med melk.

Med gastritt med lav surhet er det tillatt å gradvis legge til kokte rødbeter og gulrotsalater, supper basert på kjøtt eller fisk til menyen. Etter en stabil bedring av tilstanden er bruk av små mengder sikori tillatt - hovedsakelig i form av en drink fra sikoriekstrakt. Til å begynne med drikker de bare en slurk 2-3 ganger om dagen. Hvis det ikke er noen ubehagelige symptomer, kan forbruksvolumet økes gradvis. Hvis det er smerter i magen, raping, ubehag bak brystbenet, oppblåsthet, er det fortsatt bedre å nekte sikori.

En viktig betingelse når du velger drinker og retter for gastritt er temperaturen. Alt som pasienten spiser skal være varmt, ikke varmt eller kaldt. Dette skyldes det faktum at varmt irriterer slimhinnen og forverrer den inflammatoriske prosessen, og kulde hemmer enzymatisk aktivitet, noe som fører til en nedgang i fordøyelsesprosessen.

Grunnlaget for ernæring i den akutte perioden med gastritt bør være frokostblandinger på vannet, dampede og stuvede grønnsaker, kjøttboller og dampkoteletter, mosede supper.

Prøvemeny for 2-4 dager med akutt gastritt:

 • Til frokost: risgrøt med et stykke smør, nypebuljong.
 • Som en annen frokost: proteindampomelett, bakt eple.
 • Til lunsj: en porsjon grønnsakssuppe, kyllingsufflé, kamillete.
 • Snack: hvit kjeks med tørket fruktkompott.
 • Til middag: potetmos med et stykke dampet fiskefilet.

Med gastritt med utilstrekkelig sekresjon av syre, begynner sikori å bli introdusert i kostholdet ikke tidligere enn 7-8 dager fra øyeblikket av forverring, med forbehold om stabil god helse.

Med gastritt med økt syresekresjon er det bedre å ikke bruke dette produktet.

Oppskrifter

Mange tror at sikori bare er en billig analog av kaffe. En slik oppfatning er ikke helt riktig. Faktisk kan lavkvalitetsvarianter av drikken ikke smake som kaffe i det hele tatt, og til og med være ganske smakløse. Men et kvalitetsprodukt konkurrerer seriøst - for det første når det gjelder aroma og smak, og for det andre - når det gjelder fordeler, fordi det kan brukes i nesten alle aldre, med en tendens til høyt blodtrykk osv. Sikori er nyttig for gastritt med lav sekretorisk aktivitet.

Den brente malte roten brygges i en kaffetrakter, Turk, fransk presse. Et tykt ekstrakt helles ganske enkelt med kokende vann i riktig proporsjon, eller legges til ulike retter, sauser, noe som gir dem en typisk bittersøt smak. Produktet passer godt til andre krydder (kanel, vanilje), fløte eller melk.

Sikori med melk for gastritt er ikke forbudt å bruke under remisjon. Men med en forverring av kronisk gastritt eller med akutt betennelse, er det tryggere å foretrekke svakt brygget te, kamilleinfusjon, tørket fruktkompott, havregryngelé.

For å tilberede en sikoridrikk fra et pulverisert produkt, ta 1 ts. Pulver, hell 150 ml kokende vann. Tilsett sukker og melk etter smak. Normen for remisjon er ikke mer enn tre kopper om dagen.

Et naturlig avkok av roten er mer nyttig. En liter vann kokes opp, hell ½ kopp stekt og hakket rhizom, holdt på lav varme under lokk i en halv time. Deretter filtreres og drikkes buljongen 1 slurk flere ganger om dagen for gastritt med redusert sekretorisk aktivitet.

For å forbedre magesekresjonen kan du tilberede en infusjon: hell 5 ss hakket rot i en termos, hell 500 ml kokende vann og la stå over natten. Et slikt middel drikkes 50 ml før hvert måltid.

Dermed kan vi konkludere: sikori for gastritt kan bare brukes i remisjonsstadiet og i tilfeller av nedsatt funksjon av mage-tarmkanalen, der en tilstrekkelig mengde magesyre og galle ikke produseres. Sikoriretter og drikke anbefales for pasienter med hypoacid gastritt, hepatitt og neurasteni. Og i alle fall, før du bruker midler og kosttilskudd med sikori, er det tilrådelig å konsultere en lege, siden planten har kontraindikasjoner.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.