^

Epler for pankreatitt: bakt, ferskt, tørket

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 23.05.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Diagnosen pankreatitt gjør at du har en spesiell tilnærming til kostholdet ditt, fordi. Pasientens velvære avhenger i stor grad av dette. Samtidig kommer mange matrestriksjoner ned til utilstrekkelig inntak av nyttige stoffer som er nødvendige for dens funksjon, som er rikelig med frukt. Men er de alle egnet for ernæring med betennelse i bukspyttkjertelen og er det epler på denne listen?

Hvilken frukt kan spises med pankreatitt?

Organets rolle er å produsere bukspyttkjerteljuice, som er nødvendig for nedbryting og fordøyelse av mat. Når det kommer inn i magen, kommer hemmeligheten gjennom forbindelseskanalen inn i tynntarmen. Dens oppgave er å nøytralisere virkningen av saltsyre i magesaft, behandle matbolusen med enzymer og fremme absorpsjonen av alt nødvendig inn i tarmveggene. Pankreatitt oppstår når utstrømningen av fordøyelsessaft blir forstyrret, den henger i bukspyttkjertelen og begynner å fordøye sitt eget vev. Derfor bør ernæring ved sykdom være slik at det skiller seg minst mulig ut.

Med betennelse i bukspyttkjertelen kan du spise frukt med lavt surhetsgrad, uten hard skall (fiber er vanskelig å fordøye), ikke for sukkerholdig (det syke organet er ikke i stand til å produsere insulin for å bearbeide glukose til energi). Disse inkluderer modne og myke frukter:

 • aprikos;
 • kirsebær;
 • fersken
 • pærer;
 • plommer;
 • ananas;
 • mandariner;
 • bananer ;
 • ananas
 • persimmons .

Er det mulig å spise epler med pankreatitt?

Epler er også inkludert i listen over tillatte frukter, men med et øye til sykdomsfasen, deres variasjon og struktur. I en akutt tilstand vurderes ikke dette problemet engang, og med stabiliseringen blir varmebehandlet frukt først introdusert, moset, som en del av kompotter og gelé, og deretter fersk.

Ved kronisk pankreatitt under remisjon, må du også være forsiktig: forlate sure, harde varianter, det er bedre å skrelle huden, spise dem ikke på tom mage, i mengden 1-2 stykker per dag.

En hyppig følgesvenn av pankreatitt er kolecystitt. Det er preget av stagnasjon av galle i galleblæren. Et viktig element i behandlingen av sykdommen er også kosthold. Begge patologier har samme kostholdstabell nummer 5, så inkludering av frukt i kostholdet, inkludert epler, motsier ikke ernæring med pankreatitt.

Fordeler

Ingen tviler på fordelene med epler, og deres tilgjengelighet lar deg dra full nytte av det. Informasjon om den kjemiske sammensetningen av frukt sier at verdien er tilgjengelig:

 • fiber;
 • pektin;
 • karoten;
 • Sahara;
 • folsyre og organiske syrer;
 • vitaminer: A, C, E, B1, B2, B3, P, K, PP;
 • mange sporstoffer: kalium, jern, fosfor, jod, etc.;
 • tanniner.

Det antas at dette er en beskyttelse mot Alzheimers sykdom, et effektivt middel for å senke kolesterol, vekt, kreftforebygging, styrking av immun- og kardiovaskulære systemer, forbedre fordøyelsen, rensing av leveren. De er gode for beriberi og anemi, har en desinfiserende effekt. [1],  [2],  [3],  [4], [5]

Bakte epler

Selv om varmebehandling fratar en viss mengde vitaminer, absorberes den mye bedre av kroppen. Bakte epler i ovn eller mikrobølgeovn er det en betent bukspyttkjertel trenger, og på toppen av det er det også en veldig velsmakende dessert. Ikke rart at de anbefales i rehabiliteringsperioden etter et sykdomsutbrudd, i motsetning til rå.

Rå epler for pankreatitt introduseres i menyen selektivt og mye senere, når helsetilstanden har stabilisert seg. Anbefaler ikke røde varianter, syrlige og veldig søte. Vinter, egnet for langtidslagring, er for vanskelige. For å unngå uønsket påvirkning er det best å bake dem.

Eplekompott for pankreatitt

I den akutte fasen av betennelse er eplekompott i bukspyttkjertelen indikert ikke tidligere enn den fjerde dagen av sykdomsforløpet. Den er tilberedt av frisk frukt uten tilsatt sukker, lite konsentrert. Før du tar den filtreres den gjennom en sil slik at fibrene i frukten ikke kommer inn, selv om de er myke. En mer stabil tilstand lar deg spise kokte epler.

Det kroniske sykdomsforløpet i fravær av eksacerbasjoner lar deg drikke kompott fra tørkede epler, den såkalte uzvar. Tørking av frukt gjør det mulig å bevare de fleste av deres nyttige egenskaper. Du kan til og med bare spise tørkede skiver, de vil ikke legge en overdreven belastning på kroppen, men de vil bidra til en skånsom rensing av tarmen.

Bløtlagte epler for pankreatitt

Denne metoden for å høste frukt ble oppfunnet av våre forfedre, og den har blitt brukt med hell til i dag. Bløtlagte epler er velsmakende, lagres i lang tid og inneholder hele spekteret av nyttige stoffer. Men dessverre er de uakseptable for denne sykdommen, og alt på grunn av teknologien til deres forberedelse. Det innebærer bruk av sukker, krydder, salt, samt en lang gjæringsperiode. Etter gjæring er de klare først etter 2 måneder.

Eplemos for pankreatitt

Å lage puré er en flott mulighet til å høste epler fra hagen din til vinteren. Hvitt fyll er spesielt egnet til dette formålet. Den lagres ikke lenge og går raskt, men fruktene er myke og søte.

For å få en homogen masse, er det best å skrelle dem, fjerne midten og kutte i biter. I brann holdes rettene til massen blir homogen, og fargen er litt gul. Du kan ikke tilsette sukker i det hele tatt eller begrense deg til 200g per kilo epler. Den ferdige pureen legges i steriliserte krukker og lukkes hermetisk.

Den myke konsistensen til produktet vil ikke skade det syke organet, men du bør ikke bli for revet med, fordi. Dette kan gi økt gassproduksjon.

Det er bedre å ikke bruke butikkkjøpte fruktpureer, de ble sannsynligvis tilberedt med konserveringsmidler.

Kontra

Søte epler er kontraindisert hos pasienter med diabetes mellitus, sure er uakseptable for gastritt med høy surhet, magesår. Syrene i frukten kan påvirke tilstanden til tannemaljen negativt, men for dette må de spises i store mengder.

Mulige farer

Når du har en diagnose av pankreatitt, må du studere alle anbefalingene om ernæring veldig nøye og prøve å følge dem. Hvis bukspyttkjertelen begynner å gjøre vondt etter epler, er det sannsynlig at de forårsaker en forverring. Slike komplikasjoner er mulige. Hva å gjøre? Slutt å spise dem, ty til en strengere diett, og etter å ha sunket gradvis tilbake epler til menyen, først bakt, deretter litt rå og sørg for å følge reaksjonen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.