^

Helse

A
A
A

Typer pleuropneumoni

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 10.09.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Lungebetennelse deles inn etter graden av lungeskade. Hvis den inflammatoriske prosessen bare dekker lappene, uten å spre seg til karene og alveolene, snakker de om pleuropneumoni, eller croupous pneumoni - en infeksjonssykdom som kan utløses av virus, mikrober eller sopp. I sin tur er forskjellige typer pleuropneumoni kjent, som kun kan identifiseres av en medisinsk spesialist.

Til dags dato er det en rekke pleuropneumonier, som er forskjellige i visse egenskaper. En slik klassifisering er først og fremst nødvendig for det optimale valget av behandling for sykdommen.

Skjemaer

Inndelingen av ulike typer pleuropneumoni er basert på kliniske, etiologiske og andre tegn. For eksempel skiller de aspirasjon, posttraumatisk, postoperativ pleuropneumoni, samt viral, bakteriell, sopp, etc. Vurder de grunnleggende typene pleuropneumoni, deres funksjoner og hovedegenskaper.

Infeksiøs pleuropneumoni

Mange typer pleuropneumoni varierer avhengig av årsaken til den smittsomme prosessen. Identifikasjon av infeksjonen er obligatorisk, siden behandlingsregimet og metodene og medisinene som brukes avhenger av det. Infeksiøs pleuropneumoni er klassifisert som følger:

 • Viral pleuropneumoni - forårsaket av virus, kan være en komplikasjon ved feil behandling eller ubehandlet influensa, SARS. Sjelden er en primær infeksjon. Det er diagnostisk vanskelig å identifisere viruset i pleuropneumoni, derfor foreskrives antivirale midler med et bredt spekter av aktivitet, samt ulike symptomatiske medisiner, oftest for behandling.
 • Mycoplasma lungebetennelse oppstår etter penetrasjon i lungevevet til en spesiell type mikroorganismer kalt mycoplasma. Denne sykdommen er oftere fikset i barne- og ungdomsårene. Det kan skjules, uten visse symptomer, men reagerer godt på behandling med antibakterielle midler.
 • Sopplungebetennelse og pleuropneumoni kan utløses av ulike typer infeksjoner, inkludert et sopppatogen. Diagnosen av sopppleuropneumoni stilles først etter en fullstendig diagnose, siden de kliniske symptomene på denne typen sykdom vanligvis er dårlige, tegnene er uklare og utydelige, og svarer ofte ikke til de klassiske manifestasjonene av mikrobiell skade. Sykdommen kan være forårsaket av sopp, Candida, endemiske dimorfe sopp, pneumocystis. Oftest er "synderen" Candida albicans, så vel som aspergillus eller pneumocyster - det vil si en infeksjon fokusert på lungevevet. Patogener kan komme inn i luftveiene, både fra eksterne foci og fra andre mykotiske foci som finnes i menneskekroppen. For eksempel er Candida en konstant komponent i huden og slimete mikrobiocenose, men under visse omstendigheter kan den aktiveres og bli patogen: som et resultat utvikler pneumomycosis. Behandling for en soppinfeksjon i lungene er langsiktig, ved hjelp av et kraftig antimykotisk kurs.
 • Actinobacillus pleuropneumoni er forårsaket av Actinobacillus, en gramnegativ kapseldannende pleomorf stav. Bare drøvtyggere er rammet av denne sykdommen: storfe, griser, sjeldnere sau. Andre dyr og mennesker er immune mot infeksjon og blir ikke syke. Tidligere, frem til 1983, ble sykdommen kalt "hemofil pleuropneumoni": i øyeblikket anses dette begrepet som foreldet, siden patogenet, som tidligere ble ansett for å være i slekten Haemophilus, nå er flyttet til slekten Actinobacillus.

Et annet overveiende veterinært begrep er "smittsom pleuropneumoni". Dette er en spesielt smittsom variant av lungebetennelse, som lett overføres fra ett dyr til et annet, noe som forårsaker et generelt nederlag av sykdommen. Årsaken er vanligvis Mycoplasma mucoides. Dyr som blir friske etter smittsom pleuropneumoni blir immune mot denne infeksjonen.

Abscessing pleuropneumoni

Når vi snakker om abscessing av pleuropneumoni, betyr de tilstedeværelsen av foci av infeksiøs purulent-nekrotisk ødeleggelse av lungen. Dette er flere purulent-nekrotiske områder med vevsråte, og det er ingen klar grense med sunt lungevev. På grunn av tilstedeværelsen av karakteristiske destruktive prosesser, kaller mange eksperter denne sykdommen begrepet "destruktiv pleuropneumoni".

