^

Helse

A
A
A

Serum kreatinin

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Kreatinin er det endelige produktet av nedbrytningen av kreatin, som spiller en viktig rolle i energimetabolisme av muskel og annet vev. Kreatin syntetiseres hovedsakelig i leveren, hvorfra det strømmer med blodstrømmen inn i muskelvevet. Her blir kreatin, fosforylert, til kreatinfosfat. Kreatinfosfat tilhører de makroergiske forbindelsene og deltar i energioverføring i cellen mellom mitokondrier og myofibriller. Konsentrasjonen av kreatinin i blodet avhenger av dannelsen og utskillelsen. Dannelsen av kreatinin avhenger direkte av muskelmassen. Kreatinin utskilles av nyrene gjennom glomerulær filtrering, men, i motsetning til urea, blir ikke reabsorbert, som har funnet anvendelse i laboratoriediagnostikk (Reberga-Tareevs test).

Konsentrasjonen av kreatinin i blodet hos friske mennesker er ganske konstant og avhenger lite av ernæring og andre ekstrarale faktorer.

Bestemmelse av serumkreatininkonsentrasjon er mye brukt i diagnosen nyresykdom. Kreatinin er mindre avhengig av nivået av katabolisme, det blir ikke reabsorbert i nyrene, og reflekterer derfor graden av svekkelse av ekskrementer og filtreringsfunksjoner av nyrene. Reduksjon av kreatinin i blodet har ingen diagnostisk verdi.

Referanseverdier (norm) for serumkreatininkonsentrasjon

 

Konsentrasjon av serumkreatinin

Alder

μmol / l

Mg / dl

Newborn

27-88

0,3-1,0

Barn under 1 år gammel

18-35

0,2-0,4

Barn fra 1 år til 12 år

27-62

0,3-0,7

Tenåringer

44-88

0,5-1,0

Voksne:

Menn

62-132

0,7 til 1,4

Kvinner

44-97

0,5 til 1,1

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.