^
A
A
A

Hudvernsystemer

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Med glede grave i den varme sanden på stranden, plukker blomster i skogen, gå barbent på bakken og slapper av på gresset, vi knapt l og reflektere over hva som en stor og hardt arbeid fører på denne tiden immunforsvaret i huden. Men på hud finnes myriader av mikroorganismer, allergener, skitt, skarp sand og et utvalg av de mest varierte kjemiske forbindelser. Selv kosmetisk krem som står på en hylle i badet kan være en blanding av flyktige og aggressive kjemikalier, mikrober, noe som øker den allerede store belastningen på beskyttelsesfolie system. Ja, vi må innrømme at vår hud vanligvis viser utrolig stabilitet. Likevel kan huden vises kviser og akne, til tross for daglig vask og tørke den med en alkohol lotion, kan det være rødt og betent fra "hypoallergenic" krem, kløe og løsner uten noen åpenbar grunn. I hjertet av disse ubehagelige fenomener er de samme defensive reaksjoner som gjør huden, slik som en pålitelig barriere for mikroorganismer. Selvfølgelig, er vi er interessert i det faktum at den beskyttende hud systemet fungerte bra, det vil si ville hindre inntrengning som mulig uten at den inflammatoriske respons og andre synlige manifestasjoner av infeksjonskontroll. Med andre ord, et godt immunforsvar er en som du ikke kan tenke på.

Huden kalles det største immunforsvaret. Og dette er ikke overraskende, fordi det er lettere å hindre en invasjon enn å kjempe på sitt territorium. I huden er det to beskyttelsessystemer - spesifikke og ikke-spesifikke. Fra utviklingssynspunktet er det ikke-spesifikke systemet det eldste. Hun reagerer umiddelbart på enhver invasjon og starter umiddelbart kampen. Hovedcellene til det ikke-spesifikke immunsystemet i huden i epidermis er keratinocytter og Langerhans-celler, i det dermale lag - makrofager. Makrophages ødelegger ikke bare fienden, men koordinerer også aktiviteten til alle cellene i immunsystemet. Makrofagen vet hvordan man gjenkjenner bakterieceller, fordi deres skall er bygget av spesielle polysakkarider, som ikke finnes hos dyr. Når makrofagen er i kontakt med bakterieveggpolysakkaridet (eller et stoff som ligner på bakterieveggpolysakkaridet), aktiveres det umiddelbart og begynner å kjempe mot grensebryteren.

Det bestemte immunforsvaret er annerledes ved at det først må gjenkjenne fremmede, og deretter huske det for å senere finne og ødelegge. Denne muligheten til å huske overtrengere fører noen ganger til problemer. Faktum er at cellene i immunsystemet ikke husker hele molekylet, men bare en liten del av det (som spiller rollen som et identitetskort). Makrofager reagerer på noen fremmede, og leukocytter (celler med spesifikk immunitet) husker hvert molekyl enkeltvis. I denne forstand er makrofager som foresatte av ordren, som er nok til å få pass. Og de hvite blodlegemer påminner de kriminelle etterforskerne som trenger å sjekke identitetsdokumenter og sørge for at de ikke er kriminelle. Problemet er at i molekylerverden har mange stoffer som er forskjellige i sin kjemiske natur, de samme "identitetskortene". Og når immunforsvaret igjen og igjen utvikler hele arsenalet av væpnet kamp mot imaginære lovbrytere, utvikler en allergisk reaksjon.

Den alvorligste fare for inntrengning av inntrengere inn i huden oppstår når huden er skadet. Derfor er hovedalarmsignalet for beskyttende hudsystemer fragmenter av cellemembraner som uunngåelig oppstår når hudceller ødelegges uavhengig av årsaken. Fra fragmentene av cellemembraner syntetiseres stoffer strukturelt relatert til steroidhormoner - prostaglandiner. Prostaglandiner kontrollerer den lokale inflammatoriske responsen. Makrofager er tiltrukket av skadestedet, som absorberer bakterier og andre fremmede stoffer, og også kaster ut signalmolekyler som kaller til hjelp av andre celler. Prostaglandiner og stoffer kastet ut av makrofager forårsaker en utvidelse av blodkarene i dermis - huden blir rød. Fra de utvidede blodkarene begynner å forlate vævsfluidet og hvite blodlegemer (leukocytter) - det er hevelse og kondensering av huden. Biologisk aktive stoffer, produsert av alle disse cellene, virker på nerveendene i huden, forårsaker smerte og kløe.

Hver krig er ødeleggende, og krigen som immunforsvaret fører, er ikke noe unntak. Celler involvert i kampen mot grensebryteren produserer mange giftige molekyler som skader huden. Noen forskere sammenligner leukocytter med atomreaktorer, både nyttige og farlige. I leukocytter dannes et stort antall aggressive og giftige molekyler, som er nødvendige for ødeleggelsen av den mikrobielle cellen. Disse molekylene dannes som et resultat av en kjede-mindre kontrollert reaksjon, som når som helst kan komme ut av kontroll. Giftige stoffer fremstilt av leukocytter kan ødelegge dem selv og skade omgivende vev.

Hvis motstanden som immunforsvaret gir til lovbryteren, står i forhold til omfanget av invasjonen, vil snart alt tilbake til det normale. Blodkarrene krympes, og deres vegger blir mindre permeable, celler kryper bort og blir båret bort av en blodstrøm, biologisk aktive stoffer blir inaktivert, og gjenopprettingsarbeidet begynner på ødeleggelsesstedet.

Diskarmoni og uenighet i aktiviteten til immunsystemets celler fører til overdreven hudskade, allergiske reaksjoner, kronisk dermatitt. Hvis defensiv reaksjon var utilstrekkelig, er den inflammatoriske reaksjonen forlenget, og mikroorganismer kan innkapsles i de dype lagene i huden, og fornyer angrepene regelmessig.

Normalisering av immunsystemet ved hjelp av kosmetikk immunmodulerende tiltak er en av de mest interessante og lovende retningene i kosmetologi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.