^

Hvordan påvirker progesteron fettavsetninger?

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Evnen til å gjenopprette uten grunn kan føre til at det virker nyttig for kroppshormonet - progesteron. Han er ansvarlig for evnen til å bli gravid. Men det viser seg at progesteron kan provosere fedme. Hvordan skjer dette og hva skal jeg gjøre for å ikke forbedre?

trusted-source[1], [2], [3]

Progesteron og fedme

En kvinne på 50 år snudde seg til en kvinnes konsultasjon, og klaget over overdreven fullstendighet. Og hun fikk mye ekstra vekt - mer enn to titalls kilo i bare to år. Samtidig førte pasienten en sunn livsstil, praktiserte sport og spiste ikke engang kjøtt.

Pasienten forsto desperat ikke hva som skjedde med henne. Hun brydde seg om helsen sin mer enn noen andre. I kostholdet var bare nyttige matvarer og vitaminer foreskrevet av en lege. Likevel tok climacterium henne til overraskelse. Det begynte uforståelige varmer, svakhet, humørsvingninger, selv om de månedlige var fortsatt der. Sann, ikke så rikelig og vanlig som før. For alle disse tegnene konkluderte kvinnen at hennes tilstand var forbundet med overgangsalder.

Pasienten vendte seg til legen for forklaringer: mest av alt var hun redd for overvekt.

Hva er årsaken?

Legen spurte pasienten nøye for å finne ut hva pre-menopausal tilstanden og overdreven evne kunne ha vært forårsaket. Det viste seg at damen var svært disiplinert: hun dro ikke medisiner uten å konsultere en lege, brukte ikke hormoner og brukte ikke p-piller.

Men det viste seg et faktum som kaster lys over alle endringene i pasientens kropp. Det var 2 år siden da hun begynte å gjenopprette, ble en kvinne foreskrevet en krem for å lindre utseendet på premenstruelt syndrom. I krem i store doser inneholdt et hormon progesteron.

Etter å ha ikke vært interessert verken eksamensbevis eller doktors kvalifikasjon, begynte kvinnen å bruke denne krem 2 ganger om dagen i flere måneder med tidsintervaller hver annen dag.

Hvordan påvirket progesteron kvinnens vekt og velvære?

Den mest irreversible måten. Kvinnen var glad for at symptomene på PMS først ble svekket. Hun hadde et jevnere humør, det var ikke lenger noen følelse av aggresjon mot andre. Smertefulle opplevelser i menstruasjonen ble ikke. Og damen trodde at kremet er bare magisk. Derfor brukte jeg det i lang tid, som "spesialist" ga råd.

Kvinnen husket da det allerede var utrolig vanskelig å gå ned i vekt, og symptomene på PMS ble følt. Det vil si at hennes tilstand, i stedet for å bli forbedret, over tid bare forverres.

For å kontrollere vekten spiste hun mindre, stadig øvd sport, tok et vitaminkompleks, men følte seg verre og verre. Sløvhet, svakhet, økt tretthet tillot ikke fullverdig arbeid, og heller ikke føre et normalt personlig liv.

Etter blodprøver fant pasienten at i tillegg til alle disse symptomene økte blodsukkernivået. Spesielt høy ble han to uker før menstruasjon. Kvinnen ble bekymret, mistenker hennes forkjærlighet for diabetes. Var det alt om progesteron?

Hvilke hormoneltester har vist

Når en kvinne passerte en test for hormoner, så viste det seg. Kroppen hennes var for lavt nivå av østradiol. På den 20. Dagen i menstruasjonssyklusen var det bare 70 pg / ml - ved et normalt nivå på minst 200 pg / ml.

Men nivået av hormonprogesteron i kvinnens blod var rekordhøyt - 24 pg / ml. Selv for eggløsningssyklusen, når nivået av progesteron er ekstremt høyt, var det veldig mye. Legene bestemte at årsaken til dette er bruken av en krem med progesteron.

På grunn av det faktum at kvinnen brukte denne kremet ofte og regelmessig, ble forholdet mellom hormoner i kroppen forstyrret. Forholdet mellom østradiol og progesteron var slik at den andre undertrykte produksjonen av den første. Som et resultat, fedme og dårlig helse.

Negativ effekt av progesteron

Dette hormonet, som er dominerende i blodet, har langsomt oversatt pasientens kropp til en modus som under graviditet. Det vil si at reserver av fettvev ble mer og mer, motstanden av kroppen til å ta sukker avtok hver dag, noe som provoserte utviklingen av diabetes.

