Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Gastritt tomater: friske, stuede, bakt

Medisinsk ekspert av artikkelen

Gastroenterolog
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.04.2020

Vi venter alle på starten av sommersesongen for å få nok av disse grønnsakene fra hagen, samt gjøre forberedelser til vinteren. Men når du har en diagnose av gastritt, må du være forsiktig med å velge dem for å utelukke en forverring av sykdommen. Så kan tomater for gastritt?

Tomater er en viktig næringskilde for hele verdens befolkning. Verdensproduksjonen er estimert til rundt 159 millioner tonn, og det gjennomsnittlige årlige forbruket av friske tomater er 18 kg per europeisk og 8 kg per innbygger i USA. [1] I løpet av de siste årene har tomatforbruket økt enda mer, ettersom tomater markedsføres både ferske og i bearbeidede produkter som supper, juice, potetmos og sauser. [2]

Tomater med gastritt med høy surhet

Gastritt er det generelle navnet på inflammatoriske og inflammatoriske dystrofiske tilstander i mageslimhinnen. Kronisk gastritt har to former: netrofisk og atrofisk. Dette er former for gastritt som representerer forskjellige stadier av den samme livslang sykdommen. [3],  [4]Det inkluderer slike konsepter som brudd på sekretorisk funksjon, prosesser med regenerering av epitelceller, deres atrofi, erstatning med tid av slimhinnens kjertler på fibrøst vev.

Gastritt med høy surhet oppstår på grunn av overdreven syntese av saltsyre. All krydret, sur, fet, grov mat irriterer veggene i organet og provoserer ytterligere sekresjon av magesaft.

Basert på den kjemiske sammensetningen av en tomat, der det er mange organiske syrer (eplesyre, oksalsyre, sitronsyre, vinsyre, ravsyre), folsyre og askorbinsyrer, flyktige alkoholer og fiber er til stede, kan  [5]vi definitivt si at dette er produktet som vil bli et irritasjonsmiddel for et sykt organ.

Tomater med erosiv gastritt

Denne formen for gastritt betyr tilstedeværelsen av små defekter - erosjon i mageslimhinnen. Det kroniske løpet ledsages av perioder med forverring og remisjon. [6]I det første tilfellet kreves et spesielt ernæringssystem for kosthold som fullstendig eliminerer de mekaniske, kjemiske eller termiske effektene av mat. Tomaten på menyen er upassende.

Med en lang pause uten smerter, tyngde i magen eller andre symptomer som er karakteristiske for sykdommen, kan du tidvis ha råd til en liten moden sukkerfrukt som ikke veier mer enn 100 g.

Tomater med atrofisk gastritt

Tap av slimete kjertler med atrofisk gastritt erstattes av veksten av nye umodne kjertel- og epitelelementer; det vil si kjertler av tarmtypen ("intestinal metaplasia (IM)"), som ligner kjertler og epitel i tykktarmen og / eller tynntarmen, og / eller med den pyloriske typen ("pseudo-sag metaplasia"), som ligner pylorisk kjertler og epitel, hvorav G -celler (gastrinceller) forsvinner. Innenfor rammen av evolusjonen blir sterkt differensierte kjertler, epitel og celler ødelagt av atrofi (atrofisk gastritt), og mistede kjertler erstattes av kjertler og epitel med umodne tarmegenskaper. [7],  [8],  [9], [10]

Atrofisk gastritt er vanskelig å behandle, slimhinnen i organet tynnes, kjertlene produserer dårlig sekresjoner, nyttige stoffer absorberes dårlig, og det er derfor vitaminmangel ofte er til stede. 

Etter å ha spist vises smerter i epigastrium, alvorlighetsgrad, kvalme.

Denne diagnosen krever en spesiell tilnærming til ernæring, og mat bør inneholde mye protein og fiber, vitaminer og mineraler. Grønnsaker kan spises både rå og kokte (dampet, kokt eller bakt). Tomater er på listen over anbefalte produkter.

Tomater for gastritt og pankreatitt

Gastritt, veid ned av pankreatitt, stiller ytterligere ernæringsmessige krav. Alt som forårsaker sekresjon er skadelig for bukspyttkjertelen. Den produserer i tillegg bukspyttkjertelsaft, hvis enzymer er nødvendige for å behandle mat og assimilering av det i tolvfingertarmen, men de kommer ikke dit på grunn av brudd på utstrømningen. I stedet blir egne stoffer resirkulert. Stabil remisjon gir en moden søt tomat på menyen, men ikke ofte.

Detaljert meny for hver dag

Når du tenker over daglig mat og retter, bør du konsultere et medisinsk kosthold (det er 15 behandlingstabeller). For gastritt brukes diett nr. 2 (for redusert sekresjon av magesaft er andre også koblet: nr. 1, 4, 5).

