^

Helse

Heshet i stemmen hos et barn som et symptom på sykdommen

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 10.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Heshet og hvesing er relatert til lydforstyrrelser, som igjen er delt inn i organisk og funksjonell.

 1. Symptomer på organiske stemmeforstyrrelser er forårsaket av skade på det nevromuskulære apparatet og manglende lukking av stemmebåndene. Pasienten klager over alvorlig tretthet, og i noen tilfeller umuligheten av å utføre en vokalbelastning. På denne bakgrunn vises ubehagelige subjektive opplevelser i halsen:
 • Kile.
 • Råhet.
 • Smerte og trykk.
 • Klumpfølelse.
 • Ripe.
 • Forstyrret pust.

Hos små barn er organiske lidelser ledsaget av en uttalt etterslep i taleutvikling, et brudd på lyduttale, vanskeligheter med sosiale kontakter, en forsinkelse i akkumulering av ordforråd og grammatiske strukturer.

 1. Symptomer på funksjonelle stemmeforstyrrelser - manifesteres av manglende evne til å regulere lyden av stemmen, heshet og tretthet. Hvis dysfoni er forårsaket av funksjonelle forstyrrelser av sentral karakter (psykogen afoni, hysterisk mutisme), manifesteres det av et kraftig tap av stemmen, manglende evne til å snakke i en hvisking. Samtidig vedvarer hosting og klangfull latter.

Hoste og heshet hos et barn

Det er flere årsaker til hoste hos barn, men hvis hosteanfall er ledsaget av et brudd på lyden, er det mest sannsynlig laryngitt. Betennelse i slimhinnen i strupehodet utvikler seg på grunn av hypotermi eller overoppheting av kroppen, ulike infeksjoner, overbelastning av musklene i strupehodet. [1]

Laryngitt regnes som en barnesykdom. Hos barn er lumen i strupehodet liten, så selv en liten betennelse provoserer hevelse og innsnevring. Sykdomstilstanden er preget av formen og intensiteten av kurset:

De viktigste formene for laryngitt:

 • Catarrhal.
 • Stenosing.
 • Hypertrofisk.
 • Atrofisk.
 • Hemorragisk.
 • Difteri.
 • Flegmozon.

Intensiteten av sykdommen er delt inn i akutt og kronisk. I det første tilfellet utvikler symptomene seg veldig brått. Den kroniske prosessen er preget av en langsom utvikling med en gradvis økning i patologiske symptomer.

I tillegg til hoste og heshet har barnet følgende symptomer:

 • Rød og hoven hals.
 • Økt kroppstemperatur.
 • Spasmer i musklene i strupehodet.
 • Følelse av tørrhet og kløe i munnen.

En av farene ved laryngitt er krupp. Denne respiratoriske patologien utvikler seg på grunn av en sterk innsnevring av lumen i strupehodet. Barnet klager over pustevansker, cyanose kan oppstå på kroppen, noe som indikerer utilstrekkelig oksygenmetning i blodet. Oftest utvikler kruppet seg om natten, når slimet som samler seg i luftrøret drenerer og tørker opp, noe som forårsaker alvorlige pusteproblemer.

En barnelege og en otolaryngolog er engasjert i diagnostisering og behandling av en smertefull tilstand. For å bekrefte diagnosen tas en anamnese og pasientens plager analyseres, en generell undersøkelse av barnet og en vurdering av lymfeknutenes tilstand. Det er også nødvendig å visuelt undersøke strupehodet med et endoskop, ta vattpinner fra slimhinnen i halsen, blod- og urinprøver. Basert på resultatet av undersøkelsene lages en behandlingsplan. Terapi inkluderer å ta medisiner, fysioterapiprosedyrer og et strengt regime for å holde barnet.

Tørrhoste og heshet hos et barn

En av de vanligste årsakene til å besøke en barnelege er et barns hoste. Uutholdelige anfall av tørr hoste, kombinert med svekket lyd og forringelse av det generelle velvære, sliter ut barnet, forstyrrer søvnen dag og natt.