I lungene dannes fusjonssoner av vev av dreneringstypen. Staphylococcus aureus regnes som det viktigste årsaken til patologien, men Klebsiella og andre enterobakterier, samt hemolytiske streptokokker, pneumokokker og anaerobe mikrober, forekommer.

Den vanligste årsaken til utviklingen av abscessing pleuropneumoni anses å være aspirasjon av orofaryngeale sekreter og tilstedeværelsen inne i kroppen av foci av purulent infeksjon ved siden av lymfe- og blodårene.

Symptomatologien til sykdommen er lik den for total lungebetennelse.

Samfunnservervet pleuropneumoni

Fellesskapservervet pleuropneumoni er en av variantene av inflammatoriske lungeprosesser der et smittestoff kommer inn i luftveiene utenfor et sykehus eller annen medisinsk institusjon. Denne formen for pleuropneumoni er bakteriell eller viral, og smitteveien er luftbåren.

Hos de fleste pasienter starter den inflammatoriske reaksjonen etter en ubehandlet ARVI eller influensainfeksjon, trakeitt eller bronkitt.

Årsaksmidlet kommer inn i lungene langs en synkende bane - fra de øvre luftveiene. Hvis immunforsvaret er svekket, blir det vanskelig for kroppen å overvinne nye inflammatoriske foci. Som et resultat legger infeksjonen seg på lungevevet, og akutt pleuropneumoni utvikler seg.

Ofte har pasienter med samfunnservervet pleuropneumoni allerede ulike kroniske luftveislidelser, for eksempel kronisk bronkitt. Sykdommen går inn i det aktive stadiet når visse forhold skapes, når immunsystemet er svekket. Hvis du kommer for sent med behandlingen, eller ignorerer den fullstendig, kan det utvikle seg pleuropneumoni.

Hypostatisk lungebetennelse

En spesiell form for sykdommen er hypostatisk pleuropneumoni, som hovedsakelig er sekundær. Oftest utvikler sykdommen seg som et resultat av langvarig stagnasjon av blodsirkulasjonen i det lille sirkulasjonssystemet, som skal gi trofisme til lungevevet. Nedsatt blodstrøm fører til opphopning av rusprodukter i lungene. Det dannes et viskøst sputum, som mikroorganismer aktivt formerer seg til - vanligvis streptokokker og stafylokokker, som forårsaker en ny inflammatorisk prosess.

Hypostatisk, eller kongestiv pleuropneumoni, forekommer vanligvis hos langtidspasienter som ikke er i stand til å bevege seg og leve et normalt liv som følge av skader eller somatiske patologier. Så, primære sykdommer kan være hjerteinfarkt, slag, diabetes mellitus, onkopatologi, etc. En lang horisontal posisjon forverrer blodstrømmen og forårsaker stagnasjon i vev.

Typer pleuropneumoni avhengig av omfanget av lesjonen

Det er tre lapper i høyre lunge og to lapper i venstre. I sin tur er hver lapp delt inn i segmenter - parenkymale soner, ventilert av en segmental bronkus og en viss gren av lungearterien.

Når betennelsesreaksjonen er lokalisert i den ene lungelappen, snakker de om lobar pleuropneumoni, og i begge lober - om bidoleic pleuropneumoni. Det er også ensidig og bilateral lobar pleuropneumoni. Det kliniske bildet og terapeutiske tiltak ligner på andre varianter av sykdommen.

I tillegg har spesialister identifisert følgende typer lobar patologi:

 • segmentell pleuropneumoni - preget av skade på ett segment av lungelappen;
 • polysegmental pleuropneumoni - indikerer nederlaget til flere lobarsegmenter samtidig;
 • øvre lap pleuropneumoni kan være enten høyre- eller venstresidig, og indikerer skade på øvre lungelapp;
 • nedre lobe pleuropneumoni er også høyre- eller venstresidig, avhengig av plasseringen av den patologiske prosessen;
 • mid-lobar pleuropneumoni er en inflammatorisk prosess i den midtre lappen av høyre lunge (den midterste lappen er fraværende i venstre lunge);
 • totalt - fortsetter med nederlaget for hele lungefeltet (alle lober av både høyre og venstre lunge);
 • subtotal pleuropneumoni - for denne formen er skade på begge lober av en lunge typisk;
 • fokal pleuropneumoni indikerer en klar lokalisering av det inflammatoriske fokuset, uten å spre seg til nærliggende vev;
 • subpleural pleuropneumoni er en inflammatorisk prosess lokalisert i den subpleurale lungen;
 • basal pleuropneumoni - preget av en inflammatorisk reaksjon i nedre del av lungen.

