^
A
A
A

Forstyrrelser av kjønnsidentitet

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Kjønn av en person er bestemt på tidspunktet for gjødsling når spermatozonen og egget er kombinert. Fra dette punktet er utviklingen av en mann eller kvinne påvirket av den komplekse sammenhengen mellom prenatale og postnatalfaktorer.

Seksuell identitet er definert som selvoppfattelse av tilhørende mannlige eller kvinnelige kjønn, som ikke alltid samsvarer med kjønn. Kjønnsrollen er oppførsel som individet identifiserer med mann eller kvinne. Den seksuelle rollen er basert på verbal og ikke-verbal veiledning mottatt fra foreldre, jevnaldrende og samfunnet om hvordan gutter og jenter eller menn og kvinner skal oppføre seg.

I de første to eller tre årene av livet danner barnets omgivelser sine følelser om at han tilhører et bestemt kjønn. Raised som en gutt, anser et barn seg som regel å være en gutt og oppfører seg hensiktsmessig (kjønnsrolle), selv om han "biologisk" refererer til kvinner. I tilfelle at et barn er født med kjønnsegenskapene til begge kjønnene (hermafroditt), skjer det samme.

Det finnes utallige teorier som forklarer effekten av mange faktorer som er involvert i utviklingen av kjønnsidentitet. Av stor betydning er produksjon av hormoner under prenatal utvikling. Generelt er alle enige om at et stort antall sensoriske, biokjemiske og psykologiske faktorer som ikke har blitt studert så langt, ta del i dette, blant annet bør karakteren av behandling av foreldre med barnet i de tidlige stadiene av utviklingen fremheves. Men ingen av forklaringene er uttømmende. Forvirringen knyttet til gutter og jenter har bare en begrenset innvirkning på deres fremtidige seksuelle identitet. Det er ikke nødvendig at valg av kjønnsidentitet avhenger av hva gutten spiller med dukker som barn, og jenta foretrekker tekniske spill.

Etter å ha fastgjort barnets kjønnsidentitet, endres det vanligvis ikke i løpet av det etterfølgende livet. Hvis en jente for eksempel vokser opp og blir oppdratt som en gutt, vil hun som regel og senere betrakte seg en gutt, til tross for utviklingen av åpenbare tegn på en kvinne. Bare noen ganger er det mulig å løse problemene med seksuell identitet som oppstår, ved å oppmuntre oppførselsmønstre som tilsvarer det biologiske kjønn. I noen tilfeller kan anatomiske abnormiteter korrigeres kirurgisk.

Det bør tas hensyn til at kjønnsidentiteten til en person bestemmes ikke bare av sin erotiske tiltrekning for andre mennesker. Det avhenger også av om mannen føler seg identifisert med kvinnen, eller føler kvinnen seg identifisert med mannen.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Forstyrrelser av seksuell identitet i barndommen

Disse forstyrrelsene refererer til barn som føler seg tilhørende det andre kjønn. De gjenkjennes av den gjentatte og faste oppførsel som er knyttet til den seksuelle rollen som tilsvarer deres misforståelse av seg selv som gutter eller jenter. Årsakene til disse sjeldne sykdommene er ikke klare.

Det er en hypotese at denne lidelsen avhenger av foreldre som oppfordrer barnets oppførsel, noe som er mer karakteristisk for det motsatte kjønn. For eksempel, en av foreldrene som ønsket at datteren hans skulle bli født, klær gutten som er født i stedet for den forventede datteren i en jente kjole og forteller ham hvor attraktiv og sympatisk han er.

Ved begynnelsen av behandlingen anbefales det å hjelpe slikt barn til å bli venner med andre barn som tilhører samme kjønn med dem, og beskytte dem mot latterliggjøring og misbruk. Behandlingsterapi endrer oppførselen som tilsvarer det motsatte kjønn på en måte som gjør det akseptabelt. Psykodynamisk terapi rettet mot behandling av uløste psykiske konflikter og problemer er utført i familier forbundet med manifestasjon av transseksualitet.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Transseksualitet

Seksuelle identitetsforstyrrelser, definert som transseksualitet, tiltrekker oppmerksomheten til massemediene, selv om de faktisk er svært sjeldne. Før 1985 ble kun 30.000 slike tilfeller registrert over hele verden. Transseksualitet omfatter seksuell identifikasjon, motsatt av personens anatomiske kjønn. I disse tilfellene er mannen overbevist om at han faktisk er en kvinne, og omvendt. De fleste transseksuelle i deres personlige historie hadde tilfeller av transvestisme og andre oppførselsmønstre som motsatte seg deres sex. For å gjøre en slik diagnose er det nødvendig å fastslå at denne situasjonen varer lenge (vanligvis fra barndommen), endres ikke og ledsages av en stor overbevisningskraft.

Disse tilfellene er vanligvis identifisert når transvestittene søker en forandring i kjønn, vanligvis ved kirurgi. Den behandlende legen bør vurdere at pasienten kan ha hatt følelsesmessige problemer i barndommen, noe som førte til en krise av kjønnsidentitet. Kanskje kan denne krisen bli overvunnet uten inngrep.

For alle personer som strever etter en operativ forandring i deres sex, er psykoterapi foreskrevet. Det er rettet mot å klargjøre pasientens innstilling for en irreversibel operasjon og forsøke å sikre at ønske om kirurgisk inngrep er uutslettelig og er et resultat av frivillig overbevisning. Terapi kan hjelpe pasienten til å tilpasse seg en ny seksuell rolle etter operasjonen.

Kjønnskifte kan resultere i suksess når pasienten lever i den valgte seksuelle rollen i flere år før operasjonen. Så, en mann som ønsker å være en kvinne, kan eliminere uønsket hår, bruke kosmetikk og ha på seg kvinneklær. En kvinne kan skjule hennes bryster og kle seg som en mann. Samtidig har begge kjønn en tendens til, hvis det er mulig, å bekrefte at de tilhører kjønet de valgte for seg selv.

Omtrent 6 måneder før operasjonen begynner hormonbehandling, som fremmer omfordeling av fettvev og hår, og endringer i kjønnsområdet og andre organer. Til slutt er det besluttet å gjennomføre den første plastikkirurgien. Kjønnskifte er en langvarig prosess, og krever ofte flere operasjoner. Når en kvinne blir omgjort til en mann under trykket av omstendigheter, er det som regel fjerning av brystkjertlene, så vel som livmoren og ofte en plastoperasjon for konstruksjon av penis. Når en mann blir omgjort til en kvinne, blir penis og testikler fjernet, og en operasjon utføres for å plastisk konstruere vulva og skjede.

Selv etter mange års forberedelse kan det ikke garanteres at operasjonen vil gi tilfredsstillende resultater. Psykoterapi varer ofte i flere år etter operasjonen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.