^

Helse

Spermanalyse

, Medisinsk redaktør
Sist anmeldt: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alt iLive-innhold blir gjennomgått med medisin eller faktisk kontrollert for å sikre så mye faktuell nøyaktighet som mulig.

Vi har strenge retningslinjer for innkjøp og kun kobling til anerkjente medieområder, akademiske forskningsinstitusjoner og, når det er mulig, medisinsk peer-evaluerte studier. Merk at tallene i parenteser ([1], [2], etc.) er klikkbare koblinger til disse studiene.

Hvis du føler at noe av innholdet vårt er unøyaktig, utdatert eller ellers tvilsomt, velg det og trykk Ctrl + Enter.

Spermogram er en analyse av sæd, noe som resulterer i at det avgjøres om en mann har problemer med å unnfange et barn. Dette fenomenet forekommer i nesten hver tredje av parene som ikke kan starte en baby. For dette utføres spesielle tester.

Hva inkluderer de? Så vær oppmerksom på mengden "råvarer". Det burde være nok for unnfangelse. Forflytelsestiden spiller en stor rolle. Sperma er en tykk gelignende substans, som blir flytende etter 20 minutter etter utløsning. Tiden for flytende er perioden fra selve utløsning og til transformering av sæd i flytende "råmaterialer". Mengden "materiale" viser hvor mange spermatozoer som finnes i en milliliter sperm fra en utløsning. Strukturen av sæd viser hvilken prosentandel av sædemassen som har en normal form. Mobilitet bestemmer også prosentandelen, men normal sædmotilitet. Faktum er at mobilspermatozoa kan være små. Nivået på surhet, leukocytter og fruktose bestemmes også. Disse indikatorene angir om normal sæd eller ikke.

Disse testene utføres hvis en mann har reproduktive problemer som førte til infertilitet. Det var en vellykket vasektomi eller reversibel vasektomi.

Før du tar testen, må du forberede deg. Det anbefales å unngå seksuell aktivitet 2-5 dager før prosedyren. Dette vil bidra til å sikre at oppnådd sæd er maksimalt. Sjelden seksuell aktivitet kan føre til at sædceller blir mindre aktive.

Analyse av sæd (seminal fluid) er nødvendig for å løse problemet med individets evne til å produsere avkom. Årsaken til infertilitet hos menn kan være sykdommer i testiklene, prostata, ledningsforstyrrelser i vas deferens, sykdommer og misdannelser i urinrøret.

Analyse av ejakulatet (sperma) er en av metodene for å diagnostisere hormonelle sykdommer i reguleringen av reproduktive systemet. Normale resultater av studien av ejakulat lar i de fleste tilfeller utelukke hormonelle lidelser som årsak til infertilitet.

Analyse av sæd er et alternativ som er mer vanlig for hørsel, undersøkelse av kvaliteten på mannlig ejakulering, som kalles et spermogram. Spermforskning utføres for å bestemme fysiske egenskaper og parametere, samt å estimere volumet. Spermanalyse innebærer også en vurdering av dets viskositet, farge. Den viktigste parameteren i studien av ejakulat er bestemmelsen av aktiviteten og antallet av hoveddeltakere i befruktning-spermatozoa. Analyse av sæd kan vise tilstedeværelsen av fremmede celler, på grunnlag av hans resultater, planlegger legen ytterligere diagnostiske og terapeutiske tiltak. I et ord, informasjon om mannens kjønnsceller, cellegenskaper, parametere og aktivitet, kjemisk og kvalitativ sammensetning - alt dette tas i betraktning i spermogrammet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Hvorfor tar de semenanalyse?

For det første er en slik studie veldig viktig for de som forsøker forgjeves å fylle opp familien med et barn. Som regel utføres en omfattende undersøkelse av en kvinne, men diagnostiske metoder for å studere tilstanden til en manns helse er ikke mindre signifikante. Egenskaper og bevegelseshastighet for de mest aktive deltakere i befruktning - spermatozoa bestemmes i spermogrammet.

Spermanalyse er også viktig for å diagnostisere ulike typer urologiske problemer, både kronisk og akutt. Det bør tas hensyn til at noen ganger er analysen av sæd ikke den eneste forskningsmetoden som er nødvendig for å finne ut årsakene til sykdommen. Dette er bare en del av de diagnostiske aktivitetene.

Hvordan ta sæd?

Før du går for å ta testen, må du vurdere hvordan du tar sæd og hvor mange måter denne eksponeringen eksisterer på. Som regel må du ta et rent glass for dette. Vanligvis oppstår en utbrudd i ham, kan du gjøre denne prosedyren både i klinikken og hjemme, hvis medisinsk institusjon er i nærheten.

Den vanligste måten er onani med utløsning i et glass. Du kan også samle sædene i samleieprosessen. I dette tilfellet er det nødvendig å få penis fra partneren før utløsning. Utløsning bør gjøres i et rent glass. Denne metoden er mye brukt etter en vasektomi for å kontrollere tilstedeværelsen av sæd.