Det må huskes at mat skal være hyppig og brøk. Det er vanskelig for en syk kropp å takle en stor mengde mat, selv kosthold. Den skal være varm, ikke inneholde grov fiber.

I akutte perioder dominerer frokostblandinger (ris, semulegryn) til frokost; andre frokost - cottage cheese gryterett; lunsj - dampkotelett og grøt til en sideskål, tørket fruktgelé; ettermiddags snack - omelett; middag - fiskesofle, rosehip buljong; før du legger deg - en kopp melk med lite fett.

Remisjonstadiet utvider gastronomiske muligheter. Med lav surhet må du ta med produkter som stimulerer produksjonen av magesaft.

Menyen for hver dag kan se slik ut:

 • morgen - havregryn på vann med tilsetning av smør, te med toast og hard ost;
 • andre frokost - bakt eple;
 • lunsj - buljong suppe, kalvekoteletter, agurksalat og tomat, tørket fruktkompott;
 • ettermiddags snack - syrniki;
 • middag - fisk, et glass tomatsaft;
 • om natten - kefir.

Når du lager mat, bør du ikke bruke belgfrukter, helmelk, kål, druer, hvitløk.

Hyperacid gastritt krever en enda mer balansert tilnærming til kostholdet ditt:

 • frokost - melkesuppe laget av korn eller pasta, te, tørket hvitt brød;
 • andre frokost - late dumplings;
 • lunsj - kokt kylling, ris, tomat, gelé;
 • ettermiddagste - informasjonskapsler "Maria", yoghurt;
 • middag - fiskekjøttboller, grønnsakstuing, te;
 • før du legger deg - et glass melk.

Hver dag i uken bør diversifiseres med andre produkter, i samsvar med kostholdsprinsipper.

Matoppskrifter

Det ble funnet at biotilgjengeligheten til lykopen øker etter varmebehandlede tomater sammenlignet med ferske tomater. [11],  [12]Gahler et al. [13]Undersøkte hvordan varmebehandling påvirker vitamin C og polyfenoler, samt hydrofil antioksidantevne. Mengden ß-karoten reduserte eller var stabil, mens innholdet av a-tokoferol økte betydelig ved kortvarig oppvarming. [14]Patras et al. Undersøkt effekten av varmebehandling på innholdet av antocyaniner. Kombinasjonen av individuelle operasjoner, inkludert oppvarming, slik som blanchering, pasteurisering og varighet, påvirket innholdet av antocyaniner i frukt og grønnsaker.

 • Friske tomater for gastritt

Etter å ha blitt kjent med funksjonene i visse typer gastritt, oppsummerer vi: med betennelse i slimhinnen i en forverret tilstand, kan ikke ferske tomater spises. Det kroniske forløpet av sykdommen med høy surhet i remisjon tillater et begrenset forbruk av kjøttfulle, moden frukt, men det er bedre å skrelle eller lage juice av dem.

Nedsatt surhet er ikke et hinder for å inkludere dem i menyen.

 • Braisede tomater for gastritt

Varmebehandling og / eller homogenisering kan forstyrre den cellulære matrisen av tomater, bestemme biotilgjengeligheten til forskjellige næringsstoffer. [15]

Stewede tomater er mindre aggressive for magen, det er mange næringsstoffer igjen i dem, og ved å kombinere dem med zucchini, gresskar, gulrøtter kan du lage en velsmakende og sunn grønnsakstuing. Denne retten går bra med diettkjøtt. Det vil mette og ikke forårsake en uønsket reaksjon i mage-tarmkanalen.

Matoppskrifter

Selv terapeutisk matlaging kan være velsmakende og variert, fordi det er mange oppskrifter på retter som er verdt å bruke:

 • suppe - kyllingbiter legges i en panne, hell vann, kok opp, væsken tappes og fylles på nytt med vann. Stek over svak varme. Der la de hakkede poteter, gulrøtter, løk, blomkål, tomat, hakkede greener på slutten av kokingen. Salt moderat;
 • omelett - slå 2 egg, tilsett melk. La en løk, tomatskiver og zucchini på en oppvarmet stekepanne i vegetabilsk olje. En litt saltet eggblanding helles der, dekkes med lokk. Brannen skal være moderat slik at jordskorpen ikke dannes;
 • risgryte - bønnene kokes, men ikke før de er kokte. Tilsett et egg, ferdigblandet med sukker, varm melk, bakt og moset gresskar i den avkjølte grøten. Ta i beredskapen i ovnen;
 • kjøttkoteletter - lag kjøttdeig fra to varianter av kjøtt (kylling og kalvekjøtt), rull løk gjennom en kjøttkvern der, tilsett en hvit cracker dynket i melk, slå i et egg, form koteletter og la ligge i en halv time. Dampet;
 • fiskefileten blir overført til ringene med løk, tomat, aubergine, pakket inn i folie og bakt.

