Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Poteter med hypersyre og hypoacid gastritt

Medisinsk ekspert av artikkelen

Gastroenterolog
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.04.2020

For mange er potet det andre brødet, uten det er de første rettene utenkelige, det er en integrert del av mange salater, det er en populær side rett, så bare en alvorlig sykdom kan utelukke det fra vårt menneskelige kosthold.

Potet er et rimelig og unikt matprodukt blant grønnsaker, det er rikt på karbohydrater, inneholder sunt fett (MUFA og PUFA), en betydelig mengde C-vitamin, fiber og kalium. [1] I tradisjonell europeisk medisin brukes rå poteter til gastrointestinale og dyspeptiske lidelser. [2]

Indikasjoner

Og hvordan påvirker potet fordøyelsen, og er det mulig med gastritt?

Kan poteter med gastritt?

Denne rotavlingen kan tilberedes slik at den er nyttig og fungerer som medisin for magen, eller den kan gjøres til et uønsket produkt eller til og med skadelig.

Gastritt inkluderer patologier forårsaket av betennelse i mageslimhinnen, dens forskjellige defekter, tap av evnen til sekretærkjertlene til normalt å produsere fordøyelsesenzymer for matprosessering og svekkelse av de motoriske funksjonene til organet.

Symptomer manifesteres enten akutt, smertefullt, eller blir til en mer avslappet kronisk tilstand, med jevnlig minne seg når man avviker fra ernæringsreglene: overdreven bruk av alkohol, krydret, stekt, surt; fra stressende situasjoner; medikamentell behandling.

Ulike forhold i magen lar deg konsumere en eller annen type potet.

Poteter for gastritt med høy surhet

Med økt surhet forekommer overdreven frigjøring av saltsyre, som er et aggressivt miljø i forhold til mageslimhinnen. Derfor vil innkapsling av mat, som vil beskytte veggene i organet mot aggressive faktorer og progresjonen av den inflammatoriske prosessen, ha en positiv effekt. Potet i sin sammensetning inneholder stivelse, som er den samme beskyttelsesmekanismen.

Hyperacid gastritt lar deg spise poteter i supper, kokte hele i uniformene, uten skrell, potetmos, bakt, stuet (uten tilsetning av fett). En rå rotgrønnsak og juice fra den har generelt en helbredende egenskap.

Poteter med forverring av gastritt

Forverring av gastritt krever et strengere kosthold, men det har også et sted for poteter. Bakt - den beste kostholdsretten, potetmos med flytende konsistens på vannet med tilsetning av en liten mengde smør er også egnet.

Men det vil lindre smerter, betennelse i tilfelle økt surhetsjuice fra poteter. Med atrofisk gastritt, som er preget av sekretorisk insuffisiens, vil det bare skade, derfor under et forbud.

Fordeler

Den mest nyttige unge poteten som dyrkes på stedet uten bruk av kjemikalier for å kontrollere ugress og skadedyr. For det første er det en lettfordøyelig vegetabilsk karbonveiledning, og for det andre inneholder den vitamin C, K, PP, gruppe B, fra mineraler kalium, fosfor, kalsium, jern, magnesium, natrium, sink, brom, silisium, kobber, etc. Faste stoffer i potetknoller er det mest stivelsesholdige, det er protein med alle aminosyrene som finnes i planter, sukker, pektin, organiske syrer. Kokte poteter inneholder 544 mg kalium / 100 g og 27 mg magnesium / 100 g, som er 12% og 7% av det daglige inntaket av kalium og magnesium som er anbefalt av US Institute of Medicine. [3]

Potet har en antioksidant effekt. [4],  [5] Også vist en cholesterol-senkende, anti-inflammatorisk, motvirke fedme, anti-kreft og antidiabetiske virkninger. [6] Potetglykoalkaloider, a-chaconin, α-solanin og solanidin, samt potetskallekstrakter har antiinflammatoriske effekter in vitro. [7]

Kontra

Poteter er kontraindisert ved alvorlig diabetes mellitus. Forverring av gastritt lar deg bruke ikke alle kokemetodene. Frisk revet masse og juice fra den kan ikke tas med lav surhet, med en tendens til tarmen å gjære.

