^

Helse

Bukspyttkjertelen

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Bukspyttkjertelen har en langstrakt form, en grå-rosa farge, ligger i retroperitoneumet. Bukspyttkjertelen er en stor fordøyelseskjertel av blandet type. Den har samtidig eksokrine del med typiske sekretoriske avdelinger, protokollapparater og endokrine deler. Som en eksokrine kjertel produserer den 500-700 ml bukspyttkjertelsaft daglig, som kommer inn i lumen i tolvfingertarmen. Bukspyttkjertelsjuice inneholder proteolytiske enzymer, trypsin, chymotrypsin og amylolytiske enzymer (lipase, etc.). Den endokrine delen av kjertelen i form av småcelleklynger (pankreasøyler) produserer hormoner (insulin, glukagon, etc.) som regulerer karbohydrat og fettmetabolismen.

bukspyttkjertelen

Lengden på bukspyttkjertelen i en voksen er 14-18 cm, bredde - 6-9 cm, tykkelse - 2-3 cm, dens masse er 85-95 g. Kjertelen er dekket med en tynn bindevevskapsel. Kjertelen er plassert på tverrsnittsnivå i I-II lumbal vertebrae. Kjertelen i kjertelen ligger litt høyere enn hodet.

Bak bukspyttkjertelen er ryggraden, aorta, nedre hule og venstre renale årer. Foran kjertelen er magen. Bukspyttkjertelen utskilles med hode, kropp og hale.

Hodene på bukspyttkjertelen (caput pancreatis) er øverst til høyre og bunnen dekket av tolvfingertarmen. Hodet er litt flatt i anteroposterior retningen. På grensen mellom den nedre delen av hodet og kroppen er det en dyp kutt av bukspyttkjertelen (incisura pankreatis), hvor den overordnede mesenteriske arterien og venen passerer. Den bakre overflaten av bukspyttkjertelen er festet til høyre renalven, og nærmere medianplanet - til den første delen av portalvenen. Foran kjertelen er høyre side av tverrgående tykktarmen.

Kropp i bukspyttkjertelen (corpus pancreatis) er prismatisk i form, den har fremre, bakre og nedre overflater. Frontflaten (facies anterior) er dekket med en parietal peritoneum. På grensen av kjertelens kropp med hodet er det en buk forfra - den såkalte kjertelknollen (tuber omentale). Den bakre overflaten (facies posterior) er festet til ryggraden, store blodkar (inferior vena cava og aorta), celiac plexus. Den nedre overflaten (fargene dårligere) er smal, delvis dekket av bukhinnen, adskilt fra den fremre overflaten ved den fremre kanten av kjertelen. Til den øvre kanten av kjertelen tilstøtende miltarterien og venen.

Halsen på bukspyttkjertelen (cauda pancreatis) er rettet til venstre, der den berører den indre overflaten av milten, under portene. Bak kjeftens hale er venstre binyrene, den øvre delen av venstre nyrenivå.

Parenchyma kjertel er delt i skiver interlobular binde septa (trabeculae) som stråler ut fra kapselen dypt inn i kroppen. I lobules er sekretoriske seksjoner som ligner hule sekker i størrelsen 100-500 mikron. Hver sekretorisk separerte - pankreatisk acinus (acinus pancreaticus) består av 8-14 celler - eksokrin pankreatotsitov (atsinotsitov) som har en pyramidal form. Sekretoriske (akinøse) celler er lokalisert på basalmembranen. Fra hulrommet sekretorisk kortet begynne innskutte ekskretorisk boring (diictuli intercalatus), foret med et enkelt lag av flatlagt epitel. Innføringsspor gir opphav til protokollapparatet til kjertelen. Innskutte intralobular spor passere inn i spor (ductuli intralobulares), dannet av et enkelt lag av cuboidal epitel, og deretter - i interlobular kanaler (ductuli interlobulares), som strekker seg i interlobular bindevev septa. Veggene i interlobular kanalene dannet høy prismatisk epitel og bindevev egen plate. Interlobulære kanaler strømmer inn i ekspansjonskanalen i bukspyttkjertelen.

