Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Aprikoser for type 1 og type 2 diabetes

Medisinsk ekspert av artikkelen

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 16.04.2020

Diabetes mellitus utvikler seg med nedsatt produksjon av hormonet insulin og fortsetter kronisk. Kosthold er i slike tilfeller en integrert del av behandlingen. Hva med frukt? På den ene siden er det en velsmakende kilde til vitaminer, på den andre siden er det en leverandør av en søt komponent som er uønsket for diabetikere. Trenger jeg frukt, spesielt aprikoser for diabetes?

Aprikosfrukter er rike på mineraler, organiske syrer, fenolforbindelser og karbohydrater. Frukt kan konsumeres fersk eller tørket, men de fleste verdenslagde aprikoser konsumeres ferske. [1]

Aprikos er en rik kilde til sukker, fibre, mineraler, bioaktive fytokjemikalier og vitaminer som A, C, tiamin, riboflavin, niacin og pantotensyre. Blant fytokjemikalier spiller fenol-, karotenoid- og antioksidantstoffer en viktig rolle i deres biologiske verdi. [2]

Kan jeg spise aprikoser for type 1 og type 2 diabetes?

I 2013 fikk 382 millioner mennesker diagnosen diabetes; Det forventes at innen 2035 vil dette tallet øke til 592 millioner. [3]

Tendensen til diabetes type 1 er arvelig, selv om den kanskje ikke forekommer umiddelbart. Han blir ikke kurert, men i prinsippet lever de med ham et fullverdig liv. Under to forhold: vanlige insulininjeksjoner og kosthold. [4]

Diabetes type 2 gir forskjellige årsaker. Overvekt, en stillesittende livsstil, stress, bukspyttkjertelen, dårlig ernæring - noen av disse faktorene eller deres kombinasjon kan være et drivkraft for utviklingen av prosessen. Sykdommen kan behandles, men det er ikke en lett oppgave. [5]

 • Begge sykdommens typer har nok ernæringsmessige begrensninger. De forholder seg hovedsakelig til produkter som inneholder karbohydrater, inkludert frukt.

Kan jeg spise aprikoser for type 1 og type 2 diabetes? Faktisk, i tillegg til sukkerkomponenter, er fruktene mettet med viktige forbindelser. Spesielt vitaminer, i selve navnet det er ordet "vita", det vil si - livet.

 • Kiwi, mandariner, pomelo, plommer, vannmeloner, pærer, bringebær, aprikoser - med diabetes type 1 er det nesten ingen forbudte frukt og bær.

Det er ikke sortimentet og variantene som er regulert, men mengden og brukstid. Druer kan være et unntak, i en begrenset mengde bruker de granateplefrø og saftige tårn peanøtter - vannmeloner, meloner. Og bananer og ananas vil måtte forlates. Nesten alle tørkede frukter er også farlige, fordi sukkerkonsentrasjonen i dem er for høy.

Imidlertid mener erfarne spesialister at ikke en eneste frukt vil skade hvis den ikke misbrukes, og at plantefrukter, inkludert søte, bør inkluderes i kostholdet til en diabetiker. De inneholder mange stoffer som er gunstige for kroppen, gir smaksglede, som heller ikke kan erstattes. Uttrykket "hvis du ikke kan, men virkelig vil, kan du" handler antagelig om slike tilfeller, og hver person etter eget valg bør ledes av sunn fornuft og intuisjon.

Aprikoser for svangerskapsdiabetes

Den svangerskapstypen diabetes snakkes deretter hvis den faste venøse blodsukkerindeksen faller i "korridoren" mellom 5,1 og 7,0 mmol / L. Dette er ikke lenger normen, men heller ikke en patologi. Slik usikkerhet knyttet til brudd på karbohydratmetabolismen blir først funnet hos gravide, ofte i andre halvdel av termin. [6]

 • Den nevnte diagnosen er en konsekvens av naturlige fysiologiske forandringer; oppstår i nærvær av risikofaktorer, men betyr at sukkernivået var normalt før graviditet.

Blodsukkeret kan reduseres ved å endre dietter og trene. Imidlertid, hvis disse aktivitetene ikke er nok til å senke blodsukkeret ditt, må du også ta medisiner. Det kan være tabletter eller insulininjeksjoner. [7] Aprikoser med svangerskapsdiabetes er inkludert i kostholdet til en gravid kvinne. Andre frukter er tillatt - plommer, fersken, grapefrukt, epler. De fremmer fordøyelsen, beriker med vitaminer og forbedrer appetitten. Foretrukket er fruktene i det grønn-gule fargeområdet.

 • Selvfølgelig, at alle spørsmål knyttet til ernæring, må en kvinne bestemme sammen med legen. Ansvaret til den vordende moren er at fosteret får riktig næring, og hun selv er sunn og munter.

Spiser aprikoser for diabetes, bør du spise mindre andre søte frukter, spesielt til frokost, når følsomheten for insulin er maksimal.

