^
A
A
A

Enzymer av huden

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

I den levende organismen, hvert øyeblikk er det mange kjemiske transformasjoner - komplekse molekyler brytes ned til enklere stoffer, komplekse molekyler syntetiseres fra enkle stoffer, energien som frigjøres i kjemiske reaksjoner, blir til termisk energi eller energi i muskelbevegelse etc. Hvis alle disse reaksjonene fortsatte spontant, ville kroppen bli en kolbe av en alkymist, klar til å eksplodere hvert sekund. Noen reaksjoner ville ha gått veldig sakte, mens andre tvert imot raskt ville passere inn i en ukontrollert eksplosjon. For kronen for å sikre at reaksjonene utføres i riktig rekkefølge, i riktig hastighet og uten dannelse av biprodukter, observeres spesielle molekyler, enzymer.

Enzymet spiller rollen som en erfaren matchmaker som arrangerer ekteskap hvor det i det naturlige forløb ikke ville være noen sjanse for suksess. Hvert enzym spesialiserer seg på en enkelt reaksjon. I løpet av reaksjonen blir enzymet ikke konsumert, og ved å gjennomføre foreldremolekylet langs den kjemiske transformasjonsbanen, går det tilbake til sin opprinnelige tilstand. I huden er det en rekke enzymer, på grunnlag av hvilke utseendet det avhenger av.

For eksempel:

  • antioksidant enzymer som beskytter huden mot frie radikaler, katalase, superoksyd dismutase (SOD), lutathion peroxidase;
  • tyrosinase, nødvendig for syntese av melanin;
  • enzymer som bryter sammen forbindelsene mellom kåt vekter i stratum corneum (hastigheten på skalering av skalaer fra overflaten av huden avhenger av aktiviteten til disse enzymene);
  • enzymer som ødelegger den intercellulære substansen av dermis, - kollagenase, elastase, hyaluronidase, etc.
  • reduktase - et enzym som omdanner testosteron til en aktiv form (dihydrotestosteron).

Intensiteten av sekretjonen til talgkjertlene avhenger av aktiviteten til dette enzymet. Vanligvis består enzymet av et stort proteinmolekyl (apoenzyme) og en liten funksjonell gruppe, eller aktivt senter (koenzym). I det aktive sentrum av en rekke enzymer er metallioner - sink, mangan, selen, jern, kobber. Uten ioner som kommer inn i det aktive senteret, kan enzymet ikke fungere. For eksempel forårsaker mangel på selen forstyrrelser i arbeidet med antioxidantenzymglutationperoxidasen. Coenzymer er mange vitaminer, så selv lett hypovitaminose, for ikke å nevne tung beriberi, forårsaker forstyrrelser i arbeidet med viktige enzymsystemer.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.