^

Helse

A
A
A

Galactocele

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Galactocele er et av problemene som kan oppstå hos en ammende mor eller en kvinne i løpet av laktasjonsperioden. Sammen med hypogalakti, mastitt og stagnasjon av melk, er galactocele et av de ledende stedene i kvinners forekomst i laktasjonsperioden. Dette problemet oppstår hos mange kvinner, men det er ikke så ofte diagnostisert. Noen ganger er galaktocele detektert selv når komplikasjoner oppstår. Det er derfor du trenger å vite om dette problemet og forhindre det på forhånd.

trusted-source[1], [2]

Fører til galactocele

Galactocele - en godartet formasjon, inne i den er foret med epitel av melkkanaler og inneholder melk. Galactocele er i sin struktur en cyste dannet av en forstørret melkekanal. Det utvikler seg ofte hos kvinner som aktivt ammer, men kan også danne seg under graviditet eller noen måneder etter at de har stoppet fôring. Derfor er det ganske vanskelig å etablere den eksakte årsaken til galactocele, og hvert tilfelle må analyseres individuelt.

Hovedårsakene til galactocele er varierte og avhenger av forholdene og korrektheten av fôring. Hvis laktemideperioden er normal, suger babyen ut all melk, eller melken er ordentlig dekantert av kvinnen, da det ikke oppstår problemer. Oftere forekommer galaktocele hos kvinner som har hatt problemer med laktasjon av en annen type - stillestående melk, mastitt.

Galactocele kan dannes på grunn av skader som etterlater arrdannelse på melkkanaler og forstyrrer utløpet av melk. Også hindringer for utstrømning av melk kan oppstå etter tidligere smittsomme prosesser, for eksempel etter mastitt. Deretter dannes arrvævet av kanalen. Noen ganger, hvis det ikke er noen åpenbare årsaker til galactocele, har de en tendens til å tro at utstrømningen av melk er forårsaket av forringingen av selve melken i kanalen. Dette kan ikke knyttes til en bestemt faktor, slik at de pleier å være særegne for fettlagring av melk.

Gitt det faktum at galactocele dannes ikke alle kvinner, en av de årsaker eller faktorer som disponerer, selvfølgelig, er det den feil vare på bryst, svekket foringsprosessen, nippel sprekker, plutselige hormonelle endringer. Hormoner, nokså rar, spiller en viktig rolle i galaktocele-dannelsen, fordi deres ubalanse fører til brudd på reguleringen av melkesynteseprosessen og dens isolasjon. Det vil si, det er en overdreven syntese av melk, sammen med den kontraksjon av muskelfibre forstyrres melk kanal med et kraftig fall av hormoner prolaktin og oxytocin, noe som resulterer i galaktostazu, og deretter til galactocele.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

Patogenesen

Galactocele utvikler seg ikke over natten, men er en lang prosess som gradvis utvikler seg og vokser i størrelse.

Patogenesen av galactocele er ikke så enkel. Under påvirkning av etiologiske faktorer - traume, infeksjoner, hormonell ubalanse - forstyrret prosessen med utstrømming av melk.

Dette er den viktigste startpatogenetiske mekanismen for galaktocele utvikling. På grunn av brudd på sekretjonsutløpet ekspanderer jernet og melken akkumuleres i den. Veggene i den forstørrede kjertelen er epitelet til melkekanalen, som er flatt. Avstanden mellom cellene i epitelet i den dilaterte kanalen minker også, og prosessen med metabolisme av væskefluider forstyrres. Det vil si at hemmeligheten som akkumuleres i kanalen, ikke kan absorberes i det intercellulære væsken, og det intercellulære fluidet trenger ikke inn i den utvidede kanal. Dette bidrar til at melken i den blokkerte kanalen er ytterligere krøllet og utløpet er ytterligere blokkert. Så blir cysten dannet.

Over tid blir kanalepitelet under virkningen av melkekomponenter modifisert. Dette bidrar til mulige komplikasjoner.

