^
A
A
A

Seksuelle lidelser hos kvinner

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Mange kvinner initierer eller samtykker i samleie fordi de vil ha følelsesmessig nærhet eller ønsker å forbedre helsen, bekrefte sin attraktivitet eller tilfredsstille deres partner.

I etablerte relasjoner mangler en kvinne ofte seksuell lyst, men så snart det seksuelle lysten gir spenning og en følelse av glede (subjektiv aktivering), opptrer også genitalspenning (fysisk seksuell aktivering).

Ønsket om seksuell tilfredsstillelse, selv i fravær av en eller flere orgasmer under seksuell intimitet, er fysisk og følelsesmessig nyttig for den første innvielsen av en kvinne. Den kvinnelige seksuelle syklusen påvirkes direkte av kvaliteten på forholdet til partneren. Seksuell lyst avtar med alderen, men øker med utseendet til en ny partner i alle aldre.

Fysiologien av kvinnelig seksuell reaksjon er ikke fullstendig studert, men den er forbundet med hormonell påvirkning og reguleres av CNS, samt subjektiv og fysisk aktivering og orgasme. Østrogener og androgener påvirker også seksuell aktivering. Produksjonen av androgener i postmenopausal perioden forblir relativt konstant, men adrenal androgenproduksjon begynner å synke hos kvinner etter 40 år; om denne nedgangen i hormonproduksjonen spiller en rolle i å redusere seksuell lyst, interesse eller seksuell aktivering er uklart. Androgener påvirker sannsynligvis både androgenreseptorer og østrogenreseptorer (etter intracellulær konvertering av testosteron til østradiol).

Excitasjon fremmer aktiveringen av hjernegrupper som er ansvarlig for kognisjon, følelser, motivasjon og dannelse av kjønnsspenninger. Prosessen innebærer nevrotransmittere som virker på spesifikke reseptorer; dopamin, noradrenalin og serotonin er av stor betydning i denne prosessen, til tross for at serotonin, prolaktin og y-aminosmørsyre vanligvis er seksuelle hemmere.

Genital spenning er en refleks autonom reaksjon som vises i løpet av de første sekundene etter en erotisk stimulus og forårsaker seksuell spenning og frigjøring av smøremidlet. Glatte muskelceller rundt fartøy vulva, klitoris og vaginal strekke arterioler, øker blodstasis og skjeden oppstår interstitiell væske transudasjon av vaginal epitel (produsert fett). Kvinner vet ikke alltid om stagnasjon i kjønnsorganene, og dette kan skje uten subjektiv aktivering. Etter hvert som kvinner blir eldre, reduseres den basale kjønnsblodstrømmen, og spenningen som følge av erotiske stimuli (for eksempel erotisk video) kan være fraværende.

Orgasme er toppen av spenning, som preges av sammentrekninger av bekkenmusklene hver 0.8 s og en langsom reduksjon i seksuell opphisselse. Thorakolumbal sympatisk utstrømning kan være involvert i prosessen, men en orgasme er mulig selv etter en fullstendig disseksjon av ryggmargen (for eksempel når du bruker en vibrator for å stimulere livmorhalsen). Når orgasme frigjøres prolactin, antidiuretisk hormon og oksy-tocin, forårsaker følelse av tilfredshet, avslapping eller tretthet, som følger etter samleie. Imidlertid opplever mange kvinner en følelse av tilfredshet og avslapping uten å oppleve orgasme.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Årsaker til seksuelle lidelser hos kvinner

