^

Helse

A
A
A

Sprekker i neglene på hender og føtter

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 07.09.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Negler, som en frisyre, bør alltid være upåklagelig - og dette er en indikator ikke bare på stell, men også på den generelle helsen til en kvinne. Men hva hvis det dukker opp uforutsette problemer - for eksempel en sprekk på neglen? Dessuten, hva om ingen hjemmemetoder hjelper til med å takle ulykken?

Hvis problemet ikke forsvinner, eller til og med forverres eller gjentar seg, må du se etter årsaken i kroppens generelle tilstand. Det gir ingen mening å skjule en sprekk på neglen: det er viktig å finne den provoserende faktoren og nøytralisere den. Hvis dette lykkes, vil sprekken forsvinne av seg selv.

Epidemiologi

Ifølge statistikken har én av fem et eller annet problem med negler. I dette tilfellet er slike problemer oftest forårsaket av ulike interne sykdommer eller hudpatologier. Sprekker dannes oftest som et resultat av feil manikyrprosedyrer, altfor strenge dietter og vitamin- og mineralmangel, samt på bakgrunn av å ignorere håndbeskyttelse under rengjøring, rengjøring, oppvask, etc.

Fører til sprekker i neglen

Negler har en lagdelt struktur: sannsynligvis har mange lagt merke til at når de treffer negleplaten, eller med sterk klem eller vridning, kan den sprekke. En slik sprekk øker gradvis i størrelse - spesielt hvis støv, sand, hår osv. Kommer inn i det skadede området.

Spikerplaten er dannet i rotområdet, kalt matrisen. Vi kan si at ethvert brudd som oppstår i denne sonen kan føre til svikt i vekst og ytterligere underlegenhet av neglen. Spesielt kan det også dannes sprekker.

Infeksjoner – både sopp- og bakterielle – kan også skade platen og negleroten alvorlig.

Mangel på vitaminer og mineraler, forstyrrelser i trofiske prosesser har en ekstremt negativ effekt på utviklingen og veksten av neglevevet, som til slutt blir svekket, tynnet og sårbart for ytre påvirkninger.

Brudd under manikyrarbeid kan forårsake skade på neglen og til og med direkte på matrisen. Sprekker på neglen vises ofte etter feil behandling med en neglefil eller analfabet fjerning av neglebåndet.

Skader på neglen er forårsaket selv av stoffer som er kjent for oss, som vaskemidler og rengjøringsmidler (inkludert de for oppvask), klor, acetonløsninger. For å forhindre negativ påvirkning, må hendene beskyttes ved å bruke vernehansker.

Risikofaktorer

En sprekk i neglen vises som et resultat av en rekke sykdommer og tilstander som kan forstyrre dannelsen og veksten av platen:

 • dystrofiske prosesser som skjer under påvirkning av en genetisk faktor (vi snakker om onychogryphosis, leukonychia, platonychia, etc.);
 • patologiske negleforandringer - riller, løsgjøringer som følge av forstyrrelser i det endokrine systemet;
 • systemiske sykdommer, indre sykdommer - for eksempel kroniske problemer med nyrene, kardiovaskulær eller luftveiene;
 • dermatologiske patologier som eksem eller psoriasis;
 • mekanisk eller kjemisk skade;
 • beriberi, forstyrrelser i mineral- og vann-saltmetabolismen.

Patogenesen

Negleplaten, samt huden og håret, tilhører de kåte strukturene. Neglen er i hovedsak et stort antall lamelllag, med keratinfibre plassert mellom dem. Samtidig er graden av styrke på platen avhengig av konsentrasjonen av cysteinsyre i dem, som vanligvis har en genetisk tilstand.

Neglen er fargeløs i naturen, og dens struktur består av porer, noe som sikrer tilstrekkelig luftutveksling og fuktighetsgivende prosesser. Lagene og områdene i mellom er fylt med olje og fuktighet, som sammen gir spenst og et sunt utseende til neglen. Med mangel på fuktighet eller fett forringes neglenes struktur, lagene skilles fra hverandre, sprekker kan oppstå.