For behandling og restaurering av hormonbalansen behøvde en kvinne verken mye eller lite - i 2 år. Men normaliseringen av vekten tok enda mer tid - det viste seg å være en veldig vanskelig jobb.

Hva truer progesteron overfeeding

Hva truer progesteron overfeeding

Mange apotek og leger annonserer kremer som inneholder progesteron som et middel, som bidrar til å lindre symptomene på PMS. Progesteron er også kreditert med egenskapene til å forbedre tilstanden til beinvev, og forhindre slike farlige og ubehagelige sykdommer som osteoporose, fedme, samt kardiomyopati.

I praksis er dette ikke helt sant. Progesteron kan virkelig hjelpe en kvinne kvitte seg med mange av hennes problemer. Men bare hvis du bruker den i de riktige dosene, og ikke i overdreven.

Andre hormoner med hvilke progesteron interagerer kan øke eller redusere i doser. Og dette kan påvirke kroppen til en kvinne ikke på den beste måten. Og da må du løse de problemene som er beskrevet ovenfor hos en pasient med overvekt.

Hvordan virker progesteron?

Dette hormonet forårsaker en avmatning i stoffskiftet og setter opp kroppen som om den jobbet under graviditeten. Det er å samle forsyninger av næringsstoffer for både mor og fremtidige barn. Og dette er risikoen for fedme for en ikke-gravid kvinne.

Et interessant faktum: Under fødselen til et barn blir progesteron i kroppen 15 ganger mer enn en kvinne som ikke forventer et barn.

Hvordan varierer nivået av progesteron i kroppen?

  • Første halvdel av menstruasjonsfasen (når follikler blir dannet) - progesteron fra 0,3 til 0,9 ng / ml.
  • 2. Fase: - under eggløsning (på dette tidspunktet, isolasjonsprosessen av egget, som begynner å utskille progesteron) - 15-30 ng / ml.

Gjør enkel matte: I andre fasen er nivået av progesteron i kroppen 30 ganger høyere enn i den første fasen av menstruasjonssyklusen.

Hvordan påvirker progesteron vekt?

Så i den andre fasen av graviditeten blir progesteron mye mer. På det fysiologiske nivået endrer dette dramatisk organisasjonsfunksjonen. Uterusveggene blir tykkere for å muliggjøre beskyttelse av egget, som allerede er befruktet.

Kvinnenes moderkrepp begynner å produsere progesteron intenst. Dens forhøyede priser gir en hel revolusjon i kroppen i form av økt fettinntak og selvfølgelig vektøkning. Hvorfor trenger en kvinne fett? For å forbedre muligheten til å formere seg, fordi det er fettvevet som produserer sexhormoner for bedre unnfangelse og bæring av fosteret.

I tillegg er fettvev en hel klondike av nyttige stoffer, som er nødvendige både for å støtte moren og for utviklingen av barnet. Takket være progesteron blir den maksimale mengden nyttige stoffer ekstrahert av fettvev, selv om det ikke er mange av dem. Progesteron har også egenskapen til spennende appetitt. Spesielt til mel og søtt. Naturligvis legger det ikke til harmoni.

Progesteron, som er lansert i kroppen av en kvinne kunstig, det vil si i form av en krem eller pille, har samme effekt som et naturlig hormon under graviditeten. Tegn konklusjoner.

Hvordan påvirker progesteron magen?

Han har evnen til å jobbe på tarmens muskler og slapper av. Da kan magen holde mer mat. I tillegg blir tarmmusklene mindre elastiske, og maten går gjennom det mye langsommere enn vanlig.

Det absorberes bedre, og gir bort alle de nyttige stoffene. For kroppen av en gravid kvinne er dette bra fordi det gir ernæring til både babyen og moren.

Men for en kvinne som ikke er gravid, truer den å øke i vekt, fordi nyttige stoffer samler seg i kroppen for to. En annen avslapping av glatte muskler i mage-tarmkanalen for en kvinne som ikke forventer et barn, er risikoen for hevelse, opphopning av gasser og forstoppelse. Det vil si at helsetilstanden vil forverres.

I tillegg, hvis det er en stor mengde progesteron i kroppen, vil risikoen for nyrestein og gallestein øke, ettersom arbeidet i de indre organene senkes. Denne risikoen øker dobbelt hvis en kvinne utelukker fra kostholdet fiber, som har evnen til å fjerne giftstoffer fra kroppen. Eller bruker den for lite.