Fordelene med tomat

Å spise tomater reduserer risikoen for inflammatoriske prosesser, kreft og kroniske ikke-smittsomme sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer som koronar hjertesykdom, hypertensjon, diabetes og overvekt.

Hvorfor skal disse grønnsakene fremdeles være på menyen vår hvis det ikke er noen god grunn til å slette dem helt fra den? Den biokjemiske sammensetningen av grønnsaken indikerer den store verdien for menneskekroppen. Den inneholder enzymer, proteiner, organiske og aminosyrer, mono-, polysakkarider, karotenoider. [16]Fordelene med tomater ligger også i overflod av vitaminer: betakaroten,  [17]PP, C  [18],  [19]E,  [20]H, K, gruppe B, folat. [21]Med innholdet av askorbinsyre blir de likestilt med sitroner. 

Tomater inneholder 8-40 mikrometer g pr. Gram våtvekt lykopen, omtrent 80% av den totale dietten til dette karotenoidet. [22]Lykopen er det viktigste fytokjemiske stoffet i tomatfrukter på grunn av den sterke antioksidantrollen, assosiert med dens evne til å fungere som absorbere av frie radikaler fra reaktive oksygenarter (ROS) dannet under delvis oksygenreduksjon. [23]

Tallrike makro- (kalsium, magnesium, natrium, kalium, klor) og sporstoffer (jern, sink, jod, kobber, mangan, etc.), lavt kaloriinnhold (20 kcal) gjør at grønnsaken kan forbedre metabolismen, forhindre utvikling av hjerte- og karsykdommer. [24],  [25]Pektin Tomato redusere dannelsen av "dårlige" kolesterolet. [26],  [27]Tomatsaft hemmer veksten av bakterier, soppvekst.

I tomater inkluderer fenolforbindelser flavonoider, fenolsyrer (hydroksybenzosyre og hydroksykinnaminsyrer) og tanniner. Polyfenoler er effektive frie radikaler som er formidlet av para-hydroksylgruppen. Fenoler kan modulere cellulære signalprosesser under betennelse eller kan tjene som signalmidler selv. [28]. [29

Polyfenoliske forbindelser er assosiert med terapeutiske midler i inflammatoriske sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes type II, nevrodegenerative sykdommer, kreft og aldring.

Disse effektene skyldes den fenoliske evnen til å samhandle med et bredt spekter av molekylære mål, som er sentrale for signalmekanismen til celler. Viktige molekylære mekanismer inkluderer:

 • hemming av pro-inflammatoriske enzymer så som cyklooksygenase (COX-2), lipoksygenase (LOX) og induserbar nitrogenoksydsyntase (iNOS); 
 • inhibering av fosfoinositid 3-kinase (PI 3 kinase), tyrosinkinaser og nukleær faktor-kappa B (NF-kB); 
 • aktivering av gamma-reseptoren aktivert av peroksisomproliferatorer (PPAR γ); 
 • aktivering av mitogen-aktivert proteinkinase (MAPK), proteinkinase C (PKC), og modulering av flere celleoverlevelses / cellesyklusgener. [30]. [31]

De viktigste tomatvariantene inkluderer flavonoler (for eksempel quercetin og kempferol), flavanoler (som katekiner), flavanoner (som naringerin), antocyanidiner og stilbener (som resveratrol). De er vanligvis lokalisert i skallet og bare i små mengder i andre deler av fosteret. [32]. [33]

Fenolsyrer er ansvarlige for den snerpende smaken av grønnsaker. Disse inkluderer hydroksybenzosyrer og hydroksykinnaminsyrer. Hydroksybenzosyrer er gallesyre, p-hydroksybenzosyre, protokatekolsyre, sprøyte og vaniljesyrer, mens ferulinsyre, koffeinsyre, p-kumarsyre og synapinsyrer er hydroksykinnaminsyrer.

Kontra

Tomater, sammen med fordeler for kroppen, har mange kontraindikasjoner. Som enhver lys grønnsak og frukt, kan de forårsake allergier. [34]Disse fruktene er også uønskede i tilfelle kolelithiasis, fordi det på grunn av deres sterke koleretiske effekt er risikoen for steinbevegelse og blokkering av gallegangen.

Oksalsyre som finnes i dem påvirker vann-salt metabolisme negativt, nyrer, ledd lider av dette. [35]De er kontraindisert i magesår.

Alle disse advarslene gjelder fersk frukt, men hermetiske tomater er helt uønskede.

Mulige komplikasjoner

Moderat å spise en grønnsak, med hensyn til anbefalingene ovenfor, vil ikke forårsake komplikasjoner. Ellers kan forverring av gastritt, pankreatitt forekomme, leddsmerter, nyre kolikk i nærvær av steiner i kroppen, hos allergikere - hudutslett, hevelse og rødhet.


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.