^
A
A
A

Acid Skin Mantle

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Overflaten av normal hud har en syrereaksjon, og dens pH er 5,5 (nøytral pH er 7,0, og blodets pH er 7,4). Nesten alle levende celler (inkludert de fleste bakteriecellene) er svært følsomme for endringer i pH, og til og med en liten forsuring er dødelig for dem. Bare huden, dekket med et lag med døde keratiniserte celler, har råd til å bli kledd i et syremantel (det kalles også Marcionini-mantelen).

Syrsyre av huden er dannet av en blanding av talg og svette, hvor organiske syrer er tilsatt - melkesyre, sitron og andre. Disse syrer dannes som et resultat av biokjemiske prosesser som foregår i epidermis. Acid skin mantle er den første forbindelsen til beskyttelse mot mikroorganismer, siden de fleste mikroorganismer ikke liker surt medium. Og likevel er det bakterier som stadig lever på huden, for eksempel Staphylococcus epidermidis, lactobacilli. De foretrekker å leve i et surt miljø og til og med produsere syrer selv, noe som bidrar til dannelsen av syremantelen i huden. Bakterier 5. Epidermidis ikke bare skade huden, men til og med utskille stoffer som har en antibiotikumlignende effekt og hemmer den vitale aktiviteten til patogene mikroorganismer.

Hyppig vask med alkalisk såpe kan ødelegge syremantelen. Deretter finner "gode" syre-elskende bakterier seg i uvanlige forhold, og "dårlig", syre-sensitiv, vil ha en fordel. Heldigvis gjenvinnes sur mantelen av frisk hud ganske raskt.

Syrer i huden er forstyrret av visse hudsykdommer. For eksempel i svampesykdommer stiger pH til 6 (svakt sur reaksjon), med eksem -1 til 6,5 (nesten nøytral reaksjon), med akne - opptil 7 (nøytral).

Det er interessant at pH-verdien gradvis øker ettersom epidermis "dypes" på nivået av det epidermis basale laget, der bakteriene ligger, blir det lik blodets pH-verdi på 7,4. Aktiviteten til enzymer som arbeider på forskjellige nivåer av epidermis, avhenger betydelig av surheten i omgivelsene. Så enzymene involvert i å samle lipidbarrieren i stratum corneum vil virke verre når pH økes som følge av hyppig såpevask. En annen interessant observasjon er at hvis pH-verdi endres fra 5,5 til en side eller en annen, lider organisasjonen av lipidlagene: Det oppstår feil i dem, der vann kan fordampe. Følgelig, hvis du misbruker vaskemiddelet (inkludert den mest tradisjonelle klumpete såpen), vaskes for og uten grunn, vil barrierefunksjonen i huden være svak, fordi. Stratum corneum vil ikke ha tid til å gjenopprette.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.