^

Helse

A
A
A

Skoliose 4 grader: hva du skal gjøre, behandling, funksjonshemming

 
, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 13.08.2022
 
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Ved skoliotisk deformitet av ryggraden er krumningsgraden avgjørende for valg av behandlingstaktikk og forutsigelse av suksessen, og det vanskeligste tilfellet er grad 4 skoliose.

Denne graden betyr at sideavviket i ryggraden (Cobb-vinkel, målt på røntgen) er 50° eller mer.[1]

Epidemiologi

Forekomsten av skoliose av ulike grader er estimert til 4-8 % av den generelle befolkningen. Og forekomsten av idiopatisk skoliose, ifølge utenlandske kilder, varierer fra 0,5 % til 4,5 %. Omtrent 30 % av pasientene med idiopatisk skoliose har en familiehistorie med sykdommen.

Ifølge American Academy of Orthopedic Surgeons har jenter over 10 år (som har en litt raskere forbeningsprosess) ti ganger hyppigere idiopatisk skoliose enn gutter.

Og eksperter fra Scoliosis Research Society bemerker at grad 4 skoliose er diagnostisert i 0,04-0,3% av tilfellene med et forhold mellom kvinnelige og mannlige pasienter på 7:1.

80 % av idiopatisk skoliose forekommer hos ungdom (fra 11 til 18 år), mens skoliose hos barn (opptil tre år) utgjør 1 % av tilfellene, og ungdom (hos barn 4-10 år) - 10-15 %. [2]

Skoliose, som utvikler seg hos voksne (i fravær av ungdomsårene), har en prevalens på mer enn 8 % hos de over 25 år, og hos personer 60 år eller eldre stiger den til 68 %, men statistikken over fjerde grad av denne typen patologi er ukjent.

Fører til skoliose 4 grader

Hos de fleste pasienter - i omtrent 8 tilfeller av 10 - kan ikke årsakene til skoliose identifiseres, selv om denne sykdommen som kjent ofte er tilstede i familien: hos førstelinjesslektninger er forekomsten 11 %, i den andre. Linje - 2,4 %.

Så versjonen av genetisk disposisjon i tilfeller av familiær idiopatisk skoliose vurderes, men spesifikke gener, polymorfisme, duplikasjoner eller mutasjoner som forårsaker abnormiteter i utviklingen av ryggraden og prosessen med dens deformasjon, er ennå ikke nøyaktig identifisert. Genkoblingsstudier viser at loki på minst et dusin kromosomer kan være relatert til utviklingen av denne patologien. For eksempel er involvering av GPR126-genet på kromosom 6, som koder for bruskutvikling og er assosiert med stammevekst, identifisert. [3]

Mens grad 4 idiopatisk skoliose (det vil si av ukjent etiologi) oftest diagnostiseres, kan mulige årsaker til lateral spinal deformitet være relatert til:

 • med intrauterine anomalier eller skader mottatt under fødsel. For eksempel kan thoracolumbar skoliose av 4. Grad hos barn skyldes en patologi av fylogenese - en defekt i det embryonale nevralrøret, som fører til ufullstendig lukking av ryggmargsbuen, det vil si  ryggmargsbrokk , eller tverrgående ekspansjon av ryggvirvlene ( plastinospondylia), eller en slik anomali i ryggmargen som diastematomyelia;
 • med deformasjon av fasettleddene i ryggraden med spinal gliomatose (syringomyelia);
 • med spinal muskelatrofi eller  muskeldystrofi  (slik skoliose kalles nevromuskulær eller myopatisk);
 • med  nevrofibromatose  (arvelig Recklinghausen sykdom);
 • med spinal dysraphia som påvirker muskel- og skjelettstrukturer og leddbånd i ryggraden;
 • med svulster i ryggraden;
 • med en arvelig forstyrrelse av metioninmetabolisme (homocystinuri) og mukopolysakkaridose;
 • med slike mesenkymale lidelser som Marfans syndrom,  Ehlers-Danlos syndrom , Klippel-Feil, etc., diagnostiseres som mesenkymal eller syndromisk skoliose;
 • hos eldre pasienter - med degenerativ spondylose (dannelsen av osteofytter på grunn av vekst av beinvev i vertebrale ledd).

Se også -

Skoliose av 4. Grad av voksne med et modent skjelett skiller seg fra skoliose i barndommen. I tillegg til at det hos voksne kan være fra ungdomsårene - etter kirurgisk behandling eller uten (som et avansert tilfelle), kan lateral krumning utvikle seg som en ny patologi (scoliosis de novo) - med degenerative forandringer i lumbal og lumbosakral ryggrad. [4]

Degenerativ lumbal eller lumbal skoliose av 4. Grad hos eldre (i alderen 65 år og eldre) kan være et resultat av ustabilitet eller  forskyvning av korsryggvirvlene  (spondylolistese), samt en konsekvens av kirurgi (laminektomi) utført med kompresjon av spinalnerver av forskjellige etiologier. Men i de fleste av disse tilfellene overstiger ikke ryggradens krumning 2 grader.

