^

Helse

Glassprøve

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

En glassprøve er en effektiv måte å identifisere patologier, kronisk og akutt, i urinveiene. Denne metoden er spesielt viktig for å bestemme nøyaktig plasseringen av betennelsesfokuset. I urologisk klinisk praksis benyttes to metoder. Det er en glassprøve av to-port, samt en glassprøve av tre-port. De kalles også to-glassprøve og henholdsvis tre-glasset. Begge metoder brukes på en del av materialet - urin.

Formålet med metoden er at en glassprøve er viktig for diagnostiske aktiviteter. I urologi, spesielt med hensyn til menn, hjelper en glassprøve å identifisere uretritt, svulster, lokalisering og brennpunktet i prostata. Hvis de dannede elementene bare er funnet i den første beholderen, kan dette indikere en patologi eller infeksjon i urinrøret eller urinrøret. Hvis en stor mengde av urenheter (leukocytter og røde blodceller) blir identifisert i to beholdere, hjelper glassprøven avklare "område", og det aktive området av betennelse i nyrene, i tillegg til å bestemme den inflammatoriske sone i ureter.

Hvis glassprøven utføres gjentatte ganger, og resultatene forblir like alarmerende, kan dette tyde på en onkologi-prosess. Når pus og slimete formasjoner forekommer i den siste beholderen, indikerer dette betennelse i blæren, en mikrobiell eller bakteriell infeksjon, og lignende slimete utslipp indikerer betennelse i prostata.

trusted-source[1]

Hvordan går glassprøven?

Før du samler inn materiale, må pasienten ikke urinere i fem timer. Samler en to-glasset prøve, fyller pasienten i en urinering to beholdere. Først oppsamles ikke mer enn 100 ml materiale, resten samles i den andre. Hvis en tre-glassprøve er foreskrevet, samler pasienten urin til en urinering i tre beholdere med jevne mellomrom. En glassprøve av tre-port er ofte ledsaget av stimulering av et viktig mannlig organ - prostatakjertelen. På dette området er massasje utført, og seminale vesikler blir også massert. I de to første beholderene samles en enkel urin, men ikke veldig intensivt, for å forlate materialet til den tredje beholderen. Etter opprinnelig samling utføres en passende lysmassasje, og deretter fylles det tredje glasset. Faktisk er den tredje, siste delen den mest informative for forskning.

En glassprøve er en seriøs mikrobiologisk metode, til tross for sin enkelhet. Denne enkle prosedyren avslører aktiviteten til leukocytter, og noen ganger årsaken til utseendet av blodpropper (hematuri) i urinen.

En glassprøve er toportet og treportet - hva er forskjellen?

I tillegg, at forskjellen i antall containere, er det ingen spesielle forskjeller i disse alternativene. Det eneste som en tre-glassprøve er nødvendig for analysen sammen med en prostata-massasje. I tillegg gir en glassprøve i tre tanker deg bedre å bestemme årsaken og den faktiske kilden til purulent utladning i urinen (pyuria). Som regel vises pus og slim etter stimulering - massasje, og slå seg ned i det tredje glasset.

Glassprøven er treportet, mer nøyaktig en tre-glasset prøve, er en av de mest effektive elementene i den komplekse diagnosen kronisk prostatitt. En slik test kalles også "gullstandarden" av klinisk diagnose for slike sykdommer. En glassprøve er en absolutt smertefri og effektiv diagnosemetode.

trusted-source[2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.