^

Den enkleste ABC av metabolisme

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Grunnlaget for metabolisme er maten vi bruker. Det er vanskelig å selv tenke på hva som ville ha skjedd hvis vi ikke hadde mottatt drivstoff i form av mat. Det vil si, de ville ikke motta energi for livet. Hvordan virker det metabolske systemet i kroppen?

Hvordan virker det metabolske systemet?

Når maten begynner å bli fordøyd, deler kroppen seg i svært små strukturer: aminosyrer, glukose, fett. Så er maten lettere å fordøye. Med blod blir disse minuttmolekylene av nyttige stoffer båret gjennom hele kroppen. Organene og vevene spiser på disse stoffene, behandler dem og får energi til arbeid.

Fra proteiner behandlede aminosyrer, fra fettfettsyrer, og alt dette omdannes til glukose (vi kaller det "sukker i blodet"). Glukose interagerer med oksygen og vi får energi til kroppens celler.

Hvis hele systemet forklares så enkelt som mulig, viser det seg at metabolisme er navnet på en hel stor prosess, når maten er delt inn i partikler, oksygen oksiderer og gir oss energi til livet.

Hva er glukose og hvordan fungerer det?

Glukose er et av stoffene som kroppen konverterer fra mat under fordøyelsen. Når fruktose og glukose molekyler kombineres, oppnås et annet element, sukrose. Dette elementet kan lett og raskt igjen bli glukose.

Sukker i blodet lagres i et stoff som kalles glykogen. Det, som en beholder for glukose, gir oppbevaring i muskler og lever.

Forbindelser av glukose i form av energi for livet kan slippes derfra når nivået av sukker i blodet er betydelig redusert. For eksempel, når en person trenger å hoppe skarpt og raskt, frigjøres glukose fra leveren og musklene i form av energi til disse bevegelsene.

Hvordan bestemme nivået av glukose?

Glukose er et stoff som er i blodet og leverer energi til cellene, først og fremst hjerneceller.

Hvis det ikke er glukose i blodet, kan hjernen ikke fungere normalt. Når glukose ikke er nok, kan legene diagnostisere hypoglykemi.

Du kan forstå at du har lavt nivå av glukose i blodet ditt (eller det avtar umiddelbart etter å ha spist), her er for disse symptomene.

 • Ubehagelige opplevelser i magen
 • kvalme
 • svakhet
 • Hyppig og sterk hjerterytme
 • Kaldsvette
 • irritabilitet
 • Forvirrede tanker
 • Minne dips

Alle disse symptomene kan bety at hjernen reagerer negativt på stress. Hjernens sentre sender et signal til hormonet norepinefrin, som har egenskapen til å øke nivået av stress i blodet enda mer. Disse er binyrene.

Dette er forberedelsen av kroppen for unnagjøring. Slik opplæring er en pris av antikken, da en person løp vekk fra en mammut eller en vill bjørn. Nå løper vi ikke hvor som helst, men en hormonal eksplosjon er fortsatt tilstede. Først av alt øker nivået av sukker som gir energi for å løpe eller hoppe.

Når blodsukkernivået er veldig høyt

... Det truer en person med diabetes. På nivå av symptomer ser det slik ut.

 • Svakhet, sløvhet, spesielt etter lunsj
 • Tilbøyeligheten til å sovne om ettermiddagen på uopprettelige øyeblikk
 • Vanskelighetsgrad å huske
 • Følelse av økt bekymring

Disse symptomene er en indikator på at nivået av glukose og nivået av serotoninhormon i hjernen øker betydelig.

Men du bør vite at både høyt og lavt nivå av glukose i kroppen fremkaller skade i hjernen eller de verste konsekvenser i form av død.

Hvordan kan jeg justere glukosenivået?

Vi vet allerede at for stabil drift av hjernen er det nødvendig med oksygen og glukose. For å overvåke blodsukkernivåene sørget kroppen for spesielle mekanismer.

I denne prosessen er også insulin og glukose involvert. Insulins rolle er å senke nivået av glukose ved å flytte det til såkalte fettceller. Der glukose blir brent og omgjort til energi.