Risikofaktorer

Vanligvis begynner skoliose i perioder med vekstspurt før eller under puberteten (10 til 16 år) og brystekspansjon (som begynner ved 11 til 12 års alder). Derfor, når du lister opp risikofaktorene for denne typen ryggdeformitet, er vertebrologer de første som nevner aldersfaktoren.

Det etterfølges av tilhørighet til det kvinnelige kjønn (jenter utvikler skoliose mye oftere enn gutter), samt tilstedeværelsen av skoliose i familiens historie.

Økt risiko for krumning av ryggraden med vedvarende brudd på holdning i barndom og ungdomsår; skader på ryggvirvlene og costovertebrale ledd; myofascial smertesyndrom  (med en kompenserende patologisk endring i holdning); medfødt deformitet av den fremre brystveggen (pectus excavatum); tilstedeværelsen hos voksne av artrose av intervertebrale ledd (spondylarthrosis) og andre  degenerative-dystrofiske sykdommer i ryggraden ; med hyperøstrogenisme hos ungdomsjenter og hypoøstrogenisme hos kvinner (spesielt hos postmenopausale kvinner); mangel på magnesium, vitamin D og K i kroppen, samt utilstrekkelig kroppsvekt.

Patogenesen

Forsøk på å forklare de potensielle utviklingsmekanismene - patogenesen til skoliose - førte til at forskere anerkjente polygenisiteten til denne sykdommen med en viss effekt på strukturene i muskel- og skjelettsystemet av genetiske faktorer, nevrosirkulasjonsforstyrrelser, hormonelle endringer (inkludert kjønnssteroider og melatoninstimulerende delingen av osteoblaster) og trekk ved generell metabolisme. [5]

De fleste av de foreslåtte versjonene er redusert til den ledende patogenetiske rollen til anomalier i vekstplatene (epifyseplatene) til vertebrallegemene - sekundære sentre (punkter) av deres ossifikasjon, samt asymmetrisk vekst av ryggraden. Mekanismen for vertebral vekst i høyden ligner den i lange bein: endokondral ossifikasjon (ossifikasjon) i vekstplatene. Og økningen i diameteren deres skjer ved apposisjonell vekst ved punktene for ossifikasjon ved siden av mellomvirvelskivene.

Hvordan kan grad 4 skoliose utvikle seg hos barn? Den langsgående veksten av vertebralkroppen fra de primære punktene for ossifikasjon fortsetter gjennom hele barndommen (spesielt raskt i de første tre årene av et barns liv), ungdomsårene og ungdomsårene. Men under puberteten intensiveres veksten med utseendet og aktiveringen av fem sekundære ossifikasjonssentre på kroppen til hver vertebra. [6]

Brudd på ossifikasjonsprosessen når vekstplatene er overbelastet på den konkave siden av ryggvirvellegemene, oppstår deres kileformede deformasjon, noe som provoserer en lateral bøyning av spinalsegmentet i frontalplanet og aksial vridning av ryggvirvlene - torsjon. Dette er når ryggvirvlene er utplassert i forhold til sin egen akse i tverrplanet: kroppene deres vender seg mot konveksiteten til den skoliotiske buen, mens de spinøse prosessene som strekker seg fra ryggvirvelbuen utfolder seg i retning av den konkave delen av buen.

Med muskeldystrofi eller atrofi av musklene i ryggraden, kan skoliose eller kyfose, eller begge krumninger samtidig, utvikle seg. Når styrken til den støttende vertikale posisjonen til ryggsøylen vokser, svekkes den, og som et resultat krummer den seg til høyre eller venstre i øvre eller midtre del med dannelsen av C-formet skoliose, som kan utvikle seg til grad 4 (med en Cobb-vinkel på 80° eller mer). [7]

Symptomer skoliose 4 grader

Hos pasienter med grad 4 skoliose skyldes symptomene at ryggraden ikke bare er buet, men også vridd. Hvorfor brystet mister symmetri og deformeres, noe som fører til en blanding av thoraxorganer.

Så skoliose av 4. Grad av thoraxregionen eller thorax skoliose, der en bue av krumning dannes av flere ryggvirvler i thoraxregionen - i intervallet mellom tredje og niende, manifesteres ved deformasjon av brystet, forvrengning av den supraskapulære regionen, utbuling av scapula, dannelse av en kystpukkel (foran eller bak), smerter i ryggen og kortpustethet.