Dysplasi kan forekomme, og i fremtiden er dette en stor risiko for kreftutvikling. Størrelsen på galactocele kan øke under påvirkning av hormoner, når mengden melk øker og cysten utvides.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Symptomer galactocele

Ofte er sykdommen asymptomatisk. Dette skyldes det faktum at cystens størrelse kan være så ubetydelig at det ikke vil forårsake ubehag. Generelt vil kvinnen føle seg helt frisk. Du kan finne noen patologi under fôring, når endringer i laktasjonsprosessen er synlige. Noen ganger blir galactocele kun lagt merke til når den allerede er stor nok og kan ses med blikk eller øye. Deretter kan en kvinne føle en ensartet tetning under fingrene, som er godt forskjøvet, nesten smertefri. Det er en klar sammenheng med laktasjonsperioden, dens brudd. Noen ganger når du trykker denne formasjonen fra brystvorten, kan melk tildeles, men bare melk uten blod og andre elementer. Et slikt funn fører som regel til at kvinnen blir bekymret, og hun vender seg til legen, noe som er veldig bra. Dessverre blir galactocele ikke alltid oppdaget på denne måten. Noen ganger behandles kvinner allerede i tilfelle komplikasjoner - sammenføyning av infeksjonsprosessen eller dysplastiske fenomener.

De første tegn på galaktocele er tilstedeværelsen av en palpabel formasjon. Denne formasjonen oppdages hyppigere i premenstrualperioden, når den øker i størrelse under påvirkning av hormoner. Det er også ofte ledsaget av smertefullhet, men ikke alvorlig pulserende smerte, men moderat.

Brudd på den generelle tilstanden til en kvinne forekommer ikke, fordi prosessen har en lokal karakter.

Ytterligere symptomer kan oppstå med komplikasjoner. Økt temperatur, alvorlig ømhet i palpasjon, reaksjon av regionale lymfeknuter - alt dette skjer når mikroorganismer kommer inn i cysten og utviklingen av infeksjonsprosessen.

trusted-source[14], [15], [16]

Hvor gjør det vondt?

Komplikasjoner og konsekvenser

Konsekvenser og komplikasjoner av galactocele kan være svært alvorlige i fravær av rettidig og tilstrekkelig behandling. Dette kan skyldes ikke så mye til sen diagnostikk, men til det asymptomatiske løpet av sykdommen.

Den viktigste og viktigste konsekvensen av galactocele er et brudd på amming i brystkjertelen. Hvis det er et brudd på prosessen med utstrømning av melk, oppstår stagnasjon og dette bidrar til dårlig syntese. Hvis en del av kanalen er blokkert, begynner andre kanaler over tid å fungere utilstrekkelig, og dette kan forårsake laktostase. Da spiser barnet ikke opp og trenger tilskudd, og alle kunstige blandinger erstatter ikke morsmelk.

Komplikasjoner av galaktostase er også svært alvorlige. Å bryte utløpet av melk bidrar til det faktum at barnet ikke spiser opp og bruker ytterligere innsats i behandlingen av brystsuging. Dette kan forårsake brystvannsprekker, og dette er den direkte ruten mot infeksjon av cysten. Da kan prosessen fra lokalområdet raskt bytte til nærliggende vev og utvikle mastitt.

Den mest forferdelige komplikasjonen er prosessen med dysplasi og videre malignitet. Ofte er prosessen med brystkreft hos kvinner forbundet med foregående galaktocele. Dette skyldes det faktum at prosessen med langvarig galaktostase i cysten forstyrrer alle normale prosesser av celle vital aktivitet og, under påvirkning av hypoksi, kan acidose begynne å være ukontrollert.

Hvis du ikke behandler galactocele - kan det bli et hinder for å mate fremtidige barn.

trusted-source[17], [18]

Diagnostikk galactocele

Diagnose av galactocele bør være rettidig. Dette bidrar til å forhindre komplikasjoner og raskt gjenopprette funksjonen av normal laktasjon.

Diagnosen bør være kompleks for en nøyaktig diagnose og utelukkelse av mulige andre sykdommer. Hvis det er tvil i etiologien eller strukturen i utdanningen, er det bedre å utføre flere diagnostiske metoder for å utelukke tumorprosessen.

Diagnosen av galactocele begynner med en anamnese. Legen etablerer en klar sammenheng mellom symptomene og laktasjonen. Ved undersøkelse detekteres dannelsen av en avrundet form med klare grenser. Det er oftere lokalisert ved periferien av brystkjertelen langt fra areolaen. Galactocele er ikke loddetinnt til omkringliggende vev, smertefritt eller helt smertefritt. Ved palpasjon er regionale lymfeknuter ikke forstørret. De kan reagere bare hvis en infeksjon er festet.