Tilstedeværelsen av tørr hoste (sputum skiller seg ikke) og hvesing, heshet i barnets stemme indikerer oftest en akutt luftveisvirusinfeksjon. Ubehagelige symptomer oppstår i den innledende fasen av sykdommen og i de første dagene av en forkjølelse. Virus trenger inn i slimhinnen i de øvre luftveiene, forårsaker hevelse og irritasjon av vev.

Tørr hoste og dysfoni er typisk for slike forkjølelser:

 • ARI, SARS.
 • Bronkitt.
 • Trakeitt.
 • Laryngitt.
 • Faryngitt.

Hvis en tørr hoste er veldig sterk eller kjedelig, kan dette indikere infeksjonssykdommer (meslinger, kikhoste), allergiske reaksjoner på grunn av innånding av allergener eller små fremmede partikler, laryngotracheobronkitt eller utvikling av falsk krupp. [2], [3]

I tillegg til hoste og endringer i stemmen, klager barnet over en følelse av kiling, sårhet, noe som konstant irriterer og forstyrrer. Barnelegen tar seg av diagnose og behandling av en ubehagelig tilstand. Legen velger medisiner som reduserer hosteanfall, fremmer sputumutslipp og gjenoppretter stemmen.

Heshet i stemmen uten hoste hos et barn

Lignende symptomer observeres ved overbelastning av stemmebåndene. Slimhinnen i barnas strupehode er veldig følsom, så gråt, skriking eller til og med sang forårsaker mikrotraumer med brudd på små kapillærer og hevelse. På denne bakgrunnen utvikles heshet i stemmen uten å hoste.

 • Dysfoni kan observeres i de første dagene av forkjølelse. Men etter hvert som den smittsomme prosessen sprer seg, vises ytterligere symptomer (hoste, feber, generell svakhet og ubehag).
 • En annen mulig årsak til lidelsen er forgiftning og allergiske reaksjoner. Innånding av allergenet fører til en kraftig hevelse i luftveiene, svekket stemme og pust. I dette tilfellet, uten rettidig legehjelp, er det en risiko for kvelning.
 • Dysfoni observeres med kjemisk og termisk skade på slimhinnen i leddbånd og strupehode, traumer, endokrine patologier, tumor neoplasmer, med alvorlig stress og skrekk, skade på nerveender.

Behandlingen for en tapt stemme avhenger av årsakene og faktorene som utløste lidelsen. Enhver terapi sørger for en minimal belastning på stemmebåndene, fukting av luften i rommet og rikelig med varm drikke.

Heshet i stemmen og temperatur hos et barn

Under passasje av luft gjennom gapet i strupehodet med lukkede leddbånd, dannes bølger, som er stemmen. Jo tykkere og lengre ledninger, jo lavere lyd. Hvis leddbåndene er jevne, er lydtonen klar. Ved fortykning og ujevnheter i leddbåndene blir stemmen hes. Det er hindringer i veien for lydbølger som skaper forstyrrelser og forårsaker dysfoni.

Hvis barnet i tillegg til å forstyrre lyden har feber, kan dette skyldes problemer som:

 • Inflammatoriske sykdommer av smittsom natur.
 • Overoppheting av kroppen.
 • Tenner.
 • Reaksjon på vaksinasjon (vaksinasjoner).
 • Allergiske reaksjoner.
 • Nyrelidelser.

I de fleste tilfeller, når patologiske faktorer elimineres, går heshet over av seg selv. Men hvis temperaturen og dysfonien vedvarer i lang tid og suppleres av andre patologiske symptomer (slapphet, rennende nese, oppkast, løs avføring), bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Heshet i stemmen hos et barn uten feber

På grunn av særegenhetene ved strukturen til de øvre luftveiene (levert med et stort antall blodkar), opplever barn veldig ofte dysfoni. Heshet i stemmen kan oppstå med ulike patologiske symptomer, som avhenger av den underliggende årsaken til lidelsen.

