^

Helse

Permanent tørst: hva dette symptomet kan snakke om

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Den konstante tørsten er når en person ønsker å drikke oftere enn vanlig, og dette ønske oppstår uavhengig av fysisk aktivitet, temperaturindekser i luften, saltholdighet av mat og andre eksterne faktorer.

I seg selv er vanlig tørst en normal reaksjon av kroppen til brudd på vann-salt homeostase, fordi vann spiller den viktigste livsforsikrende rollen og deltar i nesten alle metabolske prosesser. Men hvis det er en konstant uutslettelig tørst (polydipsi), så er det nødvendig å forstå årsakene til denne unormale tilstanden.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Årsaker til konstant tørst

Innenlandsk medisin vurderer den fysiologiske normen for vannforbruk (ikke i sommervarmen) å være ca 40 ml pr. Kilo kroppsvekt. Ofte er det optimale volumet av drikke 1,2-1,5 liter per dag. Ifølge anbefalingene fra Institute of Medicine (USA), trenger menn nesten 3,7 liter vann per dag (20-25% - fra mat, inkludert drikkevarer), kvinner - mindre per liter. WHO har utviklet andre standarder: for menn - 2,9 liter, for kvinner - 2,2 liter. Generelt, det er i dag ingen felles mening, som du ser, har ikke blitt utarbeidet.

Et signal for å fylle vann i kroppen er basert på det såkalte drikker CNS senter, som har kjernen i den bakre flik av hypothalamus, limbiske separert cerebrale hemisfærer og visse av deres cortex. Og oftest ligger årsakene til konstant tørst i feilene i dette senterets arbeid.

På grunn av reseptorer av hypothalamus drikke sentrum behandler alle svingninger i tallet, det osmotiske trykk og nivået av Na + i væsken i alle strukturer i kroppen, og er ansvarlig for dem. Disse refleksreaksjon, og de er involvert neurohormones renin-angiotensin-aldosteronsystemet: vasopressin (syntetisert hypotalamus), angiotensin (dannet i blodet), renin (produsert av nyrer) og aldosteron adrenal cortex hormone. Denne prosessen påvirkes av tyroidhormoner og insulinet som produseres av bukspyttkjertelen.

Det bør huskes at et konstant økt væskeinntak ikke klassifiseres som en sykdom. I medisin anses permanent tørst som et symptom på sykdommen.

I mange tilfeller er årsakene til konstant tørst forbundet med slike sykdommer og patologiske prosesser som: kronisk diaré; hyppig oppkast; feber, hode traumer; smittsom forgiftning; reduksjon i blodvolum (med internt blødning eller systemisk kapillærlekkasyndrom); diabetes mellitus (hyperglykemi); ikke-sukker (insulin-uavhengig) diabetes av en nevogen, nefrogen eller dipsoogen etiologi.

Så den typiske tørsten og hyppige vannlating (polyuri) karakteristisk for diabetes insipidus kan være relatert:

 • med forskjellig i etiologien av hypotalamisk skade (inkludert svulster), som fører til en forstyrrelse i syntesen av vannelektrolyttregulerende metabolisme av det antidiuretiske hormonet vasopressin;
 • med en reduksjon i osmolalitet (konsentrasjonen av anioner, kationer og ikke-elektrolytter) av blodplasma;

Med lav følsomhet (eller fullstendig fravær) av tilbakevendende nyresubuli til vasopressin.

Patologisk tørst er også inkludert i komplekset av kliniske symptomer:

 • kronisk nyresvikt (nefropati, pyelonefritis, amyloidose, etc.);
 • thirotoxokokker (hyperparatoriositose);
 • Primær hyperaldosteronisme eller Conns syndrom (forårsaket av hyperplasi av binyrene og økt produksjon av aldosteron, fører til mangel på kaliumioner - hypokalemi);
 • hypohydrering i ødem;
 • hyperhidrose (overdreven svette);
 • hyperkalsemi;
 • giponatriemii;
 • syndrom av hyperkortikisme (Itenko-Cushing syndrom);
 • adrenal adrenal og adrenokortisk kreft.

Det er en konstant unquenchable tørst og polyuria med medfødte genetiske sykdommer: akromegali (som opptrer når takle funksjoner fremre hypofysen) aceruloplasminemia, Bartter syndrom (reduksjon i suge natriumklorid og nyrer), cystinose, Constantin Ion Parhon syndrom, fanconi syndrom, sigdcelleanemi.

Konstant tørr munn og tørst følger med mottak av visse medisiner, spesielt alle diuretika, de fleste antibiotika, samt litiumholdige antipsykotiske (neuroleptiske) legemidler.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Konstant tørst under graviditet

Europeiske leger hevder at kvinner i løpet av dagen må drikke mer - nesten 300 ml, men den totale mengden konsumert væske bør ikke overstige to liter.