For å bekrefte diagnosen er det behov for tilleggsforskningsmetoder.

Laboratorieindikatorer er bestemt for å oppdage eventuelle brudd på den generelle tilstanden til en kvinne. Med galactocele blir analysene ikke endret.

Hvis en histologisk undersøkelse er nødvendig for å etablere diagnosen, er en cyste under kontroll av ultralyd og materialet sendes til en morfologisk studie. Men dette er en invasiv metode, som for en stund stopper laktasjonsprosessen, og det må gjøres for pleiemødre, som en siste utvei.

Instrumental diagnose av galactocele gjør det mulig å klargjøre diagnosen. Utfør ultralyd av brystet, som avslører en ekkogen skygge av avrundet form med klare konturer og et horisontalt nivå av stillestående melk. Veggene vil bli forseglet med en perifokal reaksjon for betennelse i galactocele.

Mammografi er en mer skadelig diagnosemetode, men mer nøyaktig. Oppdaget opplysning av en avrundet form med en klar grense. I senteret kan du ofte se kalkninger som "eggshells".

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Hva trenger å undersøke?

Differensiell diagnose

Sykdommer som ledsages av utseende av komprimering i brystkjertelen, forårsaker ofte bekymring, både pasienter og leger. Dette skyldes at utdanning kan være av ondartet natur.

Differensialdiagnose utføres galactocele med godartede og ondartede brysttumorer - aterom, fibroma, fibroadenom, fibrocystisk brystsykdom og brystkreft. Gitt alvorligheten av mulige diagnoser, må du tydelig skille disse tilstandene.

Fibroma og fibroadenom har høyere tetthet, sammenlignet med galactocele. Godartede svulster er vanligere hos kvinner etter førti år, og galactocele - hos unge kvinner under amming.

Når det gjelder brystkreft, har han ofte en positiv arvelig historie - hos kvinner av samme familie, oftere på mors side, var det brystkreft. Med palpasjon har ondartet formasjon utydelige kanter, ømhet og sveises til omgivende vev. Lymfeknuter i brystkreft øker og blir palpert.

Ifølge ultralyd og mammografi kan det fastslås at galactocele har et horisontalt nivå av væske, og godartede svulster er ensartede i struktur. Brystkreft har fuzzy sløret konturer.

Hvem skal kontakte?

Behandling galactocele

Behandlingen av galactocele bør være omfattende og rettidig, for ikke å forstyrre prosessen med normal laktasjon. Behandling kan være medisinsk, operativ, og også alternative midler. Effektiviteten til noen eller andre metoder kan sies i hvert enkelt tilfelle individuelt.

Regimet for denne sykdommen er vanlig, siden tilstanden til kvinnen ikke forandres. Følg reglene for pleie av brystene, slik at det ikke blir sprekker som en mulig måte å smitte på.

Kosthold uten noen særegenheter, gitt at en kvinne som spiser moren sin, er allergifremkallende, selektiv ernæring.

Amning stopper ikke.

Hvis galactocele er liten i størrelse og ikke øker i størrelse, så kan du observere den med jevnlig inspeksjon. En slik cyste kan forsvinne av seg selv.

Medisinsk behandling anbefales for påvisning av endokrine patologi. Bruk deretter progesteronpreparater. Slike behandlinger brukes oftest med mange små cyster som reagerer veldig bra på gestageniske legemidler. Men hvis det ikke er noen tendens til utvinning - er det nødvendig å vurdere en annen behandlingsmetode, hovedsakelig kirurgisk.

Homøopatiske midler er også foreskrevet for galactocele. De forbedrer blodsirkulasjonen i brystkjertelen og gjenopptar trofisme av vev, slapper av spasmerte muskelfibre i melkkanalen og utøver en "drenerende" effekt. Disse stoffene inkluderer "Mastodinon", "Remens".

Alternativ behandling av galaktocele

Alternative terapier blir ofte vellykket brukt til å behandle galaktocele. De bruker lokale rettsmidler, samt urte medisin.

For å redusere ødemet og forbedre utløpet av melk, legges et kålblad i form av kompresjon om natten, og om morgenen er det ønskelig å gjøre en liten massasje.