Rett under midten av brystryggraden kan det dannes en andre krumning i motsatt retning, og deretter bestemmes en thoracolumbar (thoracolumbar) S-formet skoliose av 4. Grad. Med det, på grunn av torsjonen av ryggvirvellegemene, utfolder brystet og bekkenet seg i forskjellige plan - med en skjevhet av bekkenregionen (skjevhet), forskjellige lengder på underekstremitetene og halthet når du går.

Lumbal eller lumbal skoliose av 4. Grad i 75% av tilfellene er ledsaget av spinal smerte forbundet med bekkenforvrengning og fremspring av øvre kant av ilium, degenerative forandringer i fasettledd og forskjøvede mellomvirvelskiver, samt overbelastning av paravertebral. Muskler som motstår progressiv deformasjon. 

Skoliose av den lumbosakrale ryggraden av 4. Grad utvikler seg i sjeldne tilfeller, siden alle fem ryggvirvlene i sakralområdet gradvis vokser sammen i en alder av 18-25 år, og danner et solid bein - korsbenet (sacrum). Men hvis en lateral krumning av denne lokaliseringen oppstår, ligner symptomene på lumbal skoliose.

Graviditet og skoliose grad 4

Skoliose av så høy grad tilskrives av eksperter faktorer som øker risikoen for lidelser under svangerskapet – både for kvinnen og for det ufødte barnet.

For det første, ettersom svangerskapsperioden øker, øker belastningen på ryggraden, spesielt i lumbalregionen (hvor hyperlordose dannes), og smerte vil øke betydelig hos en gravid kvinne med grad 4 lumbal skoliose. [8]

For det andre vokser livmoren med en økning i høyden på bunnen, og med thorax eller thoracolumbar skoliose av 4. Grad, vil dette føre til alvorlige problemer forbundet med forskyvning av livmoren, siden brystet er deformert, de indre organene forskyves, og bekkendelen er asymmetrisk. Derfor er det  placenta insuffisiens , og brudd på mekanismene for uteroplacental sirkulasjon. I tillegg er en reduksjon i lungevolum med en slik sykdom i ryggraden full av utilstrekkelig oksygentilførsel til fosteret, det vil si perinatal hypoksi.

Graviditet med skoliose på 3 og 4 grader kan avbrytes når som helst på grunn av morkakeavbrudd (selv når det er normalt lokalisert); hos noen kvinner med denne diagnosen observeres progresjonen av skoliose i ryggraden både under fødsel og etter fødsel.

Naturlig fødsel med skoliose av 4. Grad av brystryggraden er mulig hvis pasienten gjennomgikk kirurgisk behandling av skoliose flere år før. Men selv i slike tilfeller, ifølge enkelte rapporter, gjennomgår nesten halvparten av kvinnene et keisersnitt. [9]

Komplikasjoner og konsekvenser

Hva er faren for skoliose av 4. Grad? Med en gitt grad av deformasjon av ryggsøylen oppstår det en ukorrigerbar endring i kroppens tyngdepunkt, som igjen fører til ubalanse i belastningen på muskler, vertebrale ledd og leddbånd, noe som fører til begrensning av mobilitet og smerte av varierende intensitet.

Den normale anatomiske posisjonen og funksjonen til organene i brystet er forstyrret. Spesielt på grunn av en reduksjon i lungevolum i thorax og thoracolumbar skoliose, utvikles pulmonal hypertensjon, kortpustethet og kronisk bronkitt. Det øker også trykket i lungesirkulasjonen, som utvider det høyre hjertet (den såkalte cor pulmonale).

En endring i bryststørrelsen i en Cobb-vinkel på 60 ° fører til et brudd på de mekaniske funksjonene til ribbeina og åndedrettsmusklene (interkostal og diafragma), en reduksjon i total lungekapasitet og klinisk uttalt lungedysfunksjon i form av kortpustethet under trening og en reduksjon i mengden oksygen som kommer inn i kroppen. Ved 80° Cobb-vinkel oppstår hypopné/søvnapné.

I tillegg inkluderer konsekvensene og komplikasjonene av grad 4 skoliose: smerter i tarmen; utvikling av deformerende  spondylartrose ; spasmer av asymmetrisk overbelastede muskler; nevropatier, manifestert av parestesi i lemmer.

