^

Helse

Blodalbumin

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Blodalbumin er en svært viktig proteinkomponent i humant blod. Navnet kommer fra det latinske ordet - hvitt (albus). Det er et protein som er svært løselig i salte og sure medier, og i tillegg er proteinet nesten rent, da det ikke inneholder et eneste milligram karbohydrater.

En av de mest grunnleggende, mange, albumin er tilstede ikke bare i menneskekroppen, men også i proteiner av kyllingegg, i noen planter kalles plante- og dyrearter som albuminoid. Hos mennesker produseres albumin i store mengder av leveren. Albumin i blodet er bæreren av alle tyve essensielle aminosyrer.

Albumin i blodet utfører en viktig oppgave - den er ansvarlig for transport av fettsyrer, som er nødvendig for kroppen, gallemikroelementer og pigmenter - bilirubin. I tillegg til tross for den lille størrelsen, overholder albumin overføringen av vitaminer og medisinske komponenter - antibiotika, hormoner og noen ganger giftige stoffer. I medisin er det grusomt kalt - molekyl-taxi. Slike funksjoner skyldes de gode bindingsegenskapene til albumin, og dette "kjøretøyet" er ikke lunefullt å velge passasjerer. En enorm liste over stoffer som albuminmolekylet er i stand til å binde er virkelig imponerende. Også dette proteinet regulerer plasma, osmotisk trykk, og hvis en person begynner å sulte av en eller annen grunn, er det plasmaproteinet som forbrukes først, og det osmotiske blodtrykket faller.

I tørr form inneholder humant blod opptil 65% av dette viktige elementet. Egentlig, hvor mye albumin i blodet til en person, så han og en sunn kropp. Blodalbumin kalles også serum, fordi det er inneholdt der. Proteinalbuminmolekyler finnes også i andre medier i kroppen, for eksempel er albumin også tilstede i cerebrospinalvæsken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma albumin i blodet

Mengden protein avhenger hovedsakelig av alder. En liter blod i spedbarn bør inneholde minst 55 g albumin. Eldre mennesker kan ikke skryte av så rik på protein i blod - de anses å være det normale nivået til 45 g. Normen for en middelaldrende person varierer fra tretti til femti gram per liter blod. Konsentrasjonen av myseprotein bestemmes ved spesiell analyse, ved hvilken protein metabolisme i blodplasmaet blir evaluert. En slik undersøkelse er nødvendig for å klargjøre diagnosen av mange sykdommer, spesielt patologiene til nyrene og leveren, der selve albuminet er født. Albumin er vurdert av serum, men urin, cerebrospinalvæske og annet biologisk materiale der albumin kan være tilstede, kan også studeres.

Albumin er et av de viktigste "bygningsmaterialene", spesielt viktig for barnets voksende kropp. Protein sult fører til at den unge kroppen ikke mottar aminosyrene den trenger, fordi albumin i blodet forbrukes mer intensivt enn vanlig med et normalt sunt kosthold. I et ord er albumin i blodet ikke bare et stort antall aktive proteiner, men et biologisk signifikant element, kanskje den viktigste delen av blodet.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.