 • Det er en alternativ mening. For eksempel anbefales det at alle frukt, inkludert tørket frukt, elimineres fullstendig som en kilde til uønsket sukker. Dette gjelder ikke bare glukose, men også fruktose.

Det foreslås at hvis sukkernivået er forhøyet etter å ha spist frukt, så tåler ikke kroppen dem. Og som om en person med diabetes klarte seg uten dem, øste opp vitaminer og andre nyttige stoffer fra nøtter og tillot grønnsaker.

Fordeler

Fordelene med aprikos ved diabetes

Sammensetningen av delikate aromatiske frukter har mange komponenter som gir glede og fordel for sunne mennesker. Spørsmålet om fordelene med aprikos i diabetes for en syk person må avgjøres på grunnlag av anbefalingene fra den behandlende legen og deres egne smakspreferanser.

Her er bare noen av egenskapene til frukt:

 • inneholder antioksidanter, mye kalium, provitamin A, jern, fosfor, magnesium, fiber og gjør opp for deres mangel;
 • øker hemoglobin;
 • motvirker overvekt;
 • forhindrer struma
 • fjerner giftstoffer;
 • forbedrer hjerneaktiviteten;
 • normaliserer surheten i magen.

Når du diskuterer problemet, er det råd om å kjøpe aprikoser med diabetes som ikke er modne, og hevder at det er mye mindre sukker i dem, og at det er nok nyttige ingredienser. Hvem som skal følge dette rådet, bør ta hensyn til at avføringseffekten i slike aprikoser er enda sterkere enn hos modne.

 • Aprikos trefrukter er veldig nyttige for kvinner som forventer og ammer en baby. De forhindrer forstoppelse, påvirker fosteret positivt, amming og melkekvalitet.

Aprikosfrukter har forskjellige varianter og inneholder forskjellige nivåer av polyfenoler, som oppsummert av Macheix et al. Klorogensyre (5-caffeoylkininsyre) er den dominerende fenolforbindelsen i aprikoser. Andre fenoliske forbindelser definert i aprikoser er neoklorogenic acid, caffeic acid, n-kumarsyre, ferulic acid og deres estere. (+) - Catechin og (-) - epicatechin er også definert i aprikosfrukter og deres produkter. Flavonoler i aprikoser finnes hovedsakelig i form av glukosider og rutinosider av quercetin og kempferol. Imidlertid dominerer quercetin 3-rutinoside (rutin). [8] Aprikosfrukter inneholder forskjellige nivåer av fytokjemikalier, som vitaminer, karotenoider og polyfenoler, som er avgjørende faktorer for fruktens smak, farge og næringsverdi.

Aprikoser inneholder næringsstoffer som β-karoten, retinol, E-vitamin og lykopen. [9]. [10]

Dessverre kan aprikoser med diabetes gjøre mye skade - for det første på grunn av overflod av sukker. De er også uforenlige med kjøtt og noen andre produkter; på grunn av deres inkompatibilitet, kan mageproblemer og en kraftig økning i blodsukkeret oppstå.

 • Uansett hvor mange lovord som er adressert til honningfrukter, bør man ikke anse dem som et universalmiddel og prøve å spise bare dem. En normal servering for en sunn person er begrenset: fra 100 til 300 g per dag.

Når vi snakker om aprikoser, mener vi først og fremst fersk frukt. Tørr, hermetisert og frossen frukt og frø har sine egne fordeler. Forresten, til og med fyllingen for hjemmelagde paier er laget av sistnevnte. For ikke å snakke om syltetøy, pastille, kompotter, te, melboller, paier og kaker, oppskriftene som hver husmor har.

Dyktige hender bruker alt, inkludert blader og bark, harpiksholdige sekreter av aprikos. Og ikke bare som et matprodukt, men også et kosmetisk produkt. Kvinner tilfører masse til sjampo, og malt bein til skrubb.

Aprikoskjerner for diabetes

Ikke alle vet at bein kan være nyttige, så de kastes rolig etter å ha spist frukt.

Aprikoskjerner er sammensatt av glykosider, inkludert amygdalin, oljer, inkludert oljesyre og linolsyre, essensielle oljer, så som benzaldehyd. I tillegg inneholder aprikoskjerner polyfenoler, så som flavonoider og følgelig gallinsyre. [11]  Tilstedeværelsen av oljesyre og linolsyrer i aprikoskjernen øker den ernæringsmessige og medisinske verdien. [12]

De har antiproliferative (kreftfremkallende),  [13] antioksidant, antiinflammatoriske, antibakterielle, soppdrepende  [14] og andre farmakologiske egenskaper. [15]

Tørkede aprikoser med diabetes

Når vi snakker om aprikoser i diabetes, kan man ikke unnlate å nevne om tørkede aprikoser er nyttige ved diabetes. Dette er tørket frukt med frø fjernet. Den polyfenoliske profilen til tørkede aprikoser er som følger: epikatekiner, klorogensyre, rutin, ferulinsyre og gallinsyrer. [16]

Det er uenighet blant eksperter om dette problemet. Noen hevder at tørkede aprikoser, som andre tørket frukt, er farlige fordi de inneholder sukker i høye konsentrasjoner. Andre hevder at det viktigste er den glykemiske indeksen, og komplikasjoner kan lett unngås ved strengt dosering av produktene, og tørkede aprikoser - spesielt.

