^
A
A
A

Historie om utviklingen av bariatrisk kirurgi

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Bariatrisk kirurgi - er metodene for kirurgisk (kirurgisk) behandling av fedme. Utviklingen av bariatrisk kirurgi begynte tidlig på 50-tallet av det 20. århundre. I løpet av de neste 40 årene er det foreslått mer enn 50 forskjellige typer kirurgiske inngrep for behandling av fedme. Til dags dato er det 4 hovedmetoder for kirurgisk behandling:

  • operasjoner for å redusere området av tarmsugoverflaten (shunting operasjoner - in-line shunting). Tarmene er absorberingsstedet for næringsstoffer som kommer inn i kroppen. Med en reduksjon i tarmens lengde gjennom hvilken passasjen foregår, eller gjennomføring av mat, reduseres den effektive funksjonelle overflaten av tarmen, og absorpsjonen av næringsstoffer minker, og mindre kommer inn i blodet.
  • operasjoner som har til hensikt å redusere sugeflaten i magen - gastroshuntirovanie. Mekanismen for denne operasjonen er den samme. Bare slå av prosessen med absorpsjon er ikke tarmene, men magen. Dette endrer formen på magen.
  • operasjoner rettet mot en betydelig reduksjon av gastrisk volum - gastro-restriktiv. Med disse operasjonene endres magestørrelsen, noe som fører til en nedgang i volumet. Det er kjent at følelsen av metning er dannet, spesielt fra impulsen av reseptorene i magen, som aktiveres ved mekanisk stimulering av mat som kommer inn i magen. Dermed reduseres størrelsen på magen, en følelse av mykhet blir raskere, og som en konsekvens forbruker pasienten mindre mat.
  • kombinert inngrep, kombinere restriktiv og shunt operasjoner.
 • Shunt operasjoner

Det første trykte arbeidet på dette emnet dukket opp i 1954, da AJ Kremen publiserte sine resultater av en ijnooleoshunt. "Eyuno" på latin betyr jejunum, og "ileo" - iliac. Ordet shunt oversettes som en forbindelse. Den første reseksjonen av tynntarmen ble utført av den svenske kirurgen V. Herricsson i 1952. J. Pajn begynte å slå av hele tynntarmen og den høyre halvdelen av tyktarmen fra passasje av mat for rask og signifikant vekttap. I dette tilfellet skjærer tynntarmen og skaper forbindelse med tyktarmen, mens maten ikke passerer over tynntarmen, men bare over den lille delen, og ikke absorbert, kommer inn i tykktarmen. Forbedring av denne teknikken i 1969 foreslo J. Payn og L. De Wind en operasjon av shunten, som besto av anastomosering av de første 35 cm av jejunum med terminalen 10 cm av ileum.

På de 70 årene var denne operasjonen mest utbredt og i forbindelse med et relativt mindre antall komplikasjoner. Når man utfører slike operasjoner, forblir bare 18 cm av tynntarmen, der den vanlige spiseringsprosessen forblir. For å redusere hyppigheten av postoperative komplikasjoner ble det utviklet en galdeintubasjon, eller det ble opprettet forbindelse mellom den første delen av shunt og galleblæren.

For tiden brukes ulike modifikasjoner av denne operasjonen med forskjellig lengde av ileum, som bestemmes avhengig av kroppsvekt, kjønn, alder, hastighet av barium i tarmen.

 • Bypass kirurgi på magen

Til nå er det kjent mer enn 10 store modifikasjoner av mageoperasjoner. Alle operasjoner i magen endrer størrelsen og formen på magen. Formålet er å skape en liten tank i den øvre del av magesekken, som rommer en liten mengde mat og fører til en demping av gastrisk tømming av små ventrikulær kunstig skapt i tynntarmen eller i magesekken. For første gang begynte slike operasjoner å utføre E. Mason og D. Jto. JF Alden forenklet operasjonen i 1977, noe som tyder på at magen blir sydd i maskinvare uten å kutte den.