Denne klassifiseringen er basert på graden av spredning av den inflammatoriske reaksjonen. I dette tilfellet avhenger alvorlighetsgraden av symptomene av omfanget av lesjonen: jo mer omfattende betennelsen er, jo dypere og lysere er det kliniske bildet. [1]

Sammenflytende pleuropneumoni

Med en konfluent form for pleuropneumoni dekker smertefulle lidelser flere deler av lungen samtidig, eller til og med lungelappen. Det er en uttalt etterslep i prosessen med å puste fra den berørte siden, symptomene på respirasjonssvikt (pustebesvær, cyanose) intensiveres.

Konfluent pleuropneumoni er preget av infiltrative endringer, mot hvilke det er komprimerte soner med infiltrasjon og (eller) destruktive hulrom. Begrepet "sammenflytende" betyr i dette tilfellet sammensmelting av flere eller enkelt små patologiske foci til større formasjoner. Gitt denne funksjonen ved utviklingen av pleuropneumoni, anses det av eksperter som en relativt særegen form for den pulmonale inflammatoriske prosessen.

Komplikasjoner og konsekvenser

Hvis terapeutiske tiltak ble foreskrevet i tide, og selve behandlingen var kompetent, mister forløpet av pleuropneumoni vanligvis sin typiske syklisitet og blir avbrutt i det innledende utviklingsstadiet.

Hvis prosessen med resorpsjon av ekssudat er forstyrret, utvikles komplikasjoner av pleuropneumoni. I noen tilfeller vokser bindevev i det patologiske fokuset: karnifisering skjer med ytterligere pulmonal cirrhose. Hos noen pasienter observeres purulente prosesser med ødeleggelse (smelting) av vev, og pleuropneumoni blir til en abscess eller koldbrann i lungen.

Med pleuropneumoni er det manifestasjoner av den tørre formen av pleuritt med fibrinøs lagdeling og dannelse av adhesjoner. Lymfogen spredning av infeksjonen fører til utvikling av purulent mediastinitt og perikarditt. Hvis spredning av mikrober skjer gjennom sirkulasjonssystemet, da

Metastatiske purulente foci i hjernen og andre organer og vev: utviklingen av purulent meningitt, peritonitt, akutt polyposis-ulcerøs eller ulcerøs endokarditt, purulent leddgikt begynner.

Ofte er pasienter bekymret for spørsmålet hvorfor temperaturen ikke synker når de tar antibiotika for pleuropneumoni: kan dette indikere utviklingen av komplikasjoner? Med pleuropneumoni varierer temperaturindikatorer vanligvis fra 37-38 ° C. På bakgrunn av antibiotikabehandling kan en høy temperatur opprettholdes i 2-3 dager, og med en bilateral patologisk prosess - opptil 10-14 dager (samtidig overskrides ikke merket på 38 ° C). Hvis indikatorene overvinner grensen til 39-40 ° C, indikerer dette en økning i den inflammatoriske reaksjonen og tapet av kroppens evne til å bekjempe patogenet. I en slik situasjon bør legen umiddelbart gjennomgå behandlingen og eventuelt bytte antibiotika. [2]

Diagnostikk pleuropneumoni

Undersøkelse av pasient med mistanke om pleuropneumoni utføres etter en individuell plan utarbeidet av lege. Denne planen inkluderer vanligvis:

Generelle blodprøver, urin, sputum, blodbiokjemi (bestemmelse av totalt protein, proteinelektroforese, bestemmelse av innholdet av bilirubin, fibrinogen);

Sputum bakposev med bestemmelse av følsomheten til bakteriefloraen for antibiotikabehandling;

EKG.

