^

Helse

Angina (akutt tonsillitt): behandling

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Angina behandling har flere mål - eliminering av inflammatoriske endringer i svelget og andre kliniske fenomener med sykdommen, utrydding av patogenet, hindrer utvikling av komplikasjoner som er felles for den lokale, så vel som forhindrer spredning av sykdom blant andre.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Ikke-medisinsk behandling av angina

I de tidlige dager foreskrives en streng sengestue, etterfulgt av et opphold med begrenset fysisk aktivitet, noe som er viktig for å forebygge komplikasjoner. Pasienten skal gi en egen tallerken, et håndkle, så mye som mulig for å begrense kontakten med andre, spesielt med barn. Anbefal en rikelig drink (fruktjuicer, te med sitron, rosen hofter, Borjomi, etc.), sparsomt, ikke-irriterende, hovedsakelig melk-vegetabilsk diett, rik på vitaminer.

Medisinsk behandling av ondt i halsen

I samsvar med internasjonale anbefalingene som et legemiddel i streptokokk-tonsillitt foreskrevet fenoksymetylpenicillin (0,5 g hver 6. Time, tatt oralt en time før måltider). Behandlingstiden for angina er mindre enn 10 dager. Grunnen for å velge dette preparatet er det faktum at penicillinet har høy aktivitet mot beta-hemolytiske streptokokker og smal antimikrobielt spektrum, på grunn av hvilken det er redusert til et minimum "omgivelsestrykk" i den normale mikroflora.

Amoksicillin er mye brukt, preget av høy biotilgjengelighet (opptil 93%), ikke avhengig av matinntak og forbedret toleranse. Det bør bemerkes at lokale eksperter vurdere medikament amoxicillin, den første raden i behandlingen av angina forårsaket av beta-hemolytiske streptokokker gruppe A. Amoxicillin langsommere skilles ut tilstrekkelig utpeke 3, og i noen tilfeller, 2 ganger om dagen. Flemoxin-Sodutab doseringsform er mye brukt. Som etter inntak er nesten fullstendig absorbert. Tildel Flemoxin Solutab i tabletter til voksne 500 mg to ganger daglig før eller etter å ha tatt skrive. Legemidlet kan brukes under graviditet, fordi den negative effekten på fosteret er minimal.

I alvorlige angina i løpet av og ved sykdom, foretrekkes retsidnvirovanii ingibitorozaschischennym penicilliner (Amoxicillin + klavulansyre og av 0,625-1,0 g hver 8-12 timer, bedre under spising). Etter inntaket absorberes stoffet raskt uavhengig av inntaket av mat; innkommende og dets sammensetning clavulansyre hemmer et betydelig antall beta-laktamaser produsert av aerobic og anaerobe bakterier.

I nærvær av allergi mot penicilliner, er makrolider og orale cefalosporiner av I-II generasjoner blant de alternative antibiotika som brukes til å behandle angina streptokokk-etiologi.

Av makrolidgruppen brukes azitromycin, som ikke bryter ned i magen. I mandler skaper raskt en høy konsentrasjon av stoffet, som på grunn av lang halveringstid av vevet lagres opptil 7 dager etter opptakets slutt. Dette gjør at du kan bruke azitromycin 500 mg en gang daglig i 3-5 dager i stedet for den vanlige 10. Legemidlet bør tas 1 time før eller 2 timer etter å ha spist. De merker god toleranse for stoffet hos barn og voksne, bivirkninger når det brukes er ekstremt sjeldne. For å behandle tonsillitt og forverring av kronisk tonsillitt, er andre makrolider også brukt: spiramycin - 3 millioner ME 2 ganger om dagen; roxitromycin - 150 mg to ganger daglig; midekamycin - 400 mg 3 ganger daglig. Disse makrolidene brukes i 10 dager.

Antibiotika av cephaloslorin-serien brukes også til behandling av angina. Disse stoffene er på tredje plass i hyppigheten av avtale. Cephalexin, som tilskrives den første generasjonen av cefalosporiner, har en rask og pålitelig effekt på ondt i halsen forårsaket av Gram-positiv coccal flora; foreskrive innsiden før måltider til 500 mg 2-4 ganger daglig. Cefuroksim kan tildeles innledningsvis parenteralt 1,5 g 2-3 ganger om dagen, og etter normalisering av temperaturen, å redusere smerter i halsen og nedkjøling kan fortsette inntar vanligvis på inntak (ved 150-500 mg 2 ganger om dagen).

