^

Grønnsaker som øker hemoglobin

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

I dag finnes det mange jernholdige stoffer som bidrar til å øke hemoglobinnivået. Men i tillegg til kjemoterapi, kan du øke hemoglobin på en naturlig måte, for eksempel ved å justere dietten. I tillegg kan inntaket av jernholdige stoffer føre til en sterk økning i hemoglobin, noe som også påvirker helsen negativt (risikoen for å utvikle smittsomme sykdommer, svulster etc.) øker.

Kilden til jern kan også være planteprodukter.

For eksempel grønnsaker som øker hemoglobin, det er rødbeter, gulrøtter, poteter, tomater, spinat, gresskar.

Når kan hemoglobin gå ned?

Hemoglobin kan avta av ulike årsaker.

Den vanligste årsaken til nedsatt hemoglobin i blodet er hormonelle lidelser, livmorblødning, stort blodtap under arbeid eller kirurgiske inngrep.

Også nivået på hemoglobin påvirkes av ubalansert ernæring, stress. I fare er de som regelmessig holder seg til forskjellige dietter for vekttap.

Reduksjon av hemoglobinnivå kan oppstå som følge av at absorpsjonen av jern i tarmen er svekket som følge av inflammatoriske prosesser eller kirurgiske inngrep.

I tillegg kan lavt hemoglobin være medfødt og utvikler seg ofte i alderen.

Normen for hemoglobin i blodet for menn og kvinner er forskjellig.

For menn anses normen å være fra 130 til 170 g / l, for kvinner fra 120 til 150 g / l.

Et lavt nivå av hemoglobin fører til det faktum at oksygen sult begynner i vev og organer. Tegn på lavt hemoglobin er svakhet, kortpustethet, svimmelhet (svimmelhet), lyder i hjertet, kule hender og føtter (hele tiden), blek hud. Også når hemoglobin er lavt, kan det oppstå sprekker på leppene, neglene blir mer sprø, håret faller ut.

En person om dagen bør forbruke 1,5 mg jern. Imidlertid sier både leger og ernæringsfysiologer at kroppen vår bare kan absorbere 10% av det jern som er oppnådd fra mat, så det anbefales å bruke 15 mg per dag.

Det antas at den beste kilden til jern for mennesker er animalske proteiner, siden jernet som finnes i dem, absorberes godt av kroppen. Det er verdt å merke seg at jern fra animalske produkter fordøyes mye bedre med C-vitamin, som kan hentes fra frukt og grønnsaker. Dessuten må meieriprodukter som senker prosessen med å assimilere jern, konsumeres separat. Også, te eller kaffe mens du spiser, reduserer absorpsjonen av jern av kroppen vår.

Jern, som finnes i planteprodukter, fordøyes litt verre (opptil 7%) enn fra animalske produkter. Selv om det finnes produkter, både dyr og grønnsaker, som inneholder en ganske høy mengde jern, men for assimilering krever visse forhold (egg, spinat).

Hvilke grønnsaker øker hemoglobin?

Når lavt hemoglobin anbefales å spise mer mat av animalsk opprinnelse (proteiner), som bidrar til dannelsen av lett fordøyelige jernforbindelser - egg, hytteost, lever, rødt kjøtt etc.

I tillegg er det nødvendig å inkludere i diettgrønnsaker som øker hemoglobin.

Den mest nyttige i jernmangel er bete, som kan brukes ikke bare i kokt form, men også i rå. I tillegg bidrar ferskpresset beet juice til å øke hemoglobin (et halvt glass 1-2 ganger om dagen).

Gulrøtter er også godt egnet for diett med jernmangel. De forbruker grønnsaker mest i frisk form, legg til salater. Kokte gulrøtter anbefales for ondartede svulster, dysbiose. Ganske god øker hemoglobin frisk gulrotjuice, spesielt i kombinasjon med bete (1: 1, 1-2 ganger om dagen).

I tillegg til jern, inneholder gulrøtter magnesium, kobber, kobolt, sink, kalium, fosfor, etc.

Inkludert i gulrot er vitaminer (PP, B, K, C, E), karoten, essensielle oljer.

Tomater har en positiv effekt på sammensetningen av humant blod, de fyller ikke bare blod med gunstige stoffer, men forhindrer også dannelsen av blodpropper. Tomater kan konsumeres ikke bare i frisk form, mange nyttige egenskaper av disse grønnsakene blir bevart og etter varmebehandling.

Poteter er også rike på jern, så vel som kalium, fosfor, magnesium, kalsium. Det er i det vitaminer (grupper B, D, E) og organiske syrer (apple, sitron, kaffe, etc.). Ved lavt hemoglobin anbefales det å drikke fersk potetsaft en halvtime før et måltid (en halv kopp 2-3 ganger om dagen). For å lage juice, er det bedre å bruke røde poteter.

Courgette inneholder en betydelig mengde jern, magnesium, kalium. Også i sammensetningen er det vitamin C, som, som nevnt, fremmer bedre absorpsjon av jern. Den største fordelen er den friske juice av grønnsaksmarven i kombinasjon med ferskpresset potet- eller gulrotjuice. Juice courgette virker beroligende, forbedrer intestinal peristaltis (med urolithiasis, anbefales det ikke å misbruke juice).

Grønnsaker som øker hemoglobin, til tross for at de inneholder mye mindre jern enn for eksempel i lever eller rødt kjøtt, er det godt å bruke i jernmangel. Fiber, vitaminer, mikroelementer som finnes i dem, vil bidra til å forbedre kroppens generelle tilstand, samt å justere tarmen, som ikke vil være overflødig for lavt hemoglobin.

Grønnsaksjuice har en rik sammensetning, i tillegg blir de raskt og nesten fullstendig absorbert. Drikkejuice anbefales 2-3 ganger om dagen, og tilberedes umiddelbart før forbruk. Det er godt å lage cocktailer fra flere grønnsaker, for eksempel potet- eller gulrotjuice med squash- eller squash-, bete- og gulrotjuicer. Vanligvis er proporsjonene 1: 1. Også, ferskpresset betesaft anbefales å være beskyttet i 20-30 minutter før forbruk.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.