^
A
A
A

Hvordan stramme magen etter keisersnitt?

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Magen etter keisersnittet kan forstyrre kvinnen i lang tid - enten det er magesmerter eller estetiske problemer. Men det er fenomener som er svært typiske for tilstanden til buksmusklene etter keisersnitt. Det er viktig å vite når det er verdt å kontakte en lege for hjelp, og når du kan tilpasse utseendet og stramme bukemuskulaturen.

Funksjoner av brudd etter keisersnitt

Keisersnitt er en kirurgisk prosedyre som består i kirurgisk snitt av mage og livmor for barnets fødsel. Denne prosedyren er vanligvis ikke planlagt på forhånd, hvis det ikke foreligger noe bevis, og leger pleier å ta det til rette i nødstilfeller, når fødsel av fosteret er umulig på naturlig måte. Legene anbefaler keisersnitt av flere grunner, for eksempel, barnet ditt er i feil posisjon, eller fosteret er perfekt for sikker fysiologisk levering. Andre mulige årsaker til bruk av keisersnitt er problemer med navlestrengen, placenta og livmoderhalsen. I tillegg, hvis du eller barnet ditt har visse helseproblemer, kan en keisersnitt være det beste alternativet.

Under keisersnittet er det laget to snitt - en ekstern på hud- og bukemuskulaturen, og den andre på livmoren. Etter fødselen, både i uterus og på magen, blir suturer påført. Interne sømmer på livmoren vil oppløse i flere dager. Men i noen kvinner kan helbredelse på livmoren ta lengre tid enn å helbrede ytre ledd på huden, så du må være forsiktig, da dette kan forårsake smerte. Abdominal smerte etter keisersnitt kan utvikles av to hovedårsaker: nervesmerter og muskel smerte. Abdominale muskler etter keisersnittet kan gjenopprettes i lang tid, siden muskelfibrene ikke kan sammenflettet på samme måte som før. Dette kan forårsake ubehag og smerte. Muskelsmerter er faktisk den vanligste årsaken til kronisk smerte etter keisersnitt generelt. Slike smerter kan oppstå spontant, men det kan også skyldes traumer (for eksempel under operasjon eller fødsel). Det er verdt å huske at hormonelle forandringer i graviditet og fødsel, samt søvnmangel og stresset i omsorg for nyfødte - dette kan alle opprettholde en følelse av kronisk kronisk smerte. 

Smerter i underlivet etter keisersnitt oppstår når musklene spenner og kontrakt for tett og danner steder med lokal spasme. Spasmer forårsaker en nedgang i blodstrømmen i dette området og komprimerer nerver, noe som ytterligere øker smerte.

Etter keisersnittet, kan denne typen myofascial smertsyndrom påvirke magen i magen eller kan påvirke bekkenbunnens muskler. Og dette kan føre til magesmerter etter keisersnitt, selv etter en måned, spesielt med fysisk aktivitet.

Den store buken etter keisersnitt er også et vanlig problem, som er forbundet med et brudd på integriteten og koordinasjonen av bevegelsen av muskelfibre. Dette viser behovet for å bruke øvelser for å forbedre muskeltonen og tonen.

Spasmer i magen etter keisersnittet kan også skyldes et brudd på nervedannelsen. Når smerten fortsetter i flere måneder, begynner signalet i nervesystemet å forandre seg, og dette kan øke smerte. Når magen er nummen etter keisersnitt, er dette oftest forårsaket av ledningsforstyrrelser langs nerveveiene. Det kan ha vært problemer under epiduralbedøvelse, noe som kan forårsake skade på nervefibre med langvarig utvinning.

I prosessen med hudregenerering er det flere stadier.

I den første uken er det inflammatoriske endringer. I denne aktive fasen renner bindevevceller og makrofager til området for skade på å starte vevsreparasjon. Dette er stedet der du i fremtiden vil føle en tegnsmerte eller tingling.

