^
A
A
A

Høyfrekvent terapi

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

De viktigste operasjonelle faktor på alle metoder for høy frekvens ansees som en vekselstrøm, som enten direkte tilføres til pasienten (arsonvalisasjon, ultratonotherapy), eller oppstår i vev og media organisme under påvirkning av variable, høyfrekvente elektromagnetiske felt eller deres komponenter (f.eks. F. De elektriske og magnetiske felt) høy, ultrahøy og ultrahøy frekvens.

Elektromagnetiske bølger med en bølgelengde på 0,05 mm til 10 000 m (frekvens mindre enn 6 × 1012 Hz) kalles radiobølger (radiobølger er kjent for å brukes til trådløs dataoverføring over lange avstander). Således kan høyfrekvent terapi kalles radiobølgetapi. Klassifisering av metoder ved bruk av høyfrekvente strømmer og elektromagnetiske felt, basert på spektrale egenskaper.

Grunnlaget for den fysiologiske og terapeutiske effekt av høy-frekvenssvingninger er deres vekselvirkning med de ladede partikler av biologisk vev, som inkluderer ikke bare de ioner, men proteiner, lavmolekylære metabolitter, vil de polare ender av fosfolipider, nukleinsyrer. Siden de nevnte ladede molekylene har forskjellige størrelser, vil deres bevegelse oppstå ved forskjellige resonansfrekvenser.

Under virkningen av høyfrekvente felt forekommer oscillasjoner og kollisjoner av frie bærere, som i levende vev er ioner. Denne effekten er grunnlaget for ledningsstrømmen. Et molekyl kan være nøytral, men samtidig vil det bli kostnader på sine ender (bare i summen vil de gi null). Et slikt molekyl, kalt en dipol, vil rotere i et vekslende felt, noe som også resulterer i frigjøring av varme. Mengden generert varme avhenger både av parametrene til den virkende faktor (strømstyrke, dens frekvens) og elektriske egenskaper av vevene selv. Derfor er høyfrekvent terapi selektiv.

I praksis betyr dette at ved å endre frekvensen, er det mulig å oppnå selektiv oppvarming av visse vev. Siden oppvarming av vev skyldes absorpsjon av visse resonansfrekvenser, utføres det fra innsiden, og følsomme sensorer på huden føles ikke varme. Veksten i vevets temperatur er ledsaget av hyperemi, økt permeabilitet av histohematologiske barrierer og mikrosirkulasjon, samt ved stimulering av metabolske prosesser.

Ultratonotherapy vidt og med hell brukes i dermatologi og kosmetikk for behandling av: diatese, eksem, eksem, kviser, byller, for fjerning av vorter, arr og hudskader. Øk effektiviteten av behandlingen blir lettere ved den foreløpige anvendelsen av medisinske eller kosmetiske produkter.

Arsonvalisasjon - elektroterapimetode basert på bruk av høyfrekvent vekselstrøm puls (50-110 kHz) for høyspennings (25 kV) og lav effekt (opp til 0,02 mA) modulerte korte pulser (50-100 ms) med en klokkeformet Modulasjonsfrekvensen er 50 Hz. Metoden ble foreslått i 1892 av den franske fysiologen og fysikeren J.-A. D'Arsonval, i hvis ære han ble kalt. Den aktive faktoren er den elektriske utladningen som oppstår mellom elektrodene og pasientens kropp.

Intensiteten av utslippet kan endres fra "stille" til gnist. Under darsonvalisering under påvirkning av utslipp, dannes ozon og nitrogenoksyder i små mengder, med hvilke en bakteriostatisk og bakteriedrepende effekt er forbundet. I motsetning til ultratonoterapi, med darsonvalisering på grunn av lav strømstyrke og impulsiv karakter av tiltaket, der pausene vesentlig overstiger pulstiden, er termisk effekt nesten fraværende.

Darsonvalisering brukes hovedsakelig for lokale prosedyrer.

Under påvirkning av D'Arsonval-strømmer øker følsomhetstærskelene til hudreceptorene (smerte, taktil, temperatur, etc.) til ytre stimuli. Tallrike signaler kommer fra reseptorene til zonen av påvirkning til sentralnervesystemet og dens vegetative sentre, som et resultat av reduksjon eller opphør av smerte, kløe, parestesi observeres.

Lokal arsonvalisasjon øker også turgor og elastisitet av huden, stimulerer den proliferative aktiviteten til kjønnscellene til håret pære, forbedrer hårvekst, hindrer utvikling av rynker og håravfall. Den fordelaktige effekten av darsonvalisering på tilstanden av huden forklarer dens brede popularitet i dermatologi og kosmetologi.

Inductothermy (syn: kortbølge diatermi, kortbølgebehandling.) - elektro fremgangsmåte for å underkaste visse områder av kroppen til pasienten høy frekvens (typisk 13, 56 MHz) vekslende magnetfelt. I denne metoden strømmer en høyfrekvent strøm gjennom pasientens kabel eller spiral (induktor), noe som resulterer i et vekslende magnetfelt. Dette feltet induserer i lederne, som i hovedsak flytende medium (blod, lymfe), en brønn-perfuserte vev (muskler), tilfeldig virvelstrømmer (Foucault-strømmer).

Disse virvelstrømmer varmer opp på innsiden av duken, og øker sin temperatur ved 2-5 ° C i en dybde på 8-12 cm. Den viktigste faktor som har en terapeutisk effekt i inductothermy er varme, og virkningen av denne varme er betydelig sterkere enn den varme som tilføres fra utsiden. Induktotermi, er varme dannet i dypets dyp, hovedsakelig i muskler, og derved kraftig redusere effekten av termoregulerende mekanismer, de fleste av hvilke reseptorer er lokalisert i overflatevevet.