Dannelsen av neglen begynner med matrisesonen. Denne sonen har en utmerket blodtilførsel: den rike rosa nyansen av den opprinnelig gjennomsiktige negleplaten er bevis på dette. Hvis blodtilførselen forverres av en eller annen grunn, lider helsen og utseendet til neglen alltid.

Spikerrullen, i fravær av skade på den, er designet for å dekke platen mot ytre negative påvirkninger, inkludert smittsom invasjon.

Symptomer sprekker i neglen

Symptomer på utseende av sprekker i neglene er vanligvis svært veiledende og merkbare. Sannsynligvis vil enhver person som ikke er likegyldig til sin egen helse raskt ta hensyn til endringer i hender og føtter.

De første tegnene på patologi er forskjellige, og deres utseende bør reageres umiddelbart:

 • endring i fargen på neglene, utseendet på gråaktige eller gulaktige striper;
 • komprimering eller tynning av platen, løsgjøring, utseendet på flis;
 • sonal ødeleggelse av neglen, inflammatoriske prosesser i periungual regionen.

Vanligvis er alle disse symptomene godt synlige og lar deg starte behandlingen i tide. Noen ganger er det ytterligere lidelser i form av smerte, kløe, hevelse av den berørte fingeren. I dette tilfellet må du oppsøke en lege så snart som mulig.

En sprekk på neglen forårsaket av mekanisk traume er ofte ledsaget av smerte og andre ubehagelige opplevelser. Hvis ingenting gjøres, kan platen til og med dele seg i to, noe som forverrer problemet ytterligere. Fingrene blir lett forurenset, noe som bidrar til rask penetrasjon av infeksjonen i det skadede vevet: som et resultat oppstår betennelse, opp til en økning i kroppstemperatur og utseendet på tegn på generell forgiftning.

Sprukne tånegler er spesielt smertefulle fordi en person må bruke sko som legger ekstra press på det skadede området. I dette tilfellet slutter ofte en soppinfeksjon, fordi lukkede sko vanligvis har optimale forhold for vekst og utvikling av soppen. Behandlingen av en slik patologi er lang, og krever betydelig innsats og tålmodighet fra pasientens side.

En sprekk på fingeren nær neglen kan også være et tegn på mykose, og hvis den ikke behandles, vil lesjonen raskt spre seg direkte til negleplaten. Imidlertid sprer hudsprekker forårsaket av dehydrering, beriberi, hormonelle problemer vanligvis ikke til neglene, selv om de selv forårsaker betydelig ubehag. Du bør være spesielt forsiktig hvis huden sprekker mot bakgrunnen av diabetes: infeksjon i denne situasjonen er spesielt farlig og kan føre til svært ubehagelige konsekvenser. [1]

En langsgående sprekk i neglen kan være relatert til onychorrhexis, en sykdom der platene deler seg og fliser av i lengderetningen. [2] Hos de fleste pasienter er denne patologien et resultat av en dystrofisk prosess forbundet med metabolske forstyrrelser. Så en sprekk langs neglen på hånden er ofte forårsaket av slike problemer:

 • dermatologiske sykdommer (mykoser, psoriasis, eksem);
 • skader (inkludert manikyr);
 • eksponering for kjemikalier, aggressive løsninger;
 • hyppig stress, nevroser;
 • blodsykdommer;
 • smittsomme patologier.

Det er alltid mer sannsynlig at neglene på hendene lider av sprekker og avskalling, og dette til tross for at soppinfeksjonen «elsker» føttene og tærne mer. En vertikal sprekk på neglen kan eksistere både separat og i flere mengder. Divergensen til platen begynner vanligvis på den frie siden, gradvis dypere mot neglebasen, og noen ganger utvides.

Men en sprekk under neglen på hånden er sjelden relatert til onychorrhexis og provoseres hovedsakelig av et fremmedlegeme som kommer under platen: dette kan være en nål, ledning, plantetorner, etc. Skader er ledsaget av ubehagelige opplevelser, til og med smerte. Ved dype traumer kan suppurasjon utvikle seg.

En tverrgående sprekk i neglen har mange vanlige årsaker til onychorrhexis:

 • feil manikyrarbeid, brudd under sliping og filing;
 • regelmessige traumatiske skader (for eksempel hos pasienter som er engasjert i visse aktiviteter: musikere, møbelmontører, etc.).