bukspyttkjertelen

Utførselskanal (hoved) bukspyttkjertel (ductus pancreaticus), eller virsungov kanal er tykkere i prostata, nær den bakre overflate derav. Kanalen begynner i kjernens hale, passerer gjennom kroppen og hodet, tar på banen av mindre interlobulære utskillelseskanaler. Hovedkanalen i bukspyttkjertelen strømmer inn i lumen av den nedadgående delen av tolvfingertarmen, åpner på sin store papilla, tidligere forbundet med den vanlige gallekanalen. Endeveggen kort pankreasgang har sfinkter pankreasgang (sphincter ductus pancriaticae), som er en fortykkelse av de sirkulære glatte muskelbunter. Ofte strømmer bukspyttkjertelen og den vanlige gallekanalen inn i tolvfingertarmen separat ved toppunktet av duodenumets store papilla. Andre varianter av sammenløp av begge kanaler er mulige.

I området av bukspyttkjertelen, dannes en uavhengig ekstra kanal i bukspyttkjertelen (ductus pancreatis accesorius) eller santorini i kanalen. Denne kanalen åpner inn i lumen i tolvfingertarmen på den lille papillen. Noen ganger begge kanaler (hoved og tillegg) anastomose med hverandre.

Veggene til hoved- og ytterkanaler er foret med et sylindrisk epitel. I epitelet til protokollapparatet i bukspyttkjertelen er det bobelceller som produserer slim, så vel som endokrine celler. Endokrine kanalceller syntetiserer pankreosimin og cholecystokinin. I sin egen plate av slimhinnet i de interlobulære kanalene er de ekstra og hovedkanalene det multicellulære slimhinner.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Endokrine del av bukspyttkjertelen

Den endokrine delen av bukspyttkjertelen dannes av bukspyttkjerteløyer (øyer av Langerhans), som representerer akkumulasjoner av endokrinocytter. Øyene ligger hovedsakelig i haleområdet og mindre i kjertelen. Pankreasøyler er runde, ovale, båndformede eller stjerneformede. Totalt antall øyer er 0,2-1,8 millioner, øyenes diameter varierer fra 100 til 300 mikron, massen av alle øyene er 0,7-2,6 g. Det finnes flere varianter av endokrine celler som danner holmer.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Innervering av bukspyttkjertelen

Bukspyttkjertelen er innervert av grener av vagus nerver (hovedsakelig rett), sympatiske nerver fra celiac plexus.

bukspyttkjertelen

Blodtilførsel til bukspyttkjertelen

Bukspyttkjertel forsynes med blod forekommer ved slike fartøyer: de fremre og bakre øvre pankreas-duodenal arterie (fra den gastro-duodenal arterie), den nedre pankreas-duodenal arterie (på grunn av den store mesenteriske arterie). Venøs utstrømning: i bukspyttkjertelen vene (tilsig overlegen mesenteric, og andre milt vene i portvene system).

Utflod av lymf: i bukspyttkjertel: bukspyttkjertel-duodenum, pylorisk og lumbale lymfeknuter.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Aldersfunksjonene i bukspyttkjertelen

Bukspyttkjertelen til en nyfødt er liten. Lengden er 4-5 cm, massen er 2-3 g. Kjertelen ligger litt høyere enn hos voksne. 3-4 måneder av livet bryst massen er fordoblet til 3 år opp til 20 g, i 10-12 år, er lik '30 sin masse på grunn av fravær av en sterk fiksering til bukhulen i bukspyttkjertelen er baksiden av den nyfødte relative bevegelighet. Ved en alder av 5-6 tar kjertelen på seg en form for kjertelen hos en voksen. Topografiske forhold i bukspyttkjertelen med naboorganer, karakteristisk for en voksen, er etablert ved slutten av det første år av livet.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.