^

Helse

A
A
A

Bowens sykdom

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Bowens sykdom (syn: squamouscellekarcinom in situ, intraepitelial kreft) er en sjelden typisk variant av ikke-invasiv kreft, vises på hudområdene utsatt for sollys. Denne typen kreft utvikler vanligvis hos eldre. Den eksakte utviklingsårsaken er ukjent, selv om enkelte risikofaktorer er identifisert. Lesjonene er vanligvis smertefrie. Behandling er som regel kirurgisk. Prognosen for sykdommen er gunstig.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Epidemiologi

Forekomsten av sykdommen varierer avhengig av regionen og varierer fra 14,9 tilfeller per 100 000 til 142 tilfeller per 100 000.

Forskjellen mellom forekomsten av menn og kvinner er ikke. Utvikler oftest i voksen alder, med høy forekomst hos pasienter eldre enn 60 år.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Fører til bowens sykdom

Den eksakte årsaken til sykdommen er ukjent

Risikofaktorer

Som andre former for hudkreft utvikler Bowens sykdom på grunn av kronisk soleksponering og aldring. Årsaken til sykdommen anses også for onkogen papillomvirus (HPV 16, 2, 34, 35) og kronisk forgiftning med arsen.

Personer med god hud som bruker mye tid under direkte sol, personer som tar cytotoksiske stoffer, pasienter etter organtransplantasjon og HIV-smittet, er i en gruppe med høy risiko for å utvikle denne sykdommen.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Patogenesen

De avslører akanthose med forlengelse og fortykkelse av epidermale prosesser, hyperkeratose, fokal parakeratose. Basal lag uten endringer. Spiny celler er tilfeldig distribuert, mange av dem med en uttalt atypi av store hyperkromiske kjerner. Ofte er det store multinukleerte celler med intenstfarvede kjerne, metatarsome figurer oppstår. Foki av dyskeratose dannes fra store runde celler med en homogen eosinofil cytoplasma og en pyknotisk kjerne. Noen ganger er det mulig å oppdage foci av ufullstendig keratinisering i form av konsentriske stratifikasjoner av keratiniserende celler. Minner om "kåt perler." Noen celler er svært vakuolerte, ligner Paget-celler, men sistnevnte har ingen intercellulære broer. Når Bowens sykdom overføres til invasiv kreft, oppstår en dyp nedsenkning i derma av de akantotiske leddene med et brudd på basalmembranen og en uttalt polymorfisme av cellene i disse strengene.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22]

Symptomer bowens sykdom

Den er kjennetegnet ved en typisk enslig, skarpt omskrevet lesjon, runde eller ovale former, noen ganger uregelmessig form, med en langsom økning i dannelsen av perifere svakt avrundede kanter, eksentrisk eller sprø. Overflaten er ujevn, granulær, kan være litt våt. Observert erozirovanie overflate, for å danne en delvis sårdannelse og arrdannelse på samme tid å øke overflaten av sår oftest brennpunktene er plassert på hodet, hender, kjønnsorganer, men kan være på en hvilken som helst del av huden og slimhinnene. Med langvarig kurs kan det forekomme transformasjon i en typisk squamouscellekarsinom.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27]

Diagnostikk bowens sykdom

Diagnosen er basert på identifisering av karakteristiske symptomer, en detaljert medisinsk historie og en grundig klinisk undersøkelse. Diagnosen er bekreftet av biopsi av det berørte vevet.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Hva trenger å undersøke?

Differensiell diagnose

For å skille mellom Bowens sykdom følger av seborisk keratose, hvor pigmentering og intra-epidermal cyster ofte uttrykkes, er cellene mørkere og grunne, og deres atypi er mindre uttalt.

Behandling bowens sykdom

Behandlingen avhenger av hvert tilfelle og avhenger av mange faktorer, for eksempel:

  • plasseringen, størrelsen og tykkelsen av det patologiske fokuset;
  • Tilstedeværelsen eller fraværet av visse symptomer;
  • alder og generell helse.

Fotodynamisk terapi (PDT), kryoterapi, lokal kjemoterapi med 5-fluorouracil brukes i behandlingen. Nylige studier (2013) viste god effekt i lokal terapi av 5% krem-imiquimod. Bruk vanligvis kremet en eller to ganger om dagen i minst to uker.

Kryoterapi er mest effektiv for en enkelt og liten mengde skade.

Noen dermatologer foretrekker kirurgisk inngrep ved å eliminere det patologiske fokuset.

Forebygging

Den mest effektive måten å forhindre Bowens sykdom på er å begrense overflødig sollys ved å bruke klær og solkrem.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38]

Prognose

Siden Bowens sykdomsceller ikke fanger dermis, har sykdommen en mye bedre prognose enn invasiv squamouscellekarsinom.

Uten behandling skjer progresjon til invasiv kreft i 3-5% av tilfellene, men metastaser er sjeldne.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.