Hvis lydforstyrrelsen oppstår uten forhøyet kroppstemperatur, kan dette indikere slike faktorer:

 • Irritasjon av strupehodet.
 • Overanstrengelse av stemmebåndene.
 • Luftveisskader.
 • Svelging av fremmedlegemer i strupehodet.
 • Allergiske reaksjoner.
 • Stemmemutasjoner i puberteten.
 • Sterk frykt, spenning, stress.
 • Rus av kroppen med mer.

Hvis dysfoni vedvarer i lang tid, bør du søke medisinsk hjelp og gjennomføre en omfattende undersøkelse av kroppen. Siden i noen tilfeller er stemmeforstyrrelse et av symptomene på alvorlige patologiske prosesser i kroppen.

Hvis stemmen har satt seg på grunn av et høyt skrik eller gråt, det vil si overbelastning av stemmebåndene, er det ikke nødvendig med spesiell behandling. Det er nok til å gi ro til halsen og stemmebåndene vil komme seg i løpet av få dager. Du bør også utelukke matvarer som irriterer slimhinnene i stemmeapparatet fra kostholdet, gi barnet rikelig med væske for å myke opp halsen og opprettholde moderat luftfuktighet i rommet.

Heshet i halsen hos et barn

Lavsesongen, med sine temperatursvingninger og kalde vinder, er perioden med forkjølelse og hovedårsaken til sår hals og dysfoni hos barn.

La oss vurdere mer detaljert hovedårsakene til lydforstyrrelser hos barn med sår hals:

 1. Bakterielle infeksjoner - de forårsaker en smertefull tilstand i halvparten av tilfellene. For diagnose tas en vattpinne fra halsen, en såing på bakteriefloraen og dens motstand mot antibakterielle stoffer. Hvis betennelsen er lokalisert i svelgmandlene, indikerer dette betennelse i mandlene. I dette tilfellet, i tillegg til sår hals, stiger barnets kroppstemperatur og generelt velvære forverres.
 2. Virale infeksjoner - en smertefull tilstand kan skyldes en akutt luftveisvirusinfeksjon. For eksempel, med adenovirus, observeres faryngitt, en økning i cervikale lymfeknuter. Dette er typisk for en bakteriell infeksjon. Stemmeforstyrrelser og sår hals utvikler seg gradvis. Barnet er sløvt, klager over smerter i hodet og smerter i kroppen.
 3. Irritasjon av svelgets slimhinne - dette kan være allergiske reaksjoner eller kjemiske/termiske brannskader i slimhinnen. Barnet klager ikke bare over smerte, men også over svette, kløe i halsen. Det kan være økt rift, neseutslipp, nysing og i noen tilfeller tørr hoste.
 4. Betennelse i slimhinnen i strupehodet - laryngitt oppstår med sår hals og råhet, bjeffende hoste, respirasjonssvikt. Hvis sykdommen er forårsaket av en virusinfeksjon, klager babyen over økt tretthet og forverring av generelt velvære.

Metoder for å behandle sår hals og gjenopprette lyd avhenger av årsaken som provoserte dem. For virus, bakterier og infeksjoner brukes antibakterielle og antimikrobielle midler med lokal og systemisk virkning. Legen kan foreskrive smertestillende midler mot halsen, ulike fysioterapiprosedyrer og et sparsomt kosthold.

Heshet i stemmen hos et barn med laryngitt

Laryngitt er en betennelse i slimhinnen i strupehodet. Denne sykdommen fører til en endring eller fullstendig tap av lyd. Oftest blir det møtt av barn. En smertefull tilstand oppstår på grunn av overdreven stress på stemmebåndene, infeksjon eller eksponering for kjemiske irritanter på slimhinnen.