Skoliose på 1-3 grader hos barn eller ungdom - inntil fullstendig forbening av ryggvirvlene - anses å være progressiv. Til tross for at beinforbindelsen av skjelettstrukturer (synestose) og ossifikasjon av ryggvirvlene er fullført med ca 25 år, er det en progresjon av grad 4 skoliose i voksen alder. Som klinisk praksis viser, er lumbal skoliose mindre utsatt for progresjon enn andre; oftest utvikler skoliose av 4. Grad av thoraxregionen. Ifølge studier er den gjennomsnittlige økningen i avvik 2,4° per år i fem år, og hos ungdom utvikler skoliosen seg med gjennomsnittlig 10-12° over 20 år.

Diagnostikk skoliose 4 grader

For detaljer om hvordan diagnostikk utføres, se -  Diagnose av skoliose

Instrumentell diagnostikk, se - radiografi av ryggraden i tre fremspring, CT av ryggraden. [10]

Les også:

Behandling skoliose 4 grader

Forsøk på konservativ behandling av denne graden av skoliose kan bare gjøres hos barn og begynnelsen av puberteten.

Selv om tallrike kliniske studier har vist at  behandling av grad 4 skoliose  uten kirurgi - fysioterapi (lateral elektrisk muskelstimulering), treningsterapi, massasje - er ineffektive. 

Noen eksperter hevder at øvelser for skoliose av 4. Grad er kontraindisert på grunn av alvorlig skjelettdeformitet og alvorlige fysiske begrensninger. Andre mener at i tilfeller av juvenil krumning av ryggraden, det vil si hos barn 4-11 år, kan tredimensjonale øvelser og spesielle pusteteknikker i henhold til metoden til Katarina Schroth ha en terapeutisk effekt: styrking og normalisering av tonen til musklene i stammen, bekkenet, nedre ekstremiteter; forbedring i lunge- og hjertefunksjon.[11]

Terapeutisk massasje for skoliose av 4. Grad utføres i kurs - for å korrigere belastningen på paravertebrale muskler.

For krumning som overstiger 40-50° anbefales vanligvis kirurgisk behandling ved spinalfusjon - fusjon av flere ryggvirvler med beintransplantater med mekanisk fiksering av spesialdesignede metallstrukturer, ikke statiske strukturer brukes, men metoder for samtidig korreksjon av deformiteten etterfulgt av dynamisk fiksering med en spesiell endokorrektor. Voksne med degenerativ skoliose og spinal stenose kan trenge spinalfusjonsdekompresjonskirurgi; ved skoliose i korsryggen brukes en kileformet osteotomi. [12]

Les mer -  Skoliose: kirurgi

Ved idiopatisk skoliose av 4. Grad er det svært sjelden å gjøre ryggraden helt jevn, men det er mulig å gi en betydelig korreksjon av både thorax- og lumbale skoliotiske buer: reduser hovedfrontalkurven med ca. 50 %, vertebral torsjon med 10 %, og den vertikale posisjonen til ryggraden i ca. 60 % i gjennomsnitt. [13]

I perioden med postoperativ rehabilitering velges gymnastikk individuelt for skoliose av 4. Grad, som er rettet mot å lindre muskelspasmer, gjenopprette leddmobilitet og normal blodsirkulasjon.

På den annen side er tidlige og sene komplikasjoner og konsekvenser etter operasjon for grad 4 skoliose ikke utelukket:

 • under operasjonen kan det være betydelig blodtap, venøs luftemboli, respiratorisk nødsyndrom, ryggmargsskade;
 • utvikling av en sekundær infeksjon;
 • feil ved fiksering av ryggvirvlene med utvikling av et falskt ledd;
 • nevrologisk skade med tap av enkelte funksjoner.

Korreksjon av skoliose med vellykket fusjon i den bakre delen av ryggvirvellegemene hos barn og ungdom kan kompliseres av den fortsatte veksten av den fremre delen av ryggvirvelkroppen, noe som forverrer krumningen og vridningen. [14]

Forebygging

Hvis du ser på grad 4 skoliose som et forsømt tilfelle av skoliotisk sykdom, blir det umiddelbart klart hva dens forebygging er

Dette er forebyggende ortopediske undersøkelser av skolebarn - for å identifisere den innledende fasen av enhver krumning av ryggraden, og forklarer (til både barn og foreldre) prinsippene for riktig holdning og konsekvensene av deres brudd, utfører  øvelser for holdning for barn , svømming.

Identifisert skoliotisk deformitet må behandles i tide!

Prognose

Skoliose av denne graden kan bare kontrolleres, da det er en livslang diagnose. Og ofte er ikke prognosen oppmuntrende selv med alle forsøk på å stoppe progresjonen.

Det er vanskelig for mange pasienter å jobbe, derfor kan en medisinsk og sosial undersøkelse på foreskrevet måte gi funksjonshemming i tilfelle skoliose av 4. Grad (med påfølgende utførelse av passende sosiale ytelser).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.