Carbapenem har det bredeste spektrumet av antibakteriell aktivitet, derfor spiller disse antibiotika rollen som et middel til empirisk terapi av de mest alvorlige komplikasjonene av inflammatoriske sykdommer i svelget. Av denne gruppen benyttes imipenem, som har økt motstand mot kromosomale og plasmid-beta-laktamaser. Legemidlet administreres intravenøst eller intramuskulært i en dose på opptil 1,5-2 g per dag (500 mg hver 6-8-12 timer). Meropenem er karakterisert ved høy effekt i alvorlige infeksiøse komplikasjoner som involverer neutropen reaksjon, så vel som i utviklingen av nosocomial infeksjon i pasienter i den postoperative periode, for eksempel etter abstseestonzillektomii.

Hverken fluorokinoloner eller tetracykliner er nevnt i moderne retningslinjer for behandling av angina streptokokk-etiologi, siden de ikke har klinisk signifikant aktivitet mot gruppe A beta-hemolytiske streptokokker.

Sulfanilamider etter aktivitet er mye dårligere enn moderne antibiotika og er samtidig preget av høy toksisitet. De fleste klinisk relevante patogener er resistente mot sulfonamider. Derfor er sulfanilamider praktisk talt ikke brukt for behandling av angina. Anbefaler ikke for behandling av angina og co-trimoxazol, siden motstanden av mikroorganismer til dette legemidlet i de senere årene har økt betydelig; I tillegg bør dets potensielle toksisitet vurderes.

Undersøkelser i de siste årene har vist at det er nødvendig med et fullstendig 10-dagers antibiotikabehandling for å fullstendig sanitere mandler og dermed for å forhindre poststreptokokker, som har vist seg å være effektive for et tilstrekkelig valgt stoff. Unntaket er azitromycin, som på grunn av farmakodynamikkens særegenheter kan brukes i 5 dager.

Samtidig med antibiotisk terapi er tilrådelig oppgave aitigistaminnyh medikamenter (Chloropyramine, klemastin, hnfenadin, loratadip, feksofenadnn et al.), Vitaminer, spesielt C og gruppe B.

I noen tilfeller er det ikke berettiget at antibakterielle midler ved lokal tiltak benyttes når beta-streptokok-karakteren av sykdommen ikke er bekreftet. Fordelen med lokal virkning av stoffet, når han går direkte til slimhinnen i mandlene og svelg, fravær eller minimalisering av dens resorptive handling, noe som er spesielt viktig, for eksempel, ved behandling av sår hals i gravide eller ammende kvinner. For topisk eksponering fusafungine brukte antibiotika (fremstilt som aerozolnogo Bioparox formulering for inhalering gjennom munnen hver 4. Time), som har et bredt spektrum av antimikrobiell aktivitet og samtidig gi den anti-inflammatoriske effekt. Når bluetonguevirus angina vapotherapy fuzangina kan være tilstrekkelig, i alvorlige former av angina dette stoffet er brukt som et hjelpestoff, karakterisert ved at tilordningen er nødvendig for systemisk antibiotisk terapi.

Du kan også anbefale et antiseptisk middel for topisk bruk av stopangin. I tillegg til antibakteriell virkning har stoffet antifungal aktivitet og viser en smertestillende effekt. Lokalt påførte strepsiler pluss i form av en spray, som omfatter to antiseptiske komponenter (diklorbenzylalkohol og amylmetakrezol) og et applikasjonsbedøvelses lidokain.

Tildel også skylle pharynx 5-6 ganger om dagen nitrofural varm løsning i en fortynning på 1: 5000, soda (1 ts glass vann), decoctions av urter (salvie, kamille, ringblomst, etc.), 0,01% natriumazid miramistina, hydrogenperoksyd (2 spiseskjeer med 3% oppløsning av vannglass), og andre.

For å øke kroppens lokale og generelle motstand, bruk immunmodulatorer, inkludert bakteriel lysatblanding. Legemidlet inneholder lysater av de viktigste patogener i munnhulen og svelgen. Ta 1 tablett, rassasyvaya i munnen, 5 ganger om dagen i en uke, fortsett deretter 1 tablett 3 ganger om dagen i en uke).

Phytopreparation tonzigon har antiinflammatorisk, immunostimulerende effekt, øker fagakytisk aktivitet av makrofager og granulocytter øker graden av ødeleggelse av fagocytiserte mikroorganismer. Legemidlet er foreskrevet for voksne 25 dråper 5 ganger daglig, for spedbarn - 5 dråper. Etter at akutte manifestasjoner av sykdommen er forsvunnet, blir opptakshyppigheten redusert til 3 ganger om dagen. Kurs - opp til 4-6 uker. Blant lokale avtaler er det også en oppvarmingskompress på submandibulærområdet, som skal endres hver 4. Time.