Den tradisjonelle oppdelingen av psykologiske og fysiske årsaker er kunstig; psykologisk stress kan være årsaken til fysiologiske endringer, og fysikalske forandringer kan føre til stress. Det er flere årsaker til brudd som fører til dysfunksjon, er etiologien av hvilken ukjent. Historiske og psykologiske årsaker er grunner som bryter psykoseksuell utvikling av kvinner. For eksempel, det gjelder en negativ opplevelse av samleie i fortiden eller andre hendelser som kan føre til en reduksjon i selvfølelse, skam, eller skyld. Emosjonelle, fysiske eller seksuelle overgrep i barndommen eller ungdomsårene kan lære barn å skjule sine følelser og håndtere dem (nyttig forsvarsmekanisme), men slik hemming i å uttrykke sine følelser kan føre til problemer med å uttrykke seksuelle følelser i senere periode. Traumatiske hendelser - tidlig tap av en forelder eller kjær drugago - kan blokkere intimitet med en seksuell partner på grunn av frykt for et slikt tap. Kvinner med forstyrrelser av seksuelt begjær (av interesse) er utsatt for angst, lav selvfølelse, er de kjennetegnet ved stemning ustabilitet selv i fravær av kliniske lidelser. Hos kvinner med nedsatt orgasme ofte har atferdsproblemer når nonsexual omstendigheter. En undergruppe av kvinner med dyspareuni og vestibulitt (se. Nedenfor) har et høyt nivå av angst og frykt for negativ evaluering av andre mennesker.

Kontekstuelle psykologiske årsaker er spesifikke for de nåværende omstendighetene rundt kvinner. De inkluderer negative følelser eller redusert tiltrekning av seksuelle partnere (for eksempel som følge av endringer i oppførselen til partneren som et resultat av økt oppmerksomhet til det på den delen av kvinner), aseksuelle kilder til bekymring eller angst (f.eks på grunn av problemer i familien, på jobben, med økonomiske problemer , kulturelle begrensninger), rastløshet forbundet med hemmelig informasjon om en uønsket graviditet, seksuelt overførbare sykdommer gjennom, manglende orgasme, erektil dysfunksjon hos en partner. Medisinske årsaker som fører til forstyrrelser forbundet med tilstander som forårsaker tretthet eller svakhet, hyperprolaktinemi, hypotyroidisme, atrofisk vaginitt, bilateral ovariektomi hos unge kvinner og psykiatriske forstyrrelser (for eksempel angst, depresjon). Den har en verdi på mottak av medikamenter slik som selektive serotonin-inhibitorer, betablokkere, og hormoner. Orale østrogener og oral prevensjons øke nivået og steroid-bindende globulin (SHBG), og redusere mengden frie androgener er tilgjengelig for binding til vev-reseptorer. Antiandrogener (for eksempel, spironolakton og GnRH-agonister) kan redusere den seksuelle lyst og seksuell opphisselse.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Klassifisering av seksuelle forstyrrelser hos kvinner

Det er følgende hovedkategorier av seksuelle forstyrrelser hos kvinner: brudd på seksuell lyst / interesse, lidelser i seksuell opphisselse, brudd på orgasme. Brudd er diagnostisert når symptomene på sykdommen fører til stress. Mange kvinner er ikke opptatt av nedgangen eller fraværet av seksuell lyst, interesse, opphisselse eller orgasme. Nesten alle kvinner med seksuell dysfunksjon har mer enn en sykdom. For eksempel fører kronisk dyspareuni ofte til brudd på seksuell lyst / interesse og opphisselse; En reduksjon i kjønnsoppløpet gjør sex mindre behagelig og til og med smertefullt, reduserer sannsynligheten for å utvikle orgasme og redusere libido. Imidlertid kan dyspareuni på grunn av redusert produksjon av smøremiddel i skjeden oppstå som et isolert symptom hos kvinner med høyt nivå av seksuell lyst / interesse og subjektiv aktivering.

Seksuelle lidelser hos kvinner kan være medfødte og ervervet; definert for en bestemt situasjon og generelt; moderat eller alvorlig, basert på graden av lidelse og nød i pasienten. Disse bruddene vil sannsynligvis bli bestemt hos kvinner med heteroseksuelle og homoseksuelle forhold. Det er mindre kunnskap om homoseksuelle forhold, men for noen kvinner kan disse lidelsene være en manifestasjon av overgang til annen seksuell orientering.

