^

Helse

Gul utflod og kløe hos kvinner

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 22.09.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Kvinnens vagina er dekket med lagdelt plateepitel, som ved hjelp av en konstant utskilt hemmelighet holdes fuktig, noe som beskytter den mot penetrasjon av patogener. Den vaginale utfloden er hvit i fargen og har en nøytral lukt. I normal tilstand beskytter det sure miljøet mot reproduksjon av patogene bakterier som er tilstede i små mengder i mikrofloraen, og forhindrer at de trenger inn i de dype lagene av veggene. En endring i fargen på utslippet, utseendet til en ubehagelig lukt, kløe indikerer brudd i kjønnsområdet.

Fører til gul utflod og kløe

Utseendet til rikelig gul utflod er et signal om å konsultere en lege, da dette er tegn på en inflammatorisk-infeksjonsprosess eller en seksuelt overførbar sykdom. Spesielt kan årsakene ligge i infeksjoner:

 • gonokokker; [1]
 • trichomonas; [2]
 • klamydial; [3]
 • andre.

Slike manifestasjoner er ledsaget av kolpitt (betennelse i de ytre kjønnsorganene),  [4]adnexitt (inflammatorisk prosess av vedhengene),  [5]allergier, bakteriell vaginitt, cervikal erosjon. [6]

Risikofaktorer

Bidra til utviklingen av vaginale patologier promiskuøs samleie, ubeskyttet sex, redusert immunitet (lokal hypotermi spiller en betydelig rolle i dette), beriberi, skader på vaginale vegger, antibiotika, hormonelle endringer, feil intim hygiene. Risikofaktorer er til og med sykdommer i mage-tarmkanalen, som fører til dysbakteriose, graviditet, diabetes.

Patogenesen

Med en reduksjon i de beskyttende funksjonene til vaginalslimhinnen, reduseres antallet melkesyrebakterier (Doderlein-pinner), og leukocytter og patogene mikrober vises i innholdet. Gradvis blir det vaginale miljøet alkalisk, gunstig for videre reproduksjon av mikroorganismer.

Symptomer

Hvilke symptomer bør varsle og tjene som et signal om problemer i kjønnsområdet? De første tegnene kan omfatte følgende:

 • gul utflod, luktfri og kløende - kan ennå ikke snakke om en sykdom hvis de dukker opp etter menstruasjon, i perioden med å føde eller amme et barn. Fraværet av lukt og kløe gir tid til å observere tilstanden din og ikke bekymre deg for mye;
 • gul utflod, kløe og svie - bruk av lavkvalitets tamponger, kondomer, personlige hygieneprodukter kan forårsake allergi mot dem, manifestert av nettopp slike symptomer;
 • gul-grønn utflod og kløe er hyppige følgesvenner av kjønnsinfeksjoner og betennelse i slimhinnen i skjeden, egglederne og eggstokkene, tilstedeværelsen av leukocytter flekker purulent utflod grønt;
 • hvit-gul utflod og kløe - denne fargen kan godt være normen midt i menstruasjonssyklusen, hvis ikke for kløe. Utseendet til en ubehagelig lukt i tillegg er en sikker markør for tilstedeværelsen av en infeksjon;
 • rikelig gul utflod og kløe er iboende i bakteriell vaginitt, og under samleie er det også smerte, svie; [7]
 • gul krøllet utflod og kløe hos kvinner - et akutt forløp av salpingitt, oophoritt, adnexitis kan gi en slik karakter til vaginal utflod. En annen grunn er vaginal candidiasis, ledsaget av hvite flak som har en tendens til å gulne på lin; [8]
 • gul væskeutslipp og kløe - tilstedeværelsen av virus manifesteres av en flytende vannaktig hemmelighet, men tilsetning av bakterier gjør den gul;
 • gul utflod, kløe, svie og rødhet - hevelse i vulva, brenning i perineum, kjønnsområdet, smerte under vannlating mot bakgrunnen av gul utflod indikerer en seksuelt overførbar sykdom;
 • kløe og gul utflod under graviditet - i de tidlige stadiene kan dette være tegn på allergi mot daglige hygieneprodukter (intim gel, daglige pads). Gul utflod uten smerte og kløe, som ikke forårsaker andre ubehagelige opplevelser, er ganske akseptabelt, fordi dette skjer på grunn av en endring i sammensetningen av hormoner.

