^
A
A
A

Hårets anatomi

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Hår er hudens vedlegg. Som relaterte strukturer har de mye felles, fra byggeplanen til egenskapene til vekst og utvikling. Legeringen av hårsekkene begynner på den fjerde måneden med embryonisk utvikling og bestemmes av samspillet mellom de dermale og epidermale komponentene i føtalhuden.

 • Hårrot og hårfollikkel

Roten av håret er en kompleks struktur, som ennå ikke er fullstendig forstått. Nylig interesse for det har rørt opp med ny kraft takket være funnene, knyttet til stamceller, som, som det viste seg, er til stede i den.

Roten av håret ligger hovedsakelig i hudlaget (noen ganger når hypodermiset) og er omgitt av epiteliale rotvaginater (sammen med dem kalles det hårfollikel). Hårfollikelet er skilt fra dermis av en bindevevsmembran - roten (eller vaginal) vesken. Litt høyere er det såkalte bulgeområdet (fra engelsk - en pose, hylle, bulge), og den nederste delen av roten kalles en løk.

Cellulær sammensetning av follikel er forskjellig og er en blanding av celler både spesialisert (moden) og uspesialisert:

  • spesialiserte celler: melanocytter (pigment produsere melanin), fibro blåster (syntetisert ekstracellulære matriksproteiner - kollagen, fibronektin), keratinocytter (syntetisert keratin), kjertelceller, sebocytter (utskille sebum);
  • uspesialisert: stamceller og stamceller (er i de tidlige stadier av modning og ligger i bukken, inne i pæren og i basal laget av epidermis). Til hårfollikkelen støter på svette og sebaceous kjertler, så vel som muskelen som løfter håret (arrector pili). Ernæring og innervering av hele komplekset skyldes kombinasjonen av kapillærer og nerveender med dermal papilla.

Hårfarge bestemmes av forholdet mellom to pigmenter - eumelanin, noe som gir kastanje eller svart hårfarge, og pheomelanin - grå og gul nyanser. Begge pigmentene fremstilles av melanocytter i anagenfasen.

Follikkelen er nedsenket i et lag av subkutant fett. Med alderen blir dette laget på hodebunnen skinnere. Forskere bemerket akkumulering av fettceller (adipocytter) rundt de våken normale follikler som aktivt produserer sunt hår, og deres relative mangel rundt sovefollikler. Fra dette ble det konkludert med at adipocytter tjener til å "støtte" funksjonen til hårsekkene. Faktorer som hemmer hårvekst, som kjemoterapi eller sult, reduserer også laget av subkutant fett.

Interessant statistikk:

  • På gjennomsnittet i hodebunnen er det 100 000 hårsekk (maksimum - 150 000).
  • Gjennomsnittlig tetthet i hodebunnen: Barnet har 600 follikler per cm2, den voksne har 250-300 follikler per cm2.
  • Gjennom livet fra follikkelen kan vokse opptil 30 hår.
  • Normalt er ca 90% av håret på hodet i vekststadiet, 1% - i mellomstad, 9% - i hvilestadiet.

Hårstang

Kontinuerlig hårvekst oppstår på grunn av divisjonen (proliferation) av celler som sitter på hyalinkjermemembranen, og avgrenser den indre delen av follikkelen fra dermal papilla. Separasjon fra basalmembranen tjener som et signal for begynnelsen av modning (differensiering), som til slutt fører til celledød - modne celler mister gradvis kjerne og fyller med keratin. På grunn av kontinuerlig celledeling i hårsekken settes under trykk, noe som tvinger de keratiniserte celler bevege seg opp fra en hastighet på omtrent 0,3 til 0,4 mm per dag - anordnet slik hårvekst eller, mer presist, dens stilk.

 • Kutikula - Beskyttelsesskappen til stangen.

Hårsakselen (som epidermis) har en lagdelt struktur. Ytre laget - kutikula - består av 6-10 lag med overlappende keratin skalaer stablet som fliser (figurene 1-3). Vektene har en langstrakt form (tykkelse - 0,2-0,4 μm, bredde - ca. 0,3 μm, lengde - opp til 100 μm) og festes sammen av et lipidlag. Konstruksjonen av cuticle ligner stratum corneum, som også består av keratin skalaer (selv om de har en annen form - sekskantet), limt sammen med lipider (lipidbarriere av huden).

