^

Helse

Benmarg

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Avgir rødmarg (marg ossium rubra), som i den voksne er i de trabekulære celler flate og korte ben, er epifyser av lange (rørformet) ben, og gul marg (marg ossium flava), fylle diaphysis benmarg hulrom av lange ben. Den totale masse av benmargen i voksent menneske omtrent 2,5-3,0 kg (4,5-4,7 vekt%), og omtrent halvparten av den rød benmarg. Rød benmarg består av myeloid vev, inklusive vev og retikulære gemotsitopoeticheskie elementer. Den inneholder hematopoetiske stamceller - forløpere for alle blodceller og immunsystemet (lymfoid). De rødmarg dets mating gren kapillarer med en diameter på 6-20 mikron brede og kapillær diameter på 500 mikrometer - sinusoid, som migrerer gjennom veggen og inn i blodstrømmen modne dannede elementer (celler) av blod og immunsystemet (B-lymfocytter).

Den gule beinmarg er hovedsakelig representert av fettvevet som erstattet myeloid og lymfoid vev. Tilstedeværelsen av gul farge av fettinneslutninger i degenererte retikulære celler ga navnet til denne delen av benmargen. Det er ingen bloddannende elementer i det gule beinmarg. Med stort blodtap kan det røde margen vises på stedet av det gule beinmarg.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Utvikling og aldersspesifikke egenskaper av benmarg

I den embryonale perioden forekommer hematopoiesi i blodøyene i eggeplommesekken (fra den 19. Dag til begynnelsen av den fjerde måneden av intrauterin liv). Fra 6. Uke med hematopoiesis observert i leveren.

Benmargen begynner å danne seg i embryonens bein ved slutten av den andre måneden. Fra 12. Uke i beinmarg blodkar, inkludert sinusoider, utvikle seg. Rundt blodkarene vises retikulært vev som danner de første øyene av hematopoiesis. Fra denne tiden begynner beinmargen å fungere som et hemopoietisk organ. Fra og med den 20. Utviklingsvecken øker massen av beinmargene raskt, det sprer seg mot epifysene. I diafysen av de rørformede beinene blir beinbjelkene resorbert og danner et benmarghulrom. I det nyfødte opptar det røde benmarg alle beinmarghulen. Fettcellene i det røde knoglemarvet opptrer først etter fødselen (1-6 måneder), og i 20-25 år fyller det gule beinmarg fullstendig benmarghulen i diafysen av lange (rørformede) bein. I gamle mennesker får benmarget en slimlignende konsistens (gelatinøst benmarg). I epifaser av rørformede ben, i flatbein, blir en del av det røde benmarg også en gul benmarg.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.