Krenkelse av seksuell lyst / interesse - mangel eller reduksjon av seksuell interesse, lyst, reduksjon av seksuelle tanker, fantasier og mangel på følsomt ønske. Motivasjon for opprinnelig seksuell opphisselse er utilstrekkelig eller fraværende. Brudd på seksuell lyst er knyttet til kvinnens alder, livets omstendigheter og varighet av forholdet.

Seksuelle opphissesykdommer kan kategoriseres som subjektiv, kombinert eller kjønnsorganisk. Alle definisjoner er klinisk basert på kvinnens ulike forståelse av hennes seksuelle reaksjon på stimulering. Krenkelser av seksuell opphisselse viser subjektiv aktivering som svar på enhver form for seksuell opphisselse (for eksempel kyssing, dansing, ser på erotiske videoer, stimulering av kjønnsorganene). Som svar er det mangel på respons eller reaksjon er redusert, men kvinnen er klar over normal seksuell opphisselse. Med kombinert lidelser av seksuell opphisselse er subjektiv aktivering av excitasjon som svar på enhver form for stimulering fraværende eller redusert, og kvinner snakker ikke om det, fordi de ikke skjønner dette. Ved lidelser i kjønnsekspensjon er subjektiv eksitasjon som respons på ekstragenital stimulering (for eksempel erotisk video) normal; men subjektiv spenning, forståelse av seksuell spenning og seksuelle følelser som følge av kjønnsstimulering (inkludert seksuell kontakt) er fraværende eller redusert. Krenkelser av genital arousal er typiske for postmenopausale kvinner og er ofte beskrevet som seksuell monotoni. Laboratoriestudier bekrefter en reduksjon i kjønnsoppliving som følge av seksuell stimulering hos noen kvinner; hos andre kvinner, reduseres seksuell følsomhet av blodfylte vev.

Brudd på en orgasme er preget av mangel på orgasme, nedsatt intensitet, eller en orgasme er merkbart sent som respons på excitasjon, til tross for høye nivåer av subjektiv eksitasjon.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Diagnose av seksuelle forstyrrelser hos kvinner

Bestemme diagnosen av seksuelle forstyrrelser og identifisere årsakene deres er basert på innsamling av anamnese av sykdommen og generell undersøkelse. Det er ideelt å studere anamnesen til begge parter (separat eller sammen); Først intervjuer de en kvinne og finner ut hennes problemer. Bekymrede øyeblikk (for eksempel forbi negativ seksuell opplevelse, negativt seksuelt bilde), avslørt ved første besøk, kan bli mer bestemt på etterfølgende besøk. Generell undersøkelse er viktig for å bestemme årsakene til dyspareunia; Teknikken til inspeksjon kan avvike noe fra taktikken som vanligvis brukes i gynekologisk praksis. Forklaringen til pasienten om hvordan undersøkelsen skal gjennomføres, hjelper henne til å slappe av. Forklarer at hun skal sitte i en stol og at kjønnene hennes skal undersøkes i speilet under eksamen, beroliger pasienten og får henne til å føle seg kontroll over situasjonen.

Undersøkelse av vaginale utslippsspring, Gramfarging, kultur på media eller DNA-deteksjon ved bruk av proben utføres for diagnostisering av gonoré og klamydia. Gitt undersøkelsesdataene, kan du diagnostisere: vulvitt, vaginitt eller inflammatorisk prosess i bekkenorganene.

Nivåene av kjønnshormoner er sjelden bestemt, selv om en reduksjon i nivåer av østrogener og testosteron kan være viktig i utviklingen av seksuelle forstyrrelser. Et unntak er måling av testosteron ved bruk av veletablerte teknikker for kontroll under testosteronbehandling.

