^

Helse

Utflod med lukt og kløe hos kvinner

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 23.09.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

I anatomien til de kvinnelige kjønnsorganene er alt ordnet på en slik måte at de sekretoriske kjertlene skiller ut slim, som opprettholder en sunn mikroflora og sikrer deres renhet. Vaginal utflod er en normal prosess, så lenge den er klar og uten en uttalt ubehagelig lukt. En endring i farge, utseende av lukt og kløe er en sikker markør for at noe er galt med helsen, og det er på tide å kontakte en gynekolog eller venerolog.

Fører til stinkende utflod og kløe

Det er forskjellige årsaker til brudd på den gunstige mikrofloraen i kjønnsorganene, fra et banalt brudd på intim hygiene til alvorlige sykdommer. Hovedårsakene til utseendet til en ubehagelig tilstand i den intime sonen kan være:

 • endringer i den hormonelle bakgrunnen - påvirker den økte reproduksjonen av patogene bakterier, som forårsaker en inflammatorisk sykdom;
 • redusert immunitet - fremmer aktiv vekst av mikroorganismer, sopp;
 • patologier i den reproduktive sfæren - seksuelt overførbare sykdommer, vaginitt, candidiasis;
 • kreft i skjeden, endometrium, livmorhalsen.

Risikofaktorer

Bidrar til utvikling av gynekologiske og kjønnssykdommer hyppig endring av seksuelle partnere, ubeskyttet sex. Andre risikofaktorer inkluderer:

 • hypotermi, reduserer kroppens beskyttende egenskaper;
 • tar antibiotika som provoserer dysbakteriose, og med det trost;
 • graviditet, hvor pH i skjeden endres;
 • type 2 diabetes mellitus;
 • hyppig douching;
 • allergi mot bind og andre intimhygieneprodukter, vaskepulver, kondomer;
 • urininkontinens hos sengeliggende pasienter.

Patogenesen

Hos en sunn kvinne dominerer laktobaciller i mikrofloraen i skjeden (deres gjennomsnitt er 3,8-4,2), og skaper en beskyttende bakgrunn for penetrering av patogener. Også et høyt nivå av østrogen opprettholder tykkelsen på slimhinnen, noe som gir lokal beskyttelse.

Ubalansen mellom disse faktorene blir grobunn for reproduksjon av patogene bakterier eller direkte infeksjon med seksuelt overførbare infeksjoner (trichomoniasis, gonoré, etc.).

Symptomer

Symptomer på lidelser er vanskelige å gå glipp av, da de ikke bare er visuelt synlige, men de fanges opp av luktesansen. Dette er veldig deprimerende for kvinner, fordi for flertallet er fraværet av kroppslukt et tegn på renslighet og stell.

De første tegnene på patologi manifesterer seg på forskjellige måter, avhengig av årsakene som forårsaket dem:

 • hvit utflod med en ubehagelig lukt og kløe er hovedsakelig forårsaket av vaginose og candidiasis. Sistnevnte er provosert av Candida-sopp, det tilsvarer tilstedeværelsen av  krøllede flak , alvorlig kløe, brennende følelse, spesielt under samleie og vannlating. I dette tilfellet har utslippet en sur lukt, gjær. Normalisering av skjedefloraen vil lindre; [1]
 • utflod med lukt uten kløe og svie er en grunn til å oppsøke lege, siden selv den vanlige leucorrhoea som følger med samleie, etableringen av menstruasjonssyklusen eller stabiliseringen av den hormonelle bakgrunnen ikke gir en ubehagelig "ambra", som betyr vi snakker om helseproblemer;
 • gul utflod med lukt og kløe indikerer oftest forløpet av en inflammatorisk prosess, en bakteriell infeksjon. For at sykdommen ikke skal bli en kronisk prosess og ikke forårsake reproduksjonsforstyrrelser, er det nødvendig å stille en diagnose i tide og starte behandling;
 • grønnaktig utflod med lukt og kløe - denne nyansen gir tilstedeværelsen av et stort antall leukocytter, og dette er et tydelig tegn på akutt betennelse;
 • utflod med kløe og lukt av fisk indikerer vaginal dysbakteriose (gardnerellose). Den vaginale mikrofloraen blir forstyrret når funksjonene til mage-tarmkanalen svikter, tar antibakterielle medisiner, hormonelle prevensjonsmidler, hyppige varme bad, douching; [2]
 • brun utflod med lukt og kløe - fargen i seg selv kan indikere at menstruasjonen ennå ikke har stoppet helt, men lukten og kløen er tegn på gynekologiske diagnoser: endometriose,  [3] ektopisk graviditet,  [4] polycystiske eggstokker; [5]
 • utslipp med lukten av løk og kløe følger med hormonelle økninger som oppstår hos kvinner under graviditet, overgangsalder, etter samleie og indikerer multiplikasjon av en soppinfeksjon.

