^

Helse

Luftrøret

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Luftrøret er et hul rørformet organ som tjener til å passere luft inn i lungene og fra lungene. I den voksne begynner humant luftrør ved den nedre kant VI halsvirvelen, hvor den er forbundet med strupehodet (ved nivået for den ringbrusk brusk), og ender ved den øvre kant av den V brystbenet. Gjennomsnittlig lengde på luftrøret i en voksen er 12 cm (fra 8,5 til 15 cm), antall trakealringer varierer fra 15 til 20 (maksimalt antall er 26). Bredden på luftrøret varierer fra 17 til 19 mm.

Barnet svarer til begynnelsen av luftrøret IV-V halsvirvelen og den delinger av luftrøret ved det nivå III-IV thorax vertebra.

Den minste størrelsen på luftrøret tilsvarer utåndingsfasen, maksimum til den inspiratoriske fasen. Ved hosting reduseres luftrøret mellom 3-10 ganger, avhengig av personens alder (jo mindre er smalere i luftrøret).

Luftrøret er plassert i fronten av halsen (nakkesøylen, pars cervicalis) i mediastinum og brysthulen (thorax, pars thoracica)) er grenseflaten mellom hvilke det strekker seg en tverrgående linje gjennom den øvre åpning av toraks. Den cervicale ryggraden er 1/3, og i brøndregionen er den 2/3 av hele lengden på luftrøret.

Luftrøret.  Struktur av luftrøret

I topografi er luftrøret nært forbundet med organene i den fremre delen av nakken. I forkant av den cervikale delen av luftrøret lokalisert nedre del av skjoldbruskkjertelen, predtrahealnaya plate cervical fascia, streno-hyoid og sterno-thyroid musklene i nakken. Tilbake til luftrøret er spiserøret. På hver side er det en parret vaskulær-neural bunt, som inkluderer den felles halspulsåren, den indre jugularvenen og vagusnerven.

Bifurcation av luftrøret skyldes aortabuen, brakiocephalic stammen og brachiocephalic venen, og til den første delen av den venstre felles halspulsåren. Den bakre veggen av luftrøret strekker seg helt til spiserøret, hvorfra den er adskilt av et lag av fiber. Til høyre og venstre mellom luftrøret og spiserøret dannes esophageal og tracheal furrows, hvor de tilbakevendende nerver og nedre laryngeal arterier passerer.

Langs fronten av luftrøret ligger suprasternal, mezhaponevroticheskoe, pretracheal og paratracheal plass. I pretracheal cellulære områder er anbrakt uparede venøse pleksus i skjoldbruskkjertelen og i 10-20% av tilfellene - en ytterligere gren fra aorta for å lede skjoldbruskkjertelen (inferior thyroid arterie -. En thyroidea ima). Vevet høyre paratracheal lymfeknuter er funnet, nervus vagus, kardial gren grensen sympatisk trunk, venstre - grenen grensen stammen thorax kanal.

På nivået V i thoraxvirvelen er luftrøret delt inn i høyre og venstre hovedbronki. I stedet for oppdeling av luftrøret, dannes en gaffel-bifurcation (bifurcatio trachea). Ved krysset mellom hovedbronkjennens midtervegger, avsløres et lite fremspring, kalt sporet, kjelen eller carina (carina tracheae). Brytningsvinkelen for luftrøret er i gjennomsnitt 70 °. Under inspirasjonen blir forbrenningen av luftrøret forskjøvet nedover og fremad med 2-3 cm.

Trakeaveggen består av en slimhinne, en submukosa, en fibrøs-brusk og adventitial membran.

Slimhinnet i luftrøret er foret med et pseudo-lagret flertrinns søyleformet epitel som ligger på basalmembranen. Sammensetningen av epiteldekselet domineres av cider epitelocytter, som har et gjennomsnitt på 250 cilia. Bevegelsene til cilia er rettet oppover, mot strupehode. I det integrerte epitelet av luftrøret er det et betydelig antall bobelceller som utskiller slim. Det er også basale (stamcelle) celler, endokrinocytter (isolat norepinefrin, serotonin, dopamin) og noen andre typer epitelceller. Egen plate av slimhinnen er rik på langsgående arrangerte elastiske fibre, lymfoid vev. I tykkelsen av sin egen tallerken er det separate glatte myocytter, hovedsakelig sirkulært. Gjennom lamina propria er mange kanaler tracheale kjertler (gll.tracheales), sekretoriske enheter som er plassert i den tykke av submucosa.

Luftrøret.  Struktur av slimhinnet i luftrøret

Tracheas submukosa, representert av et løs fibrøst bindevev, inneholder kar, nerver, lymfoidcelleklynger og individuelle lymfocytter.

Fibrørbrusk-membranen i luftrøret er representert ved 16-20 hyalinkroksler (bruskbånd). Hver brusk ser ut som en bue som tar 2/3 av omkretsen av luftrøret og er ikke lukket bak. Mellom seg er bruskene forbundet med smale ringformede ledbånd (ligg.annularia), som går inn i perichondrium, som dekker bruskene i luftrøret. Den bakre membranvegg (paries membranaceus) i luftrøret er dannet av et tett fibrøst bindevev, inneholder bunter av myocytter. Utenfor luftrøret dekkes med en utilsiktet membran.

Alderegenskaper i luftrøret og store bronkier

En nyfødt luftrør lengde på 3,2-4,5 cm. Bredden av hulrommet i den midtre delen av ca. 0,8 cm. Det membranvegg av luftrøret forholdsvis brede, tracheal brusk er svake, tynne, myke. I eldre og senile alderen (etter 60-70 år) blir bruskene i luftrøret tette, skjøre, de bryter lett når de komprimeres.

Etter fødselen vokser luftrøret raskt de første 6 månedene, og deretter øker veksten og blir igjen akselerert under puberteten og i ungdomsårene (12 år-22 år). Ved 3-4 år av livet øker brønnenes lumen i 2 ganger. Trachea i et barn 10-12 år er dobbelt så lenge som en nyfødt, og med 20-25 år er lengden tredoblet.

Slimhinnet i det nyfødte trakealvegg er tynt, ømt; kjertlene er dårlig utviklet. Den nyfødte luftrøret ligger høyt. Begynnelsen er på nivået av II-IV livmorhvirvler, og bifurcasjonen av luftrøret tilsvarer II-III thoraxvirtebrae. Et barn 1-2 år er den øvre kant av luftrøret på nivå med IV-V halsvirvler i 5-6 år - foran den V-VI ryggsøylen i løpet av puberteten - på nivå med halsvirvelen VI. Bifurkasjon av luftrøret til 7 år zhiznl babyen er anterior til IV-V thorax ryggvirvler, og etter 7 år med progressivt satt i V brystvirvel som en voksen.

Rett hovedbronkus av det nyfødte avgår fra luftrøret i mindre vinkel (26 °) enn til venstre (49 °), og i sin retning er en fortsettelse av luftrøret. De viktigste bronkiene vokser spesielt fort i det første året av barnets liv og under puberteten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.