^

Vitamin B12

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Vitamin B12 er veldig viktig for kroppen vår, fordi det harmoniske inntaket av vitaminer bidrar til å se bra ut. Ordet "vitamin" kommer fra det latinske "vita" - det vil si livet. Fraværet av minst ett vitamin i menneskekroppen forårsaker alle slags feil og forstyrrelser. Vitamin B12 er ikke noe unntak, og dets rolle er også svært viktig.

Vitamin B12

Generell kunnskap om vitamin B12

Andre navn på denne vitaminen lyder som kobalamin, anti-anemisk vitamin, cyanokobalamin.

Hvorfor er vitamin B12 sagt å være "anti-anemisk"? Faktum er at oppdagelsen av dette vitaminet har blitt et reelt gjennombrudd i vitenskap og medisin. Takket være effekten av dette vitaminet, kommer den hematopoietiske funksjonen til kroppen av mennesker med anemi tilbake til normal. Selv en milliondel av et gram av dette vitaminet bidrar til å forbedre pasientens generelle tilstand. I menneskekroppen produseres en liten smule kobalamin ved hjelp av tarmens mikroflora, og resten kommer med dyrefôr.

Dette vitaminet regnes som løselig i vann, men en liten mengde av det kan bli avsatt av leveren, forutsatt at den er helt sunn.

Det daglige behovet for vitamin B12

Til kroppen gir ikke feil, du trenger bare å konsumere opptil 3 μg vitamin B12 per dag. Det er ingen spesiell grense for mengden, siden maksimalt tillatt nivå av dette vitaminet ikke er bestemt.

Betingelser hvor etterspørselen etter vitamin B12 øker

Som i noe annet vitamin øker behovet for vitamin B12 med overdreven fysisk anstrengelse, graviditet og amming. Og også når du røyker og drikker alkohol i høye doser.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Absorberbarhet av vitamin B12

Mukoproteidov protein som inneholdes i magesaften (det er også kalt Castle intrinsiske faktor) binder til vitamin B12 (en ytre faktor Castle), og dette protein-komplekset dannes. Så, vitamin B12 absorberes lett av magenes vegger inn i blodet.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Nyttige effekter av vitamin B12

Den viktigste "bekymringen" av vitamin B12 er styringen av blodets funksjon. Kobalamin stimulerer veksten i kroppen, reduserer mengden kolesterol i blodet. Takket være det absorberes protein, leveren celler metaboliserer fett, og perifert og sentralnervesystemet opprettholdes i en sunn tilstand.

Interaksjon med andre kroppsstoffer

Vitamin B12 samhandler godt med vitamin B9 i prosessen med hematopoiesis, stimulering av vekst og utvikling av kroppen vår.

Tegn på vitamin B12-mangel i menneskekroppen

Mennesker med åpenbar mangel på vitamin B12 kan ha en rekke sår i munnen, de kan føle seg brennende eller prikker i tungen. Kroppen til slike mennesker har en ubehagelig lukt. Hvis en person er veldig sliten, føler seg svak og lider av hodepine, så er det verdt å tenke på om det er mangel på vitamin B12? Med sterk fysisk anstrengelse kan en person dramatisk forandre rytmen i hjertet og virke kortpustet. Hvis dette vitaminet er mangelfull, kan appetitten miste, huden kan bli gul. Noen ganger er det en følelse av "goosebumps" og tyngde når man går.

Tegn på overflod av vitamin B12

Det var ingen tegn på overskudd av kobolamin hos mennesker.

Hva påvirker mengden vitamin B12 i matvarer?

Mengden kobalamin i mat kan ikke bli påvirket av høye temperaturer, selv etter at produktet koker, vil vitaminet ikke miste dets egenskaper. Ved romtemperatur, taper ikke vitaminet det også. Kun sollys kan redusere sin aktivitet.

Hvorfor kan det være mangel på vitamin B12?

Mangel på kobalamin i kroppen kan forekomme med fordøyelsessystemet (gastritt, kolitt, sår, med kirurgi for å fjerne mage eller tarm). Hvis en person har helminths i kroppen, kan fordøyelsen av vitaminet også bli forstyrret. Sykdommer i leveren og alkoholisme gir ikke kobalamin vanligvis absorbert av kroppen, så med slike problemer blir det tatt i form av injeksjoner.

Noen ganger kan vegetarisme ha en dårlig effekt på kroppen. Folk som bare spiser vegetarisk mat vil nødvendigvis lide av mangel på vitamin B12, og dette vil ha en dårlig effekt på kroppen. Så vær rimelig, ingen fordommer er verdt helsen din!

Hvilke matvarer inneholder vitamin B12?

Du kan supplere mengden cobalamin i kroppen ved å spise kaninekjøtt, lam, svinekjøtt eller biff - de inneholder 2 - 4,5 mcg av dette vitaminet. Lever av forskjellige dyr inneholder vitamin B12 i forskjellige mengder: opptil 60 mkg - biff, opptil 30 mcg svinekjøtt og opptil 16,58 mcg - kylling. Hvis vi snakker om fisk, inneholder en stor mengde cobalamin torsk, makrell, sardin, havabbor og karpe - alle inneholder fra 1 til 12 mcg kobolamin.

Blæksprutte og krabbe inneholder også vitamin B12, så nærværet av disse matene dine daglige diett gjør ikke vondt. Blant produkter laget av melk inneholder en stor mengde vitamin B12 nederlandsk ost og rømme (0,4-1,4 mkg). La oss ikke glemme kyllingegg. De er også veldig rike på vitamin B12 (opptil 0,5mkg).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.