^

Innmat for pankreatitt: pølse, pølser, dumplings, pate

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 03.08.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Valget av innmat til pasienter som lider av inflammatoriske sykdommer i mage-tarmkanalen er svært begrenset. Faktum er at mange innmat i pankreatitt kan forårsake en kraftig forringelse av velvære. I små mengder får de bare komme inn i menyen på gjenopprettingsstadiet, under utvidelsen av dietten. Det er sterkt tilrådelig å kjøpe slike produkter fra pålitelige selgere eller produsenter.

Innmat for pankreatitt: hva kan og hva kan ikke?

Først og fremst refererer innmat til de indre og lavverdidelene av dyreskrotten. Denne kategorien inkluderer lever og nyrer, hjerte, hjerne (inkludert benmarg), jur og lunger, haler og ører, mage, hode, hud osv.

På grunnlag av innmat produseres hoveddelen av kjøtt og noen kulinariske produkter. For eksempel blir leveren, lungene og hjertet tilsatt fyll til paier, gryteretter, paier og pølser. Nyrer, tunge, bløtvev i hodet, hud, jur brukes til tilberedning av hermetikk, røkte produkter og pølser. Mange biprodukter er ofte inkludert i pates, annenrangs pølser og leverpølser og fett.

Fra slike deler som tungen eller benmargen tilberedes til og med gourmetrestaurantretter: de serveres med urter, fruktpuréer, sauser og til og med nøtter.

Kostholdsernæring innebærer også bruk av innmat. Imidlertid er bukspyttkjertelbetennelse en sykdom, spesielt "snurrig" for mat. Dessuten inneholder disse produktene en stor prosentandel av kolesterol, noe som er spesielt uønsket i tilfelle skade på bukspyttkjertelen.

Gastroenterologer anser bare slike typer innmat som kyllinglever og tunge for å være relativt trygge for pankreatitt. For å unngå forverring av sykdommen, er disse produktene tillatt å administreres kun på stadiet av stabil remisjon. Hvis vi snakker om pølser, er det generelt bedre å ikke nevne dem i kostholdet. Men hvis du er helt sikker på produsentens pålitelighet, er det bare melkepølser av høyeste kvalitet, diabetikere eller legepølser som er tillatt - på gjenopprettingsstadiet og i små mengder.

Enhver annen innmat ved pankreatitt er best å unngå.

Pølse med pankreatitt

Mange pølser i dag holder dessverre ikke vann: standardingrediensene i dem har lenge vært ansett som ikke kjøtt, men biprodukter, soyaprotein, stivelse og mel (inkludert bein), samt mange kjemiske tilsetningsstoffer. Det er veldig, veldig vanskelig å velge et høykvalitets og enda mer kostholdsprodukt for pankreatitt. I prinsippet skal bruk av eventuelle pølser hos pasienter godkjennes av lege. Det er lett å skade helsen, men utvinning fra pankreatitt er ganske komplisert og langvarig.

Hvordan velge riktig pølse og hvordan bruke den?

 • Fokuser på produsenten, frem til å besøke fabrikken og personlig overvåke produksjonskvaliteten. Noen ganger arrangerer noen bedrifter "åpne dager" eller legger ut demovideoer på Internett. I tillegg kan du ofte finne resultatene av testkjøp av pølser fra ulike kjente produsenter.
 • Et kvalitetsprodukt vil ikke være billig og kan ikke ha lang holdbarhet (ideelt sett er det 1-1,5 uker).

Hvis det er mulig, er det bedre å lage pølse hjemme: da vet du nøyaktig hvilke ingredienser den består av og hvilken kvalitet de er. Fra innmat kan du legge til kyllinglever, tunge til den.

Pølseprodukter fra butikken - selv utmerket sammensetning - bør ikke konsumeres ofte og i store mengder. Prøv å spise et lite stykke: hvis bruken ikke forårsaker negative symptomer, kan du spise produktet 1-2 ganger i uken, og servere ikke mer enn 50 g.

Kokt pølse med pankreatitt

Det er legender om kvaliteten på den nåværende kokte pølsen: som bare den ikke er produsert, og innmat i den utgjør minst fare. Men i løpet av perioden med jevn lindring av tilstanden, kan du ta en sjanse og prøve å velge et produkt av virkelig høy kvalitet. Valget bør utelukkende gjøres blant premiumprodukter - som regel er disse pølser fra lege, diabetiker osv.