I disse to operasjonene ble anastomose (felles) utført mellom den store krumningen av det kunstig opprettede mageservoaret og jejunum. En vanlig komplikasjon var imidlertid utviklingen av gastritt og esophagitt (betennelse i mage og spiserør). For å forhindre denne komplikasjonen foreslo WO Griffen gatrogenoantoanastomosis i roten bak kolon. Torress JC i 1983 begynte å skape gatroteroanastomosis mellom den lille krumningen i magen og den distale avdelingen i tynntarmen. Dermed ble en restriktiv operasjon på magen supplert med en reduksjon i absorpsjon i tarmen.

Med denne metoden som en komplikasjon utviklet en reduksjon i nivået av protein i blodet og som følge av ødem. Laks PA foreslo i 1988 for å kombinere vertikal gastroplastisk og distal gastroshunting. Det bør bemerkes at med gastroshunting er det færre alvorlige komplikasjoner enn etter ejshnoshunting.

I 1991 ble det foreslått utførelsesform gastroshuntirovaniya kjent som mage posen formingsoperasjon av Phoebe, tidsmessig overlagring gastrostomi som, ifølge forfatterne, reduserer forekomsten av mekanisk svikt sømområdet anastomotisk ulcus-dannelse og for å unngå en økning i kroppsvekt i den postoperative perioden.

 • Plast operasjoner på magen

I tillegg til en rekke operasjoner som shunt magen, finnes det muligheter for plastikkirurgi på magen (gastroplastisk), som kan deles i to grupper: horisontal og vertikal.

Den første horisontale gastroplastien ble utført i 1971 av E. Mason. Han kuttet magen på tvers av den lille krumningen og dannet en smal kanal langs den store krumningen. Operasjonen ble anerkjent som mislykket fordi volumet av ventrikkelen var stor, og i den postoperative perioden utvidet den som et resultat av å strekke veggene i magen under mat press. Soyabønnen styrket ikke, noe som også førte til en økning i diameteren. I den postoperative perioden sluttet pasienten raskt å miste vekt.

Senere, CA Gomez endret drift i 1981, med inraoperatsionnoe målevolum av gastrisk posen og opprettelse av 11 mm knutepunkt av den store kurvatur, som styrker den sirkulære ikkeabsorberbare sero - muskulære suturer. Men ofte i den postoperative perioden, disse leddene bli årsaken til stenose, og deres påfølgende utbrudd førte til en økning i anastomosen, en liten økning i ventrikkel størrelse og gjenopprette den opprinnelige vekt.

For å forhindre utvidelse av anastomose har JH Linner siden 1985 styrket utløpet fra den lille ventrikkelen med en silikon sirkulær bandasje. E. Mason bemerket at veggene med liten krumning i magen har en mindre tykkelse av muskellaget og derfor er mindre tilbøyelige til å strekke seg. I denne forbindelse foreslo han å lage en liten ventrikel langs en liten krumning, orientert vertikalt. Essensen av operasjonen er dannelsen av en liten del av magen i subkardialområdet, som kommuniserer med resten av magen gjennom en smal åpning. For å forhindre utvidelse av utløpet fra den lille ventrikkelen ble den styrket med en 5 cm polypropylen tape. Denne operasjonen ble kalt vertikal banded gastroplasty (VBG). Denne operasjonen har etablert seg som en operasjon med færre systemiske komplikasjoner.

Det er en annen måte å danne en liten ventrikel, utført med polypropylen tape, som ble startet i 1981 av LH Wilkinson og OA Pelosso. I 1982 Kolle og Bo tilbys for dette formål anvendelse ftorlavsanovy vaskulær protese som er å foretrekke, sammenlignet med et syntetisk bånd, t. For å. Opprette et jevnt trykk på veggen i magesekken og hindrer utvikling av trykksår eller mageveggen perforeringen. Suppe mellom de to delene av magen er 10 - 15 mm og dannes på magesonden. I utgangspunktet var det horisontale bandasje mye verre enn vertikal gastroplasty i resultatene. Imidlertid, etter forbedringen av denne teknikken i 1985, har bandasjen blitt mer utbredt i utøvelsen av bariatriske kirurger. Hallberg og LI Kuzmak tilbød justerbare silikonbindinger.

