^

Effekten av testosteron på den kvinnelige kroppen

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Hormonet testosteron, som regnes som et mannlig hormon, kan helt forandre alle prosessene i en kvinnes kropp. Spesielt om hvordan hennes figur, hud og hår ser ut. Hvordan skjer dette?

Hvordan fungerer testosteron på en kvinnes muskler?

Hvordan fungerer testosteron på en kvinnes muskler?

Hva vil en kvinnes muskelmasse - slap og flabby eller elastisk og sterk - avhenger av testosterons arbeid. Hvis testosteron i kroppen av kvinner mangler, vil hennes muskelmasse minke. Metabolismen vil avta, og kvinnen vil bli stygge.

Omvendt sikrer det normale nivået av testosteron at treningen og det sunne kostholdet vil lønne seg godt: du vil ha elastiske, vakre muskler.

Når i løpet av overgangsalderen av testosteron i kroppen av en kvinne blir mindre og mindre, dannes fettavsetninger, hovedsakelig i bryst og mage. Testosteron har evnen til å påvirke dannelsen av nye muskler. Han bidrar også til å holde dem i god form.

Jo mer du er, desto mer signifikant testosteron tap er forventet. For å holde metabolismen og muskel normal må du ha en rimelig balanse mellom testosteron og østradiol.

Testosteron er viktig for å bygge bein

Bone vev - sin tilstand - avhenger også av nivået av testosteron i kroppen. Hvis testosteron er nok, er dette et utmerket forebygging av osteoporose.

Innflytelsen av testosteron i beintilstanden er enda sterkere enn den for det kvinnelige hormonet østrogen - et anerkjent "positivt" hormon som har egenskapen til å beskytte vev og bein mot skade.

Når en kvinne begynner en overgangsalder, begynner hun raskt å miste hormonene estradiol og testosteron, noe som er ekstremt viktig for styrken av bein og muskler.

Denne prosessen er mye raskere enn hos menn - de har en periode med svekkelse av kroppens vev varer i mange år, fordi de mister testosteron mye langsommere og i små mengder.

Det må tas hensyn til og det er nødvendig å sjekke din hormonelle bakgrunn i tide.

Testosteron mot kronisk utmattelsessyndrom

Dette hormonet, som ingen andre, hjelper en kvinne til å føle seg mer våken og tonet. Studier viser at et tilstrekkelig nivå av testosteron bidrar til å bekjempe kronisk tretthet, tretthet.

Det er situasjoner når en kvinne som tar vitaminer, og som har en sunn søvn, samt en meny, fremdeles føler seg rask tretthet, svakhet, svakhet.

Slike kvinner bør definitivt gå til testosteronnivåer i blodet. Ellers kan det ikke avsløre årsakene til sin negative tilstand.

Hvordan påvirker testosteron en kvinnes hjerne?

Testosteron har egenskapen til å aktivere seksuelt reseptors arbeid gjennom hjernekommandoer. Det vil si at man i kroppen har et tilstrekkelig nivå av testosteron, en person (menn og kvinner) har det bra med det seksuelle lysten.

Men det er ikke alt. Testosteron påvirker hjernens områder på en måte som øker stemningen til en kvinne, reduserer nivået av depresjon og gir en følelse av tilfredshet.

Takket være testosteron, kan en person bedre huske, konsentrere oppmerksomhet, oppleve ny kunnskap.

Derfor, hvis du har humørsprang, fravær og selv depresjon, bør du bare sjekke testosteronnivået. Hvis du har mangel på dette hormonet, bør du fylle opp sine reserver, og problemet med deprimert tilstand kan enkelt fjernes.

Hva truer det økte nivået av testosteron?

Årsaken til et forhøyet nivå av testosteron kan være overdreven produksjon av seksuelle organer eller mottak i form av kjemiske preparater.

Resultatet av å øke nivået av dette hormonet er søvnløshet, mareritt under søvn, seksuell aggresjon.

På oppførselsnivået kan en person ødelegge tre. Han kan skrike uten grunn på andre, reagere sint på hver eneste liten ting, bli irritert uten synlig grunn.

