^
A
A
A

Hårvækstfaser

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Menneskehår går gjennom tre faser av utviklingen, jevnt skiftende fra den ene til den andre: anagen (vekstfase), catagen (fase av regressive forandringer) og telogen (hvilefase). Varigheten av hver fase avhenger av et helhetskompleks av funksjoner: lokalisering, hårlengde, kjønn, alder, rase og deterministiske genetiske egenskaper. Anagen varer fra 2 til 5 år, den gjennomsnittlige varigheten av denne fasen er 1000 dager, men den er heller ikke basert på subtile vitenskapelige observasjoner. Katagen - en prosess som tar relativt liten tid - for hår på hodebunnen, tar det 2-3 uker. Telogenens varighet er ca. 100 dager.

Anagenfasen er karakterisert ved forlengelse av follikkelen, aktivering av papilla, kambiale elementer og melanocytter av pæren, samt vekst av indre vagina og roten av håret. Spredning og differensiering av kambialceller i pæren er umulig uten å stimulere innflytelse fra hårets papilla. Ulike forskere har utført eksperimenter med å transplantere papillen i pattedyr. Det viste seg at transplantasjon av papillen fremkaller hårvekst selv i ikke-typiske steder (fingertuppene, slimhinnen osv.).

Catagenfasen er karakterisert ved opphør av cambial divisjon pære celler, forsvinningen av prosesser i melanocytter, en fortykkelse av den terminale delen av håret for å danne en "hår pære", ødeleggelse og forkorting av den indre kappe av follikkelen. For catagenfasen er apoptoseprosessene karakteristiske, en biologisk mekanisme som karakteriserer celledød under normale forhold og fravær av noen inflammatorisk prosess.

Telogenfasen er karakterisert ved at kolben av hår dannet i catagen holdes i en forkortet follikkel, og spredning og differensiering av epitelceller opphører. Hårtap skjer bare i begynnelsen av anagen. Dette fenomenet er karakterisert som en aktiv biologisk prosess som er i stand til å utløse en anagenfase. Generelt er de identifiserte endringer i antigenekspresjon på epitelceller i hårsekken forandringer som forekommer i parallell med grunnmassen av hår papilla, kan indikere reaksjoner av forskjellige dermale og epidermale faktorer under fasen med hårvekst.

Egenskaper av hudstrukturen i hodebunnen.

Hud i hodebunnen har en rekke funksjoner, på grunn av hvilken mange dermatoser i denne lokaliseringen fortsetter på en merkelig måte. De spesielle egenskapene til strukturen til denne sonen bør tas i betraktning ved diagnostisering av en rekke sykdommer, med utnevnelse av ulike former og midler til ekstern terapi, samt en rekke kosmetiske prosedyrer.

Generelt har hodebunnen en normal struktur og består av tre lag: epidermis, dermis og subkutan fett.

En av funksjonene hos epitelet i området av hodebunnen er et stort antall av vedheng - hårsekkene og tilhørende talgkjertler. Hos voksne utgjør hodet opptil 100.000 follikler på rundt 2 millioner på overflaten av kroppen. Det store antall av talgkjertler fører til det faktum at hodebunnen er en av de områder som påvirkes med seborrhea. Tatt i betraktning den store mengden av hår, bør ikke gis her, kan slike doseringsformer som pulver, batter og pasta, som i sin sammensetning likegyldig pulvere. På grunn av det store antallet av hårfollikler og talgkjertler viser ikke bruk av salver som inneholder vaselin, naftalen og tjære, som kan forårsake tilstopping av munningene av hårsekkene, follikulær hyperkeratose og derved fremkalle utvikling follikulitt. Mest foretrukket er formene av sjampo, løsninger (vandig og alkoholisk), hydrofil baskrem, gel, aerosol.

Som for huden vedheng, bør det understrekes at veksten av hår er utsatt for et bredt spektrum av endokrine effekter på grunn av nærværet av reseptorer på celleelementene til hormoner, slik som testosteron (se. "Androgen alopesi" -delen).

Talgkjertlene i hodebunnen ble det isolert hemmelighet som normalt består av triglyserider (60%), fettsyreestere og fettalkoholer med en karbonkjedelengde (20-25%) og squalen (15%), et stoff som bare er karakteristisk for person. Sebum som utskilles av talgkjertlene blander med lipidene er isolert fra epidermotsitov - kolesterol og dets estere og glyserider. I prinsippet sammensetningen av sebum og talg mengde (400-900 / cm 2 ) ved hodebunnen og pannen identiske. Forskjellen er i sekresjonshastigheten. Hastigheten for sekresjon i hodebunnen betydelig under det forklare fylde pilosebaceuse "reservoar" 80% av hårroten.