Diagnostikk stinkende utflod og kløe

I tillegg til å studere anamnesen og undersøke i speilet, vil legen ta vaginal utflod for analyse:

 • pH i vaginalmiljøet ved bruk av indikatorpapir;
 • KOH (med kaliumhydroksid) for å oppdage trichomonas vaginitt og bakteriell vaginose;
 • forberedelse av et vått anatomisk preparat - undersøk materialet i saltvann ved hjelp av et mikroskop for å oppdage mobile Trichomonas;
 • bakteriell seeding - dyrking av sekreter for sopp og Trichomonas;
 • serologisk blodprøve.

Av instrumentelle metoder kan det være nødvendig med ultralydundersøkelse av kjønnsorganene.

Differensialdiagnose utføres mellom alle mulige patologier og setter oppgaven med å nøyaktig bestemme patogenet - den skyldige i vaginal utflod med en endring i fargen deres, tilstedeværelsen av en ubehagelig lukt.

Behandling stinkende utflod og kløe

Behandlingsprotokollen avhenger av diagnosen. Så med vulvovaginitt, som er den dominerende årsaken til utseendet til en uvanlig lukt og kløe, foreskrives antibiotika samtidig for begge seksuelle partnere, lokal og generell terapi kombineres, faktorer som fører til tilbakefall av sykdommen elimineres, og normal mikrofloraen i skjeden gjenopprettes.

Andre medisiner som brukes for utflod inkluderer antiinflammatoriske, smertestillende, antihistaminer, hormonelle, enzymer, vitaminer, biologisk aktive tilsetningsstoffer.

Medisiner

Metronidazol er et effektivt middel for å bekjempe protozoer og anaerobe bakterier.

Metronidazol - har flere doseringsformer: tabletter, vaginale stikkpiller. Med trichomoniasis foreskrives en tablett 2 ganger daglig til både kvinner og menn (seksuelle partnere), selv om en av dem ikke har symptomer. Kvinner legger stikkpiller parallelt (1 stk per dag). Behandlingsforløpet varer i 10 dager.

Uspesifikk vaginitt krever syv-dagers behandling, 2 tabletter to ganger daglig.

Tabletter kan foreskrives til barn fra 6 år. Under graviditet kan stoffet brukes om nødvendig, fordi det ikke er bevis på en teratogene effekt (dyrestudier har ikke avslørt det). Under amming avbrytes den for terapi.

Metronidazol kan forårsake en rekke bivirkninger: kvalme, oppkast, diaré, urticaria, hodepine, svimmelhet, munntørrhet, øresus, forhøyede leverenzymer.

Kontraindisert i tilfelle overfølsomhet overfor legemidler fra imidazolgruppen og andre komponenter av legemidlet.

Clotrimazol - refererer til antimikrobielle og antiseptiske midler. Tilgjengelig i form av vaginale tabletter, stikkpiller, løsninger, salver og kremer. Ikke bruk for barn under 12 år, gravide i første trimester av svangerskapet. Tabletter settes inn i skjeden, en to ganger om dagen i 3 dager eller en gang i løpet av 7 dager, som vaginale stikkpiller.

Under behandling med stoffet er allergiske reaksjoner, peeling i kjønnsområdet, ubehag, svie og hevelse i slimhinnen mulig.

Pimafucin er et lokalt soppdrepende stoff, et antibiotikum, som brukes til å behandle trost. Stikkpillen settes dypt inn i skjeden i ryggleie om natten. Gjenta 3-6 dager. Pimafucin kan brukes av barn under fødsel og fôring. Verktøyet kan forårsake irritasjon, brennende følelse. Kontraindisert ved overfølsomhet overfor komponentene.

Jodoksid er et jodholdig preparat i form av stikkpiller med antimikrobiell og antiseptisk virkning. Den påføres vaginalt en gang om dagen i en uke. Kontraindisert hos barn, kvinner under amming og etter den andre måneden av svangerskapet. Det kan være mindre lokale reaksjoner, utseendet av hypertyreose i eksisterende sykdommer i skjoldbruskkjertelen.

Kløe kan lindres ved å påføre et kortikosteroid på vulva, slik som 1 % hydrokortison, samt antihistaminer (tavegil, suprastin, edem, etc.).

Tavegil - tabletter tas før måltider en eller 2 ganger om dagen, fra 6 år (0,5-1 stk.), etter 12 år og voksne for hele. Maksimal enkeltdose - 2 tabletter, daglig -6. Gravide og ammende kvinner anbefales ikke å ta stoffet. Tavegil kan forårsake slike bivirkninger som tretthet, tørre slimhinner, kvalme, takykardi, kortpustethet.

