^
A
A
A

Typer av ansiktshud

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Konseptet av hudtyper

For den målrettede effekten på huden under ulike kosmetiske prosedyrer, er det nødvendig å bestemme hudtype og tilstanden riktig.

Grunnlaget for å dele ansiktshuden i forskjellige typer er følgende parametere: keratiniseringshastigheten, desquamasjonsgraden, tapet av vann, intensiteten av fett og svette.

Klassifikasjoner

Det er mange klassifiseringer av hudtyper. Spesielt er fire hovedtyper av huden mest preget: normal, tørr, fett, kombinasjon (blandet)

Normal hud er huden uten synlige endringer og følelser av ubehag.

Helt normal hud er svært sjelden. Pasienter med denne typen hud, som regel, går ikke til institusjoner av kosmetikk. Med alder, så vel som med feil omsorg, blir normal hud som regel dehydrert, følsom overfor ytre irriterende faktorer.

Normal hud er preget av friskhet, renhet, ingen synlige endringer. På grunn av god blodtilførsel har denne huden en jevn farge med en matt fargetone. Hud er elastisk. Sebaceous glands ("porer") er veldig liten, overfladisk, knapt merkbar. Peeling på hudflaten er fraværende. Huden er motstandsdyktig mot ytre irritasjonsfaktorer. Følelser av ubehag er fraværende uavhengig av tidspunktet for år, dag, klimatiske forhold, fase i menstruasjonssyklusen.

Tørr hud - tynnet, med peeling, små sprekker, fornemmelser av innsnevring og prikking.

I daglig praksis, er legen ofte møtt dermatocosmetologist symptom med tørr eller tørr hud (fra gresk «Zeros.» - Tørr), hud hos pasienter med ulike tilstander og sykdommer. Årsakene til utbruddet av hudens xerose er for tiden ikke fullt ut forstått. Det er også kjent at symptomet er forbundet med fire hovedfaktorer: mangel på vann i stratum corneum, overdrevet hyppig skifte av epitellaget, svekket barernyh hud egenskaper og redusert sebum produksjon.

Ved dehydrering av stratum corneum huden ser skjellete, flak fast festet til det sentrale parti og omkretsmessig noe bak hudoverflaten og separeres fra hverandre treschinoobraznymi spor. Munnen til det sebaceous-hårete apparatet kan utvides ved tap av vann i overflatelagene av huden. Kronisk hudskader obligate forskjellige kjemiske og fysiske faktorer svak kraft, for eksempel syrer eller ultrafiolette stråler, kan føre til akselerert proliferasjon av basalceller, noe som er en konsekvens av den inflammatoriske respons. I dette tilfellet, gjør keratinocytter ikke har tid til å raskt forvandle seg kåte skalaer som histologisk uttrykt i dannelsen av patologisk prosess i epidermis - parakeratosis, som fører til flassing. Samtidig med forsinkelsen i differensieringen av keratinocytter, blir dannelsen av lipider som oppfyller barrierefunksjonen forsinket. Resultatet av denne tilstanden er en økning i transepidermalt vanntap, noe som fører til tørr hud. Brudd på barriereegenskaper av en hud oppstår på grunn av reduksjon av mengden lipider mellom kåt vekter i stratum corneum. Dette er mulig med konstant bruk av aggressive vaskemidler og noen dermatoser (atopisk dermatitt, iktyose, etc.). Hudkonjunktivitt i atopisk dermatitt er forårsaket av endringer i sammensetningen av ceramider av stratum corneum. Så, med denne dermatosen, registreres en reduksjon i fri ceramider forbundet med linolsyre. I psoriasis, lamellær iktyose, og også viste signifikante endringer i lipid sammensetningen av stratum corneum. Det er vist at under disse dermatoser er det en økning i fritt ceramid type 2, 4, og reduksjon i mengden av ceramider 3b og 5. I psoriasis også registrert reduksjon i ceramid tilhørende klasse B. Det antas at slike feil i forholdet av ceramid, samt endringer i nivåene av kolesterol og fettsyrer i hornlaget av epidermis bidrar til dårlig adhesjon av keratinocytter og påvirke graden av avskalling med slike dermatoser, akselererer fornyelse av epitellaget.

Det er to hovedtyper av tørr hud: Oppkjøpt tørr hud er konstitusjonelt tørr hud.