I løpet av de første tre månedene etter operasjonen multipliserer cellene i bindevev og epidermis aktivt. Samtidig dannes et nytt kollagen og kapillærer. I løpet av denne perioden kan du føle at utvinning i arrområdet forårsaker tetthet og kløe i huden.

Til slutten av det første året er det et stadium av hudreformering og dannelsen av siste arr. Kollagen er reformert og begynner å modne arr. Generelle følelser på dette tidspunktet i fase av hudgjenoppretting er kløe eller utilsiktet sårhet rundt arr etter aktive bevegelser. Den sier at arret - det uunngåelige resultatet av operasjonen, og tettere omkringliggende vev kan føre til opphopning av fettcellene rundt arret, som området er full av arr kollagen, og et sted for fettcellene ikke er der. Siden det er vektendringer etter graviditet og løs hud, kan alle disse faktorene påvirke dannelsen av en fold på magen etter keisersnitt. Denne folden dannes nøyaktig ved akkumulering av fettceller, som er lokalisert i regionen av formbare områder av huden og subkutant vev rundt rummen. Magen over suturen etter keisersnittet kan også øke dersom vekten av en kvinne etter graviditet ikke går fort, eller hvis det ikke finnes noen spesifikke tiltak som forhindrer slike ubehagelige konsekvenser.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Hva bør jeg forvente etter keisersnitt?

Hevelse i magen etter keisersnitt er en vanlig sykdom. Ofte har kvinner hevelse rundt ansikt, mage og ankler, samt på lemmer, inkludert armer og ben. Slike hevelse oftere vedvarer i en uke eller to etter levering. På samme måte kan en del av kuttet også svulme. Alle disse svulstene kan forårsake prikking og smerte, noe som kan bli en kilde til ubehag og ubehag.

Slike hevelser skyldes at under graviditeten øker volumet av sirkulerende væske ved å øke volumet av blod med 50% for å nærme og beskytte babyen. I tillegg fører en lav konsentrasjon av proteiner og fortynning av blod til en lav konsentrasjon av hemoglobin og oppsamling av væske. Under arbeidet forlater ikke alt blod kroppen. Den vanligste årsaken til postpartum ødem er hormoner. Under graviditeten produserer kroppen en stor mengde progesteron. Overflødig progesteron forårsaker oppbevaring av vann og natrium i kroppen, noe som fører til hevelse etter fødsel. Når livmor utvides med den voksende babyen, setter den press på venene på underekstremitetene og begrenser dermed blodstrømmen til underkroppen. Siden hele graviditeten er det opphopning av væske, vil det ta litt tid før væsken kommer ut etter graviditet. Kombinasjonen av disse faktorene - ekstra blodvolum, hormonelle endringer og væskeretensjon - vil føre til hevelse i magen og lemmer etter graviditet.

Problemer med mage og tarm etter keisersnitt er svært vanlige årsaker til komplikasjoner og ubehagelige opplevelser. De fleste anesthetika reduserer arbeidet til moderens gastrointestinale system betydelig. De fører til en nedgang i tonen i tarmens muskler og stagnasjon av mat. Og siden bedøvelse vil ta litt tid å gå vekk, må mamma måtte lide av gassakkumulering i tarmene og dermed oppblåst etter prosedyren. Oppblåsthet etter keisersnitt kan skyldes opphopning av gasser. Dette er en veldig ubehagelig følelse, da det kan føre til smerte og spenning i magen.

Caesarean-delen anses å være relativt trygg, men denne leveringsmetoden skaper en høyere risiko for visse komplikasjoner enn med fysiologiske fødsler. Etter keisersnitt de vanligste komplikasjoner for mor omfatter: infeksjonssykdommer, alvorlig blodtap, kvalme, oppkast og alvorlig hodepine etter levering (relatert til anestesi og abdominale prosedyrer). En vanskelig buk etter keisersnitt er en av de farligste komplikasjonene, da det snakker om utvikling av alvorlige smittsomme prosesser. Hvis mikroorganismer har kommet inn i postoperativ sutur, kan de raskt spre seg gjennom bukhulen. Også bakterier kan komme inn i den indre banen gjennom kutte livmor. Over tid forårsaker den aktive multiplikasjonen av mikroorganismer en inflammatorisk reaksjon som involverer brystbenet, som er et tegn på utvikling av peritonitt. Dette er en alvorlig tilstand som krever handling. Når peritonitt er, er magen så vanskelig at den ligner et brett og ikke kan røres. Hvis magen bare er solid uten noen andre symptomer, kan den utvikles med postoperativ forstoppelse. 

