^

Helse

Daglig søvnighet: er det noen grunn til bekymring?

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 27.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Hvis en person er kronisk nok søvn, er at varigheten av natt søvn mindre enn syv timer i natt, og det varer fra dag til dag i en måned eller mer, søvnighet på dagtid - en logisk konsekvens av brudd på den fysiologiske normen om natten resten av sentralnervesystemet og hele organismen.

Men det er ofte vanskelig å overvinne lystet til å sove om dagen, spesielt etter middag, i de som sover om natten nok. Hva er årsaken til dette?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Årsaker til søvnighet i dag

Så, den enkleste grunnen til døsighet i dag er en konstant mangel på søvn, og åpenbart er det ingen spørsmål med det. Selv om det fysiologisk bestemte individuelle behov for søvn, som kjent, ikke kan falle sammen med generelt aksepterte standarder og være mindre enn eller mer enn sju til åtte timer. Som regel skyldes dette anabolismens spesifisitet - når det gjelder biokjemiske prosesser for syntese av stoffer som skjer om natten og gjenopprettelse av immunitet (på grunn av produksjon av T-lymfocytter), trenger litt mer tid.

Den kan også omfatte døgnrymeforstyrrelse uorden, dvs. En forskyvning av våkenhet og soveperioder i forhold til tiden på dagen, for eksempel, skiftarbeid, og også i tilfelle av en plutselig forandring av tidssoner (jet lag syndrome).

I moderne somnologi (et felt av medisin som undersøker søvnens fysiologi og patologi), anses følgende årsaker til døsighet i dag:

 • søvnløshet (søvnløshet), utviklingen av disse kan skyldes nevrotiske tilstander, stress, psykiske lidelser, osv.
 • patologi i hjernen (tumorer, hematomer, cyster, hydrocephalus) og craniocerebral traumer;
 • søvnapné syndrom (nedsatt respiratorisk funksjon i søvntilstand av mekanisk eller psykologisk karakter);
 • hypersomnia (psykofysiologisk, narkoleptisk, iatrogen, idiopatisk);
 • langvarig latent lekkasje depresjon;
 • endokrine sykdommer (diabetes mellitus type II, hypothyroidisme);
 • mangel på jern i blodet ( jernmangel anemi ).

Søvnighet på dagtid - en farlig symptom for apné ( "ned og døde") sove, hvor det er en kort (15-25 sekunder), plutselig respirasjonsstans forårsaket av opphør av sammentrekning av pustemuskulaturen. Dette bryter den normale søvnstrukturen: En person våkner opp, eller søvn blir overfladisk. Og når søvnapné er forårsaket av innsnevring av luftveislumen i en drøm, gir diagnosen som obstruktiv søvnapné syndrom. På bakgrunn av dette, kan noen menn med fedme sterk etter førti år ikke ta dype åndedrag og for å akselerere hastigheten av pust, noe som gir grunn til å diagnostisere sine sykdommer som lunge alveolar hypoventilasjon (den såkalte Pickwick syndrom), som er preget av økt søvnighet på dagtid.

Når man snakker om hypersomnia, betyr eksperter overdreven søvnvarighet om natten, så vel som særegne anfall av søvnighet i dag. For det første, her inkluderer narkolepsi (Gelineau sykdom), der merket rastløs ofte avbrutt natts søvn og en kort faller inn i en tilstand av søvn i løpet av dagen - noen ganger i de mest uventede situasjoner, for eksempel når du reiser. I slike tilfeller diagnostiserer nevrologer katapleksi - en muskel svakhet i noen sekunder (en slags dumhet) uten å miste bevisstheten. Utvikling narkolepsi assosiert med genetisk bestemt mangel av neuropeptid orexin (hypocretin), som syntetiseres av hypothalamus og gir de eksitatoriske nerveimpulser.

Ikke-insulinavhengig diabetes mellitus ble tatt med i listen over årsaker til dagtidssøylighet på grunn av sykdommer i tilførsel av glukoseceller til kroppen, som skyldes insensitivitet mot insulin. Det er også kjent at denne sykdommen epiphysis (pinealkjertelen diencephalon) produserer mindre melatonin - neurohormone som regulerer de cirkadianske rytmer av kroppen og blir syntetisert bare om natten. Så noen endringer i utviklingen fører til søvnforstyrrelser i form av søvnløshet eller økt søvnlighet på dagtid.