Oppkjøpt tørr hud dannes når den eksponeres for ulike eksogene faktorer. Slike faktorer inkluderer akutt og kronisk ultrafiolett bestråling, forskjellige meteorologiske faktorer (vind, varme, lav fuktighet), Permanent hudpleie ved hjelp av anioniske vaskemidler, oppløsningsmidler og andre korrosive substanser. Således økte tørr sett i personer som er permanent bor i luftkondisjonerte omgivelser, karakterisert ved en viss neblagopriyash nym for huden mikroklima. Tørrhet i huden kan også være en konsekvens av ulike terapeutiske tiltak. Spesielt er den forventede bivirkningen av systemisk retinoidbehandling en tørr hud. Tilsvarende endringer er også mulig for den ytre behandling med retinoider, benzoylperoksid, azelainsyre, alfa-hydroksysyrer og andre. Vedvarende erytem tørrhet og fortynning av huden kan forekomme i praksis som et resultat av gjentatte dermatosmetologa prosedyrer peeling, laserbehandling, Dermabrasion. Under påvirkning av forskjellige eksogene og endogene faqirs teoretisk alle typer hud kan omdannes til tørk. Slike hud er vanligvis klassifisert som dehydrert.

Konstitusjonelt kan tørr hud være forbundet med visse genetiske og fysiologiske egenskaper. Spesielt forekommer det hos barn fra 2 til 6 år, når det er en fysiologisk reduksjon i talgproduksjon av talgkirtler. Tørrhet i ansikt, rygg, hender og skinn er ofte registrert hos kvinner med hvit, tynn hud, mens liknende egenskaper også observeres blant familiemedlemmer. I tillegg kan tørrheten i huden vokse og dominere som et symptomkompleks i sin aldring (senil xerose). Kanskje utseendet på tørr hud, dens dehydrering, uttynding i overgangsalder og premenopause. Dette skyldes det faktum at med alderen er det en delvis, og deretter en fullstendig atrofi av talgkjertlene. Konstitusjonelt forekommer tørr hud også med forskjellige dermatoser: atopisk dermatitt, ichthyosis, etc.

Det bør huskes at tørr hud kan være en manifestasjon av alvorlige sykdommer i de indre organer og krever derfor at dermatokosmetologen forsiktig samler historien og fullfører undersøkelsen av pasienten av systemer og organer.

Dermed er det symptomatiske komplekset av tørr hud en heterogen term. Kompleks omsorg for slik hud, inkludert mild rensing og fuktighet, er fundamentalt viktig sammen med utnevnelsen av patogenetisk terapi.

Kliniske varianter av tørr hud (ifølge R. Varan, N. I. Maibach, 1998)

arter
Mekanismer for dannelse

Ervervet tørr hud

Effekten av eksogene stimuli, iatrogeni, etc.
Konstitusjonelt tørr hudnonpathologicFysiologiske og genetiske egenskaper, aldring
i patologiGenetisk defekt i metabolismen av fettsyrer, mangel på en rekke enzymer, etc.

Hovedårsakene til tørr hud i ansiktet

Eksogene årsaker

 • Feil usunn hudpleie eller mangel på omsorg.
 • Ufordelaktig arbeidsforhold (arbeid i brennbare butikker, lang opphold ute, etc.).
 • Misbruk av dietter, fasting på ulike tvilsomme metoder.
 • Misbruk av alkoholholdige drikkevarer, samt røyking.
 • Iatrogen årsaker forbundet med forskrivning medisiner eller som en bivirkning av noen kosmetiske prosedyrer.
 • Annet.

Endogene årsaker

Hypo- og avitaminosis, nyre og leversykdom, diabetes mellitus, skjoldbruskkjertelsykdommer, binyrene, smittsomme sykdommer ledsaget av dehydrering, visse blodsykdommer, hypofyse adenom med hypopituitarism syndrom, paraneoplastiske dermatoser.

Pasienter med tørr hud vender seg ofte til et kosmetikkskap. Som regel klager på utseendet av rødhet og avskalling av hud, samt ubehag i form av "stramme og prikking", parestesi. De ovenfor amplifiserte klagene spesielt etter vasking av ansiktet hud, samt vekslende værforhold, avhengig av hvilken fase av menstruasjonssyklus, og så videre. D. Den tidlige opptreden av tegn på hud fading som forårsaker pasienter med tørr hud type til en dermatolog cosmetologist.

I en ung alder ser den tørre huden attraktiv ut, den er "vakker som en rose", men dessverre blir den som en rose. Hud blekrosa, matt fargetone, tynn, delikat, med smale, nesten umennelige porer, uten fett glans på overflaten. Tørr hud er preget av friskhet, renhet. Med feil hudpleie av denne typen kan det forekomme erytem og skalering, spesielt etter vask, så vel som tørrhet, peeling og små sprekker på leppens røde kant og i hjørnene av munnen. Det er også subjektive følelser av innsnevring av huden, kløe og parastesi. Tørr hud er svært følsom overfor ytre irritasjonsfaktorer, spesielt for ultrafiolett stråling.

