Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Skarp restriksjon av karbohydrater i kosten kan være farlig.

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 12.01.2019

Kosthold dietter som reduserer mengden karbohydrater øker risikoen for tidlig død - dette er hva forskere sier.

Det første som kommer til å tenke på en person som ønsker å gå ned i vekt er begrensningen eller til og med utestenging av karbohydrater. Logikken til dette er tilstede, fordi den raskt frigjorte energien tvinger kroppen til å lagre reserver av fett, hvor overskudd som over tid krenker en rekke metabolske prosesser.

Ernæringseksperter kan tilby et utvalg av flere matvarer med lavt karbonfett. Det antas at hovedformålet med slike dietter er å tvinge kroppen til ikke å samle seg, men å forbrenne kalorier.

Likevel, ifølge representanter for European Society of Cardiology, kan lav-carb dietter farlig på lang sikt. I flere år har leger vurdert ulike diettprosjekter som stiller spørsmål om fordelene ved langvarig restriksjon av karbohydratfôr. Det samme problemet ble reist på en vanlig samfunnskonferanse av eksperter fra Universitetet i Lodz.

Forskere har studert en rekke statistiske fakta som er oppnådd under et omfattende medisinsk prosjekt som varer i elleve år i USA. Forskere har observert nesten 25 000 pasienter i mellomalderen på 40-50 år: først og fremst registrerte de data om sykdommene hos disse menneskene, næringsmetoder og dødsårsaker.

Som et resultat ble det funnet at de pasientene som fulgte med lavt karbo diett, hadde en større sjanse til å dø i seks år (ca 32%), i motsetning til de som foretrukket et høykarbideholdig kosthold. Sannsynligheten for død fra sykdommer i kardiovaskulærsystemet eller onkologi var henholdsvis 50% og 35%. Forskere klargjort dette punktet: Når man sammenlignet dødeligheten blant pasienter med overskytende og normal vekt, var de som hadde vekten innenfor det normale området mer sannsynlig å dø på lavt karbo dietter.

Lignende resultater ble oppnådd ved gjennomføring av en indirekte analyse av tredjepartsprosjekter som ble gjennomført på samme emne: Statistikken over slike arbeider dekket over en halv million mennesker, og de ble overvåket i 15-16 år.

Som et resultat viste en slik analyse at lavt karbohydratmat øker risikoen for tidlig død med 15% (spesielt dødsfall fra kardiovaskulære problemer - med 13% og av onkologiske sykdommer - med 8%).

Forskere forklarer at å spise en liten mengde karbohydrater kan ha en positiv effekt på metabolske prosesser, på kvaliteten av bukspyttkjertelen, på blodtrykksindikatorer - men bare hvis de oppførte problemene eksisterer og med en begrenset periode av denne typen diett. Å overholde slike restriksjoner i dietten hele tiden for å kontrollere vekten er upraktisk. Selvfølgelig, en ting - avvisningen av søtsaker og hvite bakverk. Og en annen ting - å forlate komplekse karbohydrater: frokostblandinger, pasta og harde hvete varianter. Prioritert bør folk ha et sunt og balansert kosthold, og ikke banalt utelukkelse av karbohydrater.

Detaljer om ovennevnte informasjon finnes på side. Https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

trusted-source[1], [2], [3]


ILive-portalen gir ikke medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.
Informasjonen som er publisert på portalen, er kun til referanse og bør ikke brukes uten å konsultere en spesialist.
Les omhyggelig regler og retningslinjer av nettstedet. Du kan også kontakte oss!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rettigheter reservert.