Diagnostikk gul utflod og kløe

En endring i fargen på skjedesekresjonen er et signal om å kontakte en gynekolog, som i tillegg til å avklare anamnesen, vil undersøke skjeden og livmorhalsen på den gynekologiske stolen ved hjelp av et speil, gjøre en bimanuell undersøkelse, ta en utstryk, gjennomføre kulturelle, cytologiske kulturer, bestemmer pH i vaginalmiljøet.

Andre tester kan være nødvendig (Gram-flekk, Romanovsky-Giemsa-flekk, amintest), samt urin- og blodprøver. Av de instrumentelle metodene er ultralyd oftest etterspurt.

Differensiell diagnose

Det er mange sykdommer i det urogenitale området, manifestert av gul vaginal utflod. Det utføres differensiering mellom allergier, inflammatoriske sykdommer i kjønnsorganene og seksuelt overførbare infeksjoner:

 • gonoré;
 • herpesvirusinfeksjon;
 • bakteriell vaginose;
 • vulvovaginal candidiasis;
 • mykoplasmose;
 • syfilis;
 • trachymoniasis;
 • klamydia.

Behandling gul utflod og kløe

Ved behandling av sykdommer i kjønnsområdet brukes farmasøytiske preparater med antiaerob virkning, eubiotika som normaliserer mikrofloraen i det vaginale miljøet, immunstimulerende midler, antiseptika og desinfeksjonsmidler. Både generell terapi og lokal terapi brukes - vaginale salver, kremer, tabletter, stikkpiller, om nødvendig, hygiene av skjeden og ytre kjønnsorganer (douching). Samtidig behandles samtidige sykdommer, siden ofte oppstår inflammatoriske og smittsomme patologier i kjønnsorganene mot bakgrunnen av gastritt, magesår, hormonelle endringer, svekket immunitet på grunn av forkjølelse, SARS.

Medisiner

Avhengig av patogenet bestemt av laboratoriet, er antibiotika foreskrevet. Så med mykoplasmose kan det være ofloksacin.

Ofloxacin er et fluorokinolon. Ukomplisert gonoré krever en enkelt dose på 400 mg, mer alvorlige tilfeller - to ganger om dagen, 2 tabletter, varigheten av kurset bestemmes av legen. Antibiotikumet er kontraindisert i tilfelle allergi mot komponentene, epilepsi, etter traumatisk hjerneskade, betennelse i hjernen, slag. Ikke beregnet på barn, ungdom, gravide og ammende kvinner.

Ofloksacin kan forårsake urtikaria, feber, takykardi, hodepine, svimmelhet, søvnforstyrrelser, kvalme, mage- og epigastriske smerter, kramper, synsforstyrrelser, ubehag, tretthet.

Lomexin - effektiv i behandlingen av candidiasis, vulvovaginitt, kolpitt, blandede vaginale infeksjoner. Bredt spekter antifungale myke geler. Det injiseres dypt inn i skjeden om natten i liggende stilling, mens en lett brennende følelse kan kjennes. Påføring på nytt bør gjøres etter 3 dager hvis symptomene vedvarer. Hvis en allergisk reaksjon oppstår, avbryt bruken. Ikke bruk under bæring og mating av barnet, barn.

Bivirkninger er usannsynlige andre enn de som er nevnt.

Fluomizin - bekjemper aktivt vulvitt, soppinfeksjoner, gardnerella. Vaginaltabletter settes om natten dypt inn i skjeden mens du ligger på ryggen og bøyer bena i 6 dager. De kan behandles av gravide og ammende kvinner, men er ikke foreskrevet for barn. Kan forårsake vaginal tørrhet, svie, hevelse, kløe. Kontraindisert ved sår i det vaginale epitel, overfølsomhet overfor komponentene i legemidlet.