Hvis det blir observert overskytende testosteron hos kvinner som er engasjert i sport, har de også økt appetitt. I tillegg begynner disse idrettsutøvere å intensivt bygge muskler og fett.

Med et overskudd av testosteron hos kvinner, endres figuren. I midjen og magen vises fete forekomster, som minner om bølger. I ditt favorittskjørt eller jeans kan du ikke klatre.

Den samme effekten er observert med et høyt nivå, ikke bare av testosteron, men også av andre androgener, spesielt androstenedion og til og med DHEA.

Hva skal du gjøre med vekten?

Du sliter med å miste de ekstra pundene, men de samler alle sammen? Er appetitt vokser? Det er alt for å skylde på testosteron, noe som øker produksjonen i hjernen av hormonnivået for norepinefrin.

Derfor, hvis du vil ta antidepressiva, må du først kontakte en endokrinolog for å kontrollere testosteronnivået. Fordi i kombinasjon med antidepressiva midler, øker dosene testosteron og østradiol rask vektøkning.

Vitenskapelige studier viser at testosteron virker bedre når det har et optimalt forhold med østradiol.

Estradiol fremmer det faktum at testosteron påvirker kroppen sterkere, og gir bort alle sine nyttige egenskaper. Hvis estradiol i kroppen ikke eksisterer eller hvis det er små mengder av det, vil testosteronreseptorer ikke kunne fungere skikkelig i hjernen.

Hvordan påvirker testosteron sunn søvn?

Hvis du ikke sover godt, har du dårlig kontroll over vekten din. Dette er bevist av mange vitenskapelige studier. Hvis du opplever stress, vil ikke hormonell ubalanse i en drøm gi deg en normal søvn.

Hormoner kortisol og insulin, sekretjonen som øker dramatisk, øker kvinnens angst enda i søvn.

Og økte doser testosteron med en reduksjon i mengden av østradiol forverrer ytterligere denne tilstanden. Du sover enda verre, mens du får overvekt, og den generelle helsen forverres mer og mer.

Hvis du tar et testosteronhormon før du går til sengs, vil du bli plaget av konstante søvnforstyrrelser, og drømmer vil være mareritt. En person i denne tilstanden vil føle seg overveldet og svekket.

Det forklares av det faktum at testosteron mest påvirker personen i den fjerde fasen av søvn. Det er i denne fasen at muskelvev og -bein gjenopprettes, nerveceller blir restaurert, vi hviler best. På tenåringer (og hos personen til 21 år) på dette tidspunktet utvikles veksthormonet.

Hvis du er i den fjerde fasen av søvnen, sover du dårlig, rastløs, vil alle disse prosessene bli ødelagt. Derfor er det best å ta testosteron om morgenen for å stimulere kroppen, og ikke om kvelden.

Hva skal jeg gjøre med et overskudd av testosteron?

Vi vet allerede at med et overskudd av testosteron i midjen og i brystkjertlene, akkumuleres fett, og vekten er vanskelig å kontrollere. Flere tegn på overflødig testosteron:

 • Forhøyet hår, spesielt på bena, armer, over overleppen og armhulene
 • Skarpt hårtap på hodet
 • Akne, som er veldig vanskelig å redusere - de kommer igjen
 • Overdreven aggressivitet, som veksler med svakhet og frustrasjon
 • Søvnforstyrrelser
 • Smerter i eggstokkene
 • Smerte i lumbalområdet

Hvis du har alle disse tegnene, bør du kontrollere nivået av hormoner:

 • DGEA
 • testosteron
 • Degïdrotestosteron
 • DHEA-S

Hvis disse hormonene i kroppen er mer enn normalt, kan du finne følgende sykdommer:

 • Polycystisk ovariesyndrom
 • Tumor av eggstokkene
 • Tumor i binyrene

Ytterligere undersøkelsesmetoder: ultralyd, magnetisk resonansdiagnostikk, datortomografi. Disse undersøkelsene vil hjelpe deg med å bli kvitt sykdommene i begynnelsen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.