Røntgen av thorax er nesten alltid utgangspunktet for diagnostisering av alle typer pleuropneumoni. Studien er utført i to projeksjoner:

 • under tidevannsstadiet er det en økning og berikelse av lungemønsteret, som forklares av vevshyperemi;
 • graden av gjennomsiktighet er normal, eller svakt redusert;
 • det er en jevn skygge, og lungeroten er litt utvidet på den berørte siden;
 • hvis den patologiske reaksjonen er lokalisert i den nedre lappsektoren, er det en redusert ekskursjon av den tilsvarende diafragmatiske kuppelen;
 • under hepatiseringsstadiet oppdages en uttalt reduksjon i gjennomsiktigheten av lungevev (i samsvar med det berørte området);
 • det berørte området av lungen har en normal eller litt forstørret størrelse;
 • intensiteten av skyggen øker litt mot periferien;
 • i de midterste sonene av mørkning finnes områder med opplysning;
 • lungeroten på den berørte siden utvides, den kjennetegnes av skyggens enhetlighet;
 • komprimering av den tilstøtende pleura observeres;
 • under det permissive stadiet er det en reduksjon i intensiteten av skyggen til den patologisk endrede sonen;
 • den fragmenterte skyggen reduseres, lungeroten utvides.

Hvis det er mistanke om pleuropneumoni, er det å foretrekke en fullverdig røntgenundersøkelse, fremfor standard fluorografi, som anses mer som en forebyggende enn en terapeutisk og diagnostisk metode. Lungebetennelse på fluorografi spores ikke alltid riktig, siden det avhenger både av alvorlighetsgraden av den patologiske prosessen og av tilstanden og tettheten til vev som røntgenstråler trenger gjennom. Ved hjelp av fluorografi er det mulig å forhindre utvikling av kronisk lungebetennelse på forhånd, for å beskytte mot det atypiske forløpet av den inflammatoriske prosessen, men denne prosedyren tillater oss ikke å notere lokaliseringen av betennelse og vurdere graden av kompleksitet av prosessen.

Pasienter med alle typer pleuropneumoni rådes til å undersøke funksjonen til ekstern respirasjon, og hvis indisert, utføres en pleuralpunktur.

Multislice CT er indisert i slike tilfeller:

 • hvis det er åpenbare kliniske symptomer på pleuropneumoni, men det er ingen typiske abnormiteter på røntgen;
 • hvis det under diagnosen pleuropneumoni oppdages atypiske lidelser, slik som obstruktiv atelektase, abscess eller lungeinfarkt;
 • med et tilbakevendende forløp av pleuropneumoni, hvis patologiske infiltrater finnes i samme sone i lungen;
 • med langvarig pleuropneumoni, hvis patologiske infiltrater ikke løses innen en måned.

Ytterligere instrumentell diagnostikk kan representeres av fiberoptisk bronkoskopi, transthorax biopsi, transtrakeal aspirasjon. Tilstedeværelsen av pleural effusjon mot bakgrunnen av muligheten for sikker pleuropuncture er en indikasjon for studiet av pleuravæske. [3]

På hvert stadium av pleuropneumoni utføres en obligatorisk auskultasjon:

 • på tidevannsstadiet er svakhet i vesikulær respirasjon, crepitus notert;
 • på hepatiseringsstadiet er det mulig å lytte til klare fine boblende raler, med økt bronkofoni;
 • crepitus er også tilstede på det permissive stadiet.

Differensiell diagnose

Ulike typer pleuropneumoni er vanligvis differensiert fra tuberkuløs bronkopneumoni (caseøs lungebetennelse). Den spesielle kompleksiteten til en slik diagnose observeres i tilfeller der pleuropneumoni påvirker de øvre lappene, og tuberkulose påvirker de nedre lappene: faktum er at tuberkulose i det innledende stadiet ikke oppdager seg selv som mykobakterier i sputum, og de kliniske og radiologiske tegnene av disse patologiene er svært like. Noen ganger er det mulig å stille en korrekt diagnose av tuberkulose hvis det er en typisk tidlig debut av sykdommen: tidlig svakhet, økt svetting, konstant umotivert tretthet. Pleuropneumoni er preget av en akutt utvikling av symptomer, inkludert en kraftig økning i temperatur, brystsmerter, hoste med sputum. Når det gjelder tuberkuløs infiltrat, skiller det seg fra pleuropneumonisk ved det

En blodprøve hos pasienter med tuberkulose viser leukopeni mot bakgrunnen av lymfocytose, og pleuropneumoni er preget av betydelig leukocytose og akselerert ESR.

Tuberkulinprøver (+) regnes som en annen bekreftelse på tuberkuløse lesjoner.

Ulike typer pleuropneumoni er også differensiert fra bronkogen kreft og smågrenet lungeemboli.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.