Oljeskinn er tykkere, med økt greasiness, glans, dilatert munn av det fettete hårete apparatet.

I kosmetikk er oljeaktig hud delt inn i bare fet hud (seborrhea) og klinisk fet hud (seborrhea tilstand komplisert av utseendet av inflammatorisk akne).

Seborrhea er en spesiell tilstand forbundet med hyperproduksjon av talg og endringer i sammensetningen (dvs. Kvalitative og kvantitative endringer i sebum). Seborrhea er delt inn i væske, tykk og blandet. Hver av disse skjemaene kan tjene som bakgrunn for utseendet av akne. I tilfeller av klinisk fet hud, finnes det flere inflammatoriske akne - pustulære, papulære, indurative, flegmonøse, konglobata (se "Acne").

Kombinert (blandet) hud - hud med områder av fortykning med forbedrede munningene av talgkjertler og en økt utskillelse av talg i den sentrale delen av den flate, som er kombinert med deler atrofi og peeling på sideflatene av ansiktet og huden i nakken bør understrekes at en vesentlig ulempe ved hud dividere normal , tørr, fet og kombinasjonen er at den reflekterer en bestemt salo- og svette, ikke tar hensyn til slike viktige parametre av huden, som elastisitet, turgor og alvorlighetsgraden av aldersrelaterte forandringer NIJ. I tillegg til å evaluere historie og resultatene av visuell inspeksjon av huden, ved anvendelse av et forstørrelsesglass lampe i dermatologi tradisjonelt brukes en rekke tester som tillater mer nøyaktig å bestemme typen av huden.

Test for fettinnhold.

Det utføres etter 2 timer etter vask, ved hjelp av vevpapir, på huden uten dekorative kosmetikk og andre kosmetiske produkter. Sigarettpapir utføres med lett trykk på panne, nese og hake. Deretter presses kantene på papyruspapiret til venstre og høyre kinn.

Evaluering av testresultater:

 • et negativt resultat - fraværet av fettete flekker på vevpapir, er karakteristisk for tørr hud;
 • et positivt resultat - fettpunkter blir bare observert i den sentrale delen av vevpapiret som er påført pannen, nesen, haken; avhengig av intensiteten av flekkene forekommer i normale og blandede hudtyper;
 • et dramatisk positivt resultat - tilstedeværelsen av 5 fettete flekker, som er typisk for fet hud.

Hudfoldprøve. Det brukes til å vurdere hud turgor. Hudfoldet dannes ved å klemme to fingre på huden på ansiktets side.

Evaluering av testresultater:

 • normal turgor - hudfold er vanskelig å danne;
 • Turgoren er noe senket - en brett kan formes, men den er umiddelbart justert;
 • Turgoren er kraftig redusert - folden er lett dannet og aksjen er bevart.

Rotasjonskompresjonstest. Det gir en mulighet til å karakterisere huden turgor. Forskeren bruker tommelen til huden på den midterste delen av ansiktet, og med en liten trykk, utfører en rotasjonsbevegelse.

Evaluering av testresultater:

 • negativt resultat - en følelse av motstand mot rotasjon og trykk;
 • et svakt positivt resultat - fremveksten av en forsvinner rynkevifte;
 • positivt resultat - fri rotasjon og dannelse av små, langvarige rynker, som oppstår selv med et lite trykk.

Kombinasjonen av resultatene fra de ovennevnte testene lar deg henvise huden til ett av følgende alternativer. Det bør understrekes at graden av hud som er angitt nedenfor av typene, også tar hensyn til graden av uttrykk for aldersrelaterte hudendringer.