Langsiktig risiko for keisersnitt kan utvikles om noen få uker. Slike komplikasjoner inkluderer hudbetennelse i sømområdet. Rødhet på magen etter keisersnitt i operasjonsområdet kan utvikles på grunn av lokal betennelse i huden. Dette gjelder også farlige forhold, der du umiddelbart trenger å se lege.

Hvordan gjenopprette etter keisersnitt?

Gjenoppretting etter keisersnittet tar vanligvis flere uker. Livmoren helbreder i omtrent seks til åtte uker. Fullstendig gjenoppretting etter operasjon kan være fra tre til syv uker. Kvinner som har en keisersnitt uten komplikasjoner bruker ca 3 dager på sykehuset.

Kan jeg ligge og sove på magen etter keisersnitt? Hver gang du vil legge deg ned eller vende om fra baksiden til magen, må du først ligge på siden, legg deg litt for å balansere trykket i magehulen. Først etter dette kan du allerede ligge i magen i noen minutter. Umiddelbart etter operasjonen kan du ligge på magen i flere minutter for å unngå utseende av brokk. En måned etter keisersnitt på magen, kan du allerede sove.

Mange unge kvinner, spesielt hvis de ble mødre for første gang, er interessert i spørsmålet om hvordan man fjerner og strammer magen etter keisersnitt og når skal magen gå bort etter keisersnitt? Alt dette avhenger av de genetiske egenskapene til huden og subkutant vev, så vel som på kvinnen selv og hennes ønske om å gjenopprette så snart som mulig.

De mest effektive metodene for å eliminere alle konsekvenser av keisersnitt er gymnastikk og massasje.

Etter at kroppen din har kommet helt tilbake fra operasjonen, kan du på alvor ta del i fitness. Husk at det er viktigere for deg å forbli sunn enn å miste vekt til skade for helsen. Kroppen din trenger nok hvile etter operasjonen for å gjenopprette og gi deg muligheten til å ta vare på deg selv og babyen. Slapp av for de første månedene og nyt glede av morskapet. Du kan starte treningen i 4-6 uker, hvis det ikke var noen komplikasjoner og legen tillater det.

Det er flere tips som bidrar til å gjenopprette kroppen etter graviditet og ikke gå opp i vekt.

 1. Øk vannforbruket. Vann er eliksiret for kroppen din. Det fukter ikke bare huden, men gjør det også mer elastisk. Dette bidrar til å forbrenne kalorier mer effektivt, og er en fin måte å holde huden frisk og tett.
 2. Amning er viktig. I tillegg til å være næringskilden til barnet ditt, er amming også svært viktig for deg. Når babyen spiser morsmelk, tar det ikke bare energi fra ham, men også fra sin mor, for å syntetisere ny melk. Dermed blir mye energi brukt i moren, noe som øker stoffskiftet og forhindrer legging av overvekt.
 3. Konsumere protein: protein er bra for muskelvekst. Det inneholder også et viktig næringsstoff kalt kollagen, som hjelper til med å styrke huden din. Din proteininntak påvirker din vekt og omfanget av din fysiske aktivitet. I gjennomsnitt bør du konsumere 50 g protein.
 4. En annen god måte å stramme huden på er å bruke eksfolierende skrubbe på magen når du tar en dusj. Dette bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen ved å øke blodstrømmen i dette området. Det skaper også en ny, sunn og mer smidig hud.
 5. Bruken av kremer og lotioner som inneholder kollagen, samt vitamin E, C, A og K, forbedrer hudtilstanden og reduserer utseendet på arret. Påfør slike lotioner for å løsne huden, da dette vil bidra til å stramme huden etter graviditet.

