^

Helse

A
A
A

Sprekker i skjeden

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 13.09.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Blant de mange skjedesykdommene er ubehag og ubehag forårsaket av sprekker i skjeden. Mange kvinner har en tendens til selvdiagnostisering, og tilskriver oftest symptomene til en soppinfeksjon. Faktisk må du se en lege, gjennomgå en undersøkelse for å utvikle riktig behandlingsregime som tar sikte på å gjenopprette integriteten til vevet til de ytre kjønnsorganene.

Fører til sprekker i skjeden

Sprekker i skjeden kan dannes av en rekke årsaker, nemlig:

 • hormonelle forstyrrelser - mangel på østrogen fører til tap av fuktighet i slimhinnene i de kvinnelige kjønnsorganene, mangel på vitamin E;
 • smittsomme sykdommer - rødhet, hevelse tynner ut huden;
 • dårlig hygiene - urinrester, vaginal utflod bidrar til reproduksjon av patogene bakterier;
 • helminthic invasjon - parasitter skiller ut metabolske produkter som negativt påvirker huden;
 • allergisk reaksjon - provoserer bruken av intime kosmetikk som inneholder parabener, iført syntetisk undertøy, sanitetsputer av dårlig kvalitet;
 • diabetes;
 • candidiasis;
 • sex - friksjonen som følger med samleie, med utilstrekkelig sekresjon, skader;
 • etter fødsel - forsøk medfører et stort foster ofte vevsrupturer.

Risikofaktorer

Omstendighetene som bidrar til dannelsen av vaginale sprekker inkluderer alder (tap av hudfuktighet, dens elastisitet og fasthet - manifestasjoner av overgangsalder), nedsatt immunitet, intestinal dysbakteriose og tilstedeværelsen av andre systemiske sykdommer i kroppen.

Andre risikofaktorer inkluderer bruk av visse legemidler som påvirker mikrofloraen i skjeden, samt prevensjonsmidler.

Symptomer sprekker i skjeden

De første tegnene som indikerer tilstedeværelsen av et problem i det intime området kommer til uttrykk ved svie, kløe, hyperemi og sårhet under sex.

Sprekker ved inngangen til skjeden kan være forsinket, men dukker opp igjen ved seksuell kontakt. Kløe og sprekker i skjeden er hyppige følgesvenner av tørrhet i den. Ubehag manifesteres under hygieneprosedyrer, i prosessen med vannlating. Intimitet kan være ledsaget av fornuftige sekreter. Den skadede slimhinnen i organet er mottakelig for reproduksjon av patogene organismer, tilstedeværelsen av et inflammatorisk fokus er bevist ved karakteristisk utslipp.

Komplikasjoner og konsekvenser

Uhelbredte brudd på integriteten til vevet i skjeden er farlige for utviklingen av mer komplekse patologier: betennelse, neoplasmer, involvering av livmoren i den inflammatoriske prosessen, noe som kan føre til infertilitet.

Diagnostikk sprekker i skjeden

En lege kan diagnostisere sprekker ved å undersøke ham på en gynekologisk stol. Han vil ta et utstryk for bakterioskopisk undersøkelse, bruke kolposkopi - undersøkelse av veggene i skjeden ved hjelp av en spesiell enhet. Generelle blod- og urinprøver vil bestemme tilstedeværelsen av samtidige sykdommer. Også, om nødvendig, utføres en sjekk av nivået av hormoner, ultralyd og tomografi av bekkenorganene.

Differensiell diagnose

Sprekker i skjeden er differensiert med nederlag av soppinfeksjoner, vaginitt, traumer.

Hvem skal kontakte?

Behandling sprekker i skjeden

Behandling av vaginale sprekker er først og fremst rettet mot årsaken som forårsaket dannelsen av dem. Smittsomme og virussykdommer behandles med antibiotika, antiseptiske vaginaltabletter og stikkpiller, soppsykdommer behandles med antihistaminer.

Med vaginal dysbakteriose består terapi i å stoppe den inflammatoriske prosessen ved å påvirke det forårsakende middelet til sykdommen, bruke lokale antiseptika og gjenopprette mikrofloraen ved hjelp av medisiner som inneholder levende kulturer av bifidus og laktobaciller.

Vaginal tørrhet elimineres ved bruk av ikke-hormonelle smøremidler og fuktighetskremer, medisiner som gjenoppretter hormonbalansen.

Medisiner

Hvis årsaken til infeksjonen er identifisert, utføres en test for dens følsomhet overfor antibiotika, ellers vil behandlingen være ineffektiv. Antibakterielle legemidler er både orale og aktuelle, laget i form av stikkpiller. Sistnevnte er veldig praktiske, fordi den strømlinjeformede formen gjør det enkelt å plassere dem i et naturlig hulrom. De består av et aktivt stoff og en fettbase, som et eksempel - klorheksidin.

