^

Helse

Faktor VII (prokonvertin)

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Referanseverdiene (norm) for faktor VII-aktivitet i blodplasma er 65-135%.

Faktor VII (prokonvertin eller Convertino) relaterer til a 2 globuliner og syntetisert i leveren, med deltakelse av vitamin K. Hovedsakelig involvert i dannelsen av vev protrombinase og protrombin omdannelse til trombin. Halveringstiden er 4-6 timer (den korteste halveringstiden blant koagulasjonsfaktorene).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Medfødt mangel på proconvertin

Medfødt mangel på faktor VII forårsaker utviklingen av Alexanders sykdom - en autosomal recessiv sykdom forbundet med en defekt i syntesen av proconvertin.

For denne patologien er preget av hemorragisk syndrom av blandet type hematom-mikrosirkulatorisk. Ledende kliniske tegn: melena, økymose og petechiae, blødning fra navlestrengen, cephalothorem. Disse typiske manifestasjonene forekommer bare når innholdet av proconvertin i blodet er mindre enn 5% av normen, som sjelden observeres i klinisk praksis.

I laboratorieundersøkelser er det funnet en økning i koagulasjonstiden (ved normal blødningstid og antall blodplater), en økning i PV og APTT. For den endelige bekreftelsen av diagnosen er det nødvendig å fastslå innholdet av proconvertin i blodserumet (i normen på 65-135%).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Behandling

Bolusadministrasjonen av et konsentrert protrombinkomplekspreparat, som inkluderer faktor VII, er 15-30 enheter / kg intravenøst.

For nyfødte doser av faktor VII administreres ikke administrasjonen, men bør ikke overstige 70 enheter. Om nødvendig kan intravenøs administrering gjentas. Mer effektive for dette koagulopati intravenøs antiingibitornogo koagulasjonskompleks (FEIBA T1M 4 Immuno) ved en dose på 50 til 100 U 2 ganger daglig eller medikament NovoSeven (INN: Eptakog alfa aktivert) i en dose på 20 til 70 ug / kg med intervaller på 3 timer .

Ervervet proconvertinmangel

Ervervede former for hypoprokonvertinemi er mulige hos pasienter med leverskader, samt som følge av virkningen av indirekte antikoagulantia. Reduksjon av aktiviteten av proconvertin i blodplasma er observert hos pasienter med viral hepatitt, levercirrhose, akutt alkoholisk hepatitt, kronisk vedvarende hepatitt. Hos pasienter med levercirrhose er det et klart forhold mellom reduksjonen i prokonvertins nivå og alvorlighetsgraden av prosessen. På grunn av den korte halveringstiden er en reduksjon i aktiviteten av proconvertin den beste markøren for utviklingen av leversvikt, hvor utbruddet kan overvåkes bokstavelig talt i timen, og undersøker aktiviteten av proconvertin i blodet.

Det minste hemostatiske nivået av faktor VII aktivitet i blodet for operasjoner er 10-20%, med lavere innhold er risikoen for postoperativ blødning ekstremt høy. Det minste hemostatiske nivået av faktor VII-aktivitet i blodet for å stoppe blødningen er 5-10%, med et lavere innhold av blødningstopp uten introduksjon av en faktor VII-pasient er umulig.

Med ICE-syndrom, som begynner med II-scenen, er det en klar reduksjon i aktiviteten av faktor VII på grunn av konsumtionscoagulopati.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.