^

Rødbeter for gastritt

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 24.09.2022
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Paradoksalt nok kan det samme produktet være både gunstig og helseskadelig, avhengig av diagnosen, måten det tilberedes på og forbruksmetoden. Et godt eksempel på denne uttalelsen er rødbeter for gastritt. I det ene tilfellet fremmer det helbredelse av betennelse, erosjon inne i organet, i det andre kan det skade og forverre tilstanden. Så når kan rødbeter for gastritt og i hvilken form?

Indikasjoner

Rødbeter bakes, kokes, spises rå, presset juice. Det kan være en egen rett eller inkluderes som ingrediens i andre (varm rød borsjtsj og kald rødbeter, salat). Konseptet "gastritt" innebærer forskjellige tilstander i slimhinnen og ulik produksjon av fordøyelsessaft. Hvilken spesifikk diagnose er indisert for en grønnsak?

Rødbeter for kronisk gastritt

Det kroniske forløpet av gastritt viser seg med periodiske utbrudd av symptomer som tyngde og smerter i magen etter å ha spist eller på tom mage, oppblåsthet, raping og noen ganger kvalme. Slike reaksjoner oppstår oftest etter alkohol, stress, upassende mat. Kan rødbeter forårsake en slik forverring?

Med gastritt med høy surhet er en rå grønnsak eller juice ganske i stand til å forårsake skade, siden kostfibrene er veldig grove, den inneholder etsende flyktige stoffer, splittede rødbeter frigjør saltsyre, som allerede er i overkant.

Den motsatte effekten vil bli bakt eller kokt. Etter varmebehandling beholder rødbetene sine fordelaktige stoffer, noe som påvirker organets vegger gunstig: betennelse fjernes, skaden helbredes og patogen mikroflora ødelegges. En rimelig enkeltdose er 100g, gjentatt flere ganger i uken.

Nøyaktig de samme reglene for bruk i den erosive formen av sykdommen. Rå rødbeter irriterer slimhinnen, det er et for aggressivt miljø for overflateerosjon. Men stek den i ovnen, riv den og smak til med olivenolje - ikke bare smakfull, men også sunn.

Rødbeter med atrofisk gastritt

Atrofisk gastritt er preget av tynning av slimhinnen, utilstrekkelig sekresjon av magesaft, gradvis atrofi av utskillelseskjertlene. Prosessen med fordøyelse av mat er treg, organets motilitet er svekket. I dette tilfellet helt riktige produkter som stimulerer produksjonen av saltsyre. Samtidig skal maten være knust, delikat i forhold til slimhinnen.

Det beste som kan tilbys fra betemenyen i fravær av forverring er juice, halvparten med kål. Drikker du om morgenen 30-40 minutter før måltider og følger en spesiell diett, kan du gjenopprette funksjonene i magen, gjenopprette mikrofloraen og bli kvitt dysbakteriose.

Rødbeter med forverring av gastritt

Den akutte manifestasjonen av gastrittsymptomer gjør at du tar en veldig ansvarlig tilnærming til ernæring og følger alle anbefalingene fra leger. Har de plass til rødbeter? Den første dagen av den akutte perioden er generelt sulten, etterfulgt av å spise purerte supper, tyktflytende frokostblandinger med gradvis inkludering av kokte grønnsaker, inkludert rødbeter, i kostholdet (medisinsk kostholdstabell nr. 2).

Den hyppige inkluderingen i menyen kan føre til en avslappet avføring, så fra tid til annen kan du spise en liten del av en grønnsak revet og drysset med vegetabilsk olje.

Fordeler

Rødbeter er ikke bare en velsmakende grønnsak, men også sunn. Hovedverdien ligger i dets lave kaloriinnhold og høye innhold av næringsstoffer som ikke går tapt under matlagingen. Dette er vitamin C, gruppe B; mineraler: silisium, sink, mangan, jern, kobber, molybden, kalium, kalsium, magnesium; aminosyrer: betain, arginin, histidin. 

Rødbeter er en rik kilde til fytokjemikalier, som inkluderer askorbinsyre, karotenoider, fenolsyrer og flavonoider. [1] Rødbeter er også en av få grønnsaker som inneholder en gruppe biologisk aktive pigmenter kjent som betalainer. [2] En rekke studier har vist at betalainer har høye antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper in vitro og i ulike dyremodeller in vivo. [3]Dette har  [4] vekket interesse for den mulige rollen til rødbeter i kliniske patologier preget av oksidativt stress og kronisk betennelse, som leversykdom,  [5] leddgikt og til og med kreft  [6]. [7]

Antioksidanter i det forhindrer cellealdring, jern - utviklingen av anemi, en stor mengde fiber fjerner giftstoffer og giftstoffer fra tarmene, bekjemper forstoppelse og fremmer fordøyelsen.

Kontra

Rødbeter reduserer evnen til å absorbere kalsium, så hvis det er mangelfullt, er rotfrukten kontraindisert. På grunn av det høye sukkerinnholdet bør det brukes forsiktig av diabetikere og kontrollere den glykemiske indeksen. Det er ikke ønskelig for urolithiasis, så vel som en avslappet avføring.

Komplikasjoner etter prosedyren

Komplikasjoner er mulig fra organene, i tilfelle hvilke rødbeter anbefales ikke i en eller annen form. Magen er også i stand til å reagere negativt på produktet, noe som tjener som en grunn til å ekskludere det fra dietten.

Rett oppskrifter

Mange oppskrifter inneholder kokte eller bakte rødbeter, så du må kunne tilberede dem. Først vaskes frukten godt, men ikke rengjøres, legges i en kjele, helles med vann og kokes. Avhengig av størrelsen vil det ta 40-60 minutter før den er ferdig stekt. Du kan fjerne fra varmen tidligere, tømme væsken, hell kaldt vann over den, dekk til og la stå en stund til den når.

Til baking skrelles rødbeten, den store kuttes i to, pakkes inn i folie og settes i ovnen. Retter fra det er de deiligste, og du kan bruke det i slike oppskrifter:

  • gni på et rødbetehøvel, krydre med vegetabilsk olje (kan være en siderett for kjøtt eller salat);
  • kutt rødbeter og myk ost (for eksempel mozzarella) i små terninger, dryss med pinjekjerner, krydre med olje;
  • kok de skrellede rødbetene, fjern dem fra vannet, gni på et grovt rivjern og kom tilbake, tilsett sitronsaft. For hver porsjon, samle sammensetningen i en dyp tallerken: terninger av agurk, kokt egg, kokt kjøtt, hakkede urter og hell rødbetebuljong, legg rømme. Denne okroshkaen passer utmerket om sommeren i varmen.

Pasienter med lav surhet kan drikke rødbetejuice: gni en rå grønnsak på et fint rivjern, press juicen gjennom osteduk, avkjøl i en time. Rå rødbeter brukes også til salater, det stimulerer utskillelsen av magesaft, fordøyelsesenzymer. Her er en av dem - vitamin: kutt hvitkål, salt og klem lett, gni rødbeter, epler og gulrøtter (rå) der, smak til med olje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.