 • Huden er normal, turgoren er normal. Huden har en matt overflate med en liten glans i midten av ansiktet. Tynn, knapt synlig i midten av munnhulen ("porer") er ikke fylt med skinnfett. Testen for fettinnhold i dette området er positivt, på ansiktets sideflater - negativt. Tonus er normalt, rotasjonskompresjonstesten er negativ. Huden er motstandsdyktig mot virkningen av lokale irriterende stoffer, og selv uten spesiell kosmetisk pleie beholder den utseendet i lang tid. Etter 30 år, avhengig av forholdene og egenskapene til omsorg, får den egenskaper som er karakteristiske for følgende hudtype.
 • Huden er normal, turgoren er noe redusert. Overflaten er matt med en liten glans i midten av ansiktet. Munnen til det sebaceous-hårete apparatet er grunt, overfladisk, ikke signifikant uttalt. Fetthetstesten i den midterste delen av ansiktet er svakt positiv, på sidedelen negativ eller svakt positiv, blir hudfolden dannet, men den er elastisk, den roterende kompresjonstesten er svakt positiv. Rundt øynene er det et nettverk av overfladiske rynker. I mangel av fullverdig omsorg for slik hud blir det raskt merkbare tegn på aldring.
 • Huden er normal, turgoren er kraftig redusert. Overflaten er matt med en liten glans i midten av ansiktet. Munnen til det sebaceous-hårete apparatet er liten, ikke signifikant uttalt. Fetthetstesten i midten av ansiktet er svakt positiv, på sidedelene er det negativt. Mimic rynker er tydelig uttrykt, huden er tynn, turgoren er kraftig redusert. En hudfold er lett dannet. Rotasjonskompresjonstesten er positiv.
 • Huden er tørr, turgoren er normal. Hud er matt, glatt, uten rynker. Munnen til det sebaceous-hårete apparatet er nesten usynlig. Fettprøven er negativ. Rotasjonskompresjonstesten er negativ. Hud er følsom for eventuelle irritasjoner. Regelmessig omsorg og beskyttelse mot ugunstige faktorer i det ytre miljø, først og fremst - meteorologiske faktorer, er nødvendig.
 • Huden er tørr, turgoren er noe redusert. Hud er matt, delikat. Munnen til det sebaceous-hårete apparatet er umerkelig, fetthetstesten negativ, det er overfladiske rynker i øynene. Huden foldes enkelt, elasticiteten blir bevart. Rotasjonskompresjonstesten er svakt positiv. En systematisk forebyggende kosmetisk behandling er vist, siden tegn på en reduksjon i hudturgor vises i en alder av 30 år.
 • Huden er tørr, turgoren er kraftig redusert. Overflaten er matt, øm, munnen til det sebaceous-hårete apparatet er usynlig. Huden turgor er kraftig redusert, huden er tynnet, spesielt i øyet og rundt munnen, dannes statiske overfladiske og dype rynker. Huden foldes lett i lang tid, rotasjonskompresjonstesten er positiv
 • Huden er fet, turgoren er normal. Overflaten av huden i den midterste delen av ansiktet er skinnende, med uttalt sebumfylte munn av det sebaceous-hårete apparatet, det vil si tilstanden til seboréen finner sted. Komedoner kan bli funnet. Testen for fettinnhold i midtre og laterale deler av ansiktet er positivt. Hud uten rynker, glatt. Det er vanskelig å danne en hudfold. Rotasjonskompresjonstesten er negativ. I pubertet forekommer akne ofte. Regelmessig behandling anbefales, ved bruk av medisinsk kosmetikk, om nødvendig - farmakologisk korreksjon. Ikke bruk fettbasert kosmetikk.
 • Huden er fet, turgoren er noe redusert. Overflaten på huden er skinnende, med en grov struktur, munnen på det sebaceous-hårete apparatet blir utvidet, det er komedoner. Fetthetstesten i midten av ansiktet er positiv, i sidedelene kan det være negativt. Det er etterligningsrynker, øyelokkets hud er uklar. En fleksibel hudfold er dannet. Rotasjonskompresjonstesten er svakt positiv. Det er en tendens til utseendet av betennelseselementer, spesielt i den midterste delen av ansiktet. Spesiell forsiktighet er nødvendig. Aldringsprosessen av huden er relativt langsom.
 • Oljeskinn, turgor er kraftig redusert. Den fete karakteristikken tilsvarer den forrige typen hud. Hudfoldene dannes vilkårlig, rotasjonskompresjonstesten er kraftig positiv.

På samme måte klassifiserer de kombinert hudtype og skiller: kombinert hud med en normal, litt redusert og kraftig redusert turgor. Det bør også bemerkes at enhver type hud kan være dehydrert og følsom.

Følsom hud. I daglig praktisk arbeid møter dermatokosmetologen ofte symptomkomplekset i den såkalte "følsomme" ansiktshuden. Tidlig og korrekt tolkning av dette symptomkomplekset er ekstremt viktig for å velge den videre taktikken for å utføre slike pasienter. Som en regel er den økte følsomheten i huden forårsaket av en rekke av dermatoser, i hvilken barriereegenskaper i huden ødelagt, og det er stabil eller ustabil ansikts erytem, ofte sammen med andre utslett. Slike sykdommer innbefatter atopisk dermatitt, rosacea, rundt munnen dermatitt, seborreisk dermatitt, enkle og allergisk dermatitt, polymorf photodermatosis og andre dermatoser. Den økede følsomhet av huden skjer når menopausal aldring, etter en rekke kosmetiske prosedyrer (peeling, laser "polering", microdermabrasion, dermabrasjon, etc.), så vel som konstitusjonelle og genetisk bestemte karakteristika av huden og dens blodkar.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.