Men det er konstant tørst under graviditeten (spesielt i løpet av 27-36 uker), noe som forklares av økt syntese av proteinet av angiotensinogen i leveren og dermed en økning i inntaket i blodet. Ved svangerskap skyldes dette en økning i produksjonen av kortikosteroider og østrogen, en endring i mineralbalansen.

I tillegg, som intrauterin utvikling av fosteret, er det behov for å akselerere glomerulær (glomerulær) filtrering av nyrene som arbeider under graviditet med økt stress. Og bidrar til dette høye nivået av angiotensin, noe som fører til økt tørst hos forventede mødre.

Biomekanikk homeostatiske prosesser i løpet av befruktningsdyktig på grunn av det faktum at angiotensin økte mengder fremmer syntese av aldosteron som allerede nevnt - adrenal kortikal hormon, noe som fører til tap av blodplasma av kaliumioner og holde overskuddsmengder av natriumioner.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Konstant tørst i barnet

La oss begynne igjen med normer for vannforbruk. Anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon om drikkeregimet i barndommen er basert på barnets kroppsvekt: En tre måneder gammel baby som veier opptil 5 kg per dag, trenger minst 700-800 ml væske,

Et ett år gammelt barn som veier 10 kg - 1 liter vann. Brystmælk er inkludert i denne standarden, siden den inneholder mer enn 86% vann.

Ifølge anbefalingene fra amerikanske barneleger bruker et barn fra ett til tre år normalt ca 1,3 liter væske per dag, inkludert ca 350 ml melk, samt vann, supper, ferske juice og andre drikker. Fra 4 til 8 år trenger du 1,7 liter om dagen.

I en alder av 9-13 år trenger gutter 2,4 liter væske per dag (europeiske eksperter kaller en annen figur - 1,6 liter). Og i alderen 14-18 år trenger tenåringer og unge menn 1,9 liter væske per dag, jenter og jenter - minst 1,6 liter (amerikansk standard - 2,7 liter og 2,4 liter).

Hvis det er konstant tørst i barnet, kan årsakene være knyttet til en eller flere av de ovennevnte faktorene. For å avklare den spesifikke etiologien til barnet bør undersøkes: kanskje er barnet ganske enkelt veldig mobil, og dette øker strømmen av vann for å opprettholde normal vann-saltbalanse. Men patologi er ikke utelukket, enten som en utveksling, eller som en neurohumoral.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Diagnose av en konstant tørst

Riktig diagnose av konstant tørst, det vil si å identifisere de spesifikke årsakene til sin forekomst innebærer innsamling av detaljert historie, der legen må ta hensyn til alle funksjonene til pasientens helse - antall vannlating på dagtid til særegenheter i sin vanlige kosthold.

Pasientene må passere:

 • blodprøve for glukose i plasma (inkludert fasting);
 • blodprøve for nivået, kalium, kalsium og natrium (osmotisk konsentrasjon);
 • biokjemisk blodprøve;
 • generell analyse av urin;
 • urinanalyse for relativ tetthet.

Basert på resultatene av testene, kan pasienten måtte konsultere en endokrinolog, hematolog, nevrolog, samt CT eller MR i hjernen, nyrene, binyrene.

Hvordan tilfredsstille en konstant tørst?

For å vite hvordan å slukke konstant tørst, må du bestemme den optimale mengden vann som forbrukes for å opprettholde en væskebalanse. Gitt at vann-salt metabolisme kan ha individuelle egenskaper, behovet for etterfylling av reservatet væske i kroppen kan variere sterkt fra person til person og avhenger av alder og kjønn, sinnstilstand og nivå av fysisk aktivitet, miljøforhold der de bor.

Husk at ingen søte kulsyreholdige drikker, så vel som øl, slukker tørsten din. Også, anbefaler leger ikke å drikke mineralvann som inneholder forskjellige salter. Sterkt kjølt vann hjelper ikke, siden kroppen best absorberer væsker ved en temperatur på + 22-25 ° C.

Hva kan være forebygging av konstant tørst? Ved å nekte å spise krydret, salt og feit mat. Det er nødvendig å spise flere produkter, rik på vann - grønnsaker og frukt. "Vannforsyning" diettister vurderer agurker, epler, appelsiner, meloner, vannmeloner. Meget god lindre følelsen av konstant tørst usøtet grønn te ved romtemperatur, avkok av epleskall, vann med tilsetning av frisk sitronsaft eller grapefrukt. Du kan også skylle munnen med kaldt vann.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.