Hva er forskjellen mellom arbeidet med progestin og progesteron?

Hormoner er biokjemiske stoffer som består av en kjede av molekyler. Selv en liten forandring i molekylet kan endre hormonets egenskaper og konvertere det til et annet hormon. Som virker på menneskekroppen enten positivt eller negativt. Hva er forskjellen mellom progestin og progesteron?

Hva er progestogen?

Dette begrepet betegner et biokjemisk stoff som hjelper en kvinne til å bære et barn. Legene kaller denne egenskapen for hormonet progestasjonell

Hva er progesteron?

Det er et hormon med en progestasjonsegenskap (det vil si en egenskap som bidrar til å bære barnet). Han er i kroppen av kvinner og menn, og til og med dyr som har en ryggrad.

Progesteron i en kvinnes kropp produserer en gul kropp etter eggløsning har skjedd. Det produseres av moderkaken (under barnets lager). En annen kilde til progesteron - eggstokkene og binyrene under forberedelsen av kroppen for graviditet.

Hva er progestiner?

Disse er spesielle molekyler hvis virkning er identisk med den for progesteron. Bare det er sterkere og sterkere.

Den mest slående representanten for det negative progestinet er medroxyprogesteronacetat (deififert som MPA). Han - grunnen til vektøkning hos en kvinne. Fremmer opphopningen av fettstoffer.

Det er svært viktig å vurdere forholdet mellom progestiner og andre hormoner. Det avhenger av dette, hvordan de vil handle på kvinnens kropp - positivt eller negativt.

Hvis progesterene virker i forhold til østrogener og androgener, fungerer alle organer og systemer normalt. Hvis progestiner brukes uten østrogener, kan konsekvensene være de mest triste - et sett med overvekt, dårlig helse. Det er spesielt nødvendig å overvåke balansen mellom disse hormonene med hormonbehandling.

Hvorfor ta hormoner i piller?

Svært ofte, for å justere arbeidet til den kvinnelige kroppen, som i seg selv ikke kan akkumulere og produsere progestiner, foreskrives pasientene disse hormonene i kapsler, det vil si syntetiske. For noen kvinner, med normale doser medikamenter, er behandlingen normal, uten bivirkninger. Men for mange pasienter hormonbehandling med kunstige, og ikke naturlig produserte progestiner, slutter det med ynkelighet.

Synes overvektig, hetetokter, som med overgangsalderen og andre ubehagelige symptomer på hormonell ubalanse. For ikke å ha økt følelse av sult, brutal appetitt og overflødig vekt som en konsekvens, sammen med progestin, kan en kvinne bli foreskrevet norethindron. Dette stoffet brukes noen ganger i prevensjonsmidler. Det reduserer følelsen av sult, og risikoen for fete forekomster minker.

Hvordan er figuren dannet ved hjelp av progesteron?

Dette hormonet kan endre oversikten over figuren og vekten. La oss se på hvordan. Først av alt påvirker progesteron stoffskiftet, som brukes i store doser, reduserer det. Under menstruasjonssyklusen har nivået av hormoner i kroppen egenskapen til å endre seg - økende eller redusert. Og dette skiftet er ganske fort.

Spesielt varierer forholdet mellom testosteron og østradiol. Disse hormonene påvirker hastigheten og tykkelsen av fettavsetninger, absorpsjonshastigheten og assimilering av mat, nivået av insulin i blodet, samt stresshormonet kortisol. Korrekt forhold mellom testosteron og østradiol har evnen til å påvirke hvor raskt magen tømmes, hvor raskt koffein deler seg og om immunsystemets motstand mot forskjellige infeksjoner er stor.

Forholdet mellom østradiol og progesteron bidrar til å opprettholde, redusere eller øke kroppsfettreserver i kvinnekroppen. Derfor - formen på figuren. Vil de være elegante eller klumpete, uskarpe? Avhenger av riktig forhold mellom disse hormonene.

Disse normene, forholdene vil bli bestemt av en doktorgendokrinolog.

Balansen mellom østradiol og progesteron påvirker også enzymets aktivitet, noe som bidrar til å dele fettcellene (lipase). Hvis cellene deler sakte, gjenoppretter personen seg sakte. Hormoner spiller forskjellige roller i denne prosessen.

Estradiol hjelper fett å akkumulere mindre (cellene deler sakte), og progesteron - tvert imot - hjelper fett å akkumulere raskere (cellene deler seg og formineres raskere). På grunn av dette er en kvinne mye vanskeligere å miste vekt enn en mann.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.