Vanligvis tar det minst seks uker å gjenopprette nok fra hovedoperasjonen for å begynne å spille sport. En rask tur, kanskje med et barn i en barnevogn, samt svømming eller sykling, er eksempler på milde, lavprofiliske former for fysisk aktivitet. Du kan starte med dette for å tilpasse seg stressene og at din fysiske aktivitet ikke er for hard, da dette kan føre til tap av melk. Kjøring kan også være et alternativ for fysisk aktivitet etter turgåing.

Å heve barnet ditt er noen ganger en opplæring i seg selv, men det er ikke nok til å glatte magen din. Gjør bare 30 minutter, et par ganger i uken, for å trene alle de grunnleggende musklene, øke stoffskiftet og stimulere fettforbrenning.

Begynn med et sett med 8-12 gjentagelser av bevegelser, som knep og fallout. Du kan gjøre enkle sit-ups, selv om de jobber på øvre, ikke underbuksemuskler. For mange sit-ups kan også legge press på livmor og indre organer. Du bør ikke gjøre mer enn 10 knepene om gangen, og gjør ikke mer enn tre sett med 10 knep per dag. Alltid puste under trening og samtidig stramme bekkenmusklene og undermuskelen.

Prøv å begynne med to treningsøkter i uken som varer 15 minutter, og hvis du vil, øker du gradvis dem. Øk treningsvarigheten med fem minutter hver annen uke. Stopp treningen umiddelbart hvis du føler smerte eller blir trøtt.

Øvelser for magen etter keisersnittet kan begynne etter en lett trening. Det finnes forskjellige typer øvelser, og her er noen av dem:

 1. Lig deg ned på baksiden av en myk matte, bena fra hverandre, og knærne dine er bøyd i en vinkel på 45 grader.

Klem de nedre lårmusklene når du løfter hoftene av gulvet.

Løft hoftene i en slik grad at de er på nivå med overkroppen. Hold denne posisjonen i noen sekunder.

Senk sakte hofter tilbake til gulvet.

 1. Stå på gulvet og legg føttene på skulderbredden, legg hendene på hoftene dine.

Løft hendene over hodet ditt. Begynn sakte å bøye fremover, ikke bøye i ryggen.

Fortsett å bøye fremover til overkroppen blir parallell med gulvet, hold ryggen flatt.

Gå sakte tilbake til stående stilling.

Gjenta tre sett med fire til åtte gjentakelser (eller så mange du vil).

 1. Stå i push-up stilling (knær og palmer på bakken).

Gå ned på albuene dine og løft samtidig knærne fra bakken.

Rett kroppen din. Bena, hofter og skuldre skal gjøre en rett linje.

Hold denne posisjonen i 30-60 sekunder, hold musklene stramt.

 1. Stå på gulvet og legg føttene på skulderbredden, med hendene fullt utvidet på sidene.

Lag de minste sirklene med hendene i luften, mens hånden din er revet fra hoftene dine.

Øk sirkelens bredde sakte i fem minutter. Bruk benmuskulaturene til å stabilisere deg selv når større sirkler begynner å påvirke balansen din.

Når du når den største sirkelen, begynner du å redusere sirkelens størrelse og rotere i motsatt retning.

 1. Ligg på gulvet, på ryggen og strekk armene og beina langs kofferten.

Løft beina og hodet noen få inches fra gulvet, når kroppen ligger på gulvet, som bevegelsene til en pendel.

Gjenta øvelsen flere ganger.

Styrking av bekkenbunnens muskler bidrar til å opprettholde helsen til nedre rygg og styrker dype abdominale muskler. Noen kvinner merker også at huden rundt og under arret er tettere enn huden over den. Sakte å miste vekt og praktisere arbeidet i bekkenbunnens muskler og lavere muskeløvelser, kan redusere dette fenomenet.