Tegn på laryngitt hos et barn:

 • bjeffende hoste
 • Smerter, kløe eller følelse av en klump i halsen.
 • Heshet eller fullstendig tap av stemmen.
 • Rennende nese.
 • Økt kroppstemperatur (hvis sykdommen er forårsaket av et virus).

Når de første tegnene på laryngitt vises, bør barnet få en hjemmekur og rikelig med varm drikke. Tørr varme på nakkeområdet og stemmehvile vil bidra til å gjenopprette stemmen. Samtalen øker hevelsen av slimhinnen i stemmebåndene. Du bør også sørge for at luften i rommet er ren og fuktet.

Avhengig av årsaken til sykdommen, foreskriver legen medisiner. Medikamentell behandling inkluderer mukolytika for å konvertere tørr hoste til produktiv, inhalasjons-, skylling, ulike fysioterapi. Spesiell oppmerksomhet rettes mot forebyggende tiltak som er rettet mot å styrke kroppens immunforsvar.

Bjeffende hoste og heshet hos et barn

En av variantene av tørr hoste er bjeffing. Det kalles også uproduktivt, fordi det kun hoster opp luft, ikke oppspytt, det vil si at luftveiene ikke ryddes. En grov hostelyd er forårsaket av inflammatorisk hevelse i slimhinnen i bakveggen av strupehodet, stemmebåndene og svelget.

En bjeffende hoste og heshet hos et barn kan indikere utvikling av forkjølelse eller inflammatoriske sykdommer (laryngitt, faryngitt, stenoserende laryngotracheitis), infeksjonsprosesser (hoste, skarlagensfeber, kikhoste, difteri) eller allergiske reaksjoner.

Ofte, mot bakgrunnen av en bjeffende hoste, har barnet ytterligere symptomer:

 • Generell svakhet og tretthet.
 • Anstrengt å puste.
 • Sår hals.
 • Hodepine.
 • Søvnforstyrrelser.

Hosteanfall er ganske smertefulle, forårsaker irritasjon og sårhet i halsen, heshet og til og med tap av stemmen. På grunn av den sterke hevelsen i luftveiene, oppstår tungpustethet, kortpustethet, bleking av hud og ansikt under inspirasjon.

Behandling av en smertefull tilstand avhenger av årsaken som provoserte den. Barn foreskrives perifere legemidler som mykner, reduserer hevelse, betennelse og irritasjon i slimhinnen (pastiller, sugetabletter, plantebaserte siruper). Sentralt virkende medisiner er også foreskrevet, de blokkerer hosterefleksen på nivå med hostesenteret i hjernen. Pasienter kan bli foreskrevet ikke-medikamentelle behandlingsmetoder: urtemedisin og ulike fysioterapi.

Heshet i stemmen og rennende nese hos et barn

Nesehulen er de øvre luftveiene som luft utveksles gjennom. Luften varmes, fuktes og renses, og det cilierte epitelet fanger patogene mikroorganismer.

Små barn er utsatt for utvikling av rhinitt, da nesegangene deres er smalere og mer kronglete, og det indre skallet er forsynt med et stort antall blodkar. Utviklingen av en rennende nese bidrar til aktiv dannelse av barnets immunsystem. Det bør også huskes på at snørr og en endring i lyd i noen tilfeller er tegn på en allergisk reaksjon.

Kalde stadier:

 1. Pusten er vanskelig, det er ingen utflod fra nesen.
 2. Tett nese, tydelig utflod.
 3. Bakteriell betennelse i slimhinnen, utslipp av en tykk konsistens og en gulgrønn nyanse.

En annen mulig årsak til problemer med nesepuste og stemmeendringer er fremmedlegemer i nesegangene. Men oftest er en rennende nese i kombinasjon med en hes stemme hos et barn de første symptomene på en luftveisvirusinfeksjon. Babyen blir sutrete, helsen forverres, en økning i kroppstemperatur og utvikling av ytterligere symptomer er mulig:

 • Hoste (tørr, våt).
 • Muskel- og leddsmerter.
 • Brudd på smak og lukt.
 • Økt tåreflåd.
 • Rødhet av sclera.
 • Irritasjon av vev nær nesen.