Ved behandling av Vincents angina har en verdi munnhygiene, dekontaminering okolodesnevyh karies tenner og lommer, som ofte foci fuzospirilloza. Tilordne et ikke-irriterende og vitaminrikt kosthold. Hver dag blir en forsiktig rensing av såret fra de nekrotiske massene laget og behandlet med antiseptika. Tildel skylling Paz 5 timer om dagen med en løsning av hydrogenperoksid (1-2 ss 3% løsning av vannglass), kaliumpermanganat i en fortynning på 1: 2000, ethacridin fortynnet 1: 2000. Den sårholdige overflaten behandles med 5% tinktur av jod, 1% alkoholoppløsning av metylenblå, stuvet med 10% sølvnitratløsning.

Når sopp angina er nødvendig å avbryte antibiotika, ta tiltak for å bedre generell og lokal motstand. Tilordnede intime grupper B, C og K. Anbefaler oppløses i munnen tablettene dequaliniumklorid 1-2 tabletter hver 3-5 time påvirkede partier slimhinne smurte oppløsninger av natamycin, terbinafin Batrafen, 2% vann eller alkoholløsninger av anilin fargestoffer -. Methylene blå og gentian fiolett, 5% sølvnitratoppløsning. For systemisk mot soppinfeksjonen anvendes flukonazol kapsler fra 0,05 til 0,1 g 1 ganger daglig i 7-14 dager og, itrakonazol kapsler av 0,1 g 1-2 paza en dag i 3 uker.

I viral sår i halsen er antibiotika ikke angitt som startbehandling, men kan foreskrives ved bakteriell infeksjon. Anbefal vanning av svelget med interferon, desinfiserende skyll. Antivirale legemidler er foreskrevet vanligvis i herpetic lesjoner. Påfør acyclovir til 0,2 gram i tabletter 3-5 ganger daglig i 5 dager, tiloron til 0,125 g i tabletter 2 ganger daglig i de første 2 dagene, deretter til 1 tablett hver 48 timer i en uke. Symptomatisk og generell restorativ terapi er også vist.

Med smittsom angina (difteri, meslinger, skarlagensfeber, etc.) behandles den viktigste sykdommen under tilsyn av en smittsom spesialist; angina hos en pasient Med en blodsykdom behandlet av en hematolog.

Etter eliminering av lokale og generelle manifestasjoner av sykdommen, bør du vente 2-3 dager før du får lov til å starte arbeidet. I de neste 3-4 ukene anbefales det å opprettholde et mildt regime: å begrense fysisk aktivitet for å unngå hypotermi.

Avhengig av form av tonsillitt og egenartene i det kliniske kurset, er arten og varigheten av behandling av angina forskjellige.

Kirurgisk behandling av ondt i halsen

Kirurgisk behandling av ondt i halsen utføres ved diagnose av flegmonøs sår hals (intrathonylar abscess). Behandlingen består i en bred disseksjon av absessen. Med tilbakefall, som observeres ganske ofte, er tonsillektomi angitt.

Videre ledelse

I løpet av 3 uker etter den kliniske utvinning av en pasient som gjennomgikk angina, er vist med komplekse vitaminer (vitamin C, A, D, B og al.), I noen tilfeller anbefaler bruk av topiske immunmodulatorer (imudon).

Hvis det var streptokokk angina, er det nødvendig å utføre et elektrokardiogram, for å foreta en klinisk analyse av blod, urin. Konsultasjon av en reumatolog, en terapeut, vises, hvis det er aktuelle klager - en nephrologist. Deretter undersøkes otorhinolaryngologene for å utelukke kronisk tonsillitt. Det bør tas i betraktning at tidligere enn 3 uker med mesofaryngoskopi, er det vanskelig å skille mellom gjenværende angina og lokale tegn på kronisk tonsillitt.

Det må bli husket at sår hals - en infeksjon, og en høy sannsynlighet for smitte blant personer som står pasienten kommuniserer, 10-12 th dag av sykdommen, men spesielt - i de tidlige dagene av sykdommen. Derfor er det nødvendig å begrense så mye som mulig hans kontakter med andre, spesielt med barn, for å bruke individuelle retter, for å ventilere rommet der pasienten oftest er. Selv etter en klinisk gjenoppretting forblir noen personer som har hatt ondt i halsen bærere av infeksjonen og kan infisere andre. Identifisere transportøren av infeksjon kan være ved bakteriologisk undersøkelse av materialet fra overflaten av mandlene og den bakre faryngevegg.

Behandling av ondt i halsen, som bare består av lokale rettsmidler (skylling, aerosoler, antiseptika i drageer eller tabletter for resorpsjon i munnen) er i de fleste tilfeller ineffektive. Det er nødvendig å utføre antibiotikabehandling med henblikk på aracha.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.