Gynoflor - gjenoppretter mikrofloraen i skjeden etter medikamentell behandling, eliminerer vaginal dysbakteriose. For behandling administreres en tablett per dag ved sengetid (6-12 dager), for forebygging - 1 stk. 1-2 ganger i uken.

Legemidlet har kontraindikasjoner for kreftpasienter, med endometriose, vaginal blødning av ukjent natur, følsomhet for aktive eller hjelpestoffer, jenter som ikke har nådd puberteten.

Bivirkninger er sjeldne og kommer til uttrykk i lokal svie, varmefølelse, hevelse, kløe.

Dalacin - stikkpiller, salve - antibiotika. Den daglige normen er 100 g i løpet av 3 dager. Ikke aktuelt under graviditet og amming. En bivirkning er mulig i form av urticaria, utslett.

Vitaminer

For helsen til det kvinnelige kjønnsområdet spiller vitaminer som A, C, E, D, gruppe B, spesielt vitamin B6, en viktig rolle. Det regulerer nivået av hormoner, normaliserer stoffskiftet. Kvinner må sørge for at de er tilstede i mat, og også ta dem i tillegg, helst som en del av vitamin- og mineralkomplekser.

Fysioterapi behandling

For gynekologiske sykdommer som provoserer gul utflod, kan UHF brukes, for eksempel for kolpitt, UV-bestråling av vulva, elektrolyttkauterisering (vaginitt), elektroforese, darsonvalisering. Fysioterapibehandling utføres ikke for ondartede neoplasmer, systemiske blodsykdommer, grad III hypertensjon, forhøyet temperatur.

Alternativ behandling

Mange kvinner henvender seg til alternative behandlinger for utflod. Den består hovedsakelig i bruk av urter som har antiseptisk, anti-inflammatorisk, bakteriedrepende virkning. Misteltein er egnet for dette (en spiseskje per glass kokende vann), eikebark (tinktur), et avkok av johannesurt. Med deres hjelp, så vel som en løsning av brus, utføres kaliumpermanganat, vask og douching. Du kan legge tamponger dynket i avkok av urter (kamille, calendula, salvie, eukalyptusblader).

Homeopati

Homeopatisk behandling av diagnoser med vaginal utflod består i bruk av stikkpiller tilberedt av essenser av forskjellige planter med en terapeutisk effekt. Prinsippet for deres tilberedning er å suge råvarer i 95% alkohol i forholdet 1: 2 for en dag, tilsett olivenolje kokt i 6-8 timer i et vannbad (samme volum) og kombinere ingrediensene med basen (bivoks, kakaosmør, lanolin). Et stearinlys fås ved å helle i former.

Komplikasjoner og konsekvenser

Vaginale infeksjoner påvirker kvinners helse negativt, fører til kroniske inflammatoriske prosesser i de kvinnelige kjønnsorganene, infertilitet, neoplasmer, inkludert ondartede, kompliserer svangerskapet, påvirker den intrauterine utviklingen av fosteret negativt og fører til og med til døden.

Forebygging

Listen over forebyggende tiltak inkluderer å ta vare på kroppens renslighet, bruk av høykvalitets hygieneprodukter, kondomer og naturlig lin. Nøkkelen til seksuell helse er en permanent partner. Spesiell forsiktighet må tas i bad, badstuer, for ikke å plukke opp en infeksjon, for ikke å overkjøle. Det er også viktig å starte behandlingen av patologier i tide.

Organiseringen av en sunn livsstil, god ernæring bidrar til å øke kroppens forsvar, motstår inflammatoriske og infeksjonssykdommer.

Prognose

Prognosen for vaginale sykdommer i kjønnsorganene er i de fleste tilfeller gunstig hvis behandlingen startes i tide.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.