Komprimering av oppvarmet salt forbedrer blodsirkulasjonen i det berørte området, men trenger bare å være sikker på fraværet av en smittsom komplikasjon.

Det anbefales også å male en spiseskje honning med juice av en middels pære og bruke en komprimering på formasjonen, to ganger om dagen.

En komprimering av vodka, fortynnet jevnt med vann, påføres brystet i to timer og innpakket med cellofan.

 Herbal behandling har flere metoder:

  •  en bouillon av kamille drikk om dagen i stedet for te, det reduserer ødem og forbedrer mikrosirkulasjon og lymfatisk drenering;
  •  blader av nettle, valerian, ingefærrot er tatt i like mengder, hell kokende vann, insisterer og drikker et halvt glass to ganger om dagen;
  •  avkok fra barken av eik, bladene i muskulaturen og timian er insistert i kokende vann og de drikker en spiseskje tre ganger om dagen.

Alternative behandlingsmetoder bør ikke tas stor interesse, og hvis de er ineffektive, er det nødvendig å bestemme spørsmålet om kirurgiske behandlingsmetoder.

trusted-source[24], [25], [26]

Operativ behandling av galaktocele

Noen ganger brukes kirurgisk behandling av galactocele umiddelbart, da cysten øker i størrelse eller i utgangspunktet har imponerende dimensjoner. Derfor blir den operative metoden ikke trukket, siden risikoen for metaplasi øker.

Også en absolutt indikasjon for kirurgisk behandling er suppuration av cysten - deretter utfør umiddelbart en revisjon av absessen med sikte på å forhindre mastitt.

Operativ behandling av galactocele er av to typer - minimal invasiv biopsi og åpen kirurgisk.

Biopsi behandling brukes under klar kontroll av ultralyd. En tynn nål settes inn i cysten og aspirert innhold av cysten, og dens vegger kollapser med ytterligere arrdannelse. Et annet alternativ er mulig - når biopsi innføres en skleroserende substans i melkkanalen og kanalen "limes sammen". Den skleroserende metoden brukes til små cyster.

Åpen kirurgisk inngrep utføres med stor cystestørrelse, eller når det er tvil om karakterens gode kvalitet. Deretter er snittet gjort over stedet for galaktocele lokalisering og reseksjon av cysten utføres uten å forstyrre sin integritet. Hvis cysten er infisert, er drenering etablert.

Noen ganger drar legene øyeblikkelig til kirurgisk behandling for å forhindre komplikasjoner.

Forebygging

Forebygging av galactocele gir først og fremst korrektheten av fôringsprosessen. Barnet bør ikke bare gripe brystvorten, men også isolaen, dette fremmer en jevn og riktig tildeling av melk fra kanalen på kjertelen. Det forhindrer også utseendet på brystvorten. Hvis barnet ikke spiser all melk, må restene dekanteres etter hver fôring, da blir det ikke stagnasjon og utgang av melk vil ikke forstyrres.

Det er nødvendig å følge reglene for å ta vare på brystkjertelen, ikke bruk såpe og ikke gni teppet, og før du spiser bare gni en dråpe melk. Alt dette er grunnleggende spørsmål, men overholdelse av disse reglene forhindrer helt galaktostase og utviklingen av galactocele.

Også, ikke glem matmammens regime, fordi dårlig ernæring og stress bidrar til hormonelle svikt og sårbarhet i mors kropp. 

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Prognose

Prognosen for galactocele når det gjelder utvinning er gunstig. Men som enhver annen sykdom er det risiko for komplikasjoner, slik at tidlig diagnose og kvalifisert behandling hindrer utseendet på disse komplikasjonene. Hvis konservativ behandling ikke hjelper lenge, bør du beskytte deg selv og bli behandlet kirurgisk. Prognosen for utvinning i dette tilfellet er høy. Prognosen i form av malignitet er en ganske høy sannsynlighet for metaplasi bare med langvarig kurs og i fravær av tilstrekkelig behandling.

Galactocele er et problem som plager mange kvinner i amming, men ikke alle kvinner kjenner detaljene i denne prosessen. Denne godartede utdanningen og det kan lett herdes, det viktigste i tide for å søke hjelp. Men det er enda enklere å forhindre det - fordi riktig amming vil gi deg babyen din og holde deg frisk.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.