For å samle "råvarer" er det mulig og med bruk av kondom. Hvis en mann foretrekker det vanlige beskyttelsesmiddelet, må han rengjøres grundig av smøremiddelet. Det er dette stoffet som dreper spermatozoa. Det er spesielle kondomer som ikke inneholder stoffer som dreper sæd. Etter selve utløsning må du forsiktig fjerne kondomen, knytte den med en knute og legge den i en beholder.

Hvis en mann samler sædvæske hjemme, bør den leveres til klinikken innen en time. Det anbefales å holde prøven vekk fra kulde, varme og sollys. Ikke frys sædemidlet. Det er nødvendig å merke seg at sæd endres nesten hver dag. Derfor er det nødvendig å ta det til analyse 2-3 ganger innen 3 måneder.

Hvordan er sædanalysen?

Worldwide, anbefaler alle anerkjent helseorganisasjon donere sæd analyse, dvs. Sædanalyse etter eksklusive seksuelle forhold i minst tre dager med hjelp av selvstimulering og opphisselse, altså onani. Hvis de seksuelle kontaktene var på kvelden før spermogrammet, kan det være mangel på sperm etter volum for kvalitativ forskning. Hvis avholdenhet før analyse er for lang, vil aktiviteten til mannlige kjønnsceller bli redusert.

Materialet til studien trenger friskt, så analysen av sæd er utført på sykehus eller utenfor sykehusinnstillinger. Ejakulat skal være i fortynnet tilstand, i sin helhet hjemme, samling er kun mulig hvis den er rask, innen en time etter levering til laboratoriet. Hvis en mann gir en analyse av sæd på hans territorium, det er hjemme, må han først bli lager med steril kapasitet, og etter prosedyren leverer straks innholdet av beholderen til klinikken.

Krav til spermieoppsamling inkluderer samling av materiale uten bruk av konserveringsmidler - kondomer, siden kontakt av mannlige gameter med latex kan forvride bildet av laboratorietester.

Bakteriell sædsåing

En av de diagnostiske metodene, som ofte brukes til å klargjøre årsakene til mannlig infertilitet, er bakteriell sædseeding. Denne prosedyren er tildelt menn i nærvær av inflammatoriske patologier i det genitourinære systemet. Ofte parallelt med denne prosedyren, anbefaler den behandlende legen å passere hemmeligheten til prostata.

Denne studien er ganske enkel. Det er nødvendig å plassere sæden i næringsmediet, som vil være mest gunstig for "vekst" av mikroorganismer. I flere dager er det nødvendig å opprettholde en viss temperatur. Når mikroorganismer begynner å formere seg, blir det mulig å undersøke dem under et mikroskop. Det er lett å etablere sitt antall, vekstraten, samt sensitivitet for antibiotika. Dermed vil det være mulig å velge optimal behandling.

Før analysen blir det nødvendig å forberede. Ejakulat for bakteriell inokulasjon samles utelukkende om morgenen i en steril beholder. Først må mannen nødt til å urinere, og vask deretter hendene med såpe og foreta en hygienisk prosedyre med seksuelle organer. Etter det blir glanspenis og forhuden tørket med en steril tørke. Innsamling av ejakulat samles kun av onani. Det skal bemerkes at veggene i beholderen ikke kan berøres av enten penis eller hender.

Før du overfører sæd til en bakteriekultur, må en mann følge visse regler. Så, avstå fra samleie 5-7 dager før analysedagen. Nekter å drikke alkohol i 3-4 dager. Hvis en mann tar antibiotika, så blir sædene gitt ikke tidligere enn to uker etter at medisiner er trukket tilbake.

Spermanalyse er en effektiv studie som bidrar til å finne ut årsaken til infertilitet i tide og ta terapeutiske tiltak. Spermanalyse hjelper også med å diagnostisere mange mannlige lidelser, for eksempel prostatitt, infeksjoner, ulike hormonelle systemforstyrrelser, varicocele.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Semen under mikroskopet

Hvordan ser sædemidlet under mikroskopet og hva kan du se ved å gjøre denne studien? Å vurdere alt som skjer, må gjøre en ganske stor økning i omtrentlig 400 ganger. En dråpe fortynnet sæd 30 minutter etter utløsning er plassert på glasset.

Det bør bemerkes at spermatozoa kan avvike fra hverandre. Hver av dem utfører en viss funksjon. Så, befruktning av spermatozoer, inneholder de bare en prosent av ejakulatet. De er unge, energiske og "atletiske" spermatozoa.

Det er spermatozoa - mordere. Antallet deres overstiger 85%. På vei til egget prøver de å komme foran konkurrentene. I tillegg er de i stand til å ødelegge en annen manns sæd, om noen. De har et hode mye mer enn andre. Den inneholder giftige stoffer. Hvis du observerer denne prosessen gjennom et mikroskop, vil du se hvordan "drapsmenn" nærmer seg andre spermatozoer. Under denne kontakten slipper de giftige stoffer og dør dermed konkurrenten sin. En slik sæd kan drepe opptil 10 andre.

Det er spermatozoa "ram". Takket være deres angrep, reduserer de vesentlig eggets vegger og hjelper andre til å trenge inn i skallet og til slutt befruktte egget.