Subkutant fettvev i hodebunnen er dårlig utviklet. Umiddelbart under det er muskler i kranialhvelvet, preget av en spesiell struktur. Nesten hele er dekket med en tynn calvarium epicranius å ha omfattende sene del for å danne sene hjelmen eller nadcherepiogo konseptet, og muskel, er delt inn i tre individuelle muskel av abdomen (frontal, occipital og lateral). Det er løst forbundet med periosteum av kraniet, supracranial aponeurosis tett sammensmeltet med huden på hodet, slik at den kan beveges sammen med seg under påvirkning av reduserende det frontale og oksipitale buk. Dersom båndet er festet supracranial occipital magemuskulaturen, noe som reduserer den fremre buk hever et øyenbryn oppover, slik at det er et bue, og danner et kryss-krøll på pannen. Dette forholdet av Hjernehvelv muskler og muskler av ansiktsuttrykk forklarer hvorfor klassisk massasje i hodebunnen massasje er vanlig å begynne med i pannen og panne.

Perfusjon hodebunnen skjer fra baksiden (occipital, posterior ørearterien) og endegrenene (overfladisk temporal arterien, parietale, frontal og maksillære arteriene) av den ytre halsarterie. Mellom disse arteriene er anastomoser som er oppført fartøy tilføre blod til det indre og mellomøret, dura mater, organ for syn og andre strukturer som befinner seg i umiddelbar nærhet til hodebunnen. Venøs utstrømning utføres av systemet med ytre og indre jugular vener, som også gir en utstrømning fra nærliggende vitale organer og strukturer.

Arterier, som direkte leverer huden i hodebunnen, avviker fra plexus som befinner seg i det subkutane fettet, parallelt med overflaten av huden. De har et tortuous kurs og gir grener for hårsekk, svette og sebaceous kjertler. I meshlaget er det mange arterio-venøse anastomoser, kapillærene er ubetydelige, de er hovedsakelig forbundet med hårsekk og kjertler. Overflate kapillært nettverk, som har vesentlig i dietten av epidermis og termoregulering, som ligger under epidermis, kapillarelementene plexus omgir hårsekkene, svette og talgkjertlene.

Lymfedrenering er utført gjennom lymfekarene i occipital, mastoid, parotid, ansikts, submandibulære, submental lymfeknuter. Derfor, med noen inflammatoriske og neoplastiske prosesser i hodebunnen, er det mulig å oppdage forstørrede lymfeknuter i de nevnte områdene. Brudd lnmfootgoka lymphostasis og utvikling i det område av hodebunnen som følge av kompresjon eller okklusjon av lymfekar kan maligne tumorer (f.eks tårekjertel, organ for syn, optisk chiasm, og andre.). Status lymphostasis fører til ødeleggelse av mikrosirkulasjonen i dermis, og den etterfølgende ødeleggelse av elastiske fibre, som i sin tur fører til utvikling fokus for aseptisk betennelse og dannelse av sekundære fibrose, som er klinisk manifestert i form dermatoskleroza. Resultatet av denne prosessen kan være dannelsen av skleroderm-lignende foci på huden i hodebunnen og ansiktet.

I innerveringen av huden i hodebunnen deltar både sensoriske og motorfibre. Hodebunnen forskjellige kranienerver innerverer (første gren av trigeminal nerve, facial nerve) samt spinale røtter av den første, andre og tredje brystvirvler, som er dannet av små og store occipitale nerver. I tillegg er vagusnerven involvert i innerveringen. Disse funksjonene bør alltid tas i betraktning når du utfører de ulike prosedyrene i dette stedet, som enhver manipulasjon kan føre til effekter på det autonome og sensoriske sentrene i hjernen som er involvert i å gi trofiske fungerer som hodebunnen og huden.

Det skal også understrekes at hodebunnen er et område som er utsatt for insolasjon, spesielt når det er alopeci. Konsekvensen av en enorm innvirkning på hodebunnen til ultrafiolette stråler A og B er en enkel dermatitt og diverse fotoreaksjon. Tilbakevendende mindre innvirkning på denne sonen fører ikke bare utviklingen fotoreaksjoner, men lupus erythematosus, precancerøse tilstander og lidelser (kronisk aktinisk dermatitt, aktinisk keratose, etc.), basalcellekarsinom, skvamøst hudkreft, melanom fortrinnsvis lokalisert på huden i pannen, parietal og timelig områder.

Avslutningsvis skal det minnes om at hodebunnen området er også konstant anvendelse av forskjellige kosmetiske produkter (fargeløsning for permanent bølge, hårsjampoer, såper, maling, skum, geler, hår, og andre.). En konsekvens av dette kan være utvikling av allergisk dermatitt forårsaket av effektene av fakultative (kjemiske) stimuli, som er en del av de oppførte preparatene. Med den kombinerte virkningen av allergenet og ultrafiolett stråler, er fotodietitt også mulig. I flere tilfeller, hvis regler for bruk av forskjellige fargestoffer eller komponenter for kjemisk perm ikke observeres (konsentrerte syrer, alkalier, ammoniakk, etc.). Kraftig rubbing irriterende fluider (rød pepper tinktur, etc.) kan forekomme obligate påvirkningsfaktorer på hodebunnen, og forekomsten av et enkelt dermatitt. I tillegg, når du bruker comedogenic forberedelsene for hårpleie står i fare for akne på grensen av hårvekst (den såkalte «pomade akne») på grunn av blokkering av munnen på hårsekkene og påfølgende utvikling av follikulær hyperkeratose.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.