Båndet har en hul indre del som er koblet gjennom et silikonrør til injeksjonstanken i området av den fremre bukveggen. Således, når væsken fylle innsiden av omhyllingen minsker diameteren på utløpet av mage posen som gjør det mulig å påvirke hastigheten av gastriske evakuering av mat og som en konsekvens, frekvensen av vektreduksjon i den postoperative perioden. Fordelen ved denne operasjonen er lav traumatisme, bevaring av den naturlige passasjen av mat gjennom fordøyelseskanalen og en ubetydelig frekvens av purulent-septiske komplikasjoner. I tillegg er operasjonen reversibel, og om nødvendig er det alltid mulig å øke effekten ved å øke mansjettens diameter.

 • Kombinert Intervensjoner

Separat er det tilrådelig å skille i denne gruppen av operative inngrep biliopankreatisk bypass, foreslått av Skopinaro N. I 1976. Det vesentlige ved fremgangsmåten er den reseksjon av 2/3 av magesekken, ved krysset i en avstand på 20 - 25 cm fra ligament Treytsa jejunum, noe som skaper en anastomose mellom den gastriske stubben og distale grense jejunal anastomose i den proksimale delen av tarmen med en tverr iliaca type "ende - til side "på en avstand på 50 cm fra den ileokale vinkelen (stedet for sammenløp av ileum i blinde). I dette tilfellet inngår galle- og bukspyttkjerteljuice i prosessen med fordøyelsen bare på nivået av ileum.

I de senere årene, ofte brukt variabler i eierandel Biliopancreatic bypass - "duodenal switch" ( "AV 12 - duodenalsår"), der tynntarmen ikke anastomose med stubben av magen, og en robust 12 - tolvfingertarmen. Dette unngår utvikling av peptiske gatrointestinale sår og reduserer forekomsten av anemi, osteoporose og diaré. Biliopankreatisk shunting kan kombineres med langsgående gastrektomi.

Biliopankreatisk bypass kan utføres laparoskopisk. Ved denne type operasjon er vektreduksjon under 12 års observasjon 78% av kroppsvekten. Operasjonen begrenser ikke mennesker i mat og kan brukes til ukontrollert hyperfagi, for eksempel i Wili-Praders syndrom.

 • Laparoskopisk Horisontal Gastroplastisk

Varianten av denne operasjonen er gastrisk banding, utført av endovideosurgical access. Som et resultat av installasjonen av en justerbar silikone mansjett, dannes en ventrikel med et volum på ikke mer enn 25 ml, der det er en begrensning av matinntaket. Som nevnt ovenfor er det mulig å justere diameteren av anastomosen mellom de to delene av magen gjennom et injiserbart reservoar implantert i det subkutane vev.

I de tidlige stadier av gjennomføringen av denne operasjon, i praksis, er det følgende komplikasjoner: utvidelse av mage posen, forskyvningen av magebåndet, stenose av anastomose i den tidlige periode som et resultat av ødem. I 1995 modifiserte M. Belachew denne teknikken og foreslo følgende prinsipper: Det opprinnelige volumet til den lille ventrikel bør ikke overstige 15 ml. Den bakre disseksjonen skal utføres over kirtelbokshulen, hvor den bakre veggen er festet. Dette gjør at du ikke kan bruke sømmer på baksiden av magen. Frontvegget er helt fast over magebåndet ved hjelp av 4 ledd. For å forhindre stenose av anastomosen som et resultat av ødem og forskyvning av bandasjen, er sistnevnte installert i sin maksimale indre diameter.

Intervensjon er utført fra 4 til 5 trokar tilganger. Essensen av operasjonen er etableringen av en tunnel i det retroastrale rommet over hulrummet til den lille omentum. Referansepunktet er den nedre grensen til en 25 ml ballong, styrket på magesonden og satt på nivået av kardialmasse i magen. Varigheten av operasjonen er i gjennomsnitt 52 - 75 minutter.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.