Ofte er hvite sprekker på neglene et resultat av en vanlig dårlig vane med neglebiting: dette problemet er spesielt vanlig hos barn i barneskolealder.

Konstante mekaniske påvirkninger kan føre til at det dannes en tilstrekkelig stor sprekk på neglen på tommelen og tåen. Et slikt brudd er preget av det faktum at når platen vokser, vil den divergere til sidene, samtidig som den bryter strukturen til bløtvevet og forårsaker alvorlig smerte. I en slik situasjon anbefales det å lime platen med en antibakteriell lapp eller dekke den med skjellakk: et sterkt lag gellakk vil holde splitten og forhindre at infeksjon trenger inn. Etter hvert som neglen vokser trimmes den til sprekken forsvinner.

Det samme gjøres hvis det dannes sprekker på forlengede negler. Prosedyren utføres i salongen, av en profesjonell spesialist.

Sprekker i neglene til et barn

Problemer med negler i barndommen krever alltid en medisinsk konsultasjon, siden det er ganske mange årsaker til problemet. Og det er ikke bare infeksjoner, hud eller systemiske sykdommer. Det er nødvendig å ta hensyn til den mentale tilstanden til barnet, hans humør, oppførsel. Barns nevrose og stress påvirker nesten alltid helsetilstanden. I tillegg liker barn ofte å bite neglene: dette skyldes ikke bare konstant nervøs spenning, men også mangel på visse vitaminer og mikroelementer i kroppen.

Andre mulige faktorer bør ikke utelukkes:

 • mekaniske støt til neglefalanx;
 • infeksjoner (sopp eller mikrobiell);
 • allergiske prosesser;
 • dermatologiske problemer, endokrinologiske, vaskulære eller nevrologiske lidelser;
 • langvarig bruk av medisiner (for eksempel antibiotika);
 • feil kosthold.

I alle tilfeller krever utseendet av sprekker hos barn konsultasjon ikke bare av en barnelege, men også av en hudlege, endokrinolog og gastroenterolog.

Komplikasjoner og konsekvenser

Sprukne negler kan utvikle seg hvis de ikke gis riktig oppmerksomhet til behandling og forebygging. Slik ignorering av problemet fører i de fleste tilfeller til et ugunstig resultat: en infeksjon (oftest en sopp) slutter seg til, og eksterne forstyrrelser suppleres også med ubehagelige opplevelser i form av smerte, svie, kløe, etc.

I tillegg, med den langsiktige eksistensen av patologi, lider også generell immunitet, noe som påvirker hele kroppens tilstand:

 • forverrede kroniske sykdommer;
 • allergiske prosesser vises;
 • risikoen for smittespredning til spikerplatenes grenser øker.

Når en sprekk vokser på neglen over en lengre periode, kan problemet bli kronisk: immunforsvaret svekkes, og det blir vanskeligere og vanskeligere å bli kvitt svøpen.

Det er bedre å behandle enhver sykdom i tide: inkludert, dette gjelder også brudd på helsen til huden og vedhengene.

Diagnostikk sprekker i neglen

Hvis det oppstår sprukne negler, bør du konsultere en hudlege. Han vil undersøke negleplatene under et spesielt lys, evaluere deres generelle tilstand og indikatorer for tetthet, fargenyanse, gjennomsiktighet, etc. Det er ofte mulig å nøyaktig bestemme årsaken til sprekker ved hjelp av en mikroskopisk metode, spektral mikroelementanalyse, og en studie av nivået av vitaminer i kroppen. I noen tilfeller må du søke råd fra høyt spesialiserte leger - for eksempel en gastroenterolog, endokrinolog, kirurg, etc.

Analyser i laboratoriet utføres etter å ha tatt en partikkel av negleplaten: sannsynligheten for sopp-, streptokokk- og stafylokokklesjoner vurderes. I tillegg undersøkes blod for å oppdage indre sykdommer i kroppen - for eksempel inflammatoriske prosesser, anemi, etc.