Komponenter av seksuell anamnese for å vurdere seksuelle forstyrrelser hos kvinner

Sfære

Spesifikke elementer

Historien om sykdommen (livets historie og dagens sykdommens historie)

Generell helse (inkludert fysisk helse og humør), bruk av narkotika (rusmidler), tilstedeværelse av graviditeter i anamnese, enn svangerskapene avsluttet; Seksuelt overførte sykdommer, prevensjon, trygt sex

Gensidige relasjoner mellom partnere

Emosjonell intimitet, tillit, respekt, attraktivitet, sosialitet, lojalitet; sinne, fiendskap, vreden; seksuell orientering

Nåværende seksuell kontekst

Seksuell dysfunksjon i partneren som oppstår i timene før seksuell aktivitet forsøker, om denne seksuelle aktiviteten er utilstrekkelig til seksuell opphisselse; utilfredsstillende seksuelle forhold, uenighet med partneren om metodene for seksuelle kontakter, begrensning av konfidensialitet

Effektive trigger mekanismer av seksuell lyst og opphisselse

Bøker, videofilmer, møter, pressepartnere under dansen, musikk; fysisk eller ikke-fysisk, kjønnslig eller ikke-seksuell stimulering

Mekanismer for hemming av seksuell opphisselse

Neuropsykiatrisk agitasjon; Negativ forbi seksuell opplevelse; lav seksuell selvtillit; frykt for konsekvensene av kontakt, inkludert tap av kontroll over situasjonen, uønsket graviditet eller infertilitet; stress, tretthet, depresjon

Orgasme

Nærvær eller fravær bekymring om mangel på orgasme eller ikke; forskjeller i seksuell reaksjon med en partner, utseendet på orgasme med onani

Resultatet av seksuell kontakt

Følelsesmessig og fysisk tilfredshet eller misnøye

Lokalisering av dyspareunia

Overfladisk (introroital) eller dyp (vaginal)

Øyeblikk av dyspareunia

Under delvis eller fullstendig dyp innføring av penis, med friksjon, med utløsning eller etterfølgende urinering etter samleie

Bilde (selvvurdering)

Tillit til deg selv, din kropp, kjønn, seksuell kompetanse og lyst

Historien om sykdommen

Forhold med fans og søsken; traumer; tap av en elsket; emosjonelt, fysisk eller seksuelt misbruk; brudd på uttrykk for følelser som et resultat av psykologisk traumer i barndommen; kulturelle eller religiøse begrensninger

Tidligere seksuell opplevelse

Ønskelig sex, tvunget, fornærmende eller kombinasjon; hyggelig og positiv seksuell praksis, selvutrykk

Personlige forhold

Evne til å stole på, selvkontroll undertrykkelse av sinne, forårsaker en nedgang i seksuelle følelser; følelse av kontroll, urimelig oppblåste ønsker, mål

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Behandling av seksuelle forstyrrelser hos kvinner

Behandling utføres i henhold til type forstyrrelser og årsaker. Med en kombinasjon av symptomer, er komplisert terapi foreskrevet. Empati og forståelse av pasientens problemer, pasientstilling og nøye undersøkelse kan bli en selvstendig terapeutisk effekt. Siden utnevnelsen av selektive serotonininhibitorer kan føre til utvikling av noen former for seksuelle forstyrrelser, kan de erstattes med antidepressiva som har mindre bivirkninger på seksuell funksjon. Du kan anbefale følgende stoffer: bupropion, moclobemid, mirtazapin, venlafaxin. For empirisk bruk kan fosfodiesterasehemmere anbefales: sildenafil, tadalafil, vardenafil, men effekten av disse legemidlene er ikke bevist.