 • Klorheksidin - den aktive komponenten i klorheksidinglukonat har et bredt spekter av virkning. Det introduseres i skjeden 2 ganger om dagen, behandlingsforløpet er 7-10 dager. Ikke kontraindisert hos gravide og ammende kvinner. Kan forårsake allergiske reaksjoner på påføringsstedet.
 • Terzhinan - vaginale tabletter. Brukes til å behandle vaginitt av ulike opphav. Frekvens - 1 stk 1-2 ganger om dagen i 10 dager. Terapi kombineres med streng personlig hygiene. Ikke foreskrevet for overfølsomhet overfor komponentene.

Salver for sprekker i skjeden er også effektive:

 • montavit - gel, gjenoppretter det naturlige vaginale sekretet. Slimhinnen tolererer påføringen av midlet på veggene i skjeden, forårsaker ikke bivirkninger;
 • Cicatridine er et homøopatisk middel basert på hyaluronsyre, som forbedrer prosessen med epitelisering og helbredelse. Du kan bruke den 2-3 ganger om dagen. Under graviditet og fôring kan et barn bare brukes med tillatelse fra en lege;
  • muvagel er en ikke-hormonell gel. Gjenoppretter naturlig hydrering, akselererer regenereringen av slimhinnen, sårheling, stimulerer produksjonen av hyaluronsyre. Pakket i engangsrør, som er veldig praktisk å bruke. Spissen av kapselen settes inn i skjeden og presses ut. Av bivirkningene er en allergisk reaksjon mulig.

Vitaminer

Siden vitaminmangelen i kroppen uttrykkes av ulike lidelser i huden og slimhinnene, trenger de med jevne mellomrom å fylle opp reservene. Ansvarlig for dette er vitamin A, E, C, gruppe B. I tillegg til utvalget av produkter med sitt høye innhold, er det nødvendig å periodisk ty til vitamin-mineralkomplekser.

Fysioterapi behandling

En integrert tilnærming til behandling vil bidra til å akselerere helbredelsen av sprekker, inkludert, sammen med medisiner, fysioterapi. Dette kan være hydroterapi med mineralvann (bad), vanning, gjørmetamponger og dynket i urteavkok, samt vaginal magnetoterapi.

Alternativ behandling

Alternative oppskrifter tilbyr for det meste urtebehandlinger. Avkok for douching, bad er tilberedt fra planter som har anti-inflammatoriske, antipruritiske, antioksidantegenskaper. Disse inkluderer: kamille, calendula, streng, brennesle. Helbredende infusjoner tatt oralt vil også bidra til å styrke immunforsvaret (ginseng, rose radiola, echinacea) og gjenopprette hormonbalansen.

Opplandet livmorgress takler den siste oppgaven godt. Et avkok tilberedes basert på proporsjonene: en spiseskje råvarer per halv liter vann. Drikk en tredjedel av et glass 3 ganger om dagen.

Homeopati

Homeopati tilbyr mange varianter av stikkpiller for behandling av kvinnelige sykdommer, i produksjonen av hvilke forskjellige vegetabilske oljer, ekstrakter, mineraler i fortynninger brukes:

 • hunn (anti-inflammatorisk) - med propolis, calendula, kakaosmør. Stikkpillen legges to ganger om dagen morgen og kveld. Legemidlet kan forårsake allergi, som er et signal om å slutte å bruke dem;
 • gemovita - en kombinert antimikrobiell, soppdrepende, helbredende sår og sprekker. Det introduseres om natten etter en hygieneprosedyre;
 • Thai metronidazol - stikkpiller, brukt for sopp, smittsom vaginitt. Kontraindisert hos gravide kvinner, med allergi mot komponenter;
 • anti-k - i sammensetningen av tea tree olje, havtorn, gran, kakao; essenser av johannesurt, arborvitae, malurt, ryllik, etc. Et effektivt middel mot betennelse, sprekker. Forbedrer vevsmetabolisme, akselererer celleregenerering, lindrer kløe og andre ubehagelige opplevelser.

Forebygging

Forebyggende tiltak for å forhindre dannelse av vaginale sprekker inkluderer tilstrekkelig hygiene, en sunn livsstil, god ernæring og seksualliv med en partner, rettidig behandling av betennelse, infeksjoner.

Prognose

Sprekker har en tendens til å gro (noen ganger er dette en ganske lang periode), men å ignorere problemet kan føre til arrdannelse, komplisere samleie og forårsake ytterligere skade på skjeden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.