Instrumentell diagnostikk aktiveres ved mistanke om indre problemer i kroppen. For eksempel kan en ultralydundersøkelse av bukhulen, skjoldbruskkjertelen, røntgen av thorax etc. Foreskrives.

Differensiell diagnose

Differensialdiagnose utføres med følgende patologier:

 • onychomycosis - soppspikerinfeksjon;
 • neglepsoriasis (oppstår ofte mot bakgrunn av hudpsoriasis);
 • negleeksem (følger vanligvis med kronisk eksem i føtter og hender);
 • traumatiske skader på fingrene;
 • kjemiske påvirkninger (syrer, alkalier, oljeprodukter på neglen, hyppig bruk av gellakk, etc.);
 • lichen planus (gjelder negleplatene med en generalisert eller atypisk form av sykdommen);
 • beriberi, demineraliseringsprosesser, systemiske sykdommer.

Behandling sprekker i neglen

Behandling av sprekker i neglene utføres i et kompleks, med obligatoriske omsorgsprosedyrer og ernæringskorreksjon. Noen ganger hjelper vanlig kutting av det skadede området med saks: over tid vokser et nytt sunt område. For å forhindre at sprekken gjentar seg, limes platen med en antimikrobiell lapp til den er helt utvokst. Hvis skaden er betydelig og fanger opp hele negleoverflaten, kan det være nødvendig med inngripen fra en kirurg.

Når grunnårsaken til problemet er en sykdom i de indre organene, eller en systemisk sykdom, er det viktig å besøke en lege og foreta en grundig diagnose. Hvis den underliggende patologien ikke elimineres, vil det være nesten umulig å bli kvitt sprekker for alltid.

Hvis lesjonen ble provosert av kontakt med aggressive kjemiske løsninger, er det nødvendig å iverksette tiltak for å beskytte hendene - for eksempel bruk gummihansker regelmessig.

Problemet forbundet med en soppinfeksjon løses av legen på individuell basis. For eksempel behandles forsømte mykoser i lang tid - i flere måneder eller til og med opptil et år. Det er mulig å bruke systemiske soppdrepende legemidler: Flukonazol, Itrakonazol, Terbinafin, Ketokonazol. I tillegg anbefales det å koble til ekstern behandling, som inkluderer bad med en løsning av kaliumpermanganat, salt og natriumbikarbonat.

I noen tilfeller foreskriver legen en spesifikk behandling med 1-2% tinol eller 5% krysarobin med kloroform. Etter prosedyren påføres et soppdrepende middel. Slik behandling fortsettes i minst 2 uker, hvoretter det berørte området kuttes ned og det soppdrepende stoffet fortsetter å påføres under limplasteret i ytterligere en måned. Slik behandling er oftere foreskrevet til pasienter hvis fissurproblem er forbundet med eksem eller dermatitt. Den totale varigheten av behandlingen er til gjenveksten av en helt sunn negleplate.

Det er mulig å bruke andre aktuelle preparater, som Exoderil, Bifonazole, Fukortsin, etc.

Innvendig anbefales det å ta spesielle multivitamin-mineralkompleksprodukter.

Medisiner som en lege kan foreskrive

Flukonazol

Et soppdrepende middel foreskrevet av en lege, og velger individuelle doser avhengig av typen og alvorlighetsgraden av infeksjonen. Mulige bivirkninger: hodepine, søvnforstyrrelser, generell svakhet, sløvhet.

Terbinafin

Det brukes mot onykomykose, vanligvis i mengden 250 mg en gang daglig. Behandlingen kan være lang, i flere uker og til og med måneder. Legemidlet er vanligvis godt akseptert av kroppen, og bivirkninger er sjeldne eller milde.

Exoderil

Soppdrepende middel for ekstern bruk. Som regel brukes Exoderil til påføring på de berørte områdene to ganger om dagen, i flere måneder (opptil seks måneder). Bivirkninger er sjeldne og kommer til uttrykk i lokale manifestasjoner (rødhet, kløe, lokal hudirritasjon).