Hvis du lar et ubehagelig symptom gå sin gang, kan dette forårsake nasofaryngitt, betennelse i mandlene og andre alvorlige komplikasjoner.

Behandlingsmetoder avhenger av årsakene og symptomene på lidelsen. Barnet kan bli foreskrevet vasokonstriktor-dråper i nesen, terapeutiske inhalasjoner, vask av nesegangene med et raster av sjøvann eller urteavkok. Fysioterapi har effektive egenskaper: UHF, diatermi, UV-bestråling, innånding gjennom en forstøver og andre.

Alvorlig heshet hos et barn

En av de vanligste årsakene til alvorlig stemmesvikt hos et barn er smittsom betennelse i luftveiene. I dette tilfellet indikerer utseendet av alvorlig heshet skade på slimhinnen i strupehodet og stemmebåndene. Barnas strupehode inneholder et stort antall blodkar, derfor øker blodtilførselen til karene under den inflammatoriske prosessen, noe som forårsaker hevelse og lydforandring.

Også alvorlig heshet kan utløses av slike årsaker:

 • Larynxskader.
 • Fremmedlegeme i strupehodet.
 • Overdreven stemmebelastning.
 • Alvorlige allergiske reaksjoner.
 • Neoplasmer i strupehodet (cyster, polypper, svulster i stemmefoldene, fibromer).
 • Laryngitt (akutt, nodulær, kronisk).
 • Kreft i strupehodet.

Hvis sykdomstilstanden er provosert av en infeksjon, oppstår i tillegg til dysfoni også andre patologiske symptomer. Først av alt er det sår hals, hoste, rennende nese, forringelse av det generelle velværet.

Hvis alvorlig heshet er forårsaket av et fremmedlegeme som har kommet inn i strupehodet, har barnet en paroksysmal hoste, noe som fører til lukking av lumen i strupehodet og asfyksi. Babyens hud blir blå, og han slutter å puste. I dette tilfellet, uten akutt medisinsk behandling, er det en risiko for død.

Dysfoni i kombinasjon med en alvorlig febril tilstand er et tegn på forgiftning av kroppen. Hvis det plutselig dukker opp en rennende nese, tåreflakk, hudutslett, kløe, er dette en allergisk reaksjon.

Metoder for behandling og restaurering av lyd avhenger av årsaken til sykdomstilstanden. Hvis et fremmedlegeme kommer inn i strupehodet, tas det nødstiltak for å fjerne det. For allergiske reaksjoner tas antihistaminer. Antimikrobielle og antibakterielle midler er indisert for virusinfeksjoner. Rettidig behandling bidrar til å unngå utvikling av komplikasjoner.

Heshet i stemmen hos et spedbarn

Stemmeforstyrrelser hos spedbarn er ikke uvanlige. Oftest oppstår heshet i den andre måneden av livet. Dens utseende er assosiert med en overbelastning av stemmebåndene og deres tilpasning til nye levekår.

Årsaker og faktorer til dysfoni hos spedbarn:

 • Langvarig gråt, gråt.
 • Endringer i kroppen.
 • inflammatoriske prosesser.

I noen tilfeller oppstår en endring i lyden uten noen åpenbar grunn. Hvis barnet ikke viser angst og ingen andre smertefulle symptomer oppstår, vil lidelsen gå over av seg selv.

Hos barn eldre enn ett år er et ubehagelig symptom oftest forbundet med overbelastning og overarbeid av stemmen, medfødte anomalier i strupehodet, tumorneoplasmer, psykonevrotiske lidelser, inflammatoriske, virale eller smittsomme prosesser i kroppen. Barnelegen er engasjert i å identifisere årsaken til lidelsen og utarbeide en behandlingsplan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.