Vitaminer

Hvilke vitaminer bør tas for å hjelpe kroppen din raskt å kvitte seg med ubehagelige symptomer, styrke immuniteten, forhindre tilbakefall, fordi selv i et balansert kosthold er det vanskelig å gi det nødvendige behovet for dem?

Disse inkluderer: vitamin A (forbedrer blodsirkulasjonen, har antioksidantegenskaper), C - forbedrer immuniteten, og vitamin E vil bidra til dets bedre "arbeid" B6 er veldig viktig for kvinner. De tas under eller umiddelbart etter et måltid med vann.

Det er best å konsultere en lege og velge et vitamin-mineralkompleks, der hele settet med elementer som er nyttige for den seksuelle sfæren vil bli konsentrert.

Fysioterapi behandling

Etter å ha stoppet den akutte perioden med sykdommer i reproduksjonssystemet, kan fysioterapi brukes. Det inkluderer douching med medisinske løsninger, innføring av tamponger gjennomvåt i skjeden, så vel som fysiske prosedyrer som vaginal magnetisk og laserterapi, darsonvalisering, etc.

Alternativ behandling

Alternative oppskrifter har i oppgave å gi en ekstra helbredende effekt, som hovedsakelig består i douching med løsninger basert på medisinske planter. I akutte perioder anbefales de ikke å utføres, men bare på stadiet av innsynkning av den smittsomme prosessen.

Avkok er tilberedt av anti-inflammatoriske, antiseptiske urter, som inkluderer kamille, calendula, johannesurt, eukalyptusblader, salvie.

I tillegg til å skylle i avkok, kan du fukte tamponger og legge dem i skjeden i 3-4 timer.

Homeopati

I apoteknettverket kan du kjøpe homøopatiske midler som kan hjelpe mot utflod fra skjeden med lukt og kløe, men kun etter konsultasjon med lege.

Blant dem:

Agnus Kosmoplex C - torpedoformede stikkpiller, brukes rektalt, fra en alder av tolv, 1 stk 3 ganger om dagen. Når tilstanden forbedres, bytter de til to ganger om dagen: om morgenen og om kvelden er behandlingsforløpet 5-12 dager. Ikke foreskriv til barn under 12 år, gravide kvinner, under amming.

Legemidlet er kontraindisert i tilfelle overfølsomhet overfor dets komponenter, så vel som ved onkologiske sykdommer, tuberkulose, multippel sklerose, revmatisme, AIDS, systemiske blodsykdommer.

Gynecoheel er et komplekst homøopatisk preparat i form av orale dråper, brukt til å behandle inflammatoriske sykdommer i kvinnelige kjønnsorganer. Utnevnt fra fylte 12 år. Den anbefalte dosen er 10 dråper under tungen eller oppløst i 10 ml vann og beholdes i munnen ved svelging. Ta tre ganger om dagen 20 minutter før måltider eller en time etter et kurs på opptil 5 uker.

Legemidlet kan forårsake allergiske reaksjoner, spesielt hos personer som er følsomme for stikk av bier, veps, hornets.

Remens - velkjente dråper hjelper kvinner ikke bare i overgangsalderen, men har også en anti-inflammatorisk effekt på organene i kjønnsorganene. Ta 10 dråper 3 ganger om dagen i seks måneder. Bivirkninger er ukjente, det er ingen informasjon om skade på gravide og under amming.

Candida gjær - ved første tegn på candidiasis, tygg på en tablett hver 2. Time. Med begynnelsen av forbedringen, reduser dosen til 4 tabletter per dag, for jenter 2-12 år, reduser med halvparten, behandlingsforløpet er 2 måneder. I fravær av positiv dynamikk innen en uke, stopp behandlingen.

Komplikasjoner og konsekvenser

Utseendet til en ubehagelig lukt av sekret (vanligvis svak, knapt merkbar), andre symptomer som ikke er karakteristiske for en sunn tilstand av kjønnsorganene krever umiddelbar behandling, ellers er konsekvenser og komplikasjoner uunngåelige, deres overgang til et kronisk stadium, tap av reproduktiv funksjon.

Forebygging

Viktige forebyggende tiltak for å unngå kjønnsinfeksjoner og betennelser og, som et resultat, utseendet på illeluktende utflod, er riktig intimhygiene, nektelse av dusj uten anbefalingene fra leger, bruk av barrieremetoder for prevensjon i fravær av en permanent partner. Tillit. Du må også unngå hypotermi, promiskuitet. Regelmessige besøk til en gynekolog for forebyggende undersøkelser vil bidra til å forhindre mange problemer med helsen til kjønnsområdet.

Prognose

Rettidig respons på problemet gir en gunstig prognose. Det kan bare være ugunstig for gravide kvinner med en tilbakevendende sykdom og bestå i svangerskapsavbrudd, morkakeavbrudd og infeksjon av fosteret.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.