Fukortsin

Antiseptisk og desinfiserende med bred antimikrobiell og antifungal aktivitet. Brukes til å behandle berørte områder opptil 3 ganger om dagen. Påføringsvarighet - til den fullstendige forsvinningen av symptomene på sprekken. Fukortsin er ikke foreskrevet til barn under 12 år.

Kalsium D 3  Nycomed

Tyggbare kalsiumtabletter bidrar til å styrke neglene og forbedre strukturen. Ta 1 tablett to ganger daglig. Under behandlingen er overfølsomhetsreaksjoner, fordøyelsessykdommer mulig.

Calcemin

En kombinasjon av kalsiumsitrat og karbonat. Det er foreskrevet for barn fra fem år og voksne. Gjennomsnittlig daglig dose er 2 tabletter. Varigheten av opptak bestemmes individuelt. Bivirkninger er ekstremt sjeldne og kommer til uttrykk i form av allergiske reaksjoner eller kvalme.

Hvordan fikse en sprekk på en spiker?

Hvis sprekkproblemet dukket opp plutselig - for eksempel etter mekanisk skade på platen - er det bedre å besøke en manikyr som kan "fikse" feilen profesjonelt. Det er bedre å gjøre denne prosedyren så tidlig som mulig, ellers vil situasjonen forverres.

Når det ikke er mulig å besøke en neglesalong, anbefales det å gjøre følgende:

 • uavhengig poler den berørte negleoverflaten med en buff med en finkornet neglefil (ikke-metallisk);
 • påfør en selvklebende base på det polerte området (for enkelhets skyld kan du bruke en manikyrbørste);
 • når limet tørker, legg et miniatyrstykke silke på det behandlede området, og fest det deretter to ganger på toppen med lim;
 • etter at limet tørker, må stedet igjen behandles med en fil eller en buff og dekkes med en fikseringslakk.

I ekstreme tilfeller kan du klare deg uten lim og silkestoff, ved å bruke et stykke vanlig serviett og klar lakk. Riktignok vil denne prosedyren ikke ha en så langvarig effekt, men det vil hjelpe å "holde ut" til øyeblikket av profesjonell restaurering i salongen.

Vitaminer for sprukne negler

For å forhindre eller akselerere helbredelsen av en sprekk i neglen, er det nødvendig å sikre inntaket av essensielle vitaminstoffer i kroppen. Det er ingen hemmelighet at mangelen på vitaminer og mineraler fører til tørrhet, sprøhet, deformasjon og blekhet i hudvedleggene. Hvordan gjøre opp for denne mangelen?

Den beste løsningen ville være å revidere dietten, takket være den kan vi få de viktigste og lett fordøyelige stoffene. Farmasøytiske preparater er også egnet, men deres absorpsjon er noe dårligere (i tillegg kan apotekprodukter forårsake allergi hos pasienten). I alle fall er det bedre å konsultere en lege om dette.

Ved overdreven tørrhet og sprøhet mot bakgrunn av fortykkelse av negleplatens kanter mistenkes vanligvis mangel på jod, kalsium eller magnesium, eller vitamin A og E. De nevnte vitaminene er fettløselige: dette tyder på at de kun kan absorberes i kombinasjon med fett. Det er grunnen til at mangelen på tokoferol og retinol ofte observeres hos kvinner som følger strenge dietter med redusert fettinntak.

Kalsium er en viktig komponent som finnes i oster, meieriprodukter, kål, grønt og nøtter. For å forbedre absorpsjonen av kalsium er det bedre å ta det i kombinasjon med vitamin D: sistnevnte produseres av kroppen under påvirkning av sollys.

Jod er et sporelement som er svært nødvendig for kroppen, som er tilstede i tilstrekkelige mengder i sjømat, grønt, gulrøtter og ananas. Takket være jod etableres den normale funksjonen til skjoldbruskkjertelen, og håret og negleplatene blir sterkere.

Magnesium er en nøkkelkomponent som finnes i bønner, nøtter, oster, frokostblandinger, bananer og bær. I tillegg til magnesium er matplanter rike på silisium: i fravær av dette elementet blir neglene sprø, mikrosprekker kan oppstå.