Som et resultat, øker temperaturen på vevet oppstår vasodilatasjon, økning lymfe og blodsirkulasjonen, øker antall fungerende kapillarer, det er en liten reduksjon i blodtrykket, forbedrer blodstrømmen på indre organer i virkningssonen, akselerere dannelse av arterielle anastomose og sikkerheter i mikrovaskulaturen. Inductothermy positiv effekt på immunsystemet: stimulerer antistoffsyntese, økte blodkomponenter av humoral immunitet, noe som øker fagocytisk aktivitet av leukocytter og makrofager, fibroblaster blir aktivert.

Induktotermi kan kombineres med legemiddelelektroforese (denne metoden kalles inductotermoelektroforese), som vil sikre dypere penetrering av legemidler og i større mengder.

Ultrafrekvensbehandling (UHF-terapi) er påvirkning av den elektriske komponenten i et variabelt (kontinuerlig eller pulserende) elektromagnetisk felt med ultrahøy frekvens (fra 30 til 300 MHz). For kontinuerlige svingninger utgjøres et betydelig bidrag av termiske effekter, hvis størrelse skyldes gjennomsnittlig feltkraft (figurene II-2-6). I den pulserende modusen for å generere et elektrisk felt er de termiske effektene små, siden pausene er tusen ganger større enn pulsvarigheten. Dermed tjener den pulserende modusen til å forsterke spesifisiteten til effekten av det elektromagnetiske feltet på molekyler.

Mikrobølgeterapi (elektromikrobølgeovnen, mikrobølgeterapi) innbefatter effektene av elektromagnetiske bølger decimeter (fra 1 m til 10 cm, Desimeter bølge (UHF) -therapy) og centimeter (fra 10 cm til 1 cm, santimet-rovolnovaya (SMV) -therapy) varierer . Mikrobølger opptar en mellomstilling mellom elektromagnetiske bølger i ultrahøyfrekvensområdet og infrarøde stråler. Derfor, for noen av deres fysiske egenskaper, nærmer de lysenergien.

Ved refleksjonen av mikrobølger, særlig tekstiler med forskjellig elektrisk ledningsevne, den innkommende og reflekterte energi kan foldes sammen, som danner såkalt "stående bølger", fare for lokal overoppheting av vev, for eksempel subkutane fettsjiktet. En del av energien som absorberes av vævene i mikrobølger, går over i varme og har en termisk effekt.

Sammen med dette er det en spesifikk oscillerende effekt. Det er forbundet med resonansabsorpsjonen av elektromagnetisk energi, siden vibrasjonsfrekvensen til en rekke biologiske molekyler (aminosyrer, polypeptider, vann) ligger nær frekvensområdet for mikrobølger. Som følge av dette øker aktiviteten av ulike biokjemiske prosesser under påvirkning av mikrobølger, biologisk aktive stoffer (serotonin, histamin, etc.) dannes.

I den fysiologiske effekten av virkningen av mikrobølger utmerker seg to typer reaksjoner: lokal, hovedsakelig forårsaket av lokal oppvarming av vev og neurohumoral som en manifestasjon av adaptive adaptive reaksjoner. Maksimal varmeformasjon oppstår med SMV-terapi i hud og subkutant fett, hvor temperaturen kan stige med 2-5 ° C. I DMV-terapi oppvarmes det meste vanntette vev, hvor temperaturen kan øke med 4-6 ° C med relativt lav oppvarming av subkutant fett.

Lokal oppvarming fører til utvidelse av blodkar, øker blodstrømmen, reduserer spasmer av glatte muskler, noe som bidrar til å eliminere stillestående fenomen og redusere ødem. Den smertestillende og antipruritiske effekten av mikrobølger er forbundet mer med reduksjon av ødem og eliminering av iskemi. Mikrobølgebehandling har også antiinflammatoriske, antispasmodiske, hyposensitiserende effekter. Mikrobølgebehandling er indikert for inflammatoriske hudsykdommer (furuncles, carbuncles, hydradenitt, trophic ulcers, postoperative infiltrater).

Plotting (IIM-terapi), eller superhigh frekvens (EHF) terapi terapi er basert på bruk av elektromagnetiske bølger i millimeterområdet (frekvens mellom 30 og 300 GHz er bølgelengden - 10-1 mm). EHF-terapi er en relativt ny fysioterapeutisk metode innført i medisinsk praksis på initiativ av akademiker fra det russiske vitenskapsakademiet ND. Devyatkova, som var en av de første til å ta hensyn til de uvanlige biofysiske egenskapene til millimeterbølger.

Millimeterbølger absorberes godt av vev, spesielt rike vann, eller av forskjellige hydrerte molekyler og supramolekylære strukturer. På grunn av dette, i motsetning til dekimeter og centimeterbølger, har millimeterbølger en lav penetreringsevne (opptil 1 mm), og derfor er primærvirkningen av denne faktoren utelukkende lokal.

I huden er millimeterbølger i stand til å indusere konformasjonelle omorganiseringer i forskjellige strukturelle elementer, hovedsakelig i reseptorer, nerveledere og mastceller. Derfor, med EHF-terapi, er det gitt preferanse for effektene på de refleksogene sonene og akupunkturpunkter.

Med EHF-terapi aktivering av kroppens antioksidantsystem, som blokkerer prosessene for lipidperoksydasjon, som spiller en nøkkelrolle i skade på cellemembraner, er notert.

Den største positive effekten av EHF-terapi i dermatologi ble registrert ved behandling av langsiktige ikke-helbredende sår, bedsores, trophic ulcers, allergiske dermatoser.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.