I medfødt eller ervervet hypotyroidisme (utilstrekkelig skjoldbruskkjertelhormoner) - i tillegg til svakhet, hurtig fysisk tretthet, hodepine, kulde, tørr hud - personen også lider av overdreven søvnighet på dagtid. Nesten samme symptomatologi foregår med jernmangelanemi.

Endelig kan døsighet være en bivirkning av anti-edematøs, antihypertensiv, anti-astmatisk eller steroid medisin.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Hvordan håndtere søvnighet i dag?

Blant anbefalingene, hvordan håndtere døsighet i dag, er i utgangspunktet drinker som inneholder koffein. Koffein har en psykostimulerende egenskaper, noe som bidrar til å aktivere alle funksjoner i kroppen, inkludert vaskulær tonus-syntese og neurohormoner. Men legene er ikke forgjeves advart om farene ved misbruk av kaffe og sterk te (spesielt om kvelden), som overflødig koffein kan føre til psykogen avhengighet - teisme, som er ledsaget av hodepine, nervøsitet, økt hjertefrekvens og, selvfølgelig, søvnløshet. Så etter 16-17 timer er å drikke kaffe uønsket.

Morgenøvelse, varm dusj (eller i det minste vaske i livet) og frokost er tre hvaler, som står en munter tilstand gjennom hele arbeidsdagen. Vanntemperaturen kan gradvis reduseres til + 28-30 ° C og gjør kontrasterende vannprosedyrer.

Til frokost er det nyttig å spise frokostblandinger, det vil si frokostblandinger, grønnsaksalat med kokt kjøtt eller fisk, samt egg og hytteost med rømme.

Forebygging av søvnløshet i dag - riktig forberedelse for en natts søvn eller søvnhygiene. I henhold til anbefalingene fra spesialistene til American National Sleep Foundation (NSF), er det nødvendig å følge sunn vaner, nemlig:

 • å nekte fra sent (etter 19 timer) måltid;
 • prøv å gå og legge deg og våkne på samme tid (selv i helgene);
 • hver natt ta en beroligende dusj (med en vanntemperatur på ikke mer enn + 40 ° C).
 • om kvelden ikke å inkludere i leiligheten for sterkt lys og for høy musikk;
 • Når du sover med søvn, bør du unngå søvn.
 • daglig mosjon;
 • i soverommet skal være stille, friskt og komfortabelt;
 • stille klasser før sengetid utelukker bruk av elektroniske enheter (for eksempel en bærbar PC), siden en bestemt type lys utstilt fra skjermene på disse enhetene aktiverer hjernen.

Det er klart at prognosen for søvnighet i dag helt avhenger av årsaken. I syndromet av obstruktiv søvnapné oppstår således hjernehypoksi og hjertesvikt, opp til hjertesykemi. Selv om enhver døsighet i dag - uavhengig av etiologi - negativt påvirker den generelle tilstanden og ytelsen til en person.

Diagnose av søvnighet i dag

Diagnose om søvnighet i dag er rettet mot å finne ut årsakene til denne tilstanden. Noen ganger lider en lege av det vanlige å lytte til pasientens klager og avklare hans daglige rutine og levekår, samt å spørre om sykdommer, skader, belastninger og medisiner som brukes.

For å kunne diagnostisere dette er det imidlertid ikke nok, og en nevrolog eller somnolog gjør en spesiell test for å finne ut den optimale varigheten av en natts søvn, noe som gir pasienten en følelse av munterhet etter oppvåkning.

I tillegg er studien av viktige nevrofysiologiske indikatorer for søvn ved hjelp av polysomnografi, og egenskapene til funksjonene til individuelle hjernekonstruksjoner avklart under EEG (elektroencefalografi).

Som søvnighet på dagtid ofte innebærer søvnapné, kan det være hensiktsmessig respiratorisk eller kardiorespiratoriske overvåkning (studie pusterytmen i løpet av natten søvn), i tillegg til å bestemme nivået av oksygen i blodet ved å pulsoksimetri.

Naturligvis, i nærvær av sykdommer i organer og systemer, først og fremst endokrine, som kan være involvert i dagtidsløselighet, er det nødvendig å gjennomgå en fullstendig undersøkelse med spesialister i den aktuelle profilen, inkludert levering av blod og urintester.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.