Mange nyttige stoffer som er nødvendige for kroppen til diabetikeren, taler i hennes favør. Når du velger en tørket frukt, må du ta hensyn til utseendet. Naturlig prosessering gir ikke så lyse farger som kjemiske, men høykvalitetsprodukter. Kjemikalier gjør produktet vakkert, men farlig.

Hva kan og hva kan ikke?

Hva slags frukt kan ikke nettverk med diabetes?

Informasjon om hvilke frukter som ikke kan spises med diabetes, finner du i spesielle tabeller. De indikerer andre produkter, men frukt er av spesiell betydning fordi de har forskjellig sukkerfremmende effekt. Pasienten skal være klar over hvert foster: hvilken kan dramatisk øke, og hvilken stabiliserer sukkeret?

 • Det ble tidligere antatt at frukt i kostholdet til en diabetiker er uakseptable. Moderne medisin er overbevist om at uten dem mangler en person vitaminer, og dette bidrar ikke til behandling. Og at riktig valgte frukt, blant dem aprikoser for diabetes, tvert imot, normaliserer glukosenivået.

Ferske epler, appelsiner, pærer, fersken er også på listen over tillatte. Moderering er den andre betingelsen for å spise frukt. For å bli båret bort selv med usøt frukt er ikke verdt det. Så aprikoser er nok 3 stykker. Den beste tiden for dem er første halvdel av dagen, mellom måltidene.

Målet med kostholdet er å minimere sukkerbølgene. Rask karbohydrater er ikke tillatt, så søte druer, vannmelon, kirsebær, bananer, meloner er forbudt. Tørkede aprikoser er også i denne kolonnen, samt frukt- og bærsaft av hjemmelaget produksjon. Selv om noen kilder sier at de tørkede fruktene som er friske og ikke farlige, er tillatt. Og til de forbudte hører fiken, rosiner, dadler, tørkede skiver bananer.

Det skal bemerkes at selv i en litt "avkortet" form, er fruktmenyen for diabetes variert nok, slik at pasientens liv ikke er blottet for smaksfasiliteter.

Kontra

Kontra

Ifølge noen er diabetes en kontraindikasjon for å spise all søt frukt, aprikos i alle former inkludert. Andre mener at moderat aprikos ved diabetes vil være svært nyttig. Men de virkelige kontraindikasjonene er forskjellige: leversykdom, allergier, magesår, pankreatitt.

Kanskje er denne motsetningen forårsaket av individuelle forskjeller i pasienter. Men det er generelle kontraindikasjoner, for eksempel hypotensjon, alder opp til et år, en tendens til fordøyelsesforstyrrelser.

Komplikasjoner etter prosedyren

Mulige komplikasjoner

Fastende bruk av aprikos i diabetes er fyldt med lidelser, inkludert forgiftning. Komplikasjoner av samme art er mulig hvis du spiser frukt etter et tett kjøttmåltid.

 • Det må huskes at hermetiske aprikoser og kompotter ikke bør spises: de er søtere enn ferske og tørkede. Samtidig er lyst gul fersk og nyttig og absorberes bedre enn hele frukt.

En stor del forårsaker diaré, hos de som er utsatt for hypotensjon - en liten reduksjon i trykket. Blant de sjeldne, men mulige komplikasjonene, svimmelhet, hypotensjon, nedsatt puste og hjertekontraksjon, ble intussusception på grunn av obstruksjon i tynntarmen forårsaket av bruk av tørkede aprikoser. [17]. [18]

Anmeldelser

Entusiastiske ord råder i anmeldelsene om den unike smaken av solfylte frukter assosiert med østlige markeder. Noen kaller dem tropiske, men de er mer sannsynlig østlige, og sør i Ukraina, der de også bærer frukt, er ikke troper ennå.

Folk deler oppskrifter på syltetøy og pastille, melboller og paier, te fra blader og bark. Konkret skrives det lite om fordelene med aprikos ved diabetes. En lege anbefaler at diabetikere fullstendig forlater alle bær og frukt og foreslår anmeldelser fra personer med diabetes type 2 som har oppnådd remisjon utelukkende på grunn av et slikt offer.                                                                                                            

Emnet aprikos i diabetes er blandet. De som lider av denne sykdommen bør nærme seg problemet grundig, basert på anbefalingene fra den behandlende endokrinologen og kroppens respons på produktet. Hvis helsetilstanden og blodtellingene ikke endres, og legen ikke forbyr, er ikke sjelden bruk av aprikos i moderate mengder en fare.


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.