^

Kalium

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Kalium (K) er veldig viktig for kroppen. Kalium er inneholdt i veggene av celler og kapillærer; lever, endokrine kjertler, nerveceller kan ikke fungere normalt med sin mangel. Visste du at kalium er inneholdt i 50% av alle kroppsvæsker?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Hva du trenger å vite om kalium

Kalium sammen med klor (Cl) og natrium (Na), er elementet, behovet for det som er størst i kroppen vår. Mengden kalium er 250 g, hvorav kun 3 g er en del av ekstracellulære væsker. Kalium er hovedelementet i planteprodukter.

Behovet for kalium hver dag

Hver dag, sammen med mat, bør vi konsumere 3 til 5 g kalium.

Under hvilke forhold øker behovet for kalium?

Med sterk fysisk aktivitet og sport, er det verdt å øke mengden kalium som kommer inn i kroppen med mat. Hvis du tar diuretika eller har alvorlig svette (de kan føre til kaliumtap), bør du spise mer mat som inneholder kalium.

Nyttige kaliumkvaliteter når de blir utsatt for kroppen

Kalium ved hjelp av klor (Cl) og natrium (Na) er involvert i å opprettholde saltbalansen i celler, gir en balanse mellom væsker i kroppens celler og vev, opprettholder det normale osmotiske trykket i cellene. Kalium har en alkalisk effekt for å opprettholde syrebasebalansen sammen med natrium (Na), magnesium (Mg) og kalsium (Ca).

Med mangel på kalium kan glukose ikke omdannes til energi, slik at musklene slutter å krympe og fryse, og dermed forårsake fullstendig forlamning.

Takket være kalium er hjertefrekvensen, regulering av trykk, normal gjennomføring av nerveimpuls og reduksjon av alle muskelgrupper kontrollert. Med hjelpen elimineres væsker fra kroppen, det sikrer mangel på depressioner, forsyner oksygen til hjernecellene, fjerner giftstoffer og beskytter mot slag. Kaliumrollens rolle i kroppen er nesten uvurderlig!

I alle kroppens prosesser deltar kalium sammen med natrium (Na), eller rettere i en kombinasjon (natriumantagonist), og for at kroppen din skal være helt frisk, bør forholdet være 1: 2. Hvis du har økt mengde natrium, kan den dårlige effekten svekkes ved å ta en ekstra mengde kalium.

Kaliumfordøyelighet

Kalium absorberes perfekt gjennom veggene i magen og tarmen, og utskilles i urinen. Kalium er praktisk talt det samme som det ble konsumert.

Tegn på mangel på kalium i kroppen

Med utilstrekkelig inntak av kalium kan det være lekkasje, døsighet og apati. På grunn av brudd på muskelfunksjoner har folk ofte anfall, de føler muskel svakhet. Hjertets rytme kan også gå tapt, på grunn av dette er det en arytmi. Hyppig oppkast og forstoppelse er et klart tegn på mangel på kalium i kroppen. Ifølge statistikk øker sannsynligheten for død i hjerneslag hos menn med 3 ganger, hvis nivået av kalium i kroppen er lavt.

Tegn på overflod av kalium

Klare tegn på overflødig kalium i kroppen inkluderer: sinne, hjertesykdommer, tap av følsomhet i ekstremiteter, økt vannlating. Som med en mangel, og med en overflod av kalium, kan det forekomme en arytmi.

Hva påvirker innholdet av kalium i kroppen?

Ved tilberedning eller soaking i vann, beveger kalium seg til det. Hvis dette vannet ikke brukes i fremtiden, så er det sammen med det hele kalium tapt.

Hvorfor er det en overflod av kalium i kroppen?

Dannelsen av overflødig kalium i kroppen er når arbeidet med nyrene eller binyrene, noe som fører til overflødig kalium i urinen. Hvis en person bruker kaliumholdige legemidler eller bruker en erstatning for bordsalt, kan han ha overflod av kalium.

Hvorfor er det mangel på kalium?

Kaliummangel kan oppstå ved inntak av natriumholdige legemidler, samt med overdreven inntak av bordssalt. Årsaken til mangel på kalium kan tjene som inntak av matvarer som inneholder utelukkende natrium (Na) og ignorerer produkter som inneholder kalium.

Med feil matlaging kan også kalium gå tapt. Bruken av hormoner for binyrebark, vanndrivende urter og preparater kan redusere nivået av kalium i kroppen betydelig, og dermed øke nivået av natrium (Na).

Kaffe fremmer tilbaketrekking av kalium fra kroppen, så hvis du spiser det ofte, ta det for å gi deg ekstra kalium. Alkohol er også inkludert i listen over "stoffer som produserer kalium." Stress har egenskapen til å forsinke natrium (Na), og mengden kalium i kroppen - redusere.

Mat rik på kalium

Alle liker søtsaker, men ikke alle vet at slike søtsaker som tørkede aprikoser, rosiner og svisker er rik på kalium (860-1700 mg). De er forbundet ved hjelp av muttere: valnøtter inneholder 474 mg kalium, peanøtter - 658 mg, cashew - 553 mg, mandler - 748mg, seder - 628 mg. Ordinære poteter inneholder ca 568 mg kalium og sennep - så mye som 608 mg. Alle disse produktene er verdt å bruke for å opprettholde balansen i kalium i kroppen.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Samspillet mellom kalium og andre elementer 

Hvis du øker kaliuminntaket, vil mer natrium (Na) bli utført. Med mangel på magnesium (Mg) kan kaliumopptaket bli svekket.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.