Komplikasjoner etter prosedyren

Poteter er generelt ansett som mat med høy glykemisk indeks (GI). De høyeste GI-verdiene er for potetmos, gjennomsnittet for bakte poteter, pommes frites og potetgull. [8] Minst 17 studier er utført, for det meste observasjonsdyktige, som studerer sammenhengen mellom ernæringsfaktorer og type 2-diabetes. Bare to studier (casekontroll og tverrsnitt) rapporterte en signifikant sammenheng mellom potetforbruk og risikoen for å utvikle DM 2.  [9] Epidemiologiske data viste en sammenheng mellom forbruk av potetprodukter og vektøkning (Mozaffarian et al. 2011), men disse studiene skilte ikke effekten ingredienser som tilsettes under matlaging / prosessering, for eksempel fett, eller annen mat som konsumeres med poteter. [10]

Komplikasjoner er mulig fra økningen i den glykemiske indeksen, samt forverring av gastritt i tilfelle uklar surhet og dets misforhold med virkningen av poteter på mages veggene. 

Matoppskrifter

Det er mange oppskrifter på potetretter, så før du bruker dem, må du velge de som samsvarer med kostholdsprinsippene.

I intet tilfelle skal du spise chips, bare med langvarig remisjon av og til tillater deg stekte poteter, potetpannekaker, nekter å slukke den med fet kjøtt.

Kokte poteter er veldig enkle å tilberede. Knollene vaskes godt, helles med vann, etter koking, salt, bringes til beredskap. Etter rengjøring kan det helles med olje eller saus og spise på sideskålen, i denne formen brukes den til salater.

For å lage potetmos må du først rense rotveksten, deretter koke i vann, som deretter smelter sammen. Potetene i seg selv blir elt grundig, fortynnet til ønsket konsistens med varm melk, og smør tilsettes. Med lav surhet helles ikke melk i puréen, men det blir igjen litt væske som den ble kokt i.

Potetmos brukes til matlaging av gryteretter. I et form smurt med vegetabilsk olje, legg et lag med poteter, kjøttdeig fra magert kjøtt (som for koteletter, men uten brød), dekk til potetmos, smør med et slått egg og stek.

Den mest sunne poteten krever ingen anstrengelser - bakt: rotvekstene vaskes godt, settes i ovnen eller mikrobølgeovn. Den kan også pakkes inn i folie. Spis direkte med et skall eller et skall (for en amatør).

I grønnsakstuing, sammen med andre ingredienser (blomkål, courgette, tomater, gulrøtter, løk, aubergine), kuttes også poteter, som retten viser seg å være mer tilfredsstillende med.

Potetsaft for gastritt

Siden potetsaft med gastritt med høy surhet har en terapeutisk effekt, er det verdt å snakke om det hver for seg. Det tilberedes umiddelbart før bruk, spesielt siden det ikke er vanskelig å gjøre. Rene poteter skrelles, gnides på et fint rivjern, filtreres gjennom ostekluten. Behandlingen er best for dem på slutten av sommeren eller høsten, når en ny avling kommer.

Hvordan drikke det? På tom mage bør en time før måltider tre ganger om dagen drikke et halvt glass drikke. Den har nøytral smak, forårsaker ikke mye avvisning og avvisning. Det gjennomsnittlige behandlingsforløpet er 10-14 dager. Etter samme tidsperiode kan gjentas.

En porsjon juice kan erstattes med 100g rå potetvins. I den varer gunstige stoffer lenger enn i juice. Fiber vil effektivt rense tarmene og gi en følelse av fylde.

Det er bevist at bruk av ferskpresset potetsaft i en dosering på 100 ml i 1 uke to ganger om dagen kan være nyttig for selvbehandling av dyspeptiske symptomer. [11]


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.