^

Helse

Homocystein i serum

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Homocystein er et produkt av utveksling av aminosyrer (omdannelse av metionin til cystein). Ca. 70% av plasma homocystein er assosiert med albumin, 30% oksyderes til disulfid og bare 1% er i fri tilstand. Det overveldende flertallet av metoder som brukes til å oppdage nivået av homocystein i blodet, tillater oss bare å bestemme total innhold av oksyderte og reduserte former. Resultatene av analysene avhenger i stor grad av korrektheten av blodprøven og hastigheten hvor serumet separeres fra blodcellene, da blodcellene kontinuerlig produserer og frigjør homocystein.

Homocystein i serum er fortsatt ufortjent berøvet oppmerksomhet, ikke bare for vanlige borgere, men noen ganger av leger, av aminosyrer. Som et stoff homocystein har vært kjent i mer enn hundre år, men bare i andre halvdel av XX-tallet begynte det å bli studert mer grundig. En slik økt interesse for homocystein er forbundet med kardiovaskulære sykdommer. Tidligere syndet leger på det beryktede kolesterolet, og anklaget det for skadelige effekter på blodårene. I dag ble homocystein i blodserumet inkludert i antall "mistenkte". Mengden av dette til slutten av den uutforskede aminosyren øker raskt på grunn av alle kjente katastrofale menneskelige vaner - røyking og kaffe misbruk.

Så homocystein i blodserumet er en viktig aminosyre, som er født i en annen, ikke mindre viktig substans - metionin. I sin tur er metionin en svovelholdig, uerstattelig, som ikke syntetiseres i menneskekroppen, en aminosyre. Mye metionin i de matvarene som ikke er velkommen av vegetarianere. Imidlertid er egg, kjøtt og mange andre produktkategorier ekstremt nødvendige for mennesker, spesielt unge, fordi det er animalsk protein som gir kroppen en normal mengde energi. Homocystein i serum deltar også i denne energiprosessen, så vel som i dannelsen av proteiner. Hvis homocystein er for mye, går det automatisk inn i metioninform eller blir bare fjernet fra kroppen. Det er flere måter å nøytralisere overflødig homocystein, de er forskjellige, men de er forenet av en - fermenteringsprosessen og den obligatoriske tilstedeværelsen av B-vitaminer, samt folsyre. Det er sant at det er tilfeller når man på grunn av arvelige patologier hos mennesker ikke kan nøytralisere et overskudd av homocystin aminosyre. For slike mennesker er det viktig å ta en spesiell substans, også en aminosyre - betain, som finnes i store mengder i vanlige rødbeter (fra den latinske beta-rødbeter). I tillegg, i tilfelle av genetiske lidelser som ikke tillater bruk av overskytende homocystein i blodserumet, bør du ikke drikke kaffe eller produkter som inneholder koffein.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Homocystein i serum, hva er det normale nivået?

Først av alt påvirker homocysteinnivået fartøyens normale tilstand. Primær skade avhenger ikke av det ovenfor nevnte kolesterolet, men på hvor høyt nivået av homocystein i blodserumet. Denne aminosyren, akkumulerer, som om "riper" veggene, spesielt de indre karene. Organismen forsøker selvfølgelig å bli kompensert og beskyttet, mikrokredsløppene begynner å bli fylt med liten trombi, og bare da er kolesterol inkludert i arbeidet. Så karene i kroppen og bygge opp den beryktede kolesterol innskudd og plaques.

Referanseverdiene (norm) for serum homocysteinkonsentrasjon er: hos kvinner 5-12 μmol / l, hos menn - 5-15 μmol / l.

Hvem var den første forskeren som ga nøye oppmerksomhet mot homocystein i serumet?

Den første som studerte den giftige effekten av homocystein var Dr. Climmer McCully, hans vitenskapelige arbeid går tilbake til 1960-tallet. Selvfølgelig, i tiden med kampen mot kolesterol, som ble "utpekt" som den viktigste fienden i det vaskulære systemet, ga ingen oppmerksomhet til oppdagelsen av McCully. Imidlertid hadde lærerens obstinacy ingen grenser, han publiserte regelmessig vitenskapelige arbeider hvor hans kolleger kunne lese, og til slutt tvang den medisinske verden til å gjenkjenne den skadelige funksjonen av overskytende homocystein. Faktum er at når man studerte homocystinuri - en ganske sjelden, alvorlig genetisk sykdom, oppdaget McCully en mangel på B-vitaminer, så vel som noen enzymer hos pasienter. Så snart pasientene begynte å ta passende terapi, forbedret tilstanden til vaskulære vegger betydelig, selv om fullstendig gjenoppretting ikke fant sted.

Homocystein i blodserum, som overskrider normen, som en risikofaktor, kan arves. I tillegg er et forhøyet nivå av homocystein notert i alle de rettferdige kjønnene, og bruker som prevensjonspesifikke legemidler.

Homocystein i blodserumet, redusert med 30-40% - er målet for moderne forskere og farmakologer fra det XXI århundre som arbeider med kardiovaskulære problemer. Hver tusen menn kan leve 8 til 10 år lenger, kvinner er denne perioden litt lavere, men det er fra 4 til 6 år.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.