 • Først legg deg på ryggen og bøy knærne.
 • Klem muskler i bekkenbunnen ved utånding.
 • På samme tid trekker du og trekker navlen.
 • Prøv å holde klemmen i 10 sekunder uten å holde pusten.

Er det mulig å trekke i magen etter keisersnitt? Det er utvetydig at vakuumøvelser for magen etter keisersnittet også bidrar til å forbedre tonen i indre bukemuskulaturen og forbedre tilstanden til livmoren. Men slike øvelser kan startes en måned etter operasjonen for å unngå divergens av suturene og dannelsen av brokk. For dette, liggende på gulvet, trenger du bare å trekke inn og oppblåse magen mens du puster jevnt.

Kompresjon, cicatricial massasje og silikone terapi er tre naturlige, ikke-kirurgiske måter å minimere den eksterne ikke-scic typen arr. Silikon terapi hjelper også redusere kløe, brenning og rødhet. Til dette formål kan du bruke en spesiell krem, bare hvis det ikke er allergi. Postoperativ kompresjon bør være maksimalt lokalisert i snittet og rundt det. Til dette formål kan du bruke spesielle kompresjons undertøy.  

Massasje i magen etter keisersnitt, som alle massasjer, har mange fordeler. Det beroliger smerten, slapper av de spente musklene og forynker både fysisk og følelsesmessig. Men det er viktig å velge en massør som har erfaring med massasje etter graviditet.

Ca 5-6 uker innen operasjonell skjæring, blir arvævet dannet. På denne tiden vil du føle deg komfortabel igjen i dette området, det vil ikke bli brennende eller prikker. På dette stadiet vil det være trygt å gjennomføre en spesiell massasje av arrvev. Dette krever forsiktig massasje i området rundt huden din. En slik massasje kan bidra til å redusere arr og helbrede dypere lag av såret. Dette kan også bidra til å forhindre dannelse av adhesjoner på organene. Massasje etter keisersnitt er svært viktig for forebygging av komplikasjoner. I noen tilfeller kan du oppleve ryggsmerter og til og med bekkenpine hvis du ikke har fått en riktig postpartummassasje. Du kan støte på problemer med vannlating.

Selv om postpartummassasje er nyttig, bør du unngå dette hvis du har utslett, eksem eller annen hudinfeksjon. Massering av det infiserte området vil bare forverre situasjonen. Unngå også massasje hvis du opplever komplikasjoner under fødsel, og hvis du har brokk eller høyt blodtrykk.

Du kan også prøve å massere magemusklene dine selv. For å gjøre dette, bruk pads av fingrene. Når du bruker selvmassasje, ikke bruk olje eller lotion, siden du ikke skal glide over huden, må du feste huden og bevege den forsiktig. Flytt huden med fingrene, og når den slutter å bevege seg, og du føler en tiltrekning eller en svak brennende følelse, så hold denne strekket i 30-90 sekunder. Du kan også feste den ene siden av kuttet med fingrene på den ene hånden og trekke den i motsatt retning med den andre hånden. Lag små sirkler og slag opp / ned (ta ca 1 cm av huden) langs snittet, og gjenta deretter i 2-3 minutter, 2-3 ganger om dagen.

Det hjelper også mye med å gjenopprette hele kroppen etter keisersnittet - det er god ernæring og følelsesmessig tilstand.

Magen etter keisersnittet kan gi mye ulempe for en kvinne, men alle problemer kan løses veldig effektivt. Det er svært viktig at det ikke er noen komplikasjoner etter operasjonen, da er det allerede mulig å håndtere ikke bare med barnet, men også med restaureringen av ens kropp. Veldig viktig for å oppnå et godt resultat er en integrert tilnærming som ikke bare bruker medisiner, men også fysiske øvelser, riktig ernæring, regelmessig spasertur og hvile.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.