Du kan forbedre tilstanden og fremskynde helbredelsen av sprekker i neglene ved å inkludere gelatinretter i kosten. Menyen kan representeres av kjøtt eller fisk aspic, gelé, mousse, etc. Takket være gelatin er det ofte mulig å forbedre ikke bare tilstanden til neglene, men også leddene.

Fysioterapi behandling

For å utføre fysioterapiprosedyrer brukes spesialutstyr, som som regel er installert i fysiske rom. Behandling kan utføres både poliklinisk og poliklinisk.

Prosedyrene involverer eksponering for ulike typer energi – kvante, magnetisk, elektrisk og ultralyd. For å bli kvitt sprekker i neglen, kan legen foreskrive:

 • ultrahøyfrekvent terapi;
 • elektroforese;
 • fonoforese;
 • laserbehandling;
 • sjokkbølgeterapi;
 • strålebehandling osv.

Det bør tas i betraktning at fysioterapi ikke vil være i stand til å utrydde årsaken til utseendet til sprekker i neglene. Derfor, i løpet av behandlingen, brukes ytterligere metoder for å eliminere den første faktoren. Hvis dette ikke gjøres, kan problemet snart oppstå igjen.

Alternativ behandling

Det finnes mange alternative oppskrifter for å styrke neglene og forhindre patologiske endringer i dem. De enkleste måtene å bli kvitt sprekker er:

 • Et rimelig og enkelt middel for sprukne negler er vegetabilsk olje tilsatt urter. Det er ikke vanskelig å tilberede det: de tar friske eller tørkede urter (salvie, estragon, koriander eller til og med gulrottopper er egnet), hakk og hell uraffinert vegetabilsk olje. Mengden olje bestemmes visuelt: den skal dekke det grønne laget helt, men ikke mer. Agenten insisteres i et skap i 2 dager, hvoretter behandlingen begynner. Ta 1 ss. L. Olje en halv time før frokost, daglig, og også gnidd inn i negleplatene to ganger om dagen (morgen og kveld).
 • Med mangel på kalsium samles eggeskall, vaskes og tørkes godt, kalsineres i en varm, tørr stekepanne og males i en kaffekvern. Det resulterende pulveret oppbevares i en tett lukket beholder, fortrinnsvis i kjøleskap. Inntatt oralt, 1 ts. Daglig, med mat, i 2-3 uker. Slikt kalsium fra skallet absorberes mye bedre enn fra de fleste farmasøytiske preparater.
 • Forbered en salve for sprekker. Bland 20 ml ringblomstolje, halvparten av kokt kyllingplomme og 3 g bivoks, forvarmet i vannbad. Middelet omrøres, uten å fjerne fra varmen, og bringes til konsistensen av rømme. Verktøyet brukes til å gni inn i neglene om natten.

Urtebehandling

 • Hver dag, flere ganger om dagen, drikker de en nybrygget infusjon av kjerringrokk. Denne planten er kjent for sine vanndrivende egenskaper, men få mennesker vet at den fortsatt takler ulike sykdommer i negler og hår. Minst 2 glass infusjon bør drikkes per dag.
 • En medisinsk samling er laget av tre deler hyllebærfarge, to deler sofagressrot og en del brennesleblader, orfrukter og gjeterveske. Ta en teskje av den resulterende blandingen, hell 250 ml kokende vann i en termos, insister over natten, filtrer neste morgen. De drikker et ti-dagers kurs, tre ganger om dagen, 100 ml. Hver dag må du tilberede en fersk infusjon.
 • Et eksternt middel er tilberedt av 15 ml aloe juice, 1 ss. L. Hjemmelaget krem, 20 dråper havtorn og burdock oljer, samme mengde ringblomstolje. Alle ingrediensene blandes, gnis inn i negleplatene 2-3 ganger om dagen, daglig.