Spermatozoa er "blokkere". De trenger ikke inn i livmorhulen og inn i egglederne. Disse spermatozoa forblir i livmorhalsen og dermed hindrer andre i å trenge inn i interiøret. Familie spermatozoa er i stand til å bli produsert i de mest ugunstige øyeblikkene til et manns liv, hovedsakelig under stress. Dette forhindrer unnfangelse. Det er så mangfoldig kan være sæd av et sterkere sex.

Blod i sperma

Hematospermi er en av sykdommene, noe som resulterer i at blod fremkommer i sæden. Ofte er dette symptomet ikke gitt noen betydning. Naturligvis, i mange tilfeller, gir blodet i sæden et alvorlig inntrykk og er bekymret.

Noen ganger forblir utseendet av blod i sperma ukjent, og dette symptomet vises uten klinisk betydning. Men i mange tilfeller indikerer blod i sæden forekomsten av en alvorlig sykdom.

Generelt forekommer hematospermi hos menn under 40 år. Blod i sæden kan oppstå som en gang, og gjentas periodisk. Noen ganger skjer dette etter samleie. Men mest sannsynlig ligger årsaken i det kvinnelige kjønnsorganet. Derfor tar noen menn dette fenomenet for hematospermi.

Tilstedeværelsen av blod i sæden kan være forbundet med problemer i urinveiene. Derfor, for å fastslå årsaken til blødning, er det nødvendig å utføre en undersøkelse av nyrer, blære og urinledere. Under alle omstendigheter er det nødvendig med konsultasjon med den behandlende legen. Sperm bør være av normal farge.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Klumper i sperma

Hva kan blodpropper si om sæd? Klumpene i ejakulatet i form av ris eller gelélignende klumper snakker ikke i det hele tatt om problemene. Men hvis de endrer farge, form og til og med en lukt, så er det mest sannsynlig et spørsmål om en slags sykdom.

Under prostatitt, urinritt og stein i prostata, kan blodproppene være rødaktige eller brune i fargen. Med noen sykdommer kan de forandre lukten og fargen. Hvis disse egenskapene er vesentlig forskjellig fra normen, så sannsynligvis snakker vi om alvorlige sykdommer.

Gula blodpropper er en harbinger av vesikkel-prostatitt. Det er nødvendig å forstå at frekvensen av seksuelle handlinger påvirker tetthet av sæd. Jo oftere de oppstår, desto mer flytende sæd. Med sjeldne seksuelle handlinger stagnerer og tykkes det. Bratt cum kan være høy feber.

Med vanlig seksuelt liv er ikke blodpropper normalt. Angi alt om i rekkefølge vil hjelpe bakposev hemmelig prostata, spermogram og urinanalyse. Hvis det er smerte under samleie og etter det, må du gjøre ultralyd. I dette tilfellet kan du bestemme hva problemet er og hvorfor sæden har blitt tykk.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Leukocytter i sædceller

Det er god leukocytter i sæden. Mest sannsynlig påvirkes denne prosessen av den inflammatoriske prosessen i testiklene eller dens vedlegg. Det kan også forekomme i prostata og urinrør.

Hvis du sammenligner antall leukocytter i sæden, smeten fra urinrøret og utskillelsen av prostata, vil det være lett å bestemme lokaliseringen av den inflammatoriske prosessen. Behandling av prostatitt bør velges riktig. Naturligvis foreskrives det bare på grunnlag av leukocytter. Men det er andre parametere som du bør være oppmerksom på. Denne mengden lecitinkorn, amyloide legemer, tilstedeværelsen av mikroflora og ekspansjonen av seminale vesikler. Å vite slike parametre, kan du velge en god behandling.

Det er alltid nødvendig å overvåke antall leukocytter. Derfor er det nødvendig å ta testene og ta eksamen fra legene hele tiden. Det er umulig å se tilstedeværelsen av leukocytter i sæd. Dette antyder at spermien må gjennomgå hele tiden.

Protein i sæd

Hva påvirker proteinet i sperma og hvor kommer det fra? Prostata kjertelen og seminal vesikler har proteinforbindelser i deres sammensetning. De blir øyeblikkelig ødelagt under utløsning i aminosyrer ved hjelp av enzymer.

Blant de grunnleggende aminosyrene som utskilles av proteiner, er serin, leucin, glycin, tyrosin, glutaminsyre og histidin tilstede i det seminalplasma. Den gjennomsnittlige aminosyreinnhold er ca. 0,0125 g / ml.

I tillegg til aminosyrer og proteiner inneholder sædplasma et stort antall gratis aminer. Dette spermidin, kolin, spermin og kreatin. Sistnevnte komponent er kjent som kreatinvekst, noe som forbedrer hjernens aktivitet. Kreatin i en betydelig konsentrasjon finnes i sædvæske. Han er i full gjensidighet av kreatinfosfokinase. Dette er et spesifikt enzym som er i stand til å opprettholde sin aktivitet i flekkene til det seminale plasmaet i lang tid. Det er derfor sperma er kilden til mange nyttige komponenter.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.