 • Cuticle - den mest holdbare delen av håret, som beskytter interiøret.

Etter hvert som håret vokser, blir nagelen skadet og gradvis ødelagt, og avslører cortexen. På steder hvor ødeleggelsen av kutiklen ødelegges, oppstår fordampning av vann: hårselen begynner å miste fuktighet, blir sprø, en elektrostatisk ladning akkumuleres på den. Alt dette fører til det faktum at de estetiske egenskapene til håret forverres - de blir sammenflettet, ødelagt, falme, dårlig lagt. En viktig
Rolle i ødeleggelsen av kutikula spilles av aggressive eksterne faktorer - temperatur, UV-stråling, kaming, kjemiske forbindelser (inkludert de som rammet håret som en del av hårprodukter).

 • Cortex er laget som er ansvarlig for hårets mekaniske egenskaper.

Under kutikula ligger et kortikalt lag - en cortex sammensatt av langsgående rader av keratiniserte celler. Dette laget gir stangen fleksibilitet og styrke. Matriksfiberen i cortexen har en proteinart og er rik på cis-tenn, en svovelholdig aminosyre. Disulfidbindingene dannet under keratiniseringsprosessen gir stangen en karakteristisk form. Antallet og plasseringen av disse bindingene bestemmes genetisk, derfor for å endre formen av håret, er det først nødvendig å forstyrre disulfidbindingene, og deretter gjenopprette dem i en ny sekvens (se Perm og hårretting).

 • Medula - varmeisolerende egenskaper av hår.

Under barken i noe hår er funnet medulla laget - en medula som har mange hulrom. Hos hjernen er hjernelaget godt utviklet. Tilstedeværelsen av luft inne i hårakselen reduserer termisk ledningsevne: slikt hår tjener som en god varmeisolasjon og beskytter kroppen mot endringer i omgivelsestemperatur. Hos mennesker er medulla laget tilstede i hardt hår (spesielt grått hår).

Barrieresystem av hår

Menneskehår, som epidermis, har sitt eget barrieresystem, som beskytter det mot negative ytre påvirkninger. Barriere strukturer av epidermis og hår er lik. Den viktigste likheten ligger i det faktum at den viktigste funksjonelle belastningen i dem utføres av lipider.

Bortsett fra talg lipider, som danner en beskyttende film på overflaten av håret og er fjernet ved vasking, er det såkalte integrerte (eller strukturelle) lipider i håret. Kovalent binding til proteinet matrisen, danner de en sammensatt cellemembran (CCM), som ikke bare gir adhesjon kortikal og cuticular celler, men også tjener som en barriere mot diffusjon av forskjellige stoffer inn i håret.

Et kompleks av cellemembraner er lokalisert mellom cellene i det kutikulære og kortikale lag. Elektron tverrsnitt av hår sees at cellene er adskilt med en avstand på 25 til 30 nm, og i midten er tydelig atskilt tettere lag med en tykkelse på omkring 15 nm, på begge sider av hvilken det er to mindre tette lag i direkte kontakt med grensene til cellene. Totaliteten av det intercellulære stoffet og det ytre skall av celler ble kalt et kompleks av cellemembraner. CMC danner et omfattende nettverk langs fiberen, slik at cellene kan eksistere sammen med hverandre.

Det ble funnet ut at lipiklene i den kutikulære CMC er mobile og følsomme for virkningen av eksterne faktorer. Perm, solstråling og stråling kan føre til sterke endringer i hårets lipidsammensetning, opp til fullstendig forsvunnelse av CMC fra kutikula.

Et interessant faktum: Synlig lys ødelegger CMC mye mer enn UFA og UVB. Pigment eumelanin beskytter hårlipider fra fotokjemisk ødeleggelse: Lette hårperter blir ødelagt raskere enn svart hår.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.