Homeopati

I mange tilfeller, når sprukne negler vises, hjelper homeopati til å takle problemet. Vi snakker om spesifikke, effektive og trygge legemidler som er tillatt å tas av både voksne og barn. Det viktigste er å finne en god homeopatisk lege som vil velge det optimale middelet. Valget kan tas til fordel for slike homeopatiske midler:

 • Thuja oksidentalis - er foreskrevet for å behandle sprø, smuldrende negler, når de skreller, deformeres, etc. Det hjelper også mot neglepsoriasis.
 • Sepia - brukes til sprekker plassert på siden av den frie kanten, samt for hyppige grader, gulhet, deformasjon av platene.
 • Acidum fluoricum - kan brukes hvis neglene knekker, blir dekket med sprekker, riller, langsgående striper.
 • Alumina - hjelper mot tørr hud og sprukne hovne negleplater.
 • Antimonium krudum - vil hjelpe hvis neglene er dekket med sprekker, sprekker, vekster, så vel som med subungual hyperkeratose.
 • Arsenicum album - er foreskrevet for tynning og skjørhet av platene.
 • Grafitt – hjelper mot deformasjon, fortykkelse og sprekker.
 • Psorinum - brukes for skjørhet og sprøhet.

Hvis sprukne negler er forårsaket av en soppinfeksjon, er midler som Silicea terra, Argilla, Veronica officinalis gunstige. Smertefulle sprekker elimineres ved hjelp av Berberis vulgaris.

Doser av legemidler er individuelle og bestemmes av en spesialist i homeopatisk retning.

Kirurgi

I noen situasjoner, når medikamentell behandling ikke har ønsket effekt, må man ty til kardinalmetoder - for eksempel for å fjerne negleplaten. Prosedyren utføres på flere måter:

 • Lasermetoden innebærer bruk av en laserstråle med en diameter mindre enn 1 mm. Strålen fjerner samtidig både den berørte neglen og sopppatogenet, har en mild effekt, forhindrer gjentakelse av mykose.
 • Kirurgisk inngrep brukes oftest hvis sykdommen er avansert: kirurgen skiller platen fra basen med en skalpell og fjerner den, hvoretter han skyller såret med et antibakterielt middel. Pasienten kan reise hjem nesten umiddelbart etter inngrepet.
 • Kjemisk fjerning innebærer bruk av en spesiell tape og en kjemisk salvereagens. Tapen med salve holdes på den berørte neglen i omtrent fire dager, hvoretter den fjernes sammen med den mykede platen.
 • Radiobølgemetoden er en slags "fordampning" av de berørte negleområdene. Prosedyren utføres under lokalbedøvelse, slik at pasientene tåler økten uten mye ubehag og kan starte sine normale daglige aktiviteter den andre dagen etter intervensjonen.

Forebygging

Sprukne negler er ikke bare stygge, de indikerer alvorlige helseproblemer i kroppen. For å unngå dette problemet, bør du ta vare på neglene dine ordentlig, samt gi næring og fuktighet - ikke bare fingrene, men hele kroppen. For å gjøre dette er det nok å følge relativt enkle forebyggende anbefalinger.

 • Ikke rengjør huset eller vask oppvasken uten først å bruke gummihansker. Når det gjelder føttene, må du overvåke kvaliteten og renheten til skoene fra innsiden: skoene skal ikke sveve, de skal være friske og rene, uten ubehagelig lukt, fuktighet og smuss.
 • Du kan ikke bite og plukke neglene, prøv å rette opp noen defekter - for eksempel innvekst: dette bør gjøres av en spesialist.
 • Det er viktig å følge reglene for personlig hygiene, vaske hender og føtter regelmessig, og forhindre utvikling av en soppinfeksjon.
 • Manikyr og pedikyr bør kun utføres av spesialister i velprøvde salonger.
 • Du må spise riktig, drikke nok væske gjennom dagen, føre en sunn livsstil. Kostholdet bør bestå av ca 70% grønnsaker, frukt, grønt.

Anbefalingene som er oppført er enkle, men de bidrar til å opprettholde helsen, styrken og det vakre utseendet til negleplatene.

Prognose

Hvis du bruker tilstrekkelig behandling i tide, valgt under hensyntagen til grunnårsaken til problemet, vil en sprekk i neglen ha en gunstig prognose. Hvis den ikke behandles, kan sprekken bli mer komplisert: for eksempel vises ofte inflammatoriske foci, platen deformeres, infeksjonen går sammen og sprer seg. Rettidige tiltak vil bidra til å unngå problemer og opprettholde helsen til hender og føtter.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.