Glukosens rolle er å øke nivået av glukose i blodet eller for å normalisere nivået, og forhindre økningen i mengden glukose. Dette skjer når leverceller og muskelceller stimuleres av glykogenet.

Dermed blir glukosen ødelagt, og glukoseceller beveger seg fra leveren til blodet. Så stiger nivået av sukker i blodet.

Virkningen av insulin og glukogen

Det er ikke bare viktig at nivået av glukose i blodet kan reduseres eller øke. Det er viktig, med hvilken fart og frekvens det skjer. Sprøyter i glukosenivå utfordrer en økning i nivået av glukagon og insulin. Og så kan en kvinne begynne å komme seg. Og så skjer det en merkelig ting.

Som vekten er oppringt, kan glukogen og insulin ikke lenger kontrollere glukose nivåer så vel som før. Og så kan det stige og falle ukontrollert.

Dette kan føre til lavt blodsukker (hypoglykemi) eller for høyt nivå av glukose, som veksler med for lavt. Som tilleggsprosesser begynner glukoseintoleranse og diabetes mellitus.

Hvordan kan hormonnivåene påvirke vektøkning?

Vi observerer ofte en brutal appetitt i menstruasjonen eller en uke før dem. Et spesielt ønske om kvinner til sjokolade i alle sine manifestasjoner - fra søtsaker til kaker.

Dette er normalt: i stressende situasjoner trenger en person glukose.

Hva skjer med eggstokkhormonene, på grunn av hvilke vi mister muligheten til å kontrollere oss selv i å spise i andre halvdel av syklusen og når klimatperioden nærmer seg?

I denne enorme rollen som spilles av glukose, eller rettere, mengden av det i blodet. Og insulin, som bestemmer intensiteten av inntaket av glukose i blodet. Men det skjer at kroppen ikke tar glukose. Mer om insulinrolle og hvordan det påvirker nivået av glukose i kroppen.

Insulinavhengighet

Hva er insulin for mennesker? Det er et hormon som bidrar til å styrke vev og aktivere metabolisme, samt kontrollere opphopningen av fettvev. Han gjør dette ved å kontrollere nivået av glukose.

Hvis insulin i kroppen ikke er nok (og han leverer blod til kroppens celler), vil en person føle seg veldig dårlig. Insulin hjelper celler å akkumulere energi, og det bidrar også til å lagre fett (en prosess som kalles lipogenese).

Det viser seg at forholdet mellom muskelvev og fett, samt splitting på grunn av insulin, endrer seg i kroppen. Jo mer insulin, det mer aktive insulin stimulerer dem. Så, muskelceller er nå ikke så mye brenne fett. Og personen blir bedre.

Det vil si, med overskudd av insulin, blir overflødig overflødig vekt gitt til en kvinne, spesielt hvis hun hadde en predileksjon for fullstendighet før.

Hvordan gjenkjenne overskuddet av insulin i kroppen?

Det blir spesielt flott når en kvinne blir eldre. Hvert år kan nivået av insulin øke, så vær våken og sjekk den.

Insulin i store mengder kan gjenkjennes av disse tegnene.

 • Meny med mye karbohydrater (spesielt søt og mel)
 • Konstant og langvarig stress - dette øker nivået av stresshormonet kortisol, som undertrykker produksjonen av glukose og hemmer produksjonen av insulin
 • Suppression av eggstokkene, på grunn av hvilket nivået av hormonet østradiol, som produserer eggstokkene, reduseres. Nivået av mannlig hormon testosteron på grunn av dette øker, noe som bidrar til avsetning av fett i kroppen
 • Rastløs og forstyrrende søvn
 • Det økte nivået av et hormon av skjoldbruskkjertelen DGEEA, slik at shchitovidka dårlig kan utføre rollen på produksjon av hormoner
 • Hypodinami, eller mangel på fysisk aktivitet

Økningen i glukose nivå, noe som er vanskelig å kontrollere på grunn av mangel på hormoner som utfører denne rollen.

Hvis du har merket de synlige symptomene på insulinmangel, må du kontakte en endokrinolog for en undersøkelse. Vær sunn!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.