Seksuell lyst (interesse) og subjektive generelle lidelser i seksuell opphisselse

Hvis du er i et forhold, det er faktorer som begrenser tillit og respekt mellom partnere, attraktivitet og bryter den emosjonelle intimitet, så dette paret anbefales undersøkelse av eksperter. Emosjonelle intimitet er den viktigste forutsetning for utseendet på kvinnelig seksuell respons, og derfor bør utvikles med profesjonell hjelp eller uten. Pasienter kan bli hjulpet av informasjon om tilstrekkelige og tilstrekkelige insentiver; kvinner bør minne partnerne om behovet for emosjonell, fysisk, seksuell og kjønnsstimulerende stimulering. Anbefalinger for bruk av flere kraftige insentiver og erotiske fantasier kan bidra til å eliminere nedsatt oppmerksomhet; Praktiske anbefalinger om bevaring av privatliv og en følelse av sikkerhet kan bidra med frykt for sykdom eller uønsket graviditet, seksuelt overførbare sykdommer, dvs. Av hva er hemmere av seksuell opphisselse. I nærvær av pasienter psykologiske faktorer av seksuell dysfunksjon kan kreve psykoterapi, selv om en enkel forståelse av betydningen av disse faktorene kan være tilstrekkelig for kvinner å endre sine holdninger og atferd. Hormonale lidelser krever behandling. Den bruker, f.eks aktive østrogener for behandling av atrofisk vulvovaginitt og bromocriptin for behandling av hyperprolaktinemi. Fordelene og risikoen for tilleggsbehandling med testosteron er i undersøkelsen. I fravær av mellommenneskelige, kontekstuelle og personlige faktorer dypt undersøkt ytterligere (for eksempel ved bruk av oral metyltestosteron 1,5 mg en gang per dag eller testosteron transdermalt 300 mikrogram daglig) av noen klinikere gruppe av pasienter med og seksuelle lidelser og endokrine patologi . Undersøkelsen å være pasient med følgende endokrine lidelser, som fører til seksuelle forstyrrelser: post-menopausale kvinner som gjennomgår østrogenerstatningsterapi; kvinner 40-50 år som har en reduksjon i nivåene av androgener i binyrene, kvinner med seksuell dysfunksjon forbundet med kirurgisk eller medisinsk indusert menopause; pasienter med nedsatt binyre og hypofysefunksjoner. Forsiktig fortsettelse av eksamen er av stor betydning. I Europa er syntetisk steroid tibolon mye brukt. Den har en spesifikk effekt på østrogenreseptoren, progestogen, oppviser androgen aktivitet og øker opphisselse og vaginal sekresjon. Ved lave doser, ikke har noen stimulerende effekt på endometriet, økning i benmasse og har ingen østrogen virkning på lipider og lipoproteiner. Risikoen for å utvikle brystkreft ved bruk av tibolon i USA blir studert.

Det kan bli anbefalt å erstatte stoffet (f.eks. Transdermalt østrogen til oral eller oral prevensjonsmidler eller orale prevensjonsmidler for barrieremetoder).

Seksuelle opphisselsykdommer

Med østrogenmangel er lokale østrogener foreskrevet ved begynnelsen av behandlingen (eller systemiske østrogener foreskrives hvis det er andre symptomer på perimenopausalperioden). I fravær av effekt ved behandling med østrogener, brukes fosfodiesterasehemmere, men dette hjelper bare pasienter med redusert vaginalsekresjon. En annen behandlingsmetode er utnevnelsen av klitorisapplikasjoner med en 2% salve av testosteron (0,2 ml oppløsning på vaselin, tilberedt på apotek).

Overtredelse av orgasme

Selvutrykksteknikker anbefales. En vibrator plassert i klitorisområdet brukes, om nødvendig kan en kombinasjon av stimuli (mental, visuell, taktil, auditiv, skriftlig) brukes samtidig. Psykoterapi kan hjelpe pasientene til å gjenkjenne og takle situasjoner i tilfelle redusert kontroll over situasjonen, i nærvær av lav selvtillit, med redusert tillit til partneren. Fosfodiesterasehemmere kan brukes empirisk i tilfeller av anskaffe forstyrrelser av orgasme med skade på bunter av autonome nervefibre.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.