Hva du må være oppmerksom på:

 • les sammensetningen, unngå kategorisk produkter med et høyt innhold av kjemiske tilsetningsstoffer, samt med en høy prosentandel av biprodukter;
 • finn utgivelsesdatoen på pakken, husk - produktet må være ferskt;
 • ikke kjøp lyse rosa pølser, siden naturlig kokt kjøtt og til og med innmat som regel har en gråaktig fargetone.

Hvis du klarte å finne et kvalitetsprodukt uten "kjemi", vegetabilsk protein og innmat, bør du ikke misbruke det selv i dette tilfellet. Bruken av kokt pølse er bare mulig med en jevn synking av symptomer, i en mengde på ikke mer enn 50 g om gangen, 1-2 ganger i uken. Naturligvis er det helt umulig å steke pølseskiver, lage en sandwich med smør av dem.

Legens pølse for pankreatitt

I sovjettiden ble konseptet med legepølse likestilt med terapeutisk diettmat: dette pølseproduktet inneholdt ikke bare kjemikalier, men også biprodukter, siden det ble produsert i samsvar med alle kravene til GOST og opprinnelig var ment for bruk av personer med problemer med mage-tarmkanalen. Har sammensetningen av legepølsen endret seg siden den gang, og er det tillatt for pankreatitt?

Til dags dato er pølse kalt "Doctor" produsert av nesten alle kjente og lite kjente kjøttforedlingsanlegg. Og ikke alle av dem lager et virkelig høykvalitetsprodukt, for i de nåværende økonomiske forholdene er det rett og slett ulønnsomt.

Gitt at gastroenterologer ikke anbefaler bruk av pølser på grunn av tilstedeværelsen av innmat og andre skadelige komponenter i dem, bør valget av et slikt kostholdsprodukt tilnærmes veldig ansvarlig. Les sammensetningen, lær mer om produsenten, les anmeldelser og testkjøpsresultater. Det er bra hvis du kan finne en legepølse av høy kvalitet, men selv i dette tilfellet kan den bare konsumeres på gjenopprettingsstadiet, ikke mer enn et par ganger i uken, i en porsjon som ikke overstiger 50 g.

Er det mulig å spise dumplings med pankreatitt?

Dumplings – selv hjemmelagde, med kjøtt og uten innmat – er ganske tung mat for en syk bukspyttkjertel. For det første krever kombinasjonen av kjøtt og deig økt produksjon av fordøyelsesenzymer, noe som slett ikke er bra med pankreatitt. Hvis du neglisjerer anbefalingen fra ernæringsfysiologer og regelmessig bruker dumplings for pankreatitt, kan du betydelig forsinke prosessen med organgjenoppretting eller oppnå ytterligere progresjon av sykdommen.

Det er ikke så viktig hva slags fyll dumplings har - det kan være kjøttdeig, eller til og med innmat i form av en lever: den samtidige tilstedeværelsen av animalsk protein og kokt deig påvirker fordøyelsessystemet negativt.

Industrielle dumplings er enda farligere. For det meste består de av innmat, vegetabilsk protein (soyaprotein), samt alle slags komplementære midler (smaksforsterkere, aromatiske tilsetningsstoffer, etc.).

Hvis du virkelig vil ha dumplings, så kan du tilby en pasient med stabil remisjon av pankreatitt å spise noen hjemmelagde stykker, mens deigskallet må legges til side. På stadiet av forverring av sykdommen er bruk av manti, dumplings strengt forbudt.

Babypuré mot pankreatitt

Babymat - nemlig en rekke babyblandinger, puréer og blandinger - er ofte klassifisert som diettmat. Vanligvis tenker vi: hvis det er mulig for et lite barn, så er det mulig for en voksen, selv om han lider av pankreatitt. Er det sant?

Barnas grønnsaks- eller fruktmasser er et eget diskusjonstema. For øyeblikket, la oss snakke om slike pureer, som er tilberedt på grunnlag av kjøtt eller innmat.

Purerte kjøtt- eller leverstykker beregnet på barnemat er selvfølgelig alltid bedre enn vanlig "voksen" hermetikk. Noen krukker inneholder i tillegg til kjøttprodukter også grønnsaker - for eksempel brokkoli eller zucchini, eller har en rik vitaminsammensetning. Men produsenter er forskjellige, og ikke alle følger samvittighetsfullt anbefalingene fra barneleger og barneernæringsfysiologer. For eksempel kan produktet inneholde kunstige tilsetningsstoffer, fargestoffer, smaksstoffer, syrer. Derfor, før du velger en sunn puré (både for en pasient med pankreatitt og for et barn), må du lese sammensetningen av produktet nøye på nytt. Optimalt sett bør det representeres av kjøtt (kalkun, kylling, etc.) eller innmat (lever), ris eller annet mel (mais, bokhvete), vegetabilsk olje og salt. Denne puréen kan inkluderes i dietten for pankreatitt, men ikke for ofte: for eksempel er det praktisk å spise en slik krukke på veien når det ikke er mulig å spise nylaget diettmat. I andre tilfeller er det bedre å foretrekke hjemmelaget mat av høy kvalitet.

Pate med pankreatitt

Pates er lettere fordøyd enn hele kjøttstykker eller innmat, derfor kan de, med riktig sammensetning, inkluderes i kostholdet til en pasient med pankreatitt. Hva menes med riktig sammensetning? Pateen skal bestå av ingredienser som ikke overbelaster bukspyttkjertelen.

 • Ikke tilsett fett, inkludert fett kjøtt, smult, garn, hjerte.
 • Du kan ikke bruke lam, svinekjøtt, kalvekjøtt.
 • Ingrediensene til pateen skal ikke stekes, men kun kokes eller dampes.
 • Du kan ikke tilsette smør eller margarin: skummet melk, frokostblandinger, mel, eggehvite og stuvede grønnsaker brukes i stedet.
 • Ikke tilsett sopp, krydder, løk, hvitløk.

Selvfølgelig skal man ikke tilby industrielle pates til en pasient med pankreatitt. Retten tilberedes hjemme, fra kvalitetskjøtt, fisk eller grønnsaker. Du kan bruke innmat som tunge, lever (i små mengder).

Hjemmelaget pate spises utelukkende fersk (det vil si umiddelbart etter matlaging) med pankreatitt, i en mengde på ikke mer enn 25 g per porsjon. Retten konsumeres ikke ofte - 1-2 ganger i uken på stadiet av stabil remisjon.

Er det mulig å spise pølser med pankreatitt?

Pølser er forskjellige: det er ikke uten grunn at butikkvinduer "sprenger" med variasjon. Hvordan ikke bli forvirret og velge riktig produkt som er tillatt for pankreatitt?

Pølser er forskjellige ikke bare i priskategori, men også i variasjon og kvalitet. Jo billigere produktet er, jo mer innmat og tredjepartskomponenter er tilstede i det (og følgelig er det mindre kjøtt, eller ingen i det hele tatt).

Det store flertallet av ernæringsfysiologer anbefaler ikke bruk av pølser for pankreatitt, siden de neppe vil ha nytte, men det er mye skade. Men det er tider når pasienten fortsatt ønsker å smake på produktet, men ikke vet hvordan han skal minimere skaden. Hva du bør være oppmerksom på:

 • Pølser inneholder en høy prosentandel salt, som irriterer fordøyelseskanalen. For å redusere innholdet litt, må produktene kokes i vann, og ikke i mikrobølgeovn, bakt eller til og med spises rå.
 • Med pankreatitt er det teoretisk tillatt å bruke bare pølser av høyeste karakter, som passer til kategorien kostholdsprodukter. Dessverre inneholder de fleste pølseprodukter hovedsakelig biprodukter i form av brusk, skinn og til og med bein, så vel som andre, inkludert kunstige komponenter, så valget av et adekvat produkt bør være spesielt nøye.
 • Jo mindre ingredienslisten i pølser er, jo bedre. Overfloden av tilsetningsstoffer av ukjent opprinnelse gjør produktet uanvendelig for pankreatitt.
 • Pølser bør ikke inneholde varme krydder og krydder, så du bør være oppmerksom på diett- og diabetestyper av dette produktet.

Med en forverring av pankreatitt er alle, til og med diettpølser, forbudt. Tilsetning av visse typer produkter er mulig ikke tidligere enn 10 uker etter forsvinningen av symptomene på sykdommen. Men selv i dette tilfellet konsumeres pølser ikke mer enn en eller to ganger i uken.

Krabbepinner for pankreatitt

Krabbepinner er et spesifikt produkt som er kjent for alle, men de færreste vet hva det egentlig er laget av. Etter prisen å dømme kan vi allerede nå konkludere med at det definitivt ikke er noe krabbekjøtt i slike pinner. Men hvor kommer en så mild smak av sjømat, snøhvit farge og behagelig aroma fra?

Dessverre faller nesten ingen ingrediens i krabbepinner inn i kategorien sunn mat. Her er en eksempelliste:

 • hakket fisk kalt "surimi" (ideelt sett havfiskfileter, men i de fleste tilfeller finner vi vanlig malt og gjentatte ganger vasket innmat i stedet);
 • smaks- og fargestoffer (kan være både naturlige og kjemiske);
 • proteindelen av kyllingegg;
 • stivelse og andre fortykningsmidler;
 • vegetabilske oljer;
 • sukker og salt;
 • stabiliserende og konserverende stoffer;
 • soyaprotein.

Hva sier gastroenterologer om krabbepinner? Ifølge dem er regelmessig bruk av dette slakteavfallet svært uønsket selv for friske mennesker, og med pankreatitt er det enda mer kontraindisert: pinner bør ikke konsumeres i noen form, i noen mengde, uavhengig av sykdomsstadiet.

Majones for pankreatitt

Retter basert på innmat er ofte smaksatt med alle slags sauser og dressinger: noen ganger er dette nødvendig for å skjule en uønsket ettersmak, eller omvendt, for å gjøre retten rikere. Majones er utvilsomt den mest populære sausen i nesten alle post-sovjetiske land. Det er rimelig, kan kjøpes i enhver matbutikk, og smaken gjør det egnet for bruk i nesten alle retter: det legges til salater, kjøtt og fisk, det komplementerer perfekt sideretter, varme og kalde retter og til og med smørbrød.

Paradoksalt nok vet alle at majones er skadelig. Og likevel fortsetter den å brukes overalt - inkludert pasienter som lider av fordøyelsessykdommer. Dermed er det gjort stor skade på både magen og bukspyttkjertelen: majones ved pankreatitt er strengt forbudt, så vel som røkt mat eller alkohol.

Hva er faren?

 • Majones er hovedsakelig et fettprodukt. Den inneholder vanligvis ca. 60-70% fett. De såkalte dietttypene av denne sausen kan inneholde en litt mindre mengde av den - ca 40-50%, men dette tallet anses også som høyt. Som et resultat av bruken av et slikt produkt hos personer med pankreatitt, forverres tilstanden øyeblikkelig: kvalme, magesmerter og diaré oppstår.
 • Enhver majones, inkludert hjemmelaget, inkluderer en sur komponent - det kan være eddik eller sitronsyre, som irriterer slimete i fordøyelsesorganene. Dette kan føre til en kraftig forverring av sykdommen.
 • I tillegg til syre virker også andre sausingredienser, som krydder og sennep, irriterende. Ytterligere irriterende stoffer er fargestoffer, fortykkende, stabiliserende, konserverende, smakstilsatte stoffer, samt smaksforsterkere og emulgatorer. Slike tilsetningsstoffer forårsaker svikt i intracellulær metabolisme, hemmer beskyttende cellulære faktorer, hemmer utvinning og stimulerer utviklingen av inflammatoriske prosesser.

Ernæringsfysiologer sier at etter å ha spist majones, er en ny bølge av forverring av pankreatitt nesten garantert. Selv hjemmelagde analoger av denne sausen bør ikke inkluderes i kostholdet - de er ikke mindre fete, da de er tilberedt på grunnlag av vegetabilsk olje, og inneholder også syrer - for eksempel sitronsaft.

Derfor anbefaler eksperter å ikke eksperimentere med helse: innmat med pankreatitt bør velges med omhu, og sauser - inkludert majones - bør forlates helt. Den generelle